120. redna seja

Kolegij predsednika Državnega zbora

5. 11. 2021

Besede, ki so zaznamovale sejo

Brez zadetkov.

Transkript seje

Spoštovani kolegice in kolegi, gospe in gospodje! Začenjam 120. sejo Kolegija predsednika Državnega zbora.

Včeraj sem vas obvestil, da bo na dnevni red uvrščena tudi točka a1) dogovor o nadaljevanju 85. izredne seje in o pripravi sklica 86. izredne seje Državnega zbora ter vam hkrati posredoval novo gradivo k 4., 6. in 7. točki dnevnega reda.

Zaenkrat nimamo nobenega obvestila o nadomeščanju članov kolegija.

Prehajamo na A1 TOČKO DNEVNEGA REDA – DOGOVOR O NADALJEVANJU 85. IZREDNE SEJE IN O PRIPRAVI SKLICA 86. IZREDNE SEJE DRŽAVNEGA ZBORA.

Preden preidemo na dogovor o pripravi 86. izredne seje zbora, vas obveščam, da se bo 85. izredna seja zbora nadaljevala v sredo, 10. 11. 2021 ob 13. uri pa do zaključka seje.

Z dopisom za širitev dnevnega reda seje kolegija ste včeraj kot gradivo k tej točki prejeli zahtevo skupine 42 poslank in poslancev s prvopodpisanim Dušanom Šiškom za sklic izredne seje. V zvezi s sklicem 86. izredne seje Državnega zbora predlagam sledeče. Predlog dnevnega reda, določen z zahtevo, se glasi: točka 1) Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij, skrajšani postopek. Datum seje: sreda, 10. 11. 2021, 15 minut po končani 85. izredni seji Državnega zbora do zaključka seje. Najava časa za razpravo: za poslanske skupine ena točka po tretjem odstavku 67. člena Poslovnika Državnega zbora, do 5 minut za dopolnilno obrazložitev predlagatelja in do 5 minut za predstavitev mnenja Vlade ter za razpravo o morebiti vloženih amandmajih k prehodni in končni določbi predloga zakona, do 30 minut za predlagatelja in do 30 minut za Vlado.

Odpiram razpravo. Želi kdo besedo? (Da.)

Dušan Šiško.

Predsedujoči, hvala.

Spoštovani kolegice in kolegi, jaz bi predlagal, če je varianta, da je najprej 86. seja in potem 85. Eden izmed razlogov je tudi to, da bi se te seje želel udeležiti župan, pa da ne bi potem predolgo čakal v hiši ali pa zunaj, bi prosil, če je možna zamenjava, da začnemo 86. izredno sejo ob 13. uri, potem pa nadaljujemo 15 minut po tej seji naprej.

Hvala.

Hvala lepa.

Besedo ima Danijel Krivec.

Hvala za besedo, spoštovani predsednik.

Z moje strani v imenu koalicije tudi predlog, da se 86. izredna seja razširi s točko mandatno-volilne zadeve in da se opravi glasovanje o ustavnem sodniku.

Hvala lepa.

Še kdo? (Da.) Matjaž Han.

Nimam problema s predlogom gospoda Šiška. Samo toliko, da…

Okej.

Še kdo? (Ne.) Zaključujem razpravo. Glede na podan predlog, sem dal najprej na glasovanje naslednji sklep. Ker se predlaga 2. točka, torej, »Na podlagi drugega odstavka 58. člena Poslovnika Državnega zbora se na dnevni red 86. izredne seje zbora uvrsti naslednja točka dnevnega reda: točka 2. - predlog za izvolitev sodnika Ustavnega sodišča.« Glasujemo.

Kdo je za? (Desus, Narodne, SNS, SMC, NSi, SDS.) Kdo je proti? (… ) Vzdržani? Ostali vzdržani.

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Na glasovanje dajem še naslednji sklep: »Poslanske skupine k 1. točki dnevnega reda 86. izredne seje Državnega zbora najavijo čas v skladu s tretjim odstavkom 67. člena Poslovnika zbora. K 2. točki pa skladno s parlamentarno prakso pri Mandatno-volilnih zadevah.« Glasujemo.

Kdo je za? (Desus, Narodne, SNS, SMC, NSi, SDS, Levica.) Še kdo tam? Še Levica. Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

/ oglašanje iz ozadja/ Ja, zdajle je razprava. Zdajle, poglejte, mislim, zdajle je glasovanje. Glasujemo še o tem sklepu, potem pa, če ima kaj… Postopkovni predlog.

Še en sklep dajem na glasovanje in sicer, »Vlada ima za uvodno predstavitev mnenja k predlogu zakona do pet minut za razpravo o morebiti vloženih amandmajih k prihodnji in končni določbi predloga zakona pa do 30 minut.« Torej gre se za čas pod točko 1. Glasujemo.

Kdo je za? (Desus, Narodne, SNS, SMC, NSi, SDS, Levica.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Kolega Šiško, ste želeli besedo? (Da.)

Ja.

Prej sem pozabil, predsednik, se opravičujem, jaz bi samo prosil kot predlagatelj, če se lahko spremeni iz 5 na 10 minut časovnica, če je varianta.

Ja, poglejte, smo izglasovali že. / oglašanje iz ozadja/ Ja. Kje? To smo že izglasovali.

A ha, torej tukaj imam še za Vlado, me opozarjajo, da nisem prebral.

Pri sklepu Vlade ima za uvodno predstavitev mnenja k predlogu zakona do 5 minut, za razpravo morebiti in vloženih amandmajih prihodnih in končnih določb predloga zakona do 30 minut. Ja, ja. Okej. Dobro.

S tem zaključujem to točko dnevnega reda.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG ZA RAZŠIRITEV OBSEGA PARLAMENTARNE PREISKAVE ZA UGOTOVITEV DEJANSKEGA STANJA IN MOREBITNE POLITIČNE ODGOVORNOSTI NOSILCEV JAVNIH FUNKCIJ ZARADI SUMA NEDOPUSTNEGA POLITIČNEGA VMEŠAVANJA V DELO SLOVENSKE POLICIJE, POLICIJSKIH ENOT, SPECIALIZIRANIH ENOT POLICIJE IN PREISKOVALNIH SKUPIN IN ZARADI SUMA POLITIČNEGA VPLIVANJA NA POTEK OZIRMA IZID PREDKAZENSKIH IN DRUGIH POSTOPKOV ZA OBDOBJE OD 13. MARCA 2020 DO DNEVA ODREDITVE TE RAZŠIRITVE PREDMETNE PARLAMENTARNE PREISKAVE IN ZA MOREBITNO SPREMEMBO VELJAVNE ZAKONODAJE, KI UREJA ORGANIZACIJO, DELOVANJE, VODENJE NALOG IN POOBLASTILA SLOVENSKE POLICIJE.

Predlog ste prejeli s sklicem seje Kolegija. Predlagatelj širitve parlamentarne preiskave je skladno s prvim odstavkom 9. člena Poslovnika o parlamentarni preiskavi Preiskovalna komisija o ugotavljanju morebitne politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma nedopustnega političnega vmešavanja v delo policije in političnega vplivanja na potek oziroma izid predkazenskih in drugih postopkov. Skladno s tretjim odstavkom 4. člena Poslovnika o parlamentarni preiskavi se na seji Kolegija predsednika Državnega zbora opravi usklajevanje predloga za širitev parlamentarne preiskave s predstavnikom predlagatelja zahteve za uvedbo parlamentarne preiskave.

Na današnjo sejo sem vabil predsednika preiskovalne komisije Rudija Medveda ter Braneta Golubovića kot prvo podpisanega predlagatelja zahteve za uvedbo parlamentarne preiskave. Želi kdo od njiju besedo. Imamo koga od njiju? Imamo Braneta Golubovića. Želite besedo? (Ne.) Glede na navedeno in če ne želi nihče razpravljati razpravo zaključujem.

Ugotavljam, da je vsebina predloga za širitev parlamentarne preiskave usklajena s predlagateljem zahteve za uvedbo parlamentarne preiskave. V skladu z navedeno ugotovitvijo bo na dnevni red 27. seje zbora uvrščen akt o razširitvi obsega navedena parlamentarne preiskave.

S tem zaključujem to točko dnevnega reda.

Prehajamo na 2. TOČKO – PREDLOG ZA RAZŠIRITEV OBSEGA PARLAMENTARNE PREISKAVE ZA UGOTOVITEV DEJANSKEGA STANJA IN MOREBITNE POLITIČNE ODGOVORNOSTI NOSILCEV JAVNIH FUNKCIJ PRI IZVAJANJU UKREPOV POVEZANIH Z EPIDEMIJO COVID-19 IN Z BLAŽENJEM NJENIH POSLEDIC, ZARADI SUMA NEUSTREZNE PORABE JAVNIH SREDSTEV TER NEOPRAVIČENEGA OMEJEVANJA PRAVIC IN SVOBOŠČIN ZA OBDOBJE OD 13. MARCA 2020 DO DNEVA ODREDITVE TE RAZŠIRITVE OBSEGA PREDMETNE PARLAMENTARNE PREISKAVE IN ZA MOREBITNO SPREMEMBO VELJAVNE ZAKONODAJE, KI UREJA UKREPANJE DRŽAVE PRI SPOPADANJU Z EPIDEMIJO NALEZLJIVE BOLEZNI OZIROMA Z NJENIMI POSLEDICAMI.

Predlog ste prejeli s sklicem seje Kolegija. Predlagatelj širitve parlamentarne preiskave je v skladu s prvim odstavkom 9. člena Poslovnika o parlamentarni preiskavi preiskovalna komisija o ugotavljanju morebitne politične odgovornosti in nosilcev javnih funkcij za finančno neustrezne ukrepe in sum neopravičenega omejevanja pravic pri izvajanju ukrepov povezanih z epidemijo, nalezljive bolezni Covid-19. Skladno s tretjim odstavkom 4. člena Poslovnika o parlamentarni preiskavi se na seji kolegija predsednika Državnega zbora opravi usklajevanje predloga za širitev parlamentarne preiskave s predstavnikom predlagatelja zahteve za uvedbo parlamentarne preiskave.

Na današnjo sejo sem vabil predstavnika preiskovalne komisije Roberta Pavšiča ter Braneta Golubovića kot prvopodpisanega predlagatelja zahteve za uvedbo parlamentarne preiskave. Želi kdo od njih besedo? (Da.)

Kolega Robert Pavšič, imate besedo.

Hvala, predsednik.

V okviru pripravljalnih preiskovalnih dejanj in v okviru dokaznega postopka smo v komisiji prišli do ugotovitve in tudi sprejeli sklep, da predlagamo časovno širitev obdobja, ki ga preiskovalna komisija preiskuje. Namreč pojavilo se je nekaj dokumentov, ki jih pa ne moremo zajeti v preiskavo, ker zgolj za nekaj dni presegajo trenutno odobreno oziroma trenutno sprejeto časovno / nerazumljivo/ preiskovalne komisije, zato smo bili tudi v komisiji mnenja, da je tudi ta sprememba akta o odreditvi parlamentarne preiskave potrebna.

Hvala lepa.