10. nujna seja

Mandatno-volilna komisija

23. 12. 2022

Transkript seje

Dobro jutro, kolegice in kolegi!

Zdaj smo pa sklepčni in lahko začnemo.

Pričenjam 10. nujno sejo Mandatno-volilne komisije in vas obveščam, da so odsotni naslednji poslanke in poslanci: Ferenc Horváth, Alenka Jeraj, Danijel Krivec in Anja Bah Žibert. Kolegico Almo Intihar pa nadomešča Tamara Vonta.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red, in sicer, Sklep Občinskega sveta Občine Lendava o potrditvi mandata Janeza Magyara za župana občine Lendava.

Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za spremembo dnevnega reda, ugotavljam da je dnevni red seje takšen kot ste ga s sklicem tudi prejeli.

Zato prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA.

Gradivo je bilo objavljeno na spletni strani Državnega zbora, na sejo pa sem vabila tudi poslanca Janeza Magyara.

Občinski svet občine Lendava je Državnemu zboru posredoval sklep, iz katerega izhaja, da je poslanec Janez Magyar s 16. decembrom 2022, nastopil mandat župana Občine Lendava. Zakon o poslancih v peti alineji prvega odstavka 9. člena določa, da poslancu preneha mandat, če nastopi funkcijo ali pa če začne opravljati dejavnost, ki ni združljiva s funkcijo poslanca. V skladu z drugim odstavkom tega istega člena poslancu preneha mandat z dnem, ko Državni zbor ugotovi, da so nastali razlogi iz prvega odstavka.

V skladu z 10. členom Zakona o poslancih, poslanec med drugim ne sme opravljati funkcije župana v občini. Želi kdo o tej točki razpravljati? (Ne.) Ugotavljam, da ne.

Zaključujem razpravo in dajem na glasovanje naslednji predlog sklepa: »Mandatno-volilna komisija na podlagi tretje alineje 36. člena Poslovnika Državnega zbora predlaga Državnemu zboru, da na podlagi pete alineje prvega odstavka in drugega odstavka 9. člena Zakona o poslancih sprejme naslednji sklep: Državni zbor na podlagi Sklepa Občinskega sveta Občine Lendava z dne 15. december 2022 ugotavlja, da je poslanec Janez Magyar stopil v funkcijo župana, ki ni združljiva s funkcijo poslanca, zato mu preneha mandat poslanca s 23. decembrom 2022.«

Glasujemo. - Preden povem rezultate glasovanja, imamo še eno pooblastilo. In sicer, poslanec Janez Žakelj nadomešča Janeza Ciglerja Kralja. – Navzočih je ? poslank in poslancev, za je glasovalo 10, proti nihče.

(Za je glasovalo 10.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Zaključujem 10. nujno sejo.

Hvala lepa.