19. nujna seja

Komisija za nadzor javnih financ

4. 6. 2020

Transkript seje

Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi, spoštovani vabljeni, dobro jutro.

Začenjam 19. nujno sejo Komisije za nadzor javnih financ.

Do začetka seje nisem prejel niti opravičil niti obvestil o udeležbi nadomestnih članov komisije.

Zato prehajamo na določitev dnevnega reda seje. S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje komisije z eno točko dnevnega reda: Sumi o neustreznem, nepreglednem ter negospodarnem postopku nabave zaščitnih mask med Zavodom Republike Slovenije za blagovne rezerve in podjetjem Acron d.o.o.. Vaših predlogov za spremembo dnevnega reda v poslovniško določenem roku nisem prejel, zato dnevni red seje ostaja takšen kot je bil poslan s sklicem.

Prehajamo na obravnavo 1. TOČKE DNEVNEGA REDA, TO JE SUMI O NEUSTREZNEM, NEPREGLEDNEM TER NEGOSPODARNEM POSTOPKU NABAVE ZAŠČITNIH MASK MED ZAVODOM REPUBLIKE SLOVENIJE ZA BLAGOVNE REZERVE IN PODJETJEM ACRON D.O.O.. Gradivo za to točko na zahtevo poslanskih skupin Lista Marjana Šarca, Socialni demokrati in Levica je bilo objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora s sklicem seje komisije.

Naknadno je bilo na e-klopi in na spletnih straneh državnega zbora objavljeno tudi gradivo Zaščitne maske avtorja Janeza Dulca, univ. dipl. inž. strojništva.

Na sejo so bili s sklicem seje k tej točki vabljeni: gospod Robert Pavšič v imenu predlagateljev zahteve; minister Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, namesto njega na seji sodelujeta državni sekretar gospod Simon Zajc in gospod Miha Berdnik, vodja službe za varnost obrambne zadeve in blagovne rezerve ter mag. Matej Skočir, vodja sektorja za internacionalizacijo; mag. Matej Tonin, minister za obrambo, ki bo na seji prisoten do 9. ure, v imenu ministrstva za obrambo bo na seji sodeloval tudi državni sekretar mag. Damjan Jaklin; mag. Andrej Šircelj, minister za finance, ki se je opravičil; gospod Tomi Rumpf, vršilec dolžnosti direktorja Zavoda Republike Slovenije za blagovne rezerve; gospod Anton Zakrajšek, nedavni direktor Zavoda Republike Slovenije za blagovne rezerve, ki se je tudi opravičil; gospod Ivan Gale, uslužbenec Zavoda Republike Slovenije za blagovne rezerve; gospod Samo Lampret, direktor podjetja Acron d.o.o.; Mitja Terče, nekdanji vodja projektne skupine za koordinacijo in izvedbo nabav zaščitne opreme in sredstev; Uprava za zaščito in reševanje; gospod Drago Babič, zunanji član Sveta za razvoj pri SAZU; in Javna agencija Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke. Naknadno sem dne 29. maja 2020 na sejo povabil še gospoda Janeza Dulca, katerega gradivo smo naknadno objavili na spletni strani.

Vse prisotne še enkrat prav lepo pozdravljam in vas prosim, da se ob prijavi na razpravo in vklopu mikrofona predstavite zaradi ustreznega zapisa magnetograma.

Predlagam, da razpravo opravimo tako, da predstavnik predlagateljev zahteve za sklic nujne seje dodatno obrazloži zahtevek za sklic. Nato bodo besedo dobili tudi predstavniki vabljeni, med njimi tudi gospod direktor firme Acron gospod Lampret, direktor firme Acron, ki bo imel tudi krajšo predstavitev.

Predno pa dam besedo gospodu Robertu Pavšiču, ste želeli, kolega Horvat, postopkovni predlog.

Izvolite.

Hvala lepa, gospod predsednik. Lep pozdrav vsem, spoštovane gospe, spoštovani gospodje.

Gospod predsednik, postopkovno predlagam, vem, da imate tukaj večino, ampak v razmislek, da bi to sejo zaprli za javnost. Če nam je količkaj do slovenskega gospodarstva, v tem primeru konkretno do podjetja Acron d.o.o., na naslednjih sejah najbrž pridejo na vrsto tudi druga podjetja. Ne verjamem, da bo z razpravami tukaj v državnem zboru rating posameznih obravnavanih podjetij zrasel, nasprotno. In zgodilo se bo to, to trdim in napovedujem, da enostavno v Sloveniji za morebitni novi val okužb, za novo potrebo po urgentnih nabavah zaščitne opreme v Sloveniji več ne bo podjetja, ker nihče več ne bo z državo sodelovati, ker predvsem državni zbor bo enostavno oblatil, to napovedujem, katerokoli podjetje, ki bo na dnevnem redu.

To je moj dobronamerni predlog, gospod predsednik, vi se boste pa odločili ali boste dali to na glasovanje ali ne. Kakorkoli, pa vem, da imate večino in bo večina odločala in to bom tudi spoštoval.

Hvala lepa.

Hvala lepa za vaš postopkovni predlog, kolega Horvat. Kot ste sami dejali, ja, zadevo bom vzel v razmislek. Se pa strinjam z vašim mnenjem, da glede ugleda gospodarstva in pa podjetij, ki sodelujejo z državo, je potrebno biti previden in nimam namena ne z vodenjem seje niti z nikakršnim drugim dejanjem kakorkoli škoditi temu ugledu. Bom pa, kot rečeno, bom pa o vašem postopkovnem predlogu premislil in glede na potek seje se bom potem tudi odločil recimo za morebitno nadaljevanje podobnih sej za zaprtimi vrati.

Postopkovni predlog, gospod Zmago Jelinčič Plemeniti.

Zmago Jeliničič Plemeniti

Hvala lepa.

Gospod predsednik, jaz se popolnoma strinjam s predlogom kolega Horvata. Dejstvo je, da tukaj moramo varovati slovenska podjetja, ne pa, da zdaj razgaljamo vse, kar se je dogajalo -tisto, kar je res in še z dodatki tisto, kar ni res – in dajemo sosedom, predvsem Hrvatom, v roke orožje, da tolčejo po nas. Jaz mislim, da Slovenija je preveč dragocena, da bi z njo opletali kot svinja z mehom, zato sodim, da je pametno, da to sejo in tudi druge seje pri katerih bomo obravnavali te zadeve, zapremo. Konec koncev pomembno je, kaj bo komisija za, kaj bo naša komisija našla, kaj bo ugotovila in kaj bo sklenila, ne pa, da bomo prali tukajle umazano perilo in v bistvu poskušali diskreditirati nekatere, ki nimajo pri zadevi nič.

Hvala lepa, gospod Jelinčič.

Moj odgovor na vaš postopkovni predlog je tak kot sem ga že posredoval na začetku kolegu Horvatu.

Mag. Dušan Verbič, imate postopkovni predlog.

Izvolite.

Hvala lepa, predsedujoči. Prav lep pozdrav.

Mislim, da ni potrebno nič dodati mojim obema predhodnikoma, kajti ponovno bom izpostavil nekaj. Komisija za nadzor javnih financ ima zelo jasno pristojnost v poslovniku državnega zbora in, spoštovani predsednik, dvakrat že pri sklicu tovrstne materije sem postopkovni predlog dal in popolnoma razumem legitimno vaše stališče, da ste ga zavrnili. Tukaj sklic današnje seje se res konkretno nanaša na določeno družbo in nimam nobenega zadržka, da tudi v tem primeru pač gremo mimo določila poslovnika in se konkretno debatira o zelo, bi človek rekel konkretni družbi, vendar bi tudi sam vztrajal in vas prosim, da nemudoma razmislite, da se zapre za javnost takoj na začetku. Kajti ne razumem tega, da se ta komisija v teh primerih nekako preobrača v t.i. preiskovalni organ. To pa ni funkcija komisije za nadzor javnih financ.

Prosim, da upoštevate ta predlog. Hvala lepa.

Hvala lepa, mag. Verbič.

Ja, se strinjam, nismo preiskovalni organ. Glede vašega prvega predloga sem vam že dvakrat odgovoril in dvakrat vam oziroma zdaj vam odgovarjam tretjič. Komisija upošteva tako poslovnik državnega zbira kot poslovnik komisije za nadzor javnih financ in tam je v 3. členu določeno delo, obveznosti in pristojnosti komisije.

Postopkovni predlog imate tudi kolega Kordiš.

Izvolite.

Hvala za besedo, predsedujoči.

Po zadnjih treh postopkovnih intervencijah je jasno, da želi koalicijska vrsta prakse vojnega dobičkarstva pomesti pod preprogo in zaščititi kriminal oblasti, pa seveda s posameznimi političnimi strankami povezane dobavitelje, ki so se jim izstavljale provizije. In, predsedujoči, moj predlog je, da kategorično zavrnete pobude po tem, da se seja za javnost zapre.

Hvala lepa za vaš postopkovni predlog, gospod Kordiš.

Mag. Verbič, če bo vaš postopkovni predlog enak kot je bil prej, vas bom opomnil. Oziroma prosim vas, da naj bo pač vsebina postopkovnega predloga skladna z 69. členom poslovnika državnega zbora.