12. nujna seja

Mandatno-volilna komisija

18. 3. 2020

Transkript seje

Ivan Hršak

Pričenjam 16. nujno sejo Mandatno-volilne komisije. Vse članice in člane komisije, vabljene ter ostale prisotne prav lepo pozdravljam! Obveščam vas, da kot nadomestni član oziroma članice sodelujejo Gregor Perič po pooblastilu nadomešča Igorja Zorčiča. S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red. 1. točka – sklep o pravici nadomeščanja poslanca Državnega zbora, ki je imenovan za državnega sekretarja Ministrstva za notranje zadeve in pod 2. točko – sklep o pravici nadomeščanja poslanke Državnega zbora, ki je imenovana za državno sekretarko v Kabinetu predsednika Vlade. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za spremembo dnevnega reda, ugotavljam, da je dnevni red seje takšen kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – OBRAVNAVA SKLEPA O PRAVICI NADOMEŠČANJA POSLANCA DRŽAVNEGA ZBORA, KI JE IMENOVAN ZA DRŽAVNEGA SEKRETARJA NA MINISTRSTVU ZA NOTRANJE ZADEVE. Gradivo je objavljeno v računalniškem omrežju Državnega zbora pri EPI. Na sejo sem povabil gospo Nušo Ferenčič, kandidatko za poslanko in pa državno-volilno komisijo. Uvodno pojasnilo. Državni zbor se je na 33. izredni seji 2. 4. 2020 seznanil z mirovanjem poslanskega mandata Francu Brezniku zaradi imenovanja za državnega sekretarja v Ministrstvu za notranje zadeve. Državna-volilna komisija je Državnemu zboru posredovala sklep o pravici nadomeščanja poslanca Državnega zbora, ki je imenovan za državnega sekretarka Ministrstva za notranje zadeve, s katerim je ugotovila, da v času dokler poslanec Franc Breznik opravlja funkcijo državnega sekretarja opravlja funkcijo poslanke Državnega zbora Nuša Ferenčič, rojena 31. 1. 1975, stanujoča Krambergerjeva pot 13, Ptuj. Prejeli smo tudi izjavo predstavnika liste kandidatov Slovenske demokratske stranke v osmi volilni enoti za volitev poslancev v Državni zbor, ki so bile 3. 6. 2018, iz katere izhaja, da se odpoveduje pravici do pritožbe na podlagi 109. člena Zakona o volitvah v Državni zbor zoper sklep državno-volilne komisije o pravici nadomeščanja poslanca Državnega zbora. Ugotavljam tudi da v zakonskem roku, to je do seje Mandatno-volilne komisije ni bila vložena nobena pritožba na podlagi 109. člena Zakona o volitvah v Državni zbor. Mandatno-volilni komisiji je bilo predloženo tudi potrdilo državne-volilne komisije, iz katerega izhaja pravica upravljanja funkcije poslanke namesto poslanca, ki opravlja funkcijo državnega sekretarja. Želi kdo od članic oziroma članov Komisije razpravljati? Če ne, zaključujem razpravo. V skladu s 13. in 17. členom Poslovnika Državnega zbora dajem na glasovanje naslednji sklep. Mandatno-volilna komisija predlaga Državnemu zboru, da na podlagi 3. odstavka 82. člena Ustave 14. člena Zakona o poslancih, 13. člena v povezavi s 17. členom in 112. člena Poslovnika Državnega zbora sprejme naslednji sklep: v času dokler poslanec Franc Breznik opravlja funkcijo državnega sekretarja na Ministrstvu za notranje zadeve, opravlja funkcijo poslanke Državnega zbora od današnjega dne Nuša Ferenčič, rojena 31. 1. 1975, stanujoča Krambergerjeva pot 13, Ptuj. Glasujemo.

Kdo je za? (16 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Zaključujem to točko dnevnega reda.

Prehajamo na 2. TOČKO DNEVNEGA REDA – OBRAVNAVA SKLEPOV O PRAVICI NADOMEŠČANJA POSLANKE DRŽAVNEGA ZBORA, KI JE IMENOVANA ZA DRŽAVNO SEKRETARKO V KABINETU PREDSEDNIKA VLADE. Gradivo je objavljeno na računalniškem omrežju Državnega zbora pri EPI. Na sejo sem povabil gospoda Ljuba Žnidarja, kandidata za poslanca in državno-volilno komisijo. Uvodno pojasnilo. Državni zbor se je na 33. izredni seji 2. 4. 2020 seznanil z mirovanjem poslanskega mandata Jelki Godec zaradi imenovanja za državno sekretarko v Kabinetu predsednika Vlade. Državno-volilna komisija je Državnemu zboru posredovala sklep o pravici nadomeščanja poslanke Državnega zbora, ki je imenovana za državno sekretarko v Kabinetu predsednika Vlade, s katerim je ugotovila, da v času dokler poslanka Jelka Godec opravlja funkcijo državne sekretarke opravlja funkcijo poslanca Državnega zbora Ljubo Žnidar, rojen 22. 12. 1960, stanujoč Travniška cesta 42, Ločica ob Savinji. Prejeli smo tudi izjavo predstavnika liste kandidatov Slovenske demokratske stranke v peti volilni enoti za volitev poslancev v Državni zbor, ki so bile 3. 6. 2018, iz katere izhaja, da se odpoveduje pravici do pritožbe na podlagi 109. člena Zakona o volitvah v Državni zbor, zoper sklep državno-volilne komisije o pravici nadomeščanja poslanca Državnega zbora. Ugotavljam tudi da v zakonskem roku, to je do seje Mandatno-volilne komisije ni bila vložena nobena pritožba na podlagi 109. člena Zakona o volitvah v Državni zbor. Mandatno-volilni komisiji je bilo predloženo tudi potrdilo državno-volilne komisije, iz katerega izhaja pravica opravljanja funkcije poslanca namesto poslanke, ki opravlja funkcijo državne sekretarke. Želi kdo od članic oziroma članov razpravljati o tem? Če ne, zaključujem razpravo in v skladu s 13. in 17. členom Poslovnika Državnega zbora dajem na glasovanje naslednji sklep. Mandatno-volilna komisija predlaga Državnemu zboru, da na podlagi tretjega odstavka 82. člena Ustave, 14. člena Zakona o poslancih, 13. člena v povezavi s 17. členom in 112. člena Poslovnika Državnega zbora sprejme naslednji sklep: v času dokler poslanka Jelka Godec opravlja funkcijo državne sekretarke v Kabinetu predsednika Vlade, opravlja funkcijo poslanca Državnega zbora od današnjega dne Ljubo Žnidar, rojen 22. 12. 1960, stanujoč Travniška cesta 42, Ločica ob Savinji. Glasujemo.

Kdo je za? (16 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Zaključujem to točko dnevnega reda in tudi 16. nujno sejo Mandatno-volilne komisije. Hvala lepa.

Pričenjam 12. nujno sejo Mandatno-volilne komisije. Vse članice in člane komisije, vabljene ter ostale prisotne prav lepo pozdravljam! Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednje članice oziroma člani komisije: Ferenc Horvát in mag. Bojana Muršič. Na seji kot nadomestne članice in člani komisije s pooblastili sodelujejo mag. Karmen Furman namesto Danijela Krivca in mag. Andrej Rajh na mesto, ki pripada poslanski skupin SAB. S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red. Prvič - pregled prijav na javni razpis za zbiranje kandidatur za dva člana državne volilne komisije, ki se imenujeta izmed kandidatov z ustrezno izobrazbo pravne smeri. 2. točka – administrativne zadeve. 13. marca 2020 ste prejeli predloga za razširitev dnevnega reda z novima 1.a in 1.b točko in sicer, 1.a – predlog sklepov o imenovanju članic Statističnega sveta Republike Slovenije, 1.b – predlog sklepa o spremembi sklepa o sestavi in imenovanju predsednika, podpredsednika, članov in namestnikov članov preiskovalne komisije o ugotavljanju domnevnega pranja v NKBM d.d. domnevnega nezakonitega financiranja politične stranke SDS in domnevnega nezakonitega financiranja volilne kampanje SDS za predčasne volitve poslancev v Državni zbor 2018. Ali želi kdo v imenu svoje poslanske skupine predstaviti stališče o predlogih za razširitev dnevnega reda k navedenima točkama? Če ne, v skladu s 64. členom Poslovnika Državnega zbora prehajamo na glasovanje o predlogih za razširitev. Glasujemo o predlagani razširitvi dnevnega reda seje z novo 1.a točko.

Kdo je za? (16 članov.) Kdo je proti? (Nihče)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Glasujemo še o predlagani razširitvi seje z novo 1.b točko.

Kdo je za? (16 članov.) Kdo je proti? (Nihče)

Ugotavljam, da je tudi sklep sprejet.

Nekatera gradiva za današnjo sejo ste prejeli v varovani predal v sistemu UDIS, saj se bodo osebni podatki, ki so varovani na podlagi zakona, v kolikor jih nameravate navajati oziroma v zvezi z njim sprožiti vprašanja, vas prosim za predhodno opozorilo, saj moram v takem primeru v skladu s 101. členom Poslovnika sejo zapreti za javnost.

Sedaj pa prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREGLED PRIJAV NA JAVNI RAZPIS ZA ZBIRANJE KANDIDATUR ZA DVA ČLANA DRŽAVNE REVIZIJSKE KOMISIJE, KI SE IMENUJETA IZMED KANDIDATOV Z USTREZNO IZOBRAZBO PRAVNE SMERI. Del gradiva je bil objavljen na spletni strani Državnega zbora, del gradiva pa ste zaradi varstva podatkov prejeli v varovani predal v sistemu UDIS. Uvodna pojasnila. Mandatno-volilna komisija je 24. januarja 2020 v uradnem listu objavila javni razpis za zbiranje kandidatur za dva člana državne-revizijske komisije, ki se imenujeta izmed kandidatov za ustrezno izobrazbo pravne smeri. Rok za posredovanje prijav se je iztekel 20. februarja 2020. V skladu s prvim odstavkom 61.e člena Zakona o pravnem varstvu v postopkih javnega naročanja Mandatno-volilna komisija najpozneje v 30-ih dneh po izteku roka za prejem prijav pošlje komisiji za presojo ustreznosti kandidatov vse prijave, ki so prispele pravočasno in jih ni zavrgla zaradi neizpolnjevanja splošnih pogojev iz 61.a člena tega zakona, prepozne prijave pa zavrže. Na javni razpis za zbiranje kandidatur za dva člana državne revizijske komisije se je prijavilo 9 kandidatov, od tega sem jih šest pozval, da vloge dopolnijo. Vsi pozvani kandidati so prijavo v roku določenem pozivu za dopolnitev dopolnili. Upoštevaje navedeno so prijave vseh devetih kandidatov pravočasne in popolne. Vsi prijavljeni kandidati izpolnjujejo splošne pogoje za imenovanje na funkcijo članic oziroma člana državne revizijske komisije določene v 61.a členu Zakona o pravnem varstvu v postopkih javnega naročanja. Po potrditvi navedenega tudi s strani članic in članov Mandatno-volilne komisije bom prijave kandidatov posredoval Komisiji za presojo ustreznosti kandidatov, ki bo z njimi opravila razgovore ter podala obrazloženo mnenje o izpolnjevanju posebnih pogojev iz 61.b zakona in o ustreznosti kandidatov. PO prejemu mnenja bo Mandatno-volilna komisija izbrala kandidata, ki bosta predlagana v imenovanje za posamezno razpisano prosto mesto in pripravila predlog sklepa o imenovanju o katerem odloči Državni zbor. Želi kdo o tem razpravljati? Če ne, zaključujem razpravo in na glasovanje dajem naslednji predlog sklepa. Mandatno-volilna komisija je na javni razpis za zbiranje kandidatur za dva člana državne revizijske komisije, ki se imenujeta izmed kandidatov z ustrezno izobrazbo pravne smeri prejela prijave 9-ih kandidatov, in sicer mag. Zlate Jerman, Vide Kostanjevec, Vojka Maksimčuk, Marka Medveda, Sonje Štramec Nemec, Nine Pupis, Tine Trček, Damjana Žerjala in Andraža Žvana. Mandatno-volilna komisija ugotavlja, da so prijave vseh 9-ih kandidatov za članice oziroma člana državne revizijske komisije pravočasne in popolne ter da vsi prijavljeni kandidati izpolnjujejo splošne pogoje za imenovanje iz 61.a člena Zakona o pravnem varstvu v postopkih javnega naročanja. Mandatno-volilna komisija prijave vseh 9-ih kandidatov pošlje komisiji za presojo ustreznosti kandidatov po Zakonu o pravnem varstvu V postopkih javnega naročanja. Glasujemo.

Kdo je za? (16 članov.) Kdo je proti? (Nihče)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Zaključujem to točko dnevnega reda.

Prehajam na 1.A TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG SKLEPOV O IMENOVANJU ČLANIC STATISTIČNEGA SVETA REPUBLIKE SLOVENIJE. Kot gradivo za to točko dnevnega reda ste prejeli delovni besedili predlogov sklepov, ki sta objavljena na spletni strani Državnega zbora z razširitvijo seje in pa predloge poslanskih skupin za člane Statističnega sveta, ki ste jih zaradi varstva podatkov prejeli v varovani predal v sistemu UDIS. Uvodno pojasnilo. Mandatno-volilna komisija je zaradi izteka mandata dvema članoma statističnega sveta na 18. seji in nato ponovno na 19. seji sprejela sklep, da pozove poslanke skupine naj posredujejo predloge kandidata za dva nova člana statističnega sveta, ki bosta imenovana za dobo 4. let. V roku je Mandatno-volilna komisija prejela predlog Poslanske skupine Demokratične stranke upokojencev Slovenije, ki za članico predlaga generalno sekretarko Državnega zbora Uršulo Zore Tavčar in predlog Poslanke skupine Modernega centra, ki za članico predlaga poslanko Matejo Udovč. Prejeli smo tudi obvestilo poslanske skupine Lista Marjana Šarca, da ostaja pri posredovanjem predlogu za prvi poziv, in sicer za člana predlaga Gregorja Rusa. Pripravili bomo dva ločena predloga sklepov, saj bosta kandidata imenovana z različnimi datumom začetka tega mandata, eden z 23. 3. 2020 drugi pa z 20. 4. 2020. Glede na strinjanje s predlogom podanim na prejšnji seji Mandatno-volilne komisije, da se ohrani pretekla praksa v skladu s katero je Državni zbor namesto enega člana statističnega sveta imenoval generalnega sekretarja Državnega zbora, predlagam, da predlagana kandidatka Uršula Zore Tavčar po izteku mandata nadaljuje svoj mandat in je torej imenovana s 23. 3. 2020. Izmed ostalih predlaganih kandidatov, in sicer Mateja Udovč in Gregorja Rusa, pa bi izbrali enega, ki bo mandat začel z 20. 4. 2020. Glede na to situacijo a koronavirusom predlagam, da tokrat izjemoma kandidata ne izberemo z glasovnico temveč glasujemo z dvigom rok o vsakem kandidatu posebej, pri čemer lahko vsak član mandatne komisije glasuje le za enega kandidata. Se z navedenim strinjate? Hvala. Zaključujem razpravo.

Najprej dajem na glasovanje naslednji predlog sklepa. Mandatno-volilna komisija predlaga Državnemu zboru, da sprejme sklep o imenovanju Uršule Zore Tavčar na mesto članice Statističnega sveta Republike Slovenije, ki ji mandat začne teči s 23. 3. 2020. Glasujemo.

Kdo je za? (15 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Prehajamo na določitev kandidata, ki ga bomo vključili v drugi predlog sklepa in ga poslali v odločanje Državnemu zboru pri čemer lahko vsak član Mandatno-volilne komisije glasuje le za enega kandidata. Določen bo tisti kandidat, ki bo prejel najvišje število glasov članov Mandatno-volilne komisije. Najprej glasujemo o kandidatu poslanke skupine Lista Marjana Šarca gospodu Gregorju Rusu.

Kdor je za naj dvigne roko. / Oglašanje iz klopi/ Samo za enega, bomo imena napisali, bomo zapisali imena, imena je treba zapisati kdo je zdaj glasoval, pa prešteti / medsebojni pogovor./

Katja Leitinger

/ Ni vključena./ Mag. Andrej Rajk, Lidija Divjak Mirnik, Violeta Tomić, dr. Matej Tašner Vatovec.

Dobro.

Zdaj pa glasujemo še o kandidatki Poslanske skupine Stranke Modernega centra Mateji Udovč.

Kdor je za naj dvigne roko.

Katja Leitinger

/ Ni vključena./ Gospod Jurša, Gospod Zorčič, / nerazumljivo/ Horvat, Hršak, Pogačnik, gospod Tanko, gospa Jeraj in Karmen Furman, gospod Šiško, Anja Bah Žibert.

Gregor Rus jih je dobil koliko?

Katja Leitinger

6 za gospoda Rusa in 10 za gospo Udovč.

Največ opredeljenih glasov članov Mandatno-volilne komisije je prejela Mateja Udovč. Ugotavljam, da smo določili kandidatko, ki jo bomo vključili v besedilo predloga sklepa, ki ga bomo posredovali v odločitev Državnemu zboru.

Na glasovanje dajem še naslednji predlog sklepa. Mandatno-volilna komisija predlaga Državnemu zboru, da sprejme sklep o imenovanju Mateje Udovč namesto članice Statističnega urada Republike Slovenije, ki ji mandat začne tečki z 20. 4. 2020. Pričenjam glasovanje.

Kdo je za? (12 članov.) Kdo je proti? (1 član.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Zaključujem to točko dnevnega reda.

Prehajamo na 1.B TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOGA SKLEPA O SPREMEMBAH SKLEPOV O SESTAVI IN IMENOVANJU PREDSEDNIKA, PODPREDSEDNIKA, ČLANOV IN NAMESTNIKOV ČLANOV PREISKOVALNE KOMISIJE O UGOTAVLJANJU DOMNEVNEGA PRANJA DENARJA V NKBM D.D., DOMNEVNEGA NEZAKONITEGA FINANCIRANJA POLITIČNE STRANKE SDS IN DOMNEVNEGA NEZAKONITEGA FINANCIRANJA VOLILNE KAMPANJE SDS ZA PREDČASNE VOLITVE POSLANCEV V DRŽAVNI ZBOR 2018. Kot gradivo za to točko dnevnega reda ste prejeli delovno gradivo predloga sklepa, ki je objavljeno na spletni strani Državnega zbora in pa predlog predsednika preiskovalne komisije za razrešitev člana zaradi obstoja izključitvenega razloga. Uvodna pojasnila, predsednik preiskovalne komisije je na podlagi drugega odstavka 3. člena Zakona o parlamentarni preiskavi predlagal razrešitev člana mag. Dejana Kaloha, poslanska skupina SDS zaradi obstoja okoliščine iz prvega odstavka 3. člena zakona, ki predstavlja izključitveni razlog, in sicer ker je preiskovalna komisija sprejela dopolnitev dokaznega sklepa, s katero je odločila, da se kot priča pred preiskovalno komisijo tudi zasliši mag. Dejan Kaloh. V skladu s prvo alinejo prvega odstavka 3. člena namreč v preiskovalni komisiji ne sme sodelovati poslanec, če je preiskovanec ali priča v zadevi, ki se preiskuje. Janiju Janku Möderndorferju, članu in predsedniku komisije pa je 13. 3. 2020 prenehal mandat poslanca. V skladu z navedenim ste 16. 3 . 2020 prejeli delovno besedilo predloga sklepa, v katerega sta vključena oba navedena predloga. Poslanska skupina SDS in poslanska skupina SMC Mandatno-volilne komisije še nista obvestili o novem kandidatu za člana. Prosim navedene poslanske skupine, da čim prej predlagata novega člana, ter upravičenega predlagatelja, da poda predlog za predsednika komisije. Želi kdo o tem razpravljati? Če ne, zaključujem razpravo in dajem na glasovanje naslednji predlog sklepa. Mandatno-volilna komisija predlaga Državnemu zboru, da sprejem sklep o spremembah sklepa o sestavi in imenovanju predsednika, podpredsednika, članov in namestnikov članov preiskovalne komisije u ugotavljanju domnevnega pranja denarja v NKBM d.d., domnevnega nezakonitega financiranje politične stranke SDS in domnevnega nezakonitega financiranja volilne kampanje SDS za predčasne volitve poslancev v Državni zbor 2018 v predlaganem besedilu.

Glasujemo.

Kdo je za? (16 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

S tem zaključujem to točko dnevnega reda.

Prehajamo na 2. TOČKO DNEVNEGA REDA – ADMINISTRATIVNE ZADEVE. V okviru te točke bomo obravnavali predlog sklepa o spremembah sklepa o kriterijih za odmero dopusta, ki se obravnava le na Mandatno-volilni komisiji in ne tudi na seji Državnega zbora. Predlog sklepa je objavljen v sistemu UDIS in ste ga poslanke in poslanci prejeli. Predlog sklepa je pripravljen v skladu z novelo zakona o delavcih v državnih organih, ki je začela veljati 22. 2. 2020 in se nanaša na pravico do povečanja dopusta invalidom in tistim, ki negujejo in varujejo otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo. Želi kdo o tem razpravljati? Če ne, zaključujem razpravo.

Prehajamo na glasovanje o predlogu sklepa o spremembi sklepa o kriterijih za odmero dopusta. Glasujemo.

Kdo je za? (15 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet. Prehajamo še na obravnavo predloga za imenovanje vodja kabineta predsednika Državnega zbora z dne 16. 3. 2020. Predlog ste zaradi varstva podatkov prejeli v varovani predal v sistemu UDIS. K tej točki dnevnega reda je vabljen predsednik Državnega zbora Igor Zorčič, ki ga prav lepo pozdravljam. Uvodna pojasnila. Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič Mandatno-volilni komisiji predlaga, da na položaj vodje kabineta predsednika Državnega zbora imenuje Moniko Šuligoj. Odlok o notranji organizaciji, delovnih mestih in nazivih v službah Državnega zbora v drugem odstavku 18. člena določa, da javnega uslužbenca na položaj vodje kabineta imenuje Mandatno-volilna komisija na predlog predsednika Državnega zbora. Želi predsednik Državnega zbora Igor Zorčič predlog dodatno obrazložiti? Izvolite, beseda je vaša.

Spoštovane kolegice, kolegi! Monika Šuligoj je po izobrazbi mag. politologije. Od avgusta 2014 je zaposlena v Državnem zboru v poslanski skupini SMC. Od maja 2016 pa opravlja oziroma je opravljala naloge sekretarke poslanske skupine. Monika Šuligoj je do sedaj dokazala, da delovne naloge v Državnem zboru opravlja izjemno vestno in strokovno. Kandidatka ima potrebne organizacijske in vodstvene izkušnje za opravljanje nalog vodje kabineta. Delovanje Državnega zbora in potek njegovih postopkov pozna zelo dobro, prav tako Poslovnik Državnega zbora, zato predlagam, da jo imenujete na položaj vodje kabineta predsednika Državnega zbora. Hvala lepa.

Hvala, predsednik, za to dodatno obrazložitev. Želi kdo o tem predlogu razpravljati? Izvoli, Matjaž Han.