27. nujna seja

Odbor za kulturo

29. 10. 2020

Transkript seje

Violeta Tomić

Kolegica me opozarja, na RTV prenosu ni zvoka, čeprav sem že nekaj govorila, tako da, prosim tehniko, da to uredi. Zdaj, jaz pozdravljam vse poslance in poslanke, ki ste danes prišli v službo, tudi mnogi od daleč in pozdravljam predstavnike ministrstva in pričenjam 27. nujno sejo za kulturo.

Obveščam vas, da so mi sporočili, da so službeno zadržani danes in da se seje ne bodo udeležili, naslednji člani in članice odbora: Janja Sluga iz kvote SMC, Felice Žiža manjšinci, Jurij Lep Desus, Zmago Jelinčič Plemeniti SNS, Mojca Škrinjar, Bojan Podkrajšek, Alenka Jeraj, Janez Moškrič, Jožef Lenart, Elena Zavadlav Ušaj iz kvote SDS. Kot vidimo, je tako rekoč, so vsi poslanci koalicije danes odsotni in zato vas obveščam, da na tej seji ne morem zagotoviti sklepčnosti, saj od 19. članic in članov Odbora za kulturo, so službeno odsotnosti 10 njih.

Tako da, nimam tudi pooblastil za nadomestne članice in člane in v tem primeru pač smo v situaciji, ko razprave danes ne bomo mogli opraviti.

Proceduralno ima kolegica Sukič, prosim.

Torej, lep pozdrav z moje strani.

Spoštovana predsedujoča, imam postopkovni predlog in sicer, poglejte, to, da imate vi na mizi opravičila desetih poslank in poslancev, češ da so službeno odsotni, s tem, da je njihova primarna prvenstvena službena dolžnost, da bi bili danes tukaj, na tej seji, če pa jih nekaj zadrži, pa je njihova dolžnost, da poskrbijo za nadomestilo, to ocenjujem kot cinizem brez primere, kot oviranje demokratične razprave v parlamentu in to razprave o dveh pomembnih zadevah. Namreč, vsi vemo, da v ponedeljek popoldne, se, baje, namerava, kot se temu reče, odrezati direktorja RTV Slovenija, kajne, gospoda Kadunca in logično je, da Državni zbor, če pride do te pobude, mora o taki resni zadevi razpravljati preden se to zgodi, torej danes, jutri ali v ponedeljek dopoldne.

Zato predlagam, spoštovana predsedujoča, da predsedniku Državnega zbora prenesete predlog, da se vsaj o tej točki dnevnega reda, ki se tiče RTV Slovenija, zgodi razprava pred ponedeljkom popoldne. Zaradi mene jutri ali v ponedeljek dopoldne.

Kar se tiče Metelkove 6, nezaslišano je, kar se dogaja z Metelkovo 6, kjer se kar tako, čez noč, na dan, ko je bila razglašena epidemija in ko smo po osemdesetih letih doživeli, prvič, policijsko uro, so prijeli torej aktiviste, aktivistke, delavce kulturne in delavke kulturne, na Metelkovi 6, torej, brezobzirno, brutalno sporočilo, da naj se torej prisilno podpišejo nek sporazum, sporazuma seveda ne more bit, kadar si ti brez dialoga v nekaj prisiljen in se izselijo do 31. januarja. Tudi to je urgentna zadeva, o kateri je potrebno prednostno in absolutno razpravljati in zato, si seveda poslanke in poslanci, ki imajo službeno dolžnost, da so tukaj, kadar je pač na sporedu seja, ne morejo privoščiti na tak način ovirati delo parlamenta in onemogočati javno razpravo o tako zelo resnih temah, ki nas lahko zelo, zelo, zelo skrbijo, kajti vse to kaže na res kritično točko, na hud suspenz demokracije v tej državi, ki se samo še poglablja, iz dneva v dan, iz poteze v potezo.

Zato predlagam, predsedujoča, drug proceduralni predlog, da poskrbite, da v prihodnjem tednu, absolutno, čim prej, zagotovite sejo, posebno sejo, tudi na temo Metelkove 6.

Najlepša hvala.

Violeta Tomić

Hvala lepa za vaš proceduralni predlog.

Na vrsti je gospod Marko Bandelli, prosim.

Marko Bandelli

Hvala predsednica za besedo.

Mislim, spoštovani minister in državna sekretarka, pa vsi cenjeni gostje, danes prisotni tukaj, kot vidite, jaz mislim, da je več kot očitno, da nas aktualna koalicija ima popolnoma vse za norce. Zdaj, nedopustno in skrajno neresno je, da so se vsi poslanci koalicije opravičili. Za tako pomembno sejo, po mojem mnenju, ko gre za, če bi tako rekli, »obelodanjenje« umazanega procesa podjarmljenja javnih medijskih servisov.

Zdaj, predlagam predsednica, da poslanci, ki so se opravičili danes tukaj, neupravičeno, po mojem mnenjem, osebnem, s tem bojkotiranjem demokratične izvedbe seje, ker to je bila demokratična izvedba ene seje, kjer bi lahko vsi povedali, kaj mislimo in kaj si mislimo o tej Vladi in z izkazom tega demokratičnega nestrinjanja, če bi tako rekel, kajne, bom rekel škodljive Vlade, v tem trenutku in ne bom zadržal te besede in da ugotovite, zakaj niso dobili zamenjave, ker po pravilniku, se lahko opravičijo na odboru, ampak morajo dobiti zamenjavo. SDS stranka ima 26 poslancev. Iz 26 poslancev niso dobili včeraj 5 poslancev, da so tukaj zamenjali, da smo lahko sklepčni. To je sramota, stranke same, vladajoče, ki je nalašč to naredila.

In zato tudi predlagam, da predlagate predsedniku Državnega zbora, da ugotovi njihovo opravičenost in drugače, da se jim ta dan odtrga od plače.

Hvala, to je moj predlog.

Violeta Tomić

Hvala lepa.

Vaš predlog bom upoštevala in ga posredovala predsedniku Državnega zbora.

Na vrsti je gospa Lidija Divjak Mirnik.

Prosim, beseda je vaša.

Lidija Divjak Mirnik

Hvala lepa predsednica, za besedo. Lep pozdrav spoštovani gospod minister, gospe in gospodje, kolegice, kolegi.

Zdaj, jaz bi rekla zelo preprosto, to je pač bojkot parlamenta. Bojkot parlamenta v 21. stoletju. To ne samo, da je nezaslišano. Kar se mene tiče, vsi tisti, ki to počno, vemo, kdo je protagonist tega, morajo oditi. Zakaj? Zato, ker je pač njihov cilj prevzeti nadzor nad vsemi sistemi in podsistemi. Zato, ker je pač njihov cilj prevzeti vse in nastaviti svoje »kimače«, tiste, ki kimajo, ki zasedajo položaje, brez da bi za njih osnovne pogoje izpolnjevali, samo z enim ciljem – da podpišejo to, kar se jim da v podpis in da naredijo to, kar veliki vrhovni vodja ukaže. Kar, ne da je grozljivo, jaz se resno sprašujem, kako lahko ti ljudje sploh spijo, da v karmi niti ne začnem razlagati.

In to danes, je bojkot parlamenta. Zakaj? Zaradi ene razprave na Odboru za kulturo, kjer bi razpravljati o tem, da se NGO-je meče iz njihove stavbe. stavbe. Tiste NGO-je, ki seveda opozarjajo, ki so kritični do oblasti in da bi razpravljali o tem, da mogoče ni vse tako črno-belo na RTV, kot prikazuje veliki vodja v svoji basni. To je bojkot parlamenta in to je nezaslišano.

Zdaj, jaz razumem kolege, da so na dopustu danes oziroma, da so službeno odsotni, čeprav me res zanima, kaj počnejo v tej svoji službeni odsotnosti danes, glede na to, da je epidemija, pa da ni prehajanja meja, ampak pustimo ta formalni razlog, do katerega imajo pravico, sploh ni vprašanje. Vendar sem tudi jaz mama, dveh osnovnošolskih otrok, ki imata danes počitnice, pa sem eno uro pa pol v eno smer, iz Maribora, pripeljala v Ljubljano, pa še eno uro pa pol se bom peljala nazaj, če bo sreča mila, če ne bo dve uri ali pa več. In to je ne samo norčevanje iz vseh nas, to je nezaslišana aroganca.

In, predsednica, moj postopkovni predlog pravzaprav je, prvič, da v skladu z 95. členom Poslovnika, mi poveste tukaj, ali so se ti kolegi res opravičili dan pred sejo odbora? Ali so vsaj ta, da rečem, formalni razlog »oddelali« tako, kot je treba ali so bili mogoče še tu celo površni. Ne vem, to me res zanima. In pa drugi moj predlog je, da nemudoma gospoda Zorčiča, predsednika Državnega zbora kontaktirate in ga poprosite, da dovoli, da opravimo to razpravo v ponedeljek ob 9. uri, še preden se začne Programski svet RTV-ja, ker namreč za to gre pri celi stvari. RTV je treba razmontirat, da bo postalo trobilo, ker, ko bo trobilo, potem nam bodo lansirali pač veliko resnico velikega vodje in to je to, za kaj gre, vse ostalo pa mi tukaj lahko razlagamo še 200 ur. Za to gre, za nadzor in diktaturo.

Hvala lepa.

Hvala lepa.

Jaz razumem vaše ogorčenje, ki ste prišli v službo, za razliko od tistih, ki tega danes niso storili in zakaj niso storili, bomo seveda ugotovili pozneje - prosim vas, da se le držite Poslovnika, kjer je proceduralno 3 minute - in dajem besedo gospodu Marku Koprivcu.

Prosim.

mag. Marko Koprivc

Ja, hvala lepa predsednica, za besedo. Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi.

To, kar se je danes zgodilo, je res nedopustno. To, da celotna opozicija dobesedno bojkotira odbor, z namenom, da prepreči dve zelo pomembni razpravi, razpravi, ki se dotikata stanja demokracije v Sloveniji. Dogodki, ki so neposredno povezani z Janševim poskusom podjarmljenja demokratičnih medijev in hkrati vseh družbenih podsistemov, ki so kritični do oblasti. In oprostite, spoštovani kolegice in kolegi, to pomeni konec parlamentarizma. Jaz tega drugače ne morem razumet. Ker edino orodje opozicije je, da lahko zahteva sklic izredne seje na določeno temo, če se celotna opozicija odloči za obstrukcijo oziroma temu lahko reče, da se opraviči zaradi službenih obveznosti.

Spoštovani, službene obveznosti v četrtek popoldne, v času, ko je celotna država zaradi epidemije v karanteni, ko so medobčinske meje zaprte - pa koga farbate? Koga farbate, res? V ponedeljek bo Programski svet RTV Slovenija obglavil nacionalno RTV hišo. Menjali bojo direktorja in s tem uresničili Janševe sanje po totalni podreditvi tega javnega in neodvisnega medija. In danes, bi želeli poslanke in poslanci opozicije o tem razpravljat in nam je vladajoča koalicija to onemogočila. Kaj je to drugega, kot razgradnja parlamentarizma? Kaj je to drugega, kot vstopanje v čisto diktaturo?

Spoštovana predsednica, to je res nedopustno, zato vas pozivam, da nemudoma obvestite predsednika parlamenta in ga prosite, da se razprava o RTV opravi pred začetkom Programskega sveta, kot so povedali kolegi iz drugih strank demokratične opozicije, naj se to zgodi najpozneje v ponedeljek, ob 9. zjutraj.

Druga zadeva – Metelkova. Ne bom se spuščal o vsebini, ker govorimo pač zdaj zgolj postopkovno, seja se ni še začela, ampak poglejte – tukaj so predstavniki nevladnih organizacij, ki so prišli na sejo, zaman, zastonj. Norčujete se res iz ljudi, iz državljank in državljanov Republike Slovenije. To je nedopustno. To ni normalno za neko demokratično državo sredi Evrope, leta 2020. Stopamo v trideseta leta, v čas, ko je fašizem začel sistematično uničevat parlamentarizem. Tako da, jaz upam, da uspemo vsaj razpravo o RTV Slovenija speljat pred samim začetkom Programskega sveta in upam, da bo vsaj predstavnike koalicijskih strank srečala pamet.

Hvala lepa.

Hvala lepa.

Gospod Koprivc, preden dam besedo Matjažu Nemcu, želim za magnetogram in tudi za javnost, ki nas spremlja, povedati, da so sejo ravnokar zapustili sekretarji Miro Petek in gospa Ignacija Fridl Jarc, skupaj z ministrom Vaskom Simonitijem. Verjamem, da niso bili obveščeni o bojkoti Poslanske skupine SDS in koalicije, čeprav spadajo v isto kvoto in ne želijo poslušati naših proceduralnih predlogov. Verjamem, da boli, ko govorimo resnico, vendar resnica bo danes slišana, vsaj skozi proceduralne, vaše predloge.

Tako da, besedo ima gospod Matjaž Nemec.

Prosim.

Matjaž Nemec

Predsedujoča, kot ste vi rekli, ilustrativno danes imamo moč »vpogledati«, kaj pomeni na eni strani oblast, na drugi strani predstavniki ljudstva in ljudstvo. Seveda tega dialoga ni in od sramu in v odsotnosti, smo danes priča dogodku, kot ga še nismo bili. Torej, ne gre za obstrukcijo, ampak gre za bojkot. Za bojkot pod pretvezo, ne boste verjeli, službenih obveznosti. Kaj pa le je za poslanke in poslance bolj obvezujoče, kot bit prisoten na seji delovnega telesa, na kateri / nerazumljivo/ poslanke in poslanci morali bit po svoji dolžnosti.

Zato so več kot upravičeni klici po tem, spoštovana predsedujoča, da se tem poslankam in poslancem vzame tisto plačilo, za katero bodo danes plačani in ga ne izpolnjujejo in ga ne želijo izpeljati. Torej, bojkot, ki ni obstrukcija. Danes, ko bi morali govoriti o dveh zelo pomembnih temah, ena je pa nujna, predvsem ko govorimo o RTV-ju. V ponedeljek, kot so kolegi pred menoj povedali, naj bi prišlo do obglavljenja javnega servisa RTV.

Torej spoštovani, gospa predsedujoča, naj vas opozorim na 95. člen, predvsem na četrto alinejo in vam jo bom tudi prebral, kajti govora je o tem, da so naši kolegice in kolegi odsotni zaradi službenih obveznosti. Opomnil bi, da je vodja poslanske skupine lahko odobri službeno odsotnost, po zadnji alineji, drugega odstavka, tega člena le v primeru, če zagotovi, da iz drugih razlogov, iz drugega odstavka tega člena na seji Državnega zbora ali delovnega telesa, ne bo upravičeno odsotnosti več kot tretjina poslank in poslancev.

Torej gre za kršitev 95. člena, na kratko povedano in prosil bi vas, da o tem nemudoma obvestite predsednika Državnega zbora, ter seveda od njega zahtevate, da omogoči izvedbo te sejo, v ponedeljek, pred sejo Državnega sveta in pred sejo Sveta RTV, kajti smiselno je, da se pogovorimo še pred sejo Sveta RTV.

Torej, da zaključim, ogorčen sem nad zadnjo v nizu nedemokratičnih potez, ki se odvijajo v Državnem zboru in v naši državi.

Hvala lepa.