102. redna seja

Kolegij predsednika Državnega zbora

20. 4. 2021

Besede, ki so zaznamovale sejo

Brez zadetkov.

Transkript seje

Spoštovani kolegice, kolegi, začenjam 102. sejo Kolegija!

Obveščam vas, da kolega Franca Juršo po pooblastilu nadomešča Branko Simonovič.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – DOGOVOR O SKLICU IZREDNE SEJE DRŽAVNEGA ZBORA.

Gradivo k tej točki ste prejeli s sklicem seje kolegija in sicer, dve zahtevi skupine poslank in poslancev za sklic izredne seje Državnega zbora in Predlog sklepa o obstoju izrednih okoliščin, ter sklicu in izvedbi 71. izredne seje Državnega zbora. Skupini poslancev namreč v zahtevah predlagata, da se izredni seji izvedeta skladno s 93.a členom Poslovnika zbora.

Predlagam, da se na podlagi obeh zahtev skliče ena izredna seja zbora.

Odpiram razpravo. Želi kdo besedo? (Da.)

/ oglašanje iz dvorane/ Ja, kolega Šiško.

Hvala predsednik.

Ja, glejte, jaz bi predlagal, da imamo v petek ob 9. uri, ker je to le seja in ne bo tako kratka, bo dolga. Ne vem, zakaj bi ob 11. štartal, prej smo se dogovoril, da te komisije, pa te, če je seja, da se prestavijo, zato predlagam, da se ob devetih začne.

Hvala.

/ medsebojni pogovor/ Zjutraj ima sejo Odbor za zadeve EU, tako, kot vsak petek, tako da, zaradi tega je bila določena… / oglašanje iz dvorane/ Komisija za nadzor javnih financ. … Tako da…

Kolegice, kolegi, zdaj, dajem to v razpravo, ta predlog. Če ni zadostne večine, potem predlagam, da gremo naprej z tem, kar je bilo predlagano že v samem sklepu, se pravi, ob 11. uri.

Se želi kdo opredelit? Je še kdo, ki ocenjuje, da bi prej dali to sejo? / oglašanje iz dvorane/ / medsebojni pogovor/ Ob 10ih? Se gremo kot na dražbi? … / oglašanje iz dvorane/ Se strinjamo? / oglašanje iz dvorane/

Če se strinjate, po večini, s tem, da damo ob desetih, potem bi jaz dal na glasovanje, predlog, da se 71. izredna seja skliče in izvede kot seja na daljavo. Predlog bo sprejet, če ga podprejo vodje poslanskih skupin, katerih člani predstavljajo dve tretjini vseh poslancev. Torej, ne glasovanje bi dal naslednji predlog sklepa. Sprejme se predlog sklepa o obstoju izrednih okoliščin ter sklicu in izvedbi 71. izredne seje Državnega zbora s to spremembo, torej, da se začne seja ob 10. uri.

Kdo je za? (NSi, SNS, SDS, SMC, skupnosti, DeSUS, Nepovezani.) Proti? Vzdržani? (SAB) Mora biti dve tretjini. Je še kdo za ali bomo imeli navadno sejo? / Medsebojni pogovor./

Ugotavljam, da sklep ni sprejet.

Ne, zdaj, glejte, kar je je, ne moremo se iti tržnice.

Ker sklep ni izglasovan dajem na glasovanje naslednji predlog sklepa. Poslanske skupine k eni točki dnevnega reda 71. izredne seje Državnega zbora najavijo čas v skladu s tretjim odstavkom 67. člena Poslovnika zbora, predlagatelja, vlada in skupina poslancev imata pri predlogih zakona in predlogih aktov za dopolnilno obrazložitev na voljo do 5 minut, za razpravo pa največ do 30 minut. Vlada pa ima pri 1. točki za predstavitev mnenja na voljo do 5 minut.

Kdo je za? (Nepovezani, NSi, SDS, SMC, manjšina, DeSUS.) Proti? Vzdržani? (SAB)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Predlagam, da odločamo še o sklepu katerim bi matičnemu delovnemu telesu izjemoma omogočili delo po 22. uri, če bi bilo to potrebno za pripravo predlog odlokov za obravnavo na izredni seji Državnega zbora.

Na glasovanje dajem naslednji predlog sklepa. Odbor za finance lahko za obravnavo predloga odloka v okviru za pripravo proračunov sektorja države za obdobje od 2022 do 2024 in predloga odloka o spremembah odloka v okviru za pripravo proračunov sektorja država za obdobje od 2020 do 2022 po potrebi v četrtek 22. aprila 2021 zaseda tudi po 22. uri.

Kdo je za? (DeSUS, SNS, NSi, SDS, SMC, manjšina.) Ugotavljam kdo je proti? Vzdržan?

Ugotavljam, da je predlog sklepa sprejet.

Zaključujem to točko dnevnega reda.

Prehajamo na 2. TOČKO – PREDLOG ZA OBRAVNAVO PREDLOGOV AKTOV IN PREDLOGOV ZAKONOV PO SKRAJŠANJEM POSTOPKU. Predlog ste prejeli s sklicem seje Kolegija. Razpravljali in odločali bomo o sedmih predlogih za obravnavo predlogov aktov oziroma predlogov zakonov po skrajšanjem postopku. Najprej o tem, da se po skrajšanem postopku obravnava predlog zakona o dopolnitvi Zakona o dodatku pokojnin za delo in izjemne dosežke na področju športa. Želi besedo predstavnik predlagateljev predloga zakona? Kolega Matjaž Han.

Hvala lepa. S to novelo zakona predlagamo zgolj spremembo prvega odstavka 3. člena Zakona o dodatkih k pokojnini za delo in izjemen dosežke na področju športa. Predlagamo dopolnitev 3. člena tako, da bodo do dodatkov upravičeni tudi športni invalidi, ki so osvojili medalje na svetovnih prvenstvih iz par olimpijskih disciplin. S tem bomo odpravili na nek način diskriminacijo športnih invalidov, ki jih je potrdil tudi zagovornik načela enakosti. Ker do zdaj so dobivali dodatek samo tisti, ki so osvojili medaljo na par olimpijskih igrah, zato predlagamo, da se to sprejme. Hvala lepa.

Hvala lepa. Še kdo? Ne. Zaključujem razpravo. Na glasovanje dajem naslednji predlog sklepa. Predlog zakona o dopolnitvi Zakona o dodatku k pokojnini za delo in izjemni dosežki na področju športa se obravnava po skrajšanjem postopku.

Kdo je za? (Soglasno.) Sprejeto.

Prehajam na obravnavo predloga, da se po skrajšanem postopku obravnava predlog sprememb in dopolnitev Poslovnika Državnega zbora. Želi besedo Vojko Starović?

VOJKO STAROVIĆ (PS SAB): Hvala lepa. Gre za spremembe zakona, ki se usklajujejo od leta že 2018

Na Komisiji za poslovnik smo prišli do soglasja, zato mislim, da ni nobenih težav, da zadevo damo v skrajšanem postopku naprej, saj se tiče samo nas, Državnega zbora. Gre se pa za imuniteto, in sicer imuniteto, da se lahko tudi poslancu, če se jo sam odreče, naknadno prizna, če tako odloči Državni zbor. Druga sprememba se pa tiče 118. člena, torej da lahko preldagatelj zakon kadarkoli umakne ali ga nadomesti pred sejo Državnega zbora. To pa pomeni v bistvu, da se ne obravnava nekih zadev, kjer predlagatelj nima več interesa, da se obravnava v taki zadevi, torej nekje olajša postopek. Te dve spremembi sta.

Hvala lepa.

Hvala lepa.

Še kdo? Ne. Zaključujem razpravo.

Na glasovanje dajem naslednji predlog sklepa:

Predlog sprememb in dopolnitev Poslovnika Državnega zbora se obravnava po skrajšanem postopku.

Kdo je za? (DeSUS, Levica, LMŠ, NeP, NSi, SAB, SD, SDS, SMC, SNS, IMNS.) Kdo je proti? (Nihče.) Vzdržan? (Nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Prehajam na obravnavo predloga, da se po skrajšanem postopku obravnava predlog Zakona o dopolnitvah Zakona o dodatnih ukrepih za omilitev posledic COVID-19.

Želi besedo predstavnik predlagatelja? Ne. Želi še kdo besedo? Ugotavljam, da ne. Zaključujem razpravo.

Prehajamo na glasovanje.

Na glasovanje dajem naslednji predlog sklepa:

Predlog Zakona o dopolnitvah Zakona o dodatnih ukrepih za omilitev posledic COVID-19 se obravnava po skrajšanem postopku.

Kdo je za? (DeSUS, Levica, LMŠ, NeP, NSi, SAB, SD, SDS, SMC, SNS, IMNS.) Kdo je proti? (Nihče.) Vzdržan? (Nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Prehajam na obravnavo predloga, da se po skrajšanem postopku obravnava predlog dopolnitve Poslovnika Državnega zbora.

Želi besedo Gregor Perič, prvopodpisani predlagatelj?

Hvala lepa, gospod predsednik, za besedo. Lep pozdrav vsem, kolegice in kolegi.

V bistvu gre za spremembo poslovnika, ki v 48. členu opredeljuje način dela predvsem preiskovalnih komisij. In rešitev, ki jo predlagamo, je ta, da poleg tega, ko bi delovala dve stalni delovni telesi, torej dva odbora ali pa komisiji, da lahko istočasno zaseda tudi preiskovalna komisija, da na ta način vsaj nekoliko odpravimo tiste zamaške, ki nastajajo. Ker vemo, da je tudi teh komisij več, tako da bodo preiskovalne komisije v tem smislu tudi lažje poslovale.

Hvala.

Hvala lepa.

Želi kdo razpravljati? Ugotavljam, da ne. Zaključujem razpravo.

Prehajamo na glasovanje.

Na glasovanje dajem naslednji predlog sklepa:

Predlog dopolnitve Poslovnika Državnega zbora se obravnava po skrajšanem postopku.

Kdo je za? (SNS, NeP, DeSUS, SDS, NSi, SMC, IMNS.) Kdo je proti? (Levica.) Vzdržan? (SAB.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Prehajam na obravnavo predloga, da se po skrajšanem postopku obravnava predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o čezmejnem izvajanju storitev.

Želi besedo predstavnica vlade?

Mag. Janja Garvas Hočevar, imate besedo.

Janja Garvas Hočevar

Hvala za besedo.

Vlada Republike Slovenije predlaga Državnemu zboru, da predlog zakona obravnava po skrajšanem postopku, saj gre za uskladitev s pravnim redom EU, in sicer z direktivo o napotitvi delavcev na delo v okviru opravljanja storitev. S prenosom direktive se zagotavlja načelo uporabe enakih pravil glede plačila za opravljeno delo napotenih delavcev, kot to velja za lokalne delavce v skladu z zakonodajo in splošno veljavnimi kolektivnimi pogodbami na ravni države napotitve, časovno omejevanje dolgotrajnih obdobij napotitev, pri čemer se obdobja napotitev v primeru nadomestitev delavcev za opravljanje istovrstnih storitev na istem delu seštevajo, in obvezna zagotovitev spoštovanja načela enakega obravnavanja v primeru, ko čezmejno storitev napoteni delavci opravljajo zaposleni pri delodajalcu za zagotavljanje dela.

Hvala.

Hvala lepa.

Odpiram razpravo. Vidim, da ni želje po razpravi.

Prehajamo na glasovanje.

Na glasovanje dajem naslednji predlog sklepa:

Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o čezmejnem izvajanju storitev se obravnava po skrajšanem postopku.

Kdo je za? (SNS, NeP, DeSUS, SDS, NSi, SMC, IMNS, SAB.) Kdo je proti? (Nihče.) Vzdržan? (Levica.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Prehajamo na obravnavo predloga, da se po skrajšanem postopku obravnava predlog Zakona o spremembi in dopolnitvi Zakona o državni upravi.

Želi besedo predstavnica vlade?

Mag. Janja Garvas Hočevar, imate besedo.