20. redna seja

Odbor za kulturo

9. 3. 2022

Transkript seje

Spoštovane kolegice in kolegi, spoštovani vabljeni, vse vas lepo pozdravljam in pričenjam 20. sejo Odbora za kulturo.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti poslanka Janja Sluga, drugi pa sodelujejo z nadomestnimi člani in članicami. Iz kvote Socialnih demokratov, Marko Koprivc, nadomešča Matjaža Nemca, iz kvote SDS Franci Kepa nadomešča Bojana Podkrajška, iz LMŠ Robert Pavšič nadomešča Aljaža Kovačiča in Jani Ivanuša iz kvote SNS nadomešča poslanca Zmaga Jelinčiča.

Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za spremembo dnevnega reda ugotavljam, da je dnevni red določen tako kot ste ga sprejeli s sklicem in obravnavali bomo točko - POROČILO O DELOVANJU NADZORNEGA SVETA RTV SLOVENIJA.

Kot veste, smo prejeli dve poročili dveh nadzornih svetov, ker se ne razlikujeta pretirano, sem na točko dnevnega reda uvrstila obe poročili.

Skratka, prehajamo na obravnavo točke. Prosim? Postopkovno ima gospa Alenka Jeraj. Prosim.

Lepo pozdravljeni!

Zdaj niste povedala kdo od vabljenih je prisoten in kdo ni. Kolikor jaz vidim, ni tukaj direktorja RTV, generalnega direktorja RTV, ni niti predsednika Nadzornega sveta RTV niti njegove namestnice, tako da se sprašujem kako bomo opravili obravnavo in prvi doslej bi se zgodilo, da bi obravnavali poročilo nadzornega sveta brez predstavnikov RTV. Kolikor vem ste bila obveščena, da se zaradi drugih obveznosti seje ne more udeležiti. Predsednik nadzornega sveta je v tujini, njegova namestnica odsotna zaradi službenih obveznosti, pa mislim, da vas je tudi direktor obvestil zakaj se ne more seje: udeležiti. Zato predlagam, da sejo prekinemo in razpravljamo o tem takrat, ko bodo prisotni predstavniki RTV, ker kot rečeno, ne moremo se pogovarjati o poročilu nadzornega sveta RTV brez predstavnikov RTV.

Prosim, da daste moj predlog na glasovanje.

Spoštovana, seje ne bom prekinila zato, ker sem jasno povedala, da je bil sklic že dva tedna v naprej. Lahko bi generalni direktor poslal substituta in po 66. členu, ki govori o sodelovanju predlagatelju piše, da na začetku obravnave vsake točke dnevnega reda lahko poda predlagatelj oziroma njegov predstavnik dopolnilno obrazložitev. Lahko, ni pa nujno. Imamo dve poročili. Zdaj, vemo da se mandat izteka in da bomo zelo težko zagotovili prisotnost oziroma sejo čez dva tedna ali kakorkoli. Gospod generalni direktor je bil obveščen 14 dni v naprej in šele včeraj me je obvestil, da zaradi neodložljivih obveznosti ne more prisostvovati tej seji. Vem, da je včeraj sklical sestanek na RTV in veliko ljudi, ki bi danes morali biti prisotni, so na tem sestanku. Tako da, verjetno gre tudi za nagajanje in te seje nikakor ne bom prekinila, ampak bomo poročilo obravnavali. Gospod Koprivc, prosim.

mag. Marko Koprivc

Hvala lepa predsednica.

Poglejte, jaz vas pozivam, da nikakor ne nasedate tem provokacijam in ne prekinjate seje. Namreč seja je bila sklicana, kot je bilo rečeno, že pred štirinajstimi dnevi. Poleg tega očitno za aktualnega direktorja in nekdanjega predsednika nadzornega sveta Državni zbor ni prioriteta ali pa se boji prdet, pogledat v oči poslankam in poslancem, ker vemo, da visi kar nekaj senc dvoma nad njim in njegovim takratnim delovanjem, ko je že kot predsednik nadzornega sveta skušal omejevati delovanje javnega servisa, in da ne govorimo o tem kaj je trenutno kot podaljšek trenutne Janšistične oblasti počne namesto direktorja. Zato predsednica, poglejte, nujno je potreba opraviti razpravo, nujno je potrebno govoriti o hudih napadih oblasti in onemogočanju delovanja opozicije tudi skozi organe javnega RTV in nujno je treba temu narediti konec in jaz danes si predstavljam, da bo ena zelo tehtna razprava o tem kaj pomeni, če avtoritarna oblast dobesedno prevzame v celoti nadzor nad javno RTV, ki ni državna, ampak je javna, v lasti vseh državljank in državljanov, ampak Janšizem seveda tega ne razume, ker razume pač upravljanje s strani države v smisli, kar je moje je v celoti pač podrejeno mojim idejam in načinu delovanja nedopustno.

Violeta Tomić

Hvala.

Lidija Divjak Mirnik. Prosim.

V LMŠ bomo absolutno glasovali proti temu, da se prekine ta seja. Namreč seja je bila sklicana v skladu s Poslovnikom. Zdaj jaz verjamem, da se tako aktualni predsednik nadzornega odbora, ki je to po vsej sili hotel biti, tega zaveda, in pač bi naj bil tukaj, če hoče govoriti o tem kaj je počel v svojem mandatu oziroma od takrat, ko je predsednik oziroma, ko je bil še namestnik predsednika. Zdaj to kar pa počne aktualni generalni in prejšnji nadzornik, to je pa tako ali tako se bo po mojem v zgodovino zapisalo za knjige, ko se bodo na FDV učili kako se ne sme voditi javnega servisa in kako se ne sme šikanirati in politično pritiskati na novinarje, zato kot rečeno, v LMŠ bomo absolutno glasovali proti temu, da seja prekine. Želimo opraviti to razpravo. Vsi tisti, ki bi pa morali biti danes tukaj, pa bi pač naj tukaj bili.

Hvala.

Hvala lepa.

Ja, nikakor dela Državnega zbora ne bomo prilagajali vabljenim, kajti vemo kdo komu odgovarja, in če nekdo ne zagotovi svoje prisotnosti niti ne pošlje nadomestnega člana, pomeni da ne želi odgovarjati na določena, verjetno neprijetna vprašanja, ki so, pa naj poudarim, skoraj 5 milijonska luknja v financah javne RTV v enem letu. In o tem bomo tudi danes govorili, pa ne glede na vaše proceduralne, ne bom dala predloga na glasovanje. Seja… Ne morem ga dati. Seja je sklicana po vseh pravilih in izvolite, gospa Jerajeva.

/ oglašanje iz dvorane/ Se opravičujem.

Torej, Branislav Rajić, potem pa Jerajeva. Prosim.

Hvala, gospa predsednica.

Tudi v imenu stranke SAB podajam postopkovni predlog, da se ne odzovete na ta predlog na način, da bi prekinili sejo. Namreč avtoritarnosti se ne da zganjati v parlamentu in zato, ker se je ne da zganjati v parlamentu, se poskuša z ignoranco. Tako razumem odsotnost vabljenih predstavnikov radio-televizije in zaradi tega ne predlagam drugega, kot da z razpravo nadaljujemo. Namreč edino to je smiselno. Mandata bo kmalu konec in pravzaprav vsi smo dovolj razumni, da znamo prepoznati slepomišenje in netransparentnosti in seveda nismo tukaj zaradi tega, ravno nasprotno.

Hvala.

Violeta Tomić

Gospa Jerajeva, beseda je vaša.

Kolikor vem, ste prejela opravičila o katerih, s katerimi nas niste seznanila, kar je na začetku seje piše, da je predsedujoči dolžan povedati kdo se je opravičil za sejo, itn. Ker pač imamo kontakte potem tudi sami kaj izvemo. Drugače je pa zame to avtoritarnost, da debatirate o tem ali boste podali predlog ali ne. Vi ste ga dolžna dati na dnevni red.

Še enkrat. Tehtna razprava je lahko takrat, ko so tukaj predstavniki RTV, ki bodo odgovarjali na naša vprašanja. V preteklosti je bilo vedno ob poročilu o delovanju nadzornega sveta cel kup vprašanj in tukaj ni relevantnih sogovornikov. Mimogrede, delate celo dramo, če kdaj ni predstavnikov ministrstva, da bi odgovarjali na vaša vprašanja, zdaj mi zahtevamo predstavnike RTV, da bodo odgovarjali na naša vprašanja in kot rečeno, so se opravičili in posredovali podatke, da so v tujini, itn.

In še tole. 73. člen Poslovnika pravi, predsedujoči prekine delo Državnega zbora, če se ugotovi, da pri odločanju seja ni več sklepčna, če so pred odločanjem potrebna posvetovanja in v drugih primerih, če tako odloči Državni zbor. Torej, mi smo dali, jaz sem podala predlog, da se seja prekine in zahtevam, da ta predlog daste na glasovanje. Ne morete vi določati kaj mi smemo predlagati in kaj boste vi dala na glasovanje. Če je to po Poslovniku, ste dolžna dati na glasovanje. To pa je avtoritativnost, kar se vi greste.