11. nujna seja

Mandatno-volilna komisija

9. 1. 2023

Transkript seje

Spoštovane kolegice in kolegi, pričenjam 11. nujno sejo Mandatno volilne komisije in vse članice in člane prav lepo pozdravljam.

Obveščam vas, da se današnje seje ne morejo udeležiti naslednji kolegi: Janez Cigler Kralj in pa Ferenc Horvat. Kot nadomestni član pa sodeluje namesto mag. Bojane Muršič kolega Predrag Baković.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red: Sklep o pravici opravljanja funkcije poslanca za preostanek mandatne dobe Državnega zbora. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za spremembo dnevnega reda, ugotavljam, da je dnevni red takšen kot ste ga s sklicem tudi prejeli.

Zato kar prehajamo 1. TOČKO DNEVNEGA REDA.

Aha, imamo še eno nadomeščanje, opravičilo, Jelka Godec se ne more udeležiti današnje seje.

Torej gradivo je bilo objavljeno na spletni strani Državnega zbora.

Na sejo sem vabila Državno volilno komisijo, ki je svojo neudeležbo opravičila, in pa kandidata za poslanca Andreja Kosija, ki ga prav lepo pozdravljam.

Državni zbor je na 29. izredni seji, 23. decembra 2022, sprejel sklep o prenehanju mandata poslanca, ki je nastopil funkcijo župana Lendava Lendave, s katerim je ugotovil, da poslancu Janezu Magyaru zaradi nastopa funkcije župana, ki ni združljiva s funkcijo poslanca, preneha mandat poslanca 23. decembra 2022. Državna volilna komisija je po zaprosilu predsednice državnega zbora Državnemu zboru posredovala sklep o pravici opravljanja funkcije poslanca za preostanek mandatne dobe Državnega zbora, iz katerega izhaja, da ima pravico opravljati funkcijo poslanca za preostanek mandatne dobe Andrej Kosi, rojen 24. oktobra 1977, stanujoč Senešci 58b, Velika Nedelja. Prejeli smo tudi izjavo predstavnika liste kandidatov Slovenske demokratske stranke v osmi volilni enoti za volitve poslancev v Državni zbor, ki so bile 24. aprila 2022, iz katere izhaja, da se odpoveduje pravici do pritožbe. Na podlagi 109. člena Zakona o volitvah v Državni zbor zoper sklep Državne volilne komisije ugotavljam, da v zakonskem roku, torej do današnje seje, ni bila vložena nobena pritožba na podlagi omenjenega člena. Kandidat za poslanca je Mandatno-volilni komisiji predložil potrdilo Državne volilne komisije, iz katerega izhaja pravica opravljanje funkcije.

Želi kdo od članic in članov razpravljati? Ugotavljam, da ne. Torej ugotavljam, da potrditev mandata poslancu Andreju Kosiju za preostanek mandatne dobe Državnega zbora ni sporna.

V skladu s 13. in 17. členom Poslovnika Državnega zbora dajem na glasovanje naslednji sklep: Mandatno-volilna komisija predlaga Državnemu zboru, da na podlagi tretjega odstavka 82. člena Ustave Republike Slovenije, 7. člena Zakona o poslancih, 13. člena v povezavi s 17. členom ter 112. člena Poslovnika Državnega zbora sprejme naslednji sklep: Potrdi se poslanski mandat Andreju Kosiju, rojenemu 24. oktobra 1977, stanujočemu Senešci 58b, Velika Nedelja.

Glasujemo. Za je glasovalo 14, proti nihče.

(Za je glasovalo 14.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Zaključujem to točko dnevnega reda in 11. nujno sejo Mandatno-volilne komisije.

Lep dan želim!