52. nujna seja

Odbor za finance

28. 12. 2020

Transkript seje

Spoštovani gospe in gospodje, kolegice in kolegi! Dobro jutro!

Začenjam 52. nujno sejo Odbora za finance.

Obveščam vas, da nisem prejel nobenega obvestila, da se kdo od poslank ali poslancev današnje seje ne bi mogel udeležiti.

Obveščam pa vas, da na seji kot nadomestni član sodeluje poslanec Gregor Perič, ki nadomešča poslanko Moniko Gregorčič iz Poslanske skupine Stranke modernega centra.

S sklicem seje ste prejeli predlagani dnevni red. Nisem prejel nobenih predlogov v zvezi z dnevnim redom, zato ugotavljam, da je sprejet dnevni red, kot vam je bil poslan z vabilom.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE PREDLOG ZAKONA O INTERVNETNIH UKREPIH ZA POMOČ PRI OMILITVI POSLEDIC DRUGEGA VALA EPIDEMIJE COVID-19.

Predlagatelj zakona je Vlada. Kolegij predsednika Državnega zbora je na 88. redni seji sklenil, da se predlog zakona obravnava po nujnem postopku. Predlog zakona je bil poslan v mnenje tudi inštitucijam lokalnih skupnosti. Kot dodatno gradivo k predlogu zakona smo prejeli mnenje Zakonodajno-pravne službe, skupno mnenje pristojne komisije Državnega sveta za gospodarstvo, obrt, turizem in finance ter zainteresirane komisije za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide. Prejeli smo tudi mnenja lokalnih skupnosti in celo serijo pisnih pripomb oziroma predlogov zainteresirane javnosti, kar je vse dostopno v okolju Lotus notes. Amandmaji k predlogu zakona se vlagajo do zaključka razprave o posameznih členih na seji odbora. K številnim členom predloga zakona so do sedaj amandmaje vložile poslanske skupine Stranka modernega centra, Liste Marjana Šarca, Socialnih demokratov, Levice, Stranke Alenke Bratušek in Desus. Pričakujemo še amandmaje poslanskih skupin koalicije. Pregled amandmajev boste, tako ko bo dokončan, prejeli na klop.

Pričenjam drugo obravnavo predloga zakona. Kolega Kordiš, izvolite, domnevam, da gre za postopkovni predlog. Izvolite, postopkovno poslanec Miha Kordiš.

Postopkovni predlog, ki je postopkovno vprašanje, in sicer zakaj na današnji seji ne sodeluje zainteresirana javnost po svojih predstavnikih? Vem, da so se je nameravali, so se je želeli udeležiti, denimo sindikati. Kako tudi ne? Ta zakon na eni strani podarja univerzalni temeljni dohodek verskim uslužbencem in jim podaljšu… oziroma dviguje višino prispevkov, ki jih krije država, po drugi strani pa disciplinira starejše delavce pri upokojevanju, katerih bodo delodajalci dobili proste roke. Pa je to le vrh ledene gore. Torej, predsedujoči, zakaj na današnji seji ne sodeluje zainteresirana javnost, predvsem sindikati, predstavniki delavcev, tistih, ki so v epidemiji potegnili najkrajšo. Pa ne bom sprejel odgovora, ki je, veste imamo epidemijo Covid-19. Imeli smo epidemijo Covid-19 tudi prejšnji teden, pa je ravno tako Državni zbor zasedal na slavnostni seji z zakusko.

Hvala gospod poslanec.

Preden dam odgovor, preberem pooblastilo. Prejel sem ga s strani Poslanske skupine Levica in sicer poslanec Miha Kordiš nadomešča poslanca Luka Meseca.

Kar se tiče vabljenih na sejo, gospe in gospodje. Zdajle je 52. nujna seja. Jaz mislim, da zdaj že tako enih 25-tič če razlagam isto stvar in jo bom danes tudi ponovil. Enako stališče sem imel tudi takrat, ko v Sloveniji še nismo imeli nikakršne epidemije. Kdo bo od vabljenih na seji prisostvoval, je v izključni pristojnosti predsednika delovnega telesa. O tem odločam sam in te ingerence si ne dopustim vzeti. Ocenil sem, da je to kar je bilo poslano z vabilom, za razpravo na današnji seji dovolj in tako je tudi ostalo. To je moje stališče in do tega stališča imam pravico. Kot predsednik delovnega telesa pa od tega stališča tudi ne nameravam odstopiti.

Nadaljujemo. Kolega Han, postopkovno? Gospod Han, izvolite, postopkovno.

Hvala lepa predsednik. Dobro jutro!

Najprej moram reči, da mi je malo žal, da ni v dvorani več ministrov, ker ta, pa bom izredno iskreno. Jaz sem na Kolegiju, predsednik, podal pobudo, dobronamerno, da ko sprejmemo PKP7, ki se dotika več segmentov, več ministrstev, da pač sedijo tukaj še državni sekretarji, ker jaz verjamem, da mag. Šircelj na nekatere zadeve ne bo mogel odgovoriti, ker to se je že večkrat naredilo, ker pač ni njegovo področje. Zato mi je žal, da ni več ministrov, ministra za delo, ministra za gospodarstvo, itn. Ampak okej, smo tukaj kjer smo.

In drugo, predsednik. Ker bi se rad izognil raznim debatam, da so nepotrebne, bi bilo zelo dobro, da bi vedel kaj bo koalicija vložila, kakšne amandmaje. Mogoče bo kakšen amandma, ki bo, ki s tem lahko razbremeni kakšne razprave in kakšne razprave, ki so nepotrebne, ampak nikdar, ne vem zakaj lahko opozicija pravi čas vloži amandmaje, jih da v sistem, koalicija pa v zadnjem obdobju nikdar. Tako da, jaz bi prosil, da vendarle počakajmo, počakajmo, da koalicija vloži amandmaje in potem razpravljamo, ker bomo mogoče pri kakšni razpravi kakšno žolčno razpravo zaradi tega, vsaj upam, si prihranili.

Hvala lepa.

Hvala gospod poslanec. Vaša kritika je upravičena. Moram ponovno, kot že nekajkrat doslej priznati, da sem imel kar nekaj naporov, da bi bili amandmaji pravočasno vloženi, ampak, se pravi, koalicijski amandmaji, ampak se to ni zgodilo. Kolikor sem obveščen, gre za približno 70 amandmajev, ki pa so vsi nomotehničnega karakterja in ne posegajo v vsebino zakona. Jaz predlagam, da do splošne razprave o 1. členu, razpravo opravimo in potem delamo potencialne prekinitve seje, če bo to sploh potrebno.

Nadaljujemo. Pardon. Poslanec Jani Möderndorfer, postopkovno.

Jani (Janko) Möderndofer

Hvala lepa predsednik.

Predvsem ni bilo odgovora kaj bo z ministri oziroma vsaj državnimi sekretarji iz določenih področij. Namreč, mi imamo že izkušnje, že kar nekaj PKP-jev smo imeli, kjer je bil minister za finance prisoten, ampak on ne odgovarja. On govori nekaj po svoje, mi pa tukaj nekaj trobezljamo sami sebi in to ni vse skupaj nič, veste. To ni nobena diskusija, nobena debata. Jaz sem gospoda ministra vprašal že ničkolikokrat sem mu postavil vprašanja, ampak on mene presliši. Ampak veste zakaj me presili? Ker nima odgovorov, ker se sploh ne spozna na to področje in mu je kristalno jasno, da je najboljše, da je tiho. In to preprosto ne gre skupaj. Dajte, poglejte predsednik, gre za ključen dokument. Gre za dokument, kjer ima v bistvu, posegamo v ne vem koliko število zakonov, tukaj je pa en minister za finance, ki bo tukaj nam odgovarjal vse. Jaz ne vem, če zna odgovoriti na področju zdravstva karkoli. To sploh ni njegovo področje. Ne vem, če zna odgovoriti na pokojninah, kjer se bomo pogovarjali, razen finančnega dela kjer bo modro molčal in podobno. In zato predsednik, jaz seveda res pozivam, ker to pa je v vaši pristojnosti, da uredite in pozovete Vlado, da pristojni ministri s posameznih področij, kjer bomo obravnaval, če ne ministri, vsaj državni sekretarji, saj so substituti njihovi, v končni fazi lahko oni odgovarjajo, jaz nimam nobenih dilem, če pridejo vsaj državni sekretarji, če že oni ne morejo dvignit svoje svetle točke in priti sem, v Državni zbor. Jaz mislim, da je to korektno. Jaz vem, da bo ta zakon danes sprejet, na odboru, in da boste sprejel samo tiste amandmaje, ki bo vam prav, ampak, demokratična diskusija mora bit in je podlaga predvsem takrat, kadar dobimo tudi odgovore, zato, da se lahko razvije polemika. To je tisto, kar pričakujemo. Upam, da se strinjate vsi, v koaliciji in opoziciji, da je temu tako.

Hvala, gospod poslanec.

Malo natančnejši pogled v vabilo za to sejo kaže, da je bila povabljena Vlada. Predstavniki Vlade so odločili, kdo se bo seje udeležil, to je njihova pristojnost in jaz osebno v to pristojnost ne bom posegal.

Predno nadaljujemo s postopkovnimi predlogi, se je k besedi priglasil minister za finance in mu dajem besedo.

Gospod Šircelj, izvolite, imate besedo.

Andrej Šircelj

Hvala lepa.

Samo pojasnilo glede prisotnosti državnih sekretarjev oziroma ministrov z drugih resorjev. Številni državni sekretarji in ministri spremljajo to sejo in po potrebi se bodo vključili v delo tega odbora, tako da, nikakor nisem sam in boste tudi dobili pač odgovore, katere bo treba. Spremljajo pa stalno, tako da, glede na to, da je nosilec tega zakona Ministrstvo za finance, sem sedaj jaz tukaj, verjamem pa, da bodo tudi drugi lahko odgovoril na vprašanja. Tako da, glede tega ne skrbeti.

Hvala lepa.

Nadaljujemo s postopkovnimi predlogi.

Najprej poslanka Andreja Zabret, za njo poslanec Miha Kordiš.

Kolegica Zabret, prosim.

Andreja Zabret

Ja, hvala za besedo.

Zdaj, kolegi so že dali vprašanja, predvsem, se pravi, poleg Vlade oziroma ministrov in druge zainteresirane javnosti, tudi sindikatov, ki mislim, da bi morali biti tu, me pa predvsem zanima, zakaj Fiskalnega sveta ni? Namreč, Fiskalni svet je zelo pomemben organ in tudi zelo, bom rekla, pomenljivo oziroma kritično mnenje je dalo trenutno na ta PKP7 in bi res, mislim da, vsi tukaj želeli, da nam Fiskalni svet pojasni njihova stališča in me zanima, zakaj ni Fiskalnega svet prisotnega?

Hvala.