10. nujna seja

Mandatno-volilna komisija

26. 11. 2019

Transkript seje

Ivan Hršak

Pričenjam 10. nujno sejo Mandatno-volilne komisije.

Vse članice in člane komisije, vabljene ter ostale prisotne prav lepo pozdravljam.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednje članice oziroma člani komisije: DR. Matej Tašner Vatovec in Violeta Tomić. Po pooblastilu pa Aleksandre Reberšak nadomešča Jožefa Horvata in pa Jože Lenart nadomešča Lidijo Divjak Mirnik in pa mag. Andrej Rajh nadomešča Mašo Kociper.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red: 1. Predlog sklepa o imenovanju član Izbirne komisije za izbiro primernih kandidatov za imenovanje predsednice ali predsednika Komisije za preprečevanje korupcije. Ker k dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za razširitev oziroma umik točke, je določen dnevni red seje, kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA.

Kot gradivo ste prejeli Obvestilo predsednika republike preko sistema Udis, delovno besedilo predloga sklepa, ki je bilo objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora s sklicem in predlog kandidata Poslanske skupine, ki ste ga prejeli v varovani predal v sistemu Udis.

Uvodna pojasnila. Predsednik Republike Slovenije je 15. novembra 2019 predsednika Državnega zbora obvestil, da za 31. 3. 2020 poteče šestletni mandat predsedniku Komisije za preprečevanje korupcije. Predsednik Republike je zato v Uradnem listu objavil poziv za zbiranje kandidatur za novo predsednico oziroma predsednika Komisije za preprečevanje korupcije, Državni zbor pa zaprosil, da v 30 dneh imenuje svojega člana v izbirno komisijo za izbiro primernih kandidatov za imenovanje predsednica ali predsednika za preprečevanje korupcije. Postopek imenovanja predsednika in dveh namestnikov predsednika Komisije za preprečevanje korupcije določa Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije v 9. členu, in sicer izvede izbirni postopek za izbiro primernih kandidatov za predsednika in namestnika. Izbirna komisija sestavljena iz petih članov od katerih enega člana imenuje Državni zbor v roku 30 dni od prejema obvestila predsednika republike.

Na tej podlagi so bile poslanske skupine 15. novembra 2019 pozvane, da do 22. novembra 2019 predlagajo kandidate za članico ali člana navedene izbirne komisije. Do navedenega datuma je Mandatno-volilna komisija prejela predlog Poslanske skupine Demokratične stranke upokojencev Slovenije, ki za člana izbirne komisije predlaga Hršak Ivana. Odpiram razpravo. Izvoli, Dušan Šiško.

Dušan Šiško

Hvala. Poglejte, načeloma nisem proti kandidatu, sem pa proti oziroma v stranki smo proti KPK, ker od KPK nismo do danes še nič naredili. Tudi kar oni najdejo, potem se nič ne realizira. Zato sigurno bom glasoval proti. Hvala.

Ivan Hršak

Hvala. Želi še kdo razpravljati? Če ne, zaključujem razpravo.

Na glasovanje dajem naslednji predlog sklepa: »Mandatno-volilna komisija predlaga Državnemu zboru, da sprejme sklep s katerim se za člana Izbirne komisije za izbiro primernih kandidatov za imenovanje predsednice ali predsednika Komisije za preprečevanje korupcije imenuje Ivan Hršak.« Glasujemo.

Kdo je za? (10 članov.) Je kdo proti? (1 član.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Zaključujem to točko dnevnega reda in 10. nujno sejo Mandatno-volilne komisije. Zahvaljujem se za zaupnico in želim uspešno delo še naprej. Hvala.