15. redna seja

Kolegij predsednice Državnega zbora

23. 9. 2022

Transkript seje

Lepo pozdravljeni!

Začenjam 15. sejo Kolegija.

In vas obveščam, da vodjo Poslanske skupine SDS nadomešča danes prisotni poslanec Andrej Hoivik.

Upam, da bomo kratki danes.

In sicer na dnevnem redu imamo 1. TOČKA - DOLOČITEV ČASA OBRAVNAVE TOČK DNEVNEGA REDA 2. SEJE DRŽAVNEGA ZBORA, KI SE BO ZAČELA V PONEDELJEK, 26. SEPTEMBRA 2022.

Gradivo k tej točki ste prejeli s sklicem seje Kolegija.

In zdaj odpiram razpravo, če kdo želi besedo?

Gospod Prednik odkimava, on ne želi besede. Morda kdo drug? (Ne.) Tudi ne. Odlično.

Potem bomo dali pa kar na glasovanje sklep: »Sprejme se čas za obravnavo posameznih točk dnevnega reda 2. seje zbora, ki se bo začela v ponedeljek, 26. septembra 2022.«

Glasujemo. Kdo je za? Super, soglasno.

(Za so glasovali soglasno.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da sklep soglasno sprejet.

In s tem zaključujem to točko.

In imamo zdaj samo še 2. TOČKA - RAZNO.

Bom pa jaz začela, no, začela, v bistvu povedala, da sem dobila s strani dveh Poslanskih skupin, in sicer SDS in pa Nove Slovenije, sem dobila dopis glede načina vodenja predsednika Odbora za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, gospoda Mihe Kordiša, ki je na 5. nujni seji Odbora štirinajstega septembra kot že nekajkrat doslej grobo prekinil razprave poslancev SDS in NSi, se subjektivno in žaljivo opredeljeval do njihovih stališč in to na način, ki z vsebino obravnavane materije ni imel nič skupnega.

V zvezi s tem dopisom jaz vas obveščam, da bom to poslala predsedniku Odbora, da se o tem tudi izreče.

Bom pa tukaj še enkrat poudarila, da kakršnokoli žaljivo govorjenje, kakršen koli govor, ki ni sprejemljiv v parlamentu in proti kateremu se v bistvu borimo in nanj opozarjamo, ni sprejemljiv in to ne s strani ne koalicije, ne opozicije in jaz obsojam takšno stvar, ne glede na to od kod prihaja.

In v bistvu pozivam na to, česar se bom tudi sama držala, da se predsedujoči na katerikoli seji vzdrži komentarjev, neprimernih komentarjev, sploh osebnih, če ni osebno, če seveda ni osebno izzvan.

Tako da, v bistvu vas obveščam, da bom to dala naprej in da bomo o tem lahko še kaj govorili. Glede tega, pa ne bi zdaj odpirala razprave, ampak bomo, če bo potrebno, odprli razpravo, ko bo prišel odgovor.

Tako da to je to.

Ima še kdo drugi, kaj? Pa ne bi razprave odpirali, gospod Hoivik. Druga zadeva, se opravičujem, potem pa izvolite.

Hvala predsednica za besedo.

Jaz bi pa morda samo zaprosil, da opozorite predsednico Odbora za finance, gospo Kert. Namreč mi smo v Poslanski skupini SDS smo v ponedeljek zaprosili, da predsedujoča Odbor za finance, kakor veste, jutri odbor sprejema rebalans za leto 2022. In mi smo si zaželeli, da bi tudi tej seji, zelo pomembni seji Odbora, prisostvovali predstavniki vseh treh večjih Združenj občin, torej Združenje občin Slovenije, Združenje mestnih občin Slovenije in Skupnosti občin Slovenije, in smo na predsednico naslovili prošnjo, da povabi zainteresirane deležnike. Kakor veste so večinsko župani, zaradi energetske krize, zaradi povišanja stroškov želeli tudi javno to spregovoriti na Odboru za finance tudi predlagati Državnemu zboru ne kakšen amandma za povečanje povprečnin.

Sedaj mi v Poslanski skupini SDS odgovora od predsednice nismo dobili. Tako da je na tem mestu prošnja vam, predsednica, da opozorite oziroma prosite predsednico tega zelo pomembnega odbora, da kljub temu povabi zainteresirano javnost na jutrišnjo sejo Odbora za finance, kjer se sprejema rebalans. Kakor vemo, odhodkovna stran se povečuje za 600 milijonov evrov, kar ni malo denarja in se mi zdi, da imajo predstavniki občin - torej več kot 200 jih imamo v Sloveniji - možnost besede. Parlament je prostor demokracije, demokracije razprav, tako da bi pozval, da opozorite predsednico, da tudi, če s strani opozicije prihajajo pobude, da se nanje odzove in tudi povabi zainteresirano javnost.

Hvala lepa.

Hvala vam za ta v bistvu kar konstruktiven predlog. Sicer moram opozoriti, da je seveda v pristojnosti predsednikov, predsednic odborov, da se odločajo koga bodo vabili. Verjamem pa, da je predsednica to slišala, ta vaš poziv in bo temu ustrezno pač po svoji lastni presoji tudi ravnala.

Ima še kdo morda kaj? (Ne.)

S tem zaključujem to točko in tudi 15. sejo Kolegija in vam želim lep dan in lep vikend!

Hvala vam za ta v bistvu kar konstruktiven predlog. Sicer moram opozoriti, da je seveda v pristojnosti predsednikov, predsednic odborov, da se odločajo koga bodo vabili. Verjamem pa, da je predsednica to slišala, ta vaš poziv in bo temu ustrezno pač po svoji lastni presoji tudi ravnala.

Ima še kdo morda kaj? (Ne.)

S tem zaključujem to točko in tudi 15. sejo Kolegija in vam želim lep dan in lep vikend!