3. nujna seja

Odbor za zunanjo politiko

8. 7. 2022

Transkript seje

Dobro jutro! Spoštovani, lepo pozdravljam vse skupaj! Začenjam 3. nujno sejo Odbora za zunanjo politiko.

Obveščam vas, da na seji sodelujejo kot nadomestne članice in člani naslednji poslanci: Franci Breznik nadomešča Evo Irgl, Andrej Hoivik nadomešča Janeza Janšo, Martin Premk nadomešča Martina Marzidovška, Rastislav Vrečko nadomešča Lucijo Tacer in Andreja Rajbenšu nadomešča Leno Grgurevič.

Še enkrat pozdravljam vse prisotne na seji!

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje ste prejeli dnevni red. Ker nisem prejel predlogov za spremembo dnevnega reda, je ta določen, kot je predlagan s sklicem seje.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – MEDNARODNA DEJAVNOST DRŽAVNEGA ZBORA.

Prejeli ste predlog za sestavo stalnih delegacij Državnega zbora v mednarodnih institucijah v mandatu 2022-2026. Predlog je pripravljen na podlagi Pobude za oblikovanje Predloga za ustanovitev stalnih delegacij Državnega zbora, ki jo je posredovala predsednica Državnega zbora, ter na podlagi predlogov, ki so jih odboru posredovale poslanske skupine in ste jih prejeli.

Odbor za zunanjo politiko na podlagi 275. člena Poslovnika Državnega zbora in 18. člena Pravilnika o mednarodni dejavnosti predlaga sestavo delegacij, kot jo nato določi Kolegij predsednice Državnega zbora. Naj ob tem dodam, da v skladu s poslovnikom o Predlogu za sestavo delegacije v Parlamentarni skupščini Unije za Sredozemlje in o Predlogu sestave delegacije Skupine za skupni parlamentarni nadzor Europola odloča Odbor za zadeve Evropske unije.

Tako smo prejeli ustrezne predloge za sestavo naslednjih delegacij: Parlamentarne skupščine Sveta Evrope, Parlamentarne skupščine Nato, Parlamentarne skupščine OVSE, Parlamentarne dimenzije Srednjeevropske pobude, Interparlamentarne unije in Parlamentarne skupščine Procesa sodelovanja v Jugovzhodni Evropi.

V zvezi s tem odpiram razpravo. Obenem bi vas opozoril oziroma apeliral, da se ob 9.00 v tem salonu začne seja Odbora OZEU, zato vas prosim, da smo pri morebitni razpravi racionalni s časom. Želi kdo razpravljati? Ugotavljam, da ne, zato razpravo zaključujem.

Ker je seznam članstva obsežen, predlagam, da glasujemo o sestavi omenjenih delegacij, kot izhaja iz gradiva. Ali kdo temu nasprotuje? Ugotavljam, da ne.

Prehajamo na glasovanje. Glasujemo. Navzočih je 13 članic in članov, za je glasovalo 13, proti nihče.

(Za je glasovalo 13.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet.

S tem zaključujem to točko dnevnega reda in tudi 3. nujno sejo Odbora za zunanjo politiko. Vse lepo pozdravljam!