111. redna seja

Kolegij predsednika Državnega zbora

28. 6. 2021

Besede, ki so zaznamovale sejo

Brez zadetkov.

Transkript seje

Lepo pozdravljeni vsi skupaj! Začenjam 111. sejo Kolegija predsednika Državnega zbora.

Obveščam vas, da mag. Dejan Židan s pooblastilom nadomešča Matjaža Hana.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOGI ZA OBRAVNAVO PREDLOGOV ZAKONOV PO NUJNEM POSTOPKU.

Gradivo ste prejeli s sklicem seje kolegija. Kolegij bo razpravljal in glasoval o štirih predlogih Vlade za obravnavo predlogov zakonov po nujnem postopku.

Prvi je predlog, da Državni zbor po nujnem postopku obravnava Predlog zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva. Želi besedo predstavnica Vlade? (Da.)

Namestnica generalnega sekretarja Vlade, mag. Petra Marolt Vajda, izvolite.

Petra Marolt Vajda

Hvala za besedo.

Vlada predlaga Državnemu zboru obravnavanje Zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva. Gre za to, da se preprečijo težko popravljive posledice za delovanje države, da se zagotovi bolj učinkovito delo v zdravstvu, dostopnost do zdravstvenih storitev in varnost pri uporabi medicinskih pripomočkov.

Zato je naš predlog, da Državni zbor to obravnava na izredni seji po nujnem postopku.

Hvala lepa.

Preden nadaljujemo, preberem še eno pooblastilo, in sicer Luka Mesec nadomešča dr. Mateja Tašner Vatovca, Poslanska skupina Levica.

Odpiram razpravo. Želi kdo besedo? (Da.)

Gospod Luka Mesec, izvolite.

Hvala lepa.

V Poslanski skupini Levica ne bomo podprli nujnega postopka za ta zakon. In sicer, v tem zakonu so stvari, ki nimajo kakšne zveze z nujnimi ukrepi v zdravstvu. V njem so, recimo, 200-evrski mesečni bonusi za župane in podžupane; ne vemo, kakšno povezavo ima to z zdravstvom. Potem je v njem odstopanje od Zakona o javnem naročanju, na način, da ne bo več treba izvajati projektnega natečaja za objekte, ki so namenjeni zdravstvenim in socialnovarstvenim potrebam, kar pomeni, da padajo standardi in lajša se koruptivne prakse. Nadalje se črta določbe iz Zakona o zdravstveni dejavnosti glede pogojev, ki jih morajo izpolnjevati odgovorni nosilci zdravstvene dejavnosti; ti pogoji pa so v zakonu zato, da se preprečuje tako imenovane, otežuje, delo tako imenovanim zdravnikom dvoživkam in tako dalje. Skratka, gre za trajne spremembe, ne za nujne spremembe v zdravstvu in v marsičem gre za spremembe, ki že tiste dele zdravstva, ki zdaj predstavljajo problem, še poslabšujejo. Tako da, mi bomo glasoval proti.

Hvala lepa.

Želi še kdo besedo? (Ne.) Če ne, zaključujem razpravo in prehajamo na glasovanje.

Predlog sklepa se glasi: »Predlog zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva se obravnava po nujnem postopku.« Glasujemo.

Kdo je za? (NSi, IMNS, SNS, SMC, SDS in DeSUS.) Kdo je proti? (?) Ostali vzdržani.

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Prehajamo na obravnavo predloga Vlade, da Državni zbor po nujnem postopku obravnava Predlog zakona o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije Covid-19. Želi besedo predstavnica Vlade? (Da.)

Mag. Petra Marolt Vajda, izvolite.

Petra Marolt Vajda

Hvala lepa.

Tudi v tem primeru predlagamo nujni postopek. Ocenjujemo, da je potrebno sprejet zakon zaradi omilitve Covida na področju gospodarstva in še posebej turizma, ki je bil izjemno prizadeta panoga, predlog zakona pa tudi vsebuje ukrepe, ki so za izboljšanje položaja deležnikov s področja kulture in športa.

Hvala.

Hvala lepa.

Odpiram razpravo. Želi kdo besedo? (Ne.) Če ne, zaključujem razpravo in prehajamo na glasovanje.

Predlog sklepa se glasi: »Predlog zakona o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije Covid-19 se obravnava po nujnem postopku.« Glasujemo.

Kdo je za? (NSi, IMNS, SNS, SMC, SDS, SAB in DeSUS.) Kdo je proti? (?) Ostali vzdržani.

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Prehajamo na obravnavo predloga Vlade, da Državni zbor po nujnem postopku obravnava Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o nalezljivih boleznih. Želi besedo predstavnica Vlade? (Da.)

Mag. Marolt Vajda, izvolite.

Petra Marolt Vajda

Hvala lepa.

V tem primeru pa je Ustavno sodišče Republike Slovenije objavilo odločbo, v kateri je odločilo o postopku za oceno ustavnosti in zakonitosti in odločilo, da sta točki 2 in 3 prvega odstavka, 39. člena Zakona o nalezljivih boleznih v neskladju z Ustavo in nato naložilo Državnemu zboru, da v dveh mesecih po objavi te odločbe v Uradnem listu, sprejme ustrezen zakon, tako da, to je ta primer.

Hvala lepa.

Odpiram razpravo. K besedi se je prijavila gospa Maša Kociper.

Izvolite.

Hvala lepa, podpredsednica.

V Poslanski skupini SAB bomo nujni postopek pri tem zakonu podprli. Samo odločanje o postopku in o tem, da je potrebno ta zakon sprejet po nujnem postopku seveda ne pomeni, da se v stranki SAB popolnoma strinjamo tudi z vsebino, je pa za nas ključno, da omogočimo temu zakonu, ki med drugim uresničuje tudi odločbo Ustavnega sodišča, da pride v obravnavo čim prej in da se sanirajo protiustavnosti in ostale zadeve, na katere je opozorilo Ustavno sodišče. Mi, kot vemo, lahko v jeseni zopet se soočamo z tretjim ali je zdaj to že, s četrtim, napadom epidemije in v tem primeru mora imet država ustrezno pravno podlago, da bo lahko sprejemala zakonite ukrepe za zaščito prebivalstva in zato bomo skrajšan postopek oziroma nujni postopek podprli, seveda je pa možno vse stvari še amandmirat in v primeru, da jih koalicija ne bo amandmirala, bomo takrat razmišljali, ali zakon podpremo.

Hvala.