51. nujna seja

Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo

7. 9. 2021

Transkript seje

Spoštovani! Začenjamo 51. nujno sejo Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo.

Opravičil se je gospod Robert Polnar. S pooblastili pa sodelujejo gospa Mojca Žnidarič iz kvote SMC, gospod Aleksander Reberšek nadomešča gospoda Blaža Pavlina, gospod Franci Kepa nadomešča gospo Anjo Bah Žibert, gospod Jožef Lenart nadomešča gospo Eleno Zavadlav Ušaj, gospod Nik Prebil nadomešča gospoda Janija Möderndorferja in to je kar imam do zdaj nadomeščanj. / oglašanje iz dvorane/ Izvolite.

Ja, spoštovani gospod predsednik, jaz imam postopkovni predlog. Glede na to, da tole nujno sejo, ki ste jo ravnokar odprl nismo sklical oziroma nismo začeli v skladu s sklicem, ki smo ga poslanci dobili, namreč vi ste v sklicu navedli, da bomo končali s to 51. nujno sejo odbora 15 minut po končani 25. seji Odbora za notranje zadeve, ki smo jo imeli ravno pred par minutami in ste jo v hipu prekinili. Čakajo nas na tisti seji še končanje 4. točke in 5. in 6. točka in šele potem v skladu s sklicem, ki ste nam ga posredovali poslancem in ki ga lahko tudi vidimo na oglasni deski Državnega zbora, bi morali vi sklicati to nujno sejo, ki ste jo ravnokar začeli šele 15 minut po končani, ne prekinjeni seji prejšnji. Tako, da kar si dovolite zdaj to samovoljno ravnanje kar sklicevati, pa prekinjati, pa ne vem kaj seje vse povprek, brez da bi sploh svoje besede upoštevali, ki ste nam jih kot predsednik preko sklica izrazil, brez da bi pomislil, da morda kakšni vabljeni ne čakajo tam zunaj, ampak so računali, da bomo mi še dve točki prejšnjega odbora zaključili, imamo še letno poročilo informacijskega pooblaščenca za leto 2020, ki vemo je obširna točka, bi bila obširna razprava, potem skupno dvoletno poročilo o izvajanju zakona o dostopu do informacij javnega značaja bi bila spet zelo obširna razprava. Skratka, to kar si vi dovolite z mesta predsednika, ad hoc, sklicevanje in prekinitve sej, to pa presega vse vaše pristojnosti gospod predsednik. Jaz predlagam, moj postopkovni predlog je, da tole sejo, ki ste jo ravnokar začeli prekinite in jo bomo nadaljevali tako, kot ste najprej nas obvestili. 15 minut po tem, ko končamo redno sejo odbora, ker bi bilo najbolj fer do vseh nas, ki smo se pripravljali na ti dve seji, do vseh vabljenih, da se držite svojih lastnik besed, tako kot ste nam jih v sklicu posredovali. In to, da si dovolite v tej vaši koaliciji mimo zakona delovati, mimo vaših sklicev, to je že višek od viška in je nespoštovanje vseh nas, ki tukaj sedimo. Prosim, da to sejo, nujno sejo, ki ste jo ravnokar začeli prekinete in jo bomo nadaljevali tako, kot ste se od začetka namenili, 15 minut po tem, ko bomo končali redno 25. sejo odbora.

Spoštovani predsedujoči.

Zdaj pa čisto resno, če vam tisti, ki smo predlagatelji nujne seje postopkovno predlagamo, da jo zdaj zaključite in da jo razpišite takrat, ko bo prejšnja seja končana, tako kot je bilo rečeno, potem menda premorete toliko razuma in spoštovanja, da razumete, da onemogočate normalno delo. Recimo, za to kar se je zgodilo kar se je zgodilo, ker ste vi nenadoma viharno prekinil sejo, ko ste bil soočen s tem, da ne boste dobili glasu kolega Šiška, ste pač zaključil to sejo ad hoc in s tem ste onemogočil, da bi ljudje, ki danes so mislili priti kot gostje sem, jih še ni tukaj. In mi takšne seje ne moremo speljati v normalnih okoliščinah pod normalnimi pogoji. V prejšnji točki oziroma na prejšnji seji smo se pogovarjali o tem, kako je treba zaščititi poslance, kako je treba delati na spoštovanju in tako naprej in zdaj boste vi to isto stvar porušil, s tem da boste onemogočil sklicateljem, da bi njihovi gostje predstavili problematiko, ker ste vi popolnoma porušili časovnico samovoljno, prekinil sejo in zdaj sklicujete sejo, ki bi jo lahko sklical samo po končani prejšnji seji, ki pa se ni končala. Tako, da prosim, da vzamete to v obzir, če vas mi kot predlagatelji prosimo, ki nam je v interesu čim prej razpravljati o tej temi, potem je menda jasno, da rušite vse standarde, ki so v tej hiši in da resno onemogočate normalno demokratično delo nas poslank in poslancev. Prosim za razumevanje in hvala lepa vnaprej. Hvala.

Hvala.

Zdaj če je res skrb samo za goste vam garantiram, da če kdo pride kasneje v toku seje, ko bomo še razpravljali mu bom tudi naknadno dal besedo. To sploh ni problem. Drugo kar je je to. Jaz sem s tem sklicem, ki sem ga naknadno opravil, kar je seveda možno, ker tukaj ni nobenih rokov, ker je izredna seja vam narediti uslugo, zaradi tega da ne bi čakali za nedoločen čas na končanje une seje, ki je vprašanje kdaj se bo končala in to vsi dobro vse. Tukaj gre pa za sklic izredne seje, ki je vezan na roke in ki je tudi vezan potem na nadaljevanje postopka, kakor vem ste ga itak zahtevali. Zaradi tega sem hotel, da bi zadevo pospešili, da bi vse roke brez problema ujeli. Še enkrat povem. Če je edina stvar, ki je tukaj lahko problem gostje, če bodo gostje prišli kasneje jim brez problema dam tudi kasneje besedo. Tukaj sploh ni nobenega problema. Prosim. Če pa želite prekinitev bom pa pač prestavil, samo ne potem vpiti, da je kakšen rok kršen, ker vprašanje kdaj bo potem, kdaj bo prostor, kdaj bo čas, kdaj bo za sejo ustrezno zagotovljeno. Izvolite.

Ja, gospod predsednik z vsem dolžnim spoštovanjem. Za roke ste dolžni skrbeti vi, kot predsednik. In glede na to, da ste prejšnji redni odbor prekinili iz zdaj na zdaj, brez kakršnegakoli pojasnila zakaj sploh prekinitev tik pred glasovanje, samo še glasovanje nas je čakalo in potem še dve točki, ki sta tudi pomembni, če ne podate nekih argumentov, obrazložitve, potem sami nase prevzemite to odgovornost, ki vam pritiče, kot predsedniku odbora, da speljete vse postopke v skladu z roki. Kar se tiče pa tega samovoljnega vašega ravnanja, da ste pa to nujno sejo sklicali mimo vašega sklica, ki ste ga izdali kot predsednik odbora, pa je samo po sebi problem, ker žal si ne morete vsega dovoliti. Če ste nas poslance in vse vabljene obvestili, da bo nujna seja 15 minut po končani redni seji, potem se držite teh vaših navodil, ki ste nam jih dali. Ker takšna samovolja, kot si jo pa vi dopuščate s pozicije na kateri ste pa presega vse demokratične standarde in je posmeh vsem nam, ki danes tukaj sedimo na tem odboru, pa smo sedeli na prejšnjem. Skratka, dajte se držati svojih navodil, ki jih daste kot predsednik odbora, pa vi poskrbite za to, da bo rokom zadoščeno, ne zdaj na nas prelagati, ki samo sledimo vašim navodilom. Še enkrat bom prebrala začetek nujne 51. seje 15 minut po končani 25. seji Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. To so vaše besede gospod predsednik. Dajmo biti resni.

Želite še postopkovno? Sejo ko bom prekinil bo naslednji sklic kdaj in ni odvisno od mene, ampak od prostih kapacitet v Državnem zboru, kar je velik problem kot veste. In še enkrat vam povem, jaz sem hotel tukaj uslugo narediti, če pa želite seveda z veseljem bom to sklical 15 minut po tisti seji, tista seja bo pa lahko kadarkoli. Gospa Sukič ste želela, prosim.

Spoštovani, kot vam je povedala kolegica Heferle, seveda ste dolžni poiskati v nekih rokih udejanjiti to sejo, ampak na način, kot se spodobi. Se pravi, da nam omogočite normalno delo. Zakaj je pomembno, da so vabljeni tukaj? Zato ker so vabljeni tisti, ki največ vedo o neki dejanski situaciji in osvetlijo to situacijo nam poslankam in poslancem in potem seveda s tem prispevajo k čim bolj kvalitetni razpravi. Mi ne moremo verificirano in dovolj kvalitetno razpravljati, ne da bi slišali poglede tistih, ki neko temo ali pa neko vsebino poznajo mnogo bolj od nas samih. In zato je to vedno normalna procedura vseh sej in ni izjem pri tem in tudi tokrat je ne more biti. In teh vabljenih seveda zaradi tega, kar se je zgodilo na prejšnji seji po vaši zaslugi, še vedno ni v hiši. To je ena stvar. Druga stvar, upam da me poslušate in me ne poslušate ko govorim. V torek je izredna seja Državnega zbora, komot imamo lahko pred tem to sejo, tako da ne se izgovarjati, da nekega prostora ni možno najti. Vse je možno najti, če se le hoče. In možno je zadostiti normalnim standardom delovanja, če se le hoče. In na predsednikih in predsednicah odbor in komisij je, da to zagotovijo skladno s Poslovnikom. In tukaj ni odstopanj ne za vas, ne za mene. Jaz si na Komisiji za peticije česa takega nikakor ne morem privoščiti, zatorej si tudi vi ne morete.

Hvala lepa.

Hvala.

Zdaj kar se tiče vabljenih še enkrat povem. Drugo kar me je pa opozorila služba, da sta se oba glavna vabljena opravičila, tako da jih itak na sejo ne bo. Tako mimogrede. Zdaj ima pa besedo gospod Šiško, še postopkovno ste želeli.

Hvala, predsedujoči.

Glejte, sem tukaj notri tri leta že in moram povedati, da noben odbor, če so bili vabljeni tudi na nadaljevanje seje so vedno prišli pravočasno. Mi smo ta odbor začeli ob dveh popoldne, prekinili smo ga ob pol šestih, če od dveh popoldne, edino da je predlagatelj imel dogovor z vabljenimi, da bo ta seja, prva seja trajala nekje do desete ure, potem bomo pa imeli 22.15 nadaljevanje seje in bodo lahko oni govorili. Vem sam tudi, da smo imeli Odbor za infrastrukturo, ki je trajal do desetih zvečer, od dveh popoldne, pa so tukaj v preddverju sedeli od treh popoldne razpravljavci in vsi ostali. Tako, da mislim da kar se mene tiče imamo lahko sejo, lahko jo prekinite, kakorkoli se boste odločili, samo ne se izgovarjati na tiste, ki bi naj prišli sem povedati kakšno zadevo. Tako, kot ste rekli jim boste dali tudi potem besedo, na vas pa je odločite, če ste prvič prekinili, pa še zdaj prekinite.

Hvala.