19. izredna seja

Državni zbor

6. 10. 2022

Transkript seje

Spoštovane kolegice poslanke in kolegi poslanci, gospe in gospodje! Preden formalno začnemo sejo, vas obveščam, da sem dobila s strani več poslancev pritožb pritožbe glede dela včerajšnje seje Odbora za gospodarstvo, in sicer je bila s strani poslanca Poslanske skupine SDS, gospoda Breznika, izrečena, po mojem osebnem prepričanju, tako huda žalitev poslanki Poslanske skupine Levica Nataši Sukič, da bom zadevo predala etični komisiji oziroma kolegiju predsednice, da se zadeva obravnava po etičnem kodeksu. Začenjam 19. izredno sejo Državnega… / oglašanje iz dvorane/ Nismo še začeli seje, gospa Godec, nimata proceduralnega. Začenjam 19. izredno sejo Državnega zbora, ki sem jo sklicala na podlagi prvega odstavka 58. člena in drugega odstavka 60. člena poslovnika.

Obveščena sem, da se današnje seje ne morejo udeležiti naslednje poslanke in poslanci: Miha Kordiš, Anja Bah Žibert, Suzana Lep Šimenko, dr. Anže Logar, Dušan Stojanovič do 16. ure, Felice Žiža do 16.30, mag. Karmen Furman, Lucija Tacer od 11. do 12. ure, mag. Rastislav Vrečko, Vera Granfol, Janez Cigler Kralj, Jožef Horvat od 16. ure dalje, mag. Meira Hot do 13. ure, Predrag Baković, Aleš Rezar in Janez Magyar.

Na sejo sem vabila predstavnike Vlade. Vse prisotne lepo pozdravljam!

Prehajamo na določitev dnevnega reda 19. izredne seje Državnega zbora. Predlog dnevnega reda ste prejeli v torek, 4. oktobra, s sklicem seje. O predlogu dnevnega reda bomo odločali v skladu s prvim odstavkom 64. člena poslovnika. Predlogov za širitev nisem prejela, zato zboru predlagam, da za današnjo sejo določi dnevni red, kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na odločanje. Prosim vas, da preverite delovanje svojih glasovalnih naprav. Glasujemo. Navzočih je 73 poslank in poslancev, za je je glasovalo 72, proti nihče.

(Za je glasovalo 72.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je dnevni red 19. izredne seje Državnega zbora določen.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – DRUGA OBRAVNAVA…

/ oglašanje iz dvorane/ Izvolite, proceduralno.

Najlepša hvala.

Bom podala proceduralni predlog, najprej pa bi se zahvalila vsem podpredsednikom, in sicer gospe Meiri Hot, Danijelu Krivcu in Nataši Sukič ki so redno sejo Državnega zbora vodili brez ekscesov in brez raznih, bom rekla, odstopanj od vodenja in od poslovnika. Najlepša hvala še enkrat.

To, kar je bilo danes pred začetkom uradnega dela seje, gospa predsednica, je ponovno zloraba funkcije predsednice Državnega zbora. Jaz bi pričakovala, da se to ureja na način, kot je praksa in kot je pravilno. Torej, če je bilo karkoli narobe včeraj na seji za Odbora za gospodarstvo, če so bile izrečene različne žalitve poslanca do poslanca ali karkoli, potem pričakujem, da bo na to odreagiral takoj poslanec, ki je bil prizadet v razpravi ali kakorkoli drugače, da bo na to odreagirala tudi Poslanska skupina, tako kot je Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke odreagirala na vodenje različnih oziroma predsednikov Odbora za delo, predsednikov Odbora za pravosodje in tako naprej, in da se to obravnava po postopkih, ki so v praksi, kot ste sama omenila.

In nikoli do sedaj nikjer ni bilo poimensko izrečeno kdo bo obravnavan na kakršnikoli komisiji, ne vem, na etičnem kodeksu ali kjerkoli drugje. Tako da, prosim, predsednica Državnega zbora, da prenehate z izkoriščanjem oziroma ja, izkoriščanjem vaše funkcije, in da še enkrat, ponovno, začnete opravljati funkcijo predsednice Državnega zbora, tako kot se pritiče tej funkciji. Z vašim ciničnim in sarkastičnim pogledom, namreč zdaj, tudi ta trenutek, kažete kakšen je vaš odnos do vseh poslancev tukaj.

Še enkrat, če je bilo včeraj kaj karkoli narobe, prosim, da se to pisno seveda sproži, da se sproži na vseh komisijah, če je tako mnenje Poslanske skupine ali dotičnega poslanca. In prosim, da končate s tem, kar delate, torej izkoriščate, izrabljate funkcijo predsednice Državnega zbora za osebna obračunavanja s Poslansko skupino SDS in s posameznimi poslanci v Državnem zboru.

Najlepša hvala.

Hvala lepa, gospa Godec.

Kot predsednica Državnega zbora delam po Poslovniku. Seje še nismo začeli, ko sem to povedala, in kot predsednica Državnega zbora sem se zavezala, da bom ostro obsojala takšne ekscese, kot so se zgodili včeraj na Odboru.

In seveda, tudi vi imate vse možnosti, da ukrepate, kakor želite, tudi s tem, da poveste svoje mnenje na seji zbora.

Če ima še kdo zdaj proceduralno, mu dajem besedo.

Izvolite, gospa Sukič.

Mislim, hvala lepa za besedo.

Saj ne vem, ne znam oblikovati zares proceduralno zdajle. Ampak rekla bi samo to, da je mogoče z novo predsednico nastopil čas, da se pač malo lepše obnašamo vsi poslanci in poslanke med sabo, da kultiviramo naš dialog in da dvignemo ugled Državnega zbora v celoti, ki ni bil ravno na zavidljivi ravni, morda tudi zato, ker prej predsedniki niso bili mogoče dovolj odločni pri nekaterih zadevah.

Tako da, jaz mislim, da si vsi skupaj moramo prizadevati in v tem smislu tudi razumeti prizadevanja predsednice, da želi neko, nek, nek drug nivo vzpostaviti. In morda zato izstopa, morda se zdi komu ekscesna, ampak vendarle, dejstvo je, da je naredila nek preboj v javnosti, ki prej ni bil zaznan in ni bil viden. In da, v tem smislu izrekam podporo.

Vse nas pa naprošam, vključno samo s sabo, da se poskušamo res čim bolj kultivirati v medsebojnih dialogih, ki, saj se ne rabimo strinjati, ampak dajmo držati nek nivo.

In v tem smislu sem, sem vesela, no, da je podpredsednica to zaznala. Nisem pričakovala sicer, da je to zaznala včeraj, ampak očitno so poslanke in poslanci večih Poslanskih skupin to včeraj zaznali in predsednico o tem dogajanju obvestili, tako da, toliko.

Ne znam pa oblikovati proceduralnega predloga, razen to, da se dajmo vsi skupaj mogoče zavedati enih stvari.

Hvala lepa.

Seveda to ni bil proceduralni predlog, to vas moram opozoriti.

Gospa Muršič, izvolite.

Hvala lepa.

Kot predsedujoča Odboru za gospodarstvo se moram na tej temi odzvati. Najprej predlagam, da o tej temi odloča najprej posvetovalno telo, ki ga lahko skličete vi na enem internem kolegiju. V nasprotnem primeru lahko gremo tudi širše na kolegij, kajti včeraj je res prišlo do hudih besed. Moram reči sama, da jih v bistvu niti pravzaprav nisem toliko slišala, kajti v dvorani je bil izjemen nemir, in ko sem začela vzpostavljati mir, enostavno ni šlo drugače, kot da zadevo tudi potem prekinem. Zadeva se je potem umirila. Res pa je, da vse poslanke in poslance še enkrat vljudno naprošam, da ste v svojem besednem zakladu, ki ga vsekakor premorete, spoštljivi, vsi, tako eni in drugi. Jaz se bom potrudila tudi v bodoče, da bom naredila tako, da ne bo kršena integriteta kakršnegakoli poslanca. Res pa predlagam proceduralno, predsednica, da skličete en, bom rekla, ožji kolegij oziroma kolegij vodij poslanskih skupin, povabite vse tri udeležence, tudi mene, pa da pogledamo kaj se je pravzaprav sploh dogajalo.

Hvala lepa.

Hvala lepa za vaš predlog.

Izvolite, gospod Sajovic, še vi, potem pa gremo na delo.

Hvala lepa za besedo.

V Poslanski skupini Svoboda se enotno strinjamo, da kadar gredo kakšne stvari narobe, da kadar je problem, da se ukrepa takoj, javno in glasno, da se zadeve izboljšajo. In sem vesel, da ste eno od naših kolegic vzela v bran in zaščito, ker je tako prav.

Še vi, še vi, gospa Godec, potem pa zaključimo in gremo na vsebinsko delo.

Lepo je, da se vsi strinjamo s tem, da je treba pač govor, sovražni govor ali pa nemir v dvorani obravnavati enako za vse. To bi pričakovala tudi v primeru, ko smo vložili skupaj z Novo Slovenijo dopis predsednici Državnega zbora glede vodenja seje Odbora za delo, družino in socialne zadeve s strani kolega Kordiša, kjer so bile izrečene različne, bom rekla, ne samo grožnje, ampak tudi žalitve na račun krščanstva, ljudi, ki zagovarjajo vero in, bom rekla, enotno družino kot osnovno celico v družbi matere in žene, da bi tudi na to odreagirali javno. Da bi odreagirali javno tudi na poziv Slovenske demokratske stranke glede vodenja Odbora za kulturo, glede vodenja Odbora za pravosodje. Torej toliko enakih vatlih, toliko o tem, kako hinavsko se sedaj, ko je pač, bom rekla, v primežu poslanec Slovenske demokratske stranke, javno objavlja oziroma javno naznanja, kako bo neko na etični komisiji, torej vsa ta problematika, ki je bila do sedaj že izražena s strani opozicijskih, pa tudi včasih s strani koalicijskih na tiho, bi se morala obravnavati že zdavnaj. In zato se strinjam s temi proceduralnimi predlogi, vendar za vse enako, torej vse na etično komisijo, če je že tako potrebno. In določiti tudi enake vatle, da vsi predsedniki odborov, ki vodijo posamezne odbore, delajo enako, ne pa da nekateri jemljejo besedo, delijo opomine, se hihitajo, se norčujejo iz poslancev. Drugi pač peljejo stvari in nekateri nimajo sploh ne problemov, sploh jih nimajo problemov in lepo peljejo, ali je to koalicijski ali je to opozicijski poslanec, pri nekaterih pa so nenehni ekscesi. Zakaj? Ker se poslužujejo tudi tega, da razpravljajo, kadar niso prijavljeni k besedi, tako kot dela predsednica Državnega zbora, ko ni prijavljena k besedi, komentira med samo sejo. Na to smo vas sicer že tudi opozorili in je bilo rečeno, da to jemljete na znanje, da boste se tega držali. In včeraj recimo je bilo ali ne vem, ker danes je že bil, predvčerajšnjim, sedaj prehajamo na malo bolj težavne točke, problematične točke in komentarji vmes, ki so, so neprimerni in to so tudi neprimerni za tiste, ki vodijo odbor. Vsak, ki vodi odbor, poslanec se lahko prijavi k besedi in seveda razpravlja, ko je na vrsti, ne pa vmes. In torej to so stvari, ki pač zdaj na hitro izpostavljam in jih je še več takšnih. In, predsednica Državnega zbora, strinjam se, treba se je dol usesti z vsemi, verjetno predsedniki odborov, podpredsednika Državnega zbora in z vami in službami in se dogovoriti o enotnem vodenju odborov in tudi seveda na sejah Državnega zbora.

Hvala.