42. nujna seja

Odbor za kulturo

7. 10. 2021

Transkript seje

Violeta Tomić

Vse članice in člane odbora, vabljene in ostale prav lepo pozdravljam in pričenjam 42. nujno sejo Odbora za kulturo.

Obveščam vas, da so zadržani in da se seje ne mrejo udeležiti naslednji člani in članice odbora: Felice Žiža.

Imam pa nekaj pooblastil. Na seji kot nadomestni člani in članice odbora s pooblastili sodelujejo: dr. Franc Trček nadomešča poslanca Sama Bevka iz kvote SD, iz kvote SDS Tomaž Lisec nadomešča gospo Alenko Jeraj, iz kvote SMC imamo Gregorja Periča, iz Poslanske skupine Levca Nataša Sukič nadomešča Primoža Siterja in iz Poslanske skupine SNS poslanec Jani Ivanuša nadomešča poslanca Zmaga Jelinčiča.

S sklicem ste prejeli naslednji dnevni red seje odbora: predlog Priporočila v zvezi z načrtnim izčrpavanjem hrbtenice slovenskega novinarstva STA s strani Vlade Republike Slovenije. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov v zvezi z dnevnim redom seje, je določen takšen dnevni red kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE PREDLOG PRIPOROČILA VZVEZI Z NAČRTNIM IZČRPAVANJEM HRBTENICE SLOVENSKEGA NOVINARSTVA STA S STRANI VLADE REPUBLIKE SLOVENIJE.

V zvezi s to točko ste prejeli gradivo, ki je objavljeno na spletni strani Državnega zbora, torej predlog priporočila, mnenje Zakonodajno-pravne službe, zahteva za splošno razpravo predlogu priporočila in mnenje vlade ste danes dobili na e-klop.

So tudi vabljeni, ki so razvidni iz sklica seje.

Rok za vlaganje amandmajev se je iztekel ob začetku obravnave. Nadaljujemo pa z obravnavo predloženega priporočila, ki bo potekala na način kot ga je Državni zbor uveljavil v primerih ob obravnavi aktov, ki jih sprejema Državni zbor v enofaznem postopku, torej po analogiji zakonodajnega postopka, s pripravo dopolnjenega predloga akta v primeru sprejetja amandmajev na matičnem delovnem telesu in tako naprej. Amandmajev nimamo.

Želi predlagatelj predloga priporočila podati dopolnilno obrazložitev?

Prosim, gospa mag. Alenka Bratušek. Beseda je vaša.

mag. Alenka Bratušek

Najlepša hvala in lep pozdrav vsem, na žalost ne prvič na temo finančnega izčrpavanja Slovenske tiskovne agencije.

Danes, spoštovani kolegi iz koalicije in vlade, ste STA že 280. dan pustili brez zakonitega plačila za opravljeno delo. Gospod z Ukoma, ste vi pripravljeni brezplačno opravljati delo direktorja Ukoma 280 dni? Ste pripravljeni vrniti vse, kar ste dobili od države oziroma davkoplačevalcev? Ste pripravljeni vrniti približno 50 tisoč evrov, ki ste jih dobili za svoje opravljeno delo, in do nadaljnjega opravljati delo brez plačila? To namreč zahtevate od zaposlenih na STA-ju in to od njih zahtevate v nasprotju z zakonom.

STA, tako kot naša država, letos praznuje 30 let svojega obstoja in dobrega dela. je podjetje oziroma institucija, ki je pred 30-imi leti prva poročala o dogajanju povezanem z osamosvajanjem naše države. Predsednik republike Borut Pahor je Slovenski tiskovni agenciji pred kratkim podelil državno odlikovanje red za zasluge. STA je odlikovanje prejela za 30 let nenadomestljivega agencijskega poslanstva v medijskem prostoru in za pomembno vlogo v obdobju osamosvojitve Slovenije, so odlikovanje utemeljili v Uradu predsednika republike. Slovenska tiskovna agencija in samostojna Republika Slovenija sta nerazdružljivi vrstnici. Rodili sta se v prelomnem trenutku, skupaj šli skozi pretrese osamosvajanja in skupaj odraščali. Obe sta nastali iz nuje in vznesenosti, zdaj pa obe vstopata v novo zrelostno obdobje. Tudi danes je verodostojnost informacij enako pomembna kot je bila pred 30-imi leti, zato sta vloga in odgovornost Slovenske tiskovne agencije še naprej nenadomestljivi, so utemeljili predsednikovo odlikovanje. In vi, spoštovana koalicija, ste danes pripravljeni uničiti oboje. STA je tik pred stečajem in na žalost je tudi naša država tik pred stečajem. Ne finančnim, čeprav tudi ta ni daleč, ampak pred stečajem vrednot, za katere so se naši predniki borili desetletja.

Da se danes v Državnem zboru pogovarjamo o tem, da mora vlada spoštovati zakone, je šokantno. In v normalni demokratični državi takšne vlade nebi imeli več. In ne samo koalicija, ampak tudi vsi tisti, ki takšnemu početju držite štango, kot rečemo, ste soodgovorni za to. Polna usta so vas hvale o gospodarski rasti in nizki stopnji brezposelnosti. Kdo bo prevzel odgovornost za 100 brezposelnih novinarjev in ostalih, ki delajo v Slovenski tiskovni agenciji? Kdo od vas bo imel pogum stopiti pred družine, otroke in povedati, da je mamica oziroma očka brez službe zaradi vas? Brez službe, in to ne zato, ker svojega dela nebi opravil ali ga nebi opravil dovolj dobro, ampak preprosto zato, ker vi opravljenega dela ne plačate. Odgovorni pa ste dvakrat – kot vlada, ki je dolžna plačati opravljeno javno službo, STA to namreč opravlja skladno z zakonom, in odgovorni kot lastnik podjetja, STA je namreč v 100 % lasti Republike Slovenije, vlada pa v imenu lastnika, torej države, ureja vsa razmerja s Slovensko tiskovno agencijo. Da bomo bolj natančni, bom prebrala določbe zakonov, ki govorijo o Slovenski tiskovni agenciji.

Prvi je seveda Zakon o Slovenski tiskovni agenciji, ki v 3. členu določa takole. »Edini ustanovitelj in družbenik STA je Republika Slovenija. Družba je ustanovljena za nedoločen čas. V imenu Republike Slovenije pravice družbenika izvaja Vlada Republike Slovenije, če ta zakon ne določa drugače. Dolžnost ustanovitelja je zagotoviti institucionalno avtonomijo in uredniško neodvisnost STA ter primerno financiranje za celovito in nemoteno izvajanje javne službe na podlagi letnega poslovnega načrta STA«. 20. člen istega zakona govori, da STA pridobiva sredstva iz sredstev državnega proračuna na podlagi letne pogodbe med ustanoviteljem in STA in še tri druge vire navede.

29. decembra 2020 smo v Državnem zboru sprejeli Zakon o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije COVID-19. In 66. člen tega zakona, ki je bil sprejet, v drugem, tretjem in četrtem odstavku pravi takole. »Ne glede na 20. člen Zakona o Slovenski tiskovni agenciji se s tem zakonom za leto 2021 ureja financiranje opravljanja javne službe, ki jo v skladu z zakonom opravlja Slovenska tiskovna agencija. STA se, ne glede na to ali je z ustanoviteljem sklenila pogodbo iz prve alineje prvega odstavka 20. člena Zakona o STA, iz proračuna države za leto 2021 za opravljanje javne službe zagotovijo sredstva v skladu s sprejetim poslovnim načrtom STA za leto 2021. Neizplačani znesek nadomestila za opravljanje javne službe v letu 2020, ki bi ga moral ustanovitelj zagotoviti na podlagi pogodbe iz prve alineje prvega odstavka 20. člena, ustanovitelj zagotovi iz proračuna države v sedmih dneh po uveljavitvi tega zakona«. Zakon je bil uveljavljen 31. 12. 2020.. Zakonska obveza, ki je ne spoštujete.

In prav smešno, mogoče še bolj kot smešno žalostno, je bilo včeraj videti predsednika vlade, ko je državam zahodnega Balkana polagal na srce, da bodo lahko del evropske družine, ko in če bodo spoštovale pravo in pravno državo. Ob tem, da on v posmeh vsem v naši državi krši zakone, zakonske določbe in ustavo.

Kronologija agonije STA je dolga, reci in piši, 4, 5, 6 polnih listov. Začela se je 27. marca 2020, to je nekaj dni po nastopu, ko je premier ob novici STA o zaskrbljenosti mednarodnih organizacij glede napadov na novinarja Blaža Zgago objavil tweet, v katerem zapiše, da je STA ventilator za lažne novice. Nadaljevalo se je z nešteto tweeti, poniževanji in ne vem, kaj vse še lahko rečem zraven. 27. novembra 2020 se je zgodila prva ustavitev financiranja javne službe, Ukom namreč takrat prvič ne izvede mesečnega plačila javne službe, ki jo opravlja STA. Nešteto pozivov raznoraznih inštitucij, da končno uredite tole, obiski delovnih inšpekcij, skratka to kronologijo lahko zdaj preberem tudi, pa bo trajalo kakšno urico ali pa še malo več, skratka res je žalostno. Res je žalostno, da ste pripravljeni za uresničitev svojih idej in ciljev uničiti institucijo, ki, tako kot naša država, dela in obstaja 30 let in, kot je rekel predsednik, sta tudi na nek način neločljivo povezani. Vi za svoje cilje ste pripravljeni uničiti STA, za tem pa še državo.

Tako, da mnenje Zakonodajno-pravne službe, mogoče se še tega dotaknem z eno besedo. Pa samo en stavek bom prebrala. »Že v dejstvu, da je neka vsebina urejena z zakonom, je vsebovana obveznost, da se zakonska ureditev v celoti spoštuje«. V normalni demokratični državi je to seveda …

Violeta Tomić

Prosim, mir v dvorani.

mag. Alenka Bratušek

V normalni demokratični državi je to seveda kristalno jasno. V Sloveniji v tem trenutku se moramo boriti za to, da se spoštuje zakone, se moramo boriti za to, da ljudem, ki so zaposleni v podjetju, ki je v 100 % lasti države, zagotovite plačilo za to, kar je opravljeno. Sramota.

In na koncu še enkrat, spoštovani gospod z Ukoma. Upam, da ste tudi vi vsaj 280 dni pripravljeni delati zastonj in da ste pripravljeni to, kar vam je plačala država in davkoplačevalci, ljudem vrniti. In imeti enak odnos do sebe kot do tistih, ki so zaposleni na Slovenski tiskovni agenciji.

Violeta Tomić

Hvala predlagateljici gospe Alenki Bratušek.

Zdaj pa sprašujem, želi besedo predstavnica Zakonodajno-pravne službe, gospa Mira Palhartinger.

Prosim, beseda je vaša.

Miroslava Palhartinger

Pozdravljeni. Hvala za besedo. Mnenje bom v bistvu predstavila zgolj v tem njegovem sklepnem delu glede na to, da se nanaša predlagano priporočilo na priporočilo vladi, naj spoštuje določbe dveh zakonov, o katerih je bilo že predstavljeno.

Smo pač opozorili, da je že v dejstvu, da je neka vsebina urejena za zakonom, vsebovana tudi obveznost, da se zakonska ureditev v celoti spoštuje, kar je povzela tudi gospa Bratuškova kot predstavnica predlagateljev.

Nadaljujemo, da zato, ker je podlaga za tako obveznost že sam zakon, naslavljanje dodatnih priporočil, pozivov ali celo zahtev na druge subjekte k spoštovanju zakona ali njegovih posameznih določb, ni niti potrebno niti smiselno.

Kar se tiče odgovornosti, ki jo ima vlada za zagotovitev financiranja STA, ki je skladen z veljavno zakonsko ureditvijo, pa tudi s sodnimi odločbami, pa dodajamo, da te odgovornosti ni mogoče uveljavljati s sprejemanjem priporočil, namreč te so pravno neobvezujoči, politični akti, ampak kvečjemu z uporabo ustreznih ustavnih institutov.

Hvala.

Violeta Tomić

Najlepša hvala.

Zdaj želi besedo predstavnica Ministrstva za kulturo gospa Ignacija Fridl Jarc.

Prosim, beseda je vaša.

Ignacija Fridl Jarc

Hvala lepa za besedo, spoštovana predsednica. Spoštovane poslanke, spoštovani poslanci.

Stališče vlade je jasno. Drži se ustreznih pravnih podlag, ki ji nalagajo transparentnost in racionalno porabo financ, kot govori 65. člen Zakona o javnih financah. V skladu s tem in v skladu z Zakonom o STA, kjer 6. člen izrecno, da STA zagotavlja jasno pregledno in primerno ločevanje dejavnosti javne službe in tržnih dejavnosti, vključno z jasnim ločevanjem računovodskih izkazov, nadalje govori o tem, da notranji računovodski izkazi za različne dejavnosti, tj. dejavnosti javne službe in tržne dejavnosti morajo biti ločeni, in tudi o tem, da STA ne sme iz sredstev, pridobljenih z opravljanje javne službe, financirati tržnih dejavnosti. Na vseh teh zakonskih oziroma pravnih podlagah vlada poziva STA, da nemudoma začne izvajati javno službo v skladu z Zakonom o STA, da v skladu s 4. členom uredbe pošlje Ukomu ustrezno poročilo o izvajanju javne službe in da v skladu s 6. Zakona o STA in sedmim odstavkom 60 člena Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2021 in 2022 dosledno zagotavlja jasno, pregledno in primerno ločevanje dejavnosti javne službe in tržnih dejavnosti, vključno z jasnim ločevanjem računovodskih izkazov.

Hvala lepa.

Violeta Tomić

Najlepša hvala.

Zdaj pa naj povem, da imam še dve pooblastili. Poslanec Edvard Paulič nadomešča poslanko Jerco Korče in gospa Tina Heferle nadomešča Aljaža Kovačiča.

Zdaj pa predlagam, da gremo k vabljenim. In najprej bom dala besedo Predsednici sindikata novinarjev Slovenije gospe Alenki …

Prosim? Postopkovno ima Nataša Sukič.

Spoštovana predsedujoča, jaz bi prosila, če lahko pozovete državno sekretarko, če nam predstavi tudi, kaj pravi pooblaščeni revizor o STA glede na to, kar nam je pravkar povedala.

Hvala.