37. redna seja

Mandatno-volilna komisija

9. 12. 2021

Transkript seje

Ivan Hršak

Pričenjam 37. sejo Mandatno-volilne komisije. Vse članice in člane Komisije, vabljene ter ostale prisotne prav lepo pozdravljam. Se opravičujem za to zamudo. Bila je nesreča na cesti, jaz sem šel pravočasno, vendar nisem mogel toliko časa predvideti. Se še enkrat opravičujem.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednje članice oziroma člani Komisije: Franc Jurša, po pooblastilu pa na seji sodelujejo mag. Dejan Židan nadomešča mag. Bojano Muršič, Janez Moškrič Anjo Bah Žibert, Jurij Lep nadomešča Janjo Sluga in pa Branko Simonovič nadomešča Franca Juršo.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red:

1. Predlog za imenovanje prve namestnice predsednika Računskega sodišča,

2. Predlog za razrešitev in imenovanje člana Nacionalnega sveta za kulturo,

3. Predlog za imenovanje namestnika varuha človekovih pravic,

4. Predlog za imenovanje na sodniško mesto vrhovnega sodnika na Vrhovnem sodišču Republike Slovenije,

5. Predlog sklepa o imenovanju osmih članov Programskega sveta RTV Slovenija - na podlagi sedme alineje šestega odstavka 17. člena Zakona o Radioteleviziji Slovenija,

6. Predlog sklepa o imenovanju petih članov Programskega sveta RTV Slovenija – na podlagi šeste alineje šestega odstavka 17. člena Zakona o Radioteleviziji Slovenija,

7. Predlog sklepa o imenovanju petih članov Nadzornega sveta RTV Slovenija,

8. Predlog sklepa o imenovanju dveh članov Sveta Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji,

9. Pregled prijav na Javni razpis za zbiranje kandidatur za člana Državne revizijske komisije, ki se imenuje izmed kandidatov z ustrezno izobrazbo, ki ni pravne smeri,

10. Določitev kandidacijskega postopka za imenovanje članov Sveta za radiodifuzijo,

11. Določitev kandidacijskega postopka za imenovanje članov Sveta Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji in

12. Administrativne zadeve.

1. 12. in 6. 12. ter 7. 12. 2021 sem predlagal razširitev dnevnega reda seje z naslednjimi točkami:

1. 2.a. Predlog za imenovanje predsednika in članov Fiskalnega sveta,

2. 8.a. Predlog sklepa o spremembi Sklepa o sestavi in imenovanju predsednika, podpredsednika, članov in namestnikov članov Preiskovalne komisije o ugotavljanju morebitne politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma nedopustnega političnega vmešavanja v delo policije in političnega vplivanja na potek oziroma izid predkazenskih in drugih postopkov ter

13. Ugotovitev prenehanja mandata sodnice porotnice Delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani za odločanje v delovnih sporih.

Želi kdo v imenu svoje poslanske skupine predstaviti stališča o predlogih za razširitev dnevnega reda seje? Izvoli, Brane Golubovič.

Brane Golubović

Postopkovno imam. Jaz bi, da se izognemo temu, kar se je zgodilo danes vašemu neodgovornemu ravnanju, nekako dogovorimo, da v skladu s Poslovnikom je možno, da podpredsednik vodi sejo. Pol ure smo čakali, omejeni smo s časom. Vi ste zdaj našteli kaj vse naj bi do 10 ure uredili, zraven še tajno glasovali in to je čista neodgovornost s strani predsednik. Podpredsednici sta dve. Ena je s koalicije, ena iz opozicije. Naša podpredsednica vas je klicala, da lahko ta uvodni del odpelje, rekli ste da ne in jaz si samo želim, da prevzamete to odgovornost in da ko se vam bo zgodilo, da greste pravočasno pa ne pravočasno pridete, kljub temu, da je moj kolega iz Zasavja šel prav tako pravočasno pa pravočasno prišel pooblastite nekoga od podpredsednikov, da vodi sejo.

V nasprotnem primeru lahko to jemljem kot zavlačevanje vaše oziroma kot nezaupanje do podpredsednikov, ki so. Hvala lepa.

Ivan Hršak

V redu. Hvala lepa. Bom vzel na znanje.

Glasujemo o predlagani razširitvi dnevnega reda seje z novo 2.a točko.

Kdo je za? (11 članov.) Je kdo proti? (7 članov.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet.

Glasujemo o predlagani razširitvi dnevnega reda seje z novo 8.a točko.

Kdo je za? (13 članov.) Je kdo proti? (3 člani.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet. Sedaj glasujemo še o predlagani razširitvi dnevnega reda seje z novo 13. točko. Pričenjam glasovanje. Glasovanje poteka.

Kdo je za? (16 članov.) Je kdo proti? (3 člani.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet.

Obveščam vas, da moramo danes zaradi poteka 88. izredne seje zaključiti sejo do 10. ure oziroma vsaj 5 minut prej. Predviden termin za nadaljevanje seje pa je v ponedeljek zjutraj ob 8. uri.

Glede na navedeno predlagam, da spremenimo vrsti red obravnave posameznih točk dnevnega reda, in sicer, da 9. točko dnevnega reda, to je pregled prijav na javni razpis za zbiranje kandidatur za člana Državne revizijske komisije, ki se imenuje izmed kandidatov z ustrezno izobrazbo, ki ni pravne smeri, obravnavamo kot 1. točko. V tem postopku je namreč predviden 30 dnevni rok od sprejema prijav v katerem mora Mandatno-volilna komisija prijave kandidatov, ki izpolnjujejo splošne pogoje za imenovanje za člana državne volilne komisije posredovati Komisiji za presojo ustreznosti kandidatov, rok izteče z jutrišnjim dnem.

Zato v skladu s prvim odstavkom 65. člena Poslovnika Državnega zbora sprašujem, ali se strinjate, da 9. točko dnevnega reda obravnavamo kot 1. točko? Vidim, da se strinjate. Hvala. Sklep ne bo sprejet, če mu bo nasprotovala tretjina navzočih članov Mandatno-volilne komisije.

Pričenjam z glasovanjem. Glasovanje poteka.

Kdo je za? (12 članov.) Je kdo proti? (7 članov.)

Ugotavljam, da je sklp sprejet.

Ugotavljam, da predlog ni sprejet. Nekatera gradiva za današnjo sejo ste prejeli v varovani predal v sistem UDIS, saj vsebuje osebne podatke, ki so varovani na podlagi zakona. V kolikor jih nameravate navajate oziroma z njimi v zvezi z njimi sprožati vprašanja, vas prosim za predhodno opozorilo, saj moram v takem primeru v skladu 101. členom Poslovnika sejo zapreti za javnost.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, IN SICER NA PREDLOG ZA IMENOVANJE PRVE NAMESTNICE PREDSEDNIKA RAČUNSKEGA SODIŠČA, ki ga je Državnemu zboru predložil predsednik Republike Slovenije. Del gradiva je objavljen pri EPI, obrazložen predlog pa ste članice in člani zaradi varstva podatkov prejeli v varovani predal v sistemu DIS.

K tej točki dnevnega reda sem vabil Urad predsednika Republike Slovenije. Seje se udeležuje gospa Nataša Kovač, ki jo prav lepo pozdravljam.

Uvodna pojasnila: Zakon o Računskem sodišču v prvem odstavku 6. člena določa, da so člani Računskega sodišča predsednik Računskega sodišča in dva namestnika. Prvi in drugi namestnik predsednika Računskega sodišča. V tretjem odstavku istega člena pa določa, da člane Računskega sodišča imenuje Državni zbor.

V skladu s prvim odstavkom 7. člena navedenega zakona je član Računskega sodišča imenovan za dobo devetih let, ko nastopi funkcijo. V četrtem odstavku 8. člena pa predmetni zakon določa, da mora Državni zbor o predlaganem kandidatu v 30 dneh od predložitve predloga. Glasovanje je tajno, predlagani kandidat pa imenovan, če zanj glasuje večina vseh poslancev.

Predsednik Republike Slovenije predlaga Državnemu zboru, da za prvo namestnico predsednika Računskega sodišča imenuje mag. Majo Bilbija, na mesto prvega namestnika predsednika Računskega sodišča mag. Jorga Kristjana Petroviča, ki mu 4. februarja 2022 poteče mandat.

Predlog predsednika republike je v skladu s tretjim odstavkom 8. člena zakona o Računskem sodišču obrazložen. Priložena je tudi pisna izjava kandidatke, da sprejema kandidaturo. Želi gospa Nataša Kovač, generalna sekretarka Urada predsednika republike predlog dodatno obrazložiti? Izvolite, beseda je vaša.

Nataša Kovač

Hvala lepa gospod predsednik. Poslanske in poslanci, predsednik republike je na javni poziv prejel pet predlogov kandidatur za to mesto. Poleg Maje Bilbije so se prijavili mag. Maja Hmelak, gospod Zoran Mladenovič, gospa Nataša Musar Miševič in gospa Nataša Prah.

Po pogovorih s kandidati opravljenih v večjih krogih posvetovanj s poslanskimi skupinami se je predsednik republike odločil, da predlaga za mesto prve namestnice predsednika Računskega sodišča mag. Majo Bilbijo, ki je sicer opravlja delo vrhovne državne revizorke na Računskem sodišču, je univerzitetna diplomirana ekonomistka in mag. znanosti s področja davčnega prava. Njena celotna več kot 28 letna poklicna pot je vezana na delo na področju javnih financ, predvsem na področju davkov, državne revizije, notranje državne revizije, vodenja kapitalskih naložb družb in javnih naročil. V letu 2009 je bila izvoljena za članico državne revizijske komisije, kjer je pridobila bogate izkušnje na celotnem področju javnih naročil. Leta 2013 jo je predsednik Računskega sodišča imenoval za vrhovno državno revizorko za področje revidiranja izvajalcev gospodarskih javnih služb, gospodarskih družb v katerih imata država in lokalna skupnost večinski delež ter vse revizije privatizacije.

Ves čas je bila vključena v razvoj in povečevanje ogleda Računskega sodišča, predvsem v delu v njegovi poudarjeni vlogi pri svetovanju revidirancem. Kot vrhovna državna revizorka je svojim oddelkom izvedla številne izjemno zahtevne revizije, ki so hkrati odpirale pomembno strokovna nekatera še danes nerazrešena vprašanja.

Kot je kandidatka pojasnila na javni predstavitvi vidi nadaljnji razvoj Računskega sodišča predvsem na področjih merjenja učinkov revizij in krepitvi funkcije svetovanja ter sodelovanja med pristojnimi organi in uporabniki javnih sredstev. Prepričana je, da je pomembno sodelovanje z drugimi neodvisnimi organi in nadzornimi institucijami katerih pristojnosti se prepogosto krat prepletajo s pristojnostmi Računskega sodišča, saj bi Računsko sodišče svojo strokovnostjo in izkušnjami lahko prispevalo k učinkovitejšemu reševanju zadev iz pristojnosti tudi drugih organih.

Po posvetovanjih z vodji poslanskih skupin v Državnem zboru je mogoče predvidevati, da ima kandidatka potrebno podporo za imenovanje. Predsednik republike meni, da je mag. Maja Bilbija s svojim dosedanjim delom dokazala, da gre za osebnost, ki je visoko strokovno usposobljena, izjemno izkušena, sposobna in motivirana, da prevzame izzid postati prva namestnica predsednika Računskega sodišča. Zato Državnemu zboru Republike Slovenije predlaga, da jo imenuje za to funkcijo. Hvala lepa.

Hvala lepa za to dodatno obrazložitev. Sedaj pa odpiram razpravo članic in članov Komisije. Želi kdo razpravljati? Če ne, zaključujem razpravo in na glasovanje dajem naslednji predlog sklepa: Mandatno-volilna komisija predlaga Državnemu zboru, da za prvo namestnico predsednika Računskega sodišča Republike Slovenije imenuje mag. Majo Bilbija. Pričenjam z glasovanjem. Glasovanje poteka

Kdo je za? (11 članov.) Je kdo proti? (7 članov.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Zaključujem to točko dnevnega reda. Gospe Nataši Kovač pa se zahvaljujem za sodelovanje.

In prehajamo na 2. TOČKO DNEVNEGA REDA, IN SICER NA PREDLOG ZA RAZREŠITEV IN IMENOVANJE ČLANA NACIONALNEGA SVETA ZA KULTURO, ki ga je Državnemu zboru predložila vlada. Del gradiva je objavljen pri EPI, obrazložen predlog vlade pa ste zaradi varstva podatkov prejeli v varovani predal v sistemu UDIS.

K tej točki dnevnega reda sem vabil Ministrstvo za kulturo. Na seji sodeluje Barbara Koželj Podlogar, vršilka dolžnosti generalne direktorice Direktorata za ustvarjalnost, ki jo lepo pozdravljam.

Uvodna pojasnila: Zakon o uresničevanju javnega interesa za kulturo v 16. členu med drugim določa, da je nacionalni svet za kulturo neodvisno telo, ki usmerja nacionalno strategijo za kulturo. Predsednika in šest članov Sveta imenuje Državni zbor na predlog vlade izmed osebnosti, ki uživajo javni ugled za obdobje petih let in so lahko ponovno imenovani.

Državni zbor je 26. 9. 2019 imenoval predsednico in šest članov Nacionalnega sveta za kulturo, ki jim je pet letni mandat začel teči 27. 9. 2019. Za člana je bil imenovan tudi dr. Andrej Gaspari, ki je 16. 8. 2021 podal odstopno izjavo. Vlada Državnemu zboru zato predlaga, da dr. Andreja Gasparija razreši z mesta člana Nacionalnega sveta za kulturo ter za preostanek mandata za člana imenuje Uroša Rajterja.

Želi predstavnica Ministrstva za kulturo predlog dodatno obrazložiti? Izvolite, beseda je vaša.

Barbara Koželj Podlogar

Hvala lepa za besedo. Spoštovani predsednik, spoštovane poslanke in poslanci želela bi zelo na kratko dodati, da je gospod Uroš Rajter urbanist, arhitekt, ki je sodeloval pri številnih pomembnih projektih projektiranja predvsem mestnih jeder in da verzel, ki je nastala po odstopu člana dr. Gasparija zapolnjuje torej področje, da bo lahko Nacionalni svet za kulturo kompetentno odločal na vseh področjih. Hvala lepa.

Ivan Hršak

Hvala lepa za dodatno obrazložitev. Sedaj pa odpiram razpravo članic in članov. Želi kdo o tem razpravljati? Če ne, zaključujem razpravo in na glasovanje dajem naslednja predloga sklepa: 1. sklep: Mandatno-volilna komisija predlaga Državnemu zboru, da sprejme sklep, s katerim se v Nacionalnem svetu za kulturo razreši član dr. Andrej Gaspari.

Pričenjam z glasovanjem. Glasovanje poteka

Kdo je za? (16 članov.) Je kdo proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Zdaj bomo pa še glasovali o 2. predlogu sklepa: Mandatno-volilna komisija predlaga Državnemu zboru, da sprejme sklep, s katerim se v Nacionalnem svetu za kulturo imenuje Uroš Rajter, in sicer za čas do izteka mandata Nacionalnega sveta za kulturo imenovanega s sklepom o imenovanju predsednice in članov Nacionalnega sveta za kulturo z dne 26. 9. 2019.

Pričenjam z glasovanjem. Glasovanje poteka

Kdo je za? (11 članov.) Je kdo proti? (6 članov.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

S tem zaključujem to točko dnevnega reda. Gospe Barbari Koželj Podlogar se zahvaljujem za sodelovanje.

Prehajamo na 2.A. TOČKO DNEVNEGA REDA, IN SICER NA PREDLOG ZA IMENOVANJE PREDSEDNIKA IN ČLANOV FISKALNEGA SVETAB, ki ga je Državnemu zboru predložila vlada. Del gradiva je objavljen pri EPI, obrazložen predlog vlade ter soglasja kandidatov pa ste zaradi varstva podatkov prejeli v varovani predal v sistemu UDIS.

K tej točki dnevnega reda sem vabil Ministrstvo za finance, prisotna je mag. Maja Hostnik Kališek, državna sekretarka, ki jo prav lepo pozdravljam.

Uvodna pojasnila: Zakon o fiskalnem pravilu v prvem odstavku 8. člena določa, da ima Fiskalni svet tri člane, ki jih na predlog vlade imenuje Državni zbor. Državni zbor je 21. 3. 2017 za dobo petih let imenoval predsednika in dva člana Fiskalnega sveta. Vlada Državnemu zboru predlaga, da za predsednika Fiskalnega sveta ponovno imenuje dr. Davorina Kračuna, za člana Fiskalnega sveta pa ponovno Alenko Jerkič in mag. Tomaža Peršeta. Predlog je obrazložen. Vlada pa je posredovala tudi pisne izjave kandidatov, da sprejemajo kandidaturo. V skladu s šestim odstavkom 9. člena Zakona o fiskalnem pravilu mora Državni zbor o predlaganih kandidatih za člane Fiskalnega sveta glasovati v 30 dneh po predložitvi predloga vlade. Predlagani kandidat je imenovan, če zanj glasuje 2/3 večina vseh poslancev.

Glede na to, da navedenim kandidatom aktualni mandat poteče 21. 3. 2022 predlagam, da o predlogu sklepov dodamo besedilo, da kandidatom novi pet letni mandat prične teči 22. 3. 2022.

Želi predstavnica Ministrstva za finance predlog dodatno obrazložiti? Postopkovno, Matjaž Han. Izvoli.

Najprej spoštovani predsednik to, kar ste si danes dovolil glede tega, da ne zaupate dvema podpredsednikoma je seveda za moje pojme totalno ignoransko do kolegov / medsebojno pogovarjanje/ jaz govorim, in drugo ne razumem več, kako se v tem Državnem zboru vodijo seje.

Zdaj pa drugo in se bom navezal na moj proceduralni predlog. Gospodje, ki ste bili v prejšnjem mandatu, se vi spomnite, kako smo mi imenovali tri člane fiskalnega pravila? Se vi spomnite, kako ste se ministri za finance takratni gospod Mramor tedensko hodil po poslanskih skupinah in se usklajeval kako bomo na nek način imenovali tri člane fiskalnega pravila, fiskalnega sveta? Gre za ustavni zakon, gre za 2/3 podporo v Državnem zboru, gre za pomembno inštitucijo, ki jo moramo imeti v tej državi. Vi pa gladko gospod predsednik date to na dnevni red, gladko.

Saj verjamem, da sploh ne razumete, gladko date to na dnevni red, brez da bi poklicali tudi Ministrstvo za finance, tudi še druge politične stranke in da bi se o teh kandidatih pogovorili. Jaz se ne bom o njih zdaj ta moment govoril, ker lahko imam tudi visoko mnenje ali pa nizko, ni pomembno. Odnos do 60 glasu v Državnem zboru se mi zdi pa meni gospodje kolegi iz koalicije, Ministrstvo za finance, predsednik MVK-ja za moje pojme bizarno.

A smo vredni, da nas kdo pokliče, a smo vredni, da se začnemo pogovarjat ali bo imelo v tej državi ustavno zakon, pravilo, da bomo imeli fiskalni svet? A imamo pravico na to kaj reči, ali bomo šli kar na vprašanje?

Ivan Hršak

Postopkovni predlog prosim, ne razpravo.

Jaz pričakujem, da to točko prekinete, to točko prekinete predsednik, da naj skliče, če ne znajo Ministrstva za finance, naj skliče Zorčič sestanek vodij poslanskih skupin, dobimo, kako bomo začeli delati na tem področju in se pogovarjamo, kako bomo dobili 2/3 in zato prosim, da prekinete to točko dnevnega reda in, ker imamo do marca verjetno dovolj časa še in da se dogovorimo malo politične kulture pa vendarle še moramo imeti v tem državnem zboru sploh če gre za 2/3 sprejem. Hvala lepa.