124. redna seja

Kolegij predsednika Državnega zbora

10. 12. 2021

Besede, ki so zaznamovale sejo

Brez zadetkov.

Transkript seje

Spoštovane kolegice in kolegi, gospe in gospodje! Začenjam 124. sejo Kolegija predsednika Državnega zbora.

Obveščam vas o nekaj nadomeščanjih, in sicer Tina Heferle nadomešča Braneta Golubovića, Nataša Sukič Mateja T. Vatovca, Eva Irgl Danijela Krivca.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – DOLOČITEV ČASA OBRAVNAVE TOČK DNEVNEGA REDA 28. SEJE DRŽAVNEGA ZBORA, KI SE BO ZAČELA V PONEDELJEK, 13. DECEMBRA 2021.

Gradivo k tej točki ste prejeli s sklicem seje kolegija.

Želi kdo besedo? Kolega Horvat, imate besedo.

Hvala lepa.

Spoštovani gospod predsednik, kolegice in kolegi, predstavniki Vlade!

Tokrat vas v imenu koalicije lepo prosim, da bi interpelacijo zoper ministra Vizjaka obravnavali v sredo, se pravi, da bi se s petka prestavila na sredo. Sredine točke bi potem šle na četrtek, četrtkove točke pa na petek. Lepo prosim za obravnavo tega predloga in tudi sprejetje. Hvala lepa.

Igor Zorčič

Hvala lepa.

Nataša Sukič.

Dobro jutro! Lep pozdrav še z moje strani!

Jaz imam pa, spoštovani predsednik, prošnjo, da bi s točke 3 naš čas 10 minut preselili na točko 21. Hvala lepa.

Dobro.

Se želi še kdo drug opredeliti glede tega predloga? Kar se tiče priprave časovnega poteka seje, moram reči, da je bil pripravljen po tehtnem premisleku, glede na razpoložljiv čas, ki ga imamo v decembru. Namreč, zakoni so postavljeni nekako na začetek seje, to je torek, sreda, četrtek, zato, če bi eventualno prišlo do kakšnega tretjega branja ali pa, ne vem, še veta, da lahko to vse skupaj opravimo v nekem doglednem času, še na tej seji oziroma v decembru. Zaradi tega je potem kot najbolj optimalno se izkazalo, da najprej postavimo v ospredje seje vse zakone, pa potem v nadaljevanje seje interpelacije. To je bil razmislek.

Tina Heferle ima besedo.

Glede tega predloga, da se interpelacija zoper ministra Vizjaka prestavi s petka na sredo, imamo v LMŠ mnenje, da glede na to, da je bil že prvotni datum usklajen z ministrom, in glede na to, da imamo neke informacije, ki krožijo - pač, so neformalne -, da gospod minister v petek bojda ne more priti na interpelacijo zaradi tega, ker ima dogovorjen nek sestanek z župani, je po našem mnenju to nezadosten in neutemeljen razlog. Naj minister vendar tiste obveznosti, ki niso tako zelo nujne za opravljanje ministrske funkcije, je pa nujno, da se odzove na interpelacijo, s tem da pride v Državni zbor, malce prilagodi; nenazadnje je odgovoren Državnemu zboru. Kot rečeno, že prvotni predlog datuma je bil usklajen s kabinetom ministra, tako mi v resnici nismo naklonjeni tej prestavitvi in takšnemu sprenevedanju s strani ministra Vizjaka.

Mogoče še eno dodatno pojasnilo, kar se tiče usklajevanja datumov glede interpelacije. Moram reči, da smo z obeh ministrstev, tako z Ministrstva za okolje in prostor kot Ministrstva za notranje zadeve, dobili obvestilo, kdaj imata ministra obveznosti oziroma možnost priti na sejo. Mi smo jim tu šli kolikor se le da na roko, glede na to, da predsedujemo Svetu Evropske unije in imata s tem določene obveznosti. In tu smo tudi s tem petkom sledili temu predlogu Ministrstva za okolje. Res pa je, da je potem še naknadno prišel nek predlog, da bi se pa prestavilo na sredo oziroma na nek drug datum. Tako ta predlog, da se da na petek, to sledi izvornemu predlogu ministrstva. Enako je tudi glede obveznosti ministra za notranje zadeve, ki ima številne obveznosti, povezane s predsedovanjem Svetu Evropske unije. Tudi tu smo šli na roko in smo zagotovili datum, da se bo minister vendarle lahko udeležil interpelacije.

Nataša Sukič.

Ja, spoštovani, tudi mi ne vidimo razloga za to prestavitev. Namreč, prvo kot prvo, verjetno minister nima nekih neodložljivih mednarodnih obveznosti ali pa bolezenskih razlogov; to je ena stvar. Druga stvar pa je, da smo se že ministru Hojsu prilagodili časovno, kolikor vem. In res, dajmo se držati tega, kar je bilo začrtano. Hvala lepa.

Igor Zorčič

Hvala lepa.

Janja Sluga.

Hvala.

Ko gledamo to časovnico, lahko seveda vsi skupaj ugotovimo, da je zelo zahtevna, imamo kar veliko število točk na dnevnem redu. In to, kar ste, predsednik, zdajle povedali, da smo se v bistvu že prilagodili in da je bilo dogovorjeno, jaz tudi mislim, da mora izvršilna veja oblasti pokazati neko določeno mero spoštovanja do zakonodajne in da nismo vedno mi tisti, ki se bomo kar v nedogled prilagajali; to se nam dogaja tudi po delovnih telesih. Tako mi tudi nismo naklonjeni spremembi.