3. nujna seja

Odbor za kulturo

24. 6. 2022

Transkript seje

Vse članice in člane odbora, vabljene, ter ostale prisotne lepo pozdravljam!

Pričenjamo 3. nujno sejo Odbora za kulturo.

Obveščam vas, da nisem prejela obvestila, da se kdo ne more udeležiti seje, sem pa prejela dve pooblastili in sicer na seji kot nadomestne članice oziroma člane sodelujejo namesto gospoda Dušana Stojanovića gospa Mojca Šetinc Pašek in namesto Martina Premka gospod Martin Marzidovšek.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem ste prejeli naslednji dnevni red, Predlog za razpis posvetovalnega referenduma o sprejemu predloga zakona o spremembah Zakona o Radioteleviziji Slovenija.

Ker nisem prejela predlogov za razširitev dnevnega reda oziroma za umik katere od predlaganih točk iz dnevnega reda, je določen dnevni red seje, kot je bil predlagan s sklicem.

Zato prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG ZA RAZPIS POSVETOVALNEGA REFERENDUMA O SPREJEMU PREDLOGA ZAKONA O SPREMEMBAH ZAKONA O RADIOTELEVIZIJI SLOVENIJA.

Predlog je v obravnavo Državnemu zboru na podlagi 184. člena Poslovnika Državnega zbora, 18. maja 2022 predložila skupina poslank in poslancev, s prvopodpisanim Danijelom Krivcev.

K obravnavi te točke dnevnega reda so bili vabljeni naslednji, Alenka Jeraj v imenu predlagatelja, predstavniki Ministrstva za kulturo in predstavniki Zakonodajno-pravne službe.

Članice in člani odbora ste se seznanili z naslednjim gradivom, s predlogom skupine poslank in poslancev, prvopodpisani Danijel Krivec za razpis posvetovalnega referenduma, ki je objavljen na spletnih straneh Državnega zbora. In z mnenjem Zakonodajno-pravne službe z dne, 23. junija 2022, tudi objavljenim na spletnih straneh Državnega zbora. Odbor bo na podlagi drugega odstavka 184. člena Poslovnika Državnega zbora, po opravljeni razpravi o predlogu za razpis posvetovalnega referenduma glasoval o mnenju ali je podani predlog za razpis primeren, pri čemer omenjeno mnenje odbora za kasnejše končno odločanje na seji Državnega zbora ni zavezujoč. Če bo Državni zbor na seji sprejel sklep, da se razpiše posvetovalni referendum, bo odbor na eni od prihodnjih sej oblikoval predlog odloka o razpisu posvetovalnega referenduma.

Prehajamo torej na razpravo o predlogu za razpis posvetovalnega referenduma, o sprejemu Predloga zakona o spremembah Zakona o Radioteleviziji Slovenija. Želi predstavnik oziroma predstavnica predlagatelja podati dodatno obrazložitev? (Da.)

Gospa Jeraj, izvolite.

ALENKA JERAJ (PS SDS): Gospa predsedujoča, prej imam še eno postopkovno vprašanje.

Izvolite.

Namreč mi smo včeraj na vas naslovili prošnjo, da se dodatno povabi na sejo direktorja RTV-ja, kot vidim je tukaj, ampak vi med vabljenimi tega niste prebrala, povedala, me zanima ali je kaj narobe ali mogoče pa vseeno seje sklicujete od danes do jutri, tako da imamo precej malo časa, da karkoli predlagamo. Torej naša pravica je, da predlagamo dodatne vabljene in to smo tudi naredili in me zdaj zanima ali bo gospod direktor dobil besedo, glede na to, da ga niste omenili med povabljenimi.

Hvala lepa.

Ja, se absolutno strinjam, imate pravico, da povabite oziroma celo seja je odprta za javnost, tako da lahko tudi gospod direktor sam pride, če to želi. Kar pa zadeva samega vabila, bi pa želela pojasniti naslednje. Natančno sledim Poslovniku in parlamentarni praksi na tem področju. In sicer obenem tudi določbi iz dogovora o sklicevanju in vodenju sej v Državnem zboru z dne, 25. januarja 2021. Kar pomeni, parlamentarna praksa vabljenja na take seje veste kakšna je. Če kdo ve v tem Državnem zboru, potem to veste vi. Obenem se držim 51. člena Poslovnika, v katerem jasno piše kdo je vabljen in na kakšen način vabimo. Mi govorimo danes o neki interni odločitvi Državnega zbora in to ni tematska seja, niti ni vsebinska seja o zakonu, kamor vabimo predstavnike strokovne in zainteresirane javnosti. Razpravljamo o tem ali bo o nečem razpisan referendum ali ne. Torej za to ali bomo ljudem dali možnost ali ne. Oziroma če se izrazim bolj slikovito. Na to sejo bi kot zainteresirano in strokovno javnost potemtakem morala povabiti približno milijon 699 tisoč in še nekaj volilnih upravičencev, ki bi izrazili svoje mnenje o tem. Moram reči, da gospod direktor je samo eden od njih, tako kot vi in tako kot jaz in še milijon 600 tisoč drugih. Toliko v pojasnilo. Zdaj pa povejte, če želite še pojasniti…

Bi dokončale.

Dokončale bomo kaj? Kaj imate postopkovni predlog?

Ja, postopkovno.

Izvolite, postopkovno.

Glejte, če opozicija ali pa kdorkoli od nas, ki smo člani odbora ali katerekoli poslanke skupine predlaga, da se koga dodatno vabi, ste ga dolžni povabiti. Kakšno imate vi prakso, pa kaj vi razmišljate mene ne zanima. Glejte, mi lahko predlagamo dodatne vabljene in po Poslovniku ste jih dolžni povabiti.

Ne, to ne drži.