30. redna seja

Kolegij predsednice Državnega zbora

13. 1. 2023

Transkript seje

Lepo dobro jutro. Zdaj pa smo vsi, kajne.

Začenjam 30. sejo Kolegija predsednice Državnega zbora in vas vse lepo pozdravljam.

Obveščam vas, da ste bili včeraj, to se pravi, 12. januarja, obveščeni o širitvi dnevnega reda seje Kolegija z dvema novima točkama, in sicer, predlog za obravnavo predlogov zakona po nujnem postopku in dogovor o sklicu izredne seje Državnega zbora in novem gradivu k 1., 2. in 3. točki dnevnega reda. Danes pa ste prejeli še novo gradivo k a1 in 1. točki dnevnega reda.

Obveščam vas še o nadomeščanju članov Kolegija, in sicer poslanka mag. Bojana Muršič nadomešča vodjo Poslanske skupine SD.

Pa gremo kar po dnevnem redu in sicer, 1. TOČKA DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZA OBRAVNAVO PREDLOGOV ZAKONOV PO NUJNEM POSTOPKU.

Najnovejše gradivo k tej točki ste prejeli danes. Razpravljali in odločali bomo o treh predlogih za obravnavo predlogov zakonov po nujnem postopku, katerih predlagatelj je Vlada Republike Slovenije.

Najprej obravnavamo predlog, da Državni zbor po nujnem postopku obravnava Predlog zakona o okrepitvi skupnega sklada za rezervacije z jamstvom Republike Slovenije za zagotavljanje izredne makro finančne pomoči Ukrajini.

In sedaj dajem besedo predstavnici Vlade, generalni sekretarki Barbari Kolenko Helbl. Izvolite.

Barbara Kolenko Helbl

Hvala.

Nujni postopek v bistvu obrazlagamo oziroma utemeljujemo s tem, da gre za zaščito varnostnih in obrambnih interesov Republike Slovenije in tudi Evropske unije v smislu potencialnega ogrožanja zunanjih meja Evropske unije, obenem pa so ministri Evropske unije, finančni ministri želeli dejansko to pomoč zagotoviti Ukrajini čim prej.

Hvala.

Odpiram razpravo glede tega in vam dajem besedo, če morda želi kdo. (Ne.)

Potem pa ne bomo razpravljali.

In dajem na glasovanje sklep: Predlog zakona o krepitvi skupnega sklada za rezervacije z jamstvom Republike Slovenije za zagotavljanje izredne makro finančne pomoči Ukrajini se obravnava po nujnem postopku.

Glasujemo.

Kdo je za? (Svoboda. NSi, SD, Levica in Narodne skupnosti.) Kdo je proti? (Nihče.

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Zdaj pa obravnavamo predlog, da Državni zbor po nujnem postopku obravnava Predlog zakona o spremembi in dopolnitvah Zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize in dajem besedo generalni sekretarki Vlade. Izvolite.

Barbara Kolenko Helbl

Hvala še enkrat.

Ta zakon spreminjamo oziroma dopolnjujemo zaradi 30. 12. sprejete uredbe o določitvi cen električne energije za mikro, mala in srednja podjetja. Ta uredba v bistvu je že začela veljati in sicer gre za podvajanje trenutne ureditve po zakonu in uredbi, zato pomoč oziroma ureditev po zakonu ukinjamo.

Hvala.

Hvala lepa. Želi kdo razpravljati? Nihče.

Dajem na glasovanje sklep: Predlog zakona o spremembi in dopolnitvah Zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize se obravnava po nujnem postopku. Glasujemo. Kdo je za? (Poslanske skupine Svoboda, SD, Levica in poslanec narodne skupnosti.) Je kdo proti? (Poslanska skupina SDS.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Zdaj pa obravnavamo še predlog, da Državni zbor po nujnem postopku obravnava Predlog zakona o pomoči za zagotovitev večje letalske povezljivosti. In dajem besedo zopet generalni sekretarki Vlade. Izvolite.

Barbara Kolenko Helbl

Hvala. Na tem mestu pa gre za nujno podporo slovenskemu gospodarstvu, saj je za Slovenijo vitalnega pomena, da je vpeta v globalne tokove, konkurira pa lahko samo tako, da je tudi fizična prisotnost podana na svetovnih trgih, kar zagotavljajo redne in zanesljive letalske proge. Letalske povezave seveda redne in zanesljive, so pomembne tudi za turistični sektor. Kar pa tukaj poudarjam z vidika nujnosti je, da javni razpis, ki ga zakon vsebuje, predvideva pričetek sklepanja pogodb že marca leta 2023, s čimer rešujemo poletno sezono. Zato tudi z zakonom hitimo. Hvala.

Hvala lepa. Želi kdo razpravljati? Nihče. Torej ne bo razprave. In dajem na glasovanje sklep: Predlog zakona o pomoči za zagotovitev večje letalske povezljivosti se obravnava po nujnem postopku.

Glasujemo. Kdo je za? (Poslanska skupina Svoboda, SD in Levica in poslanec narodne skupnosti.) Je kdo proti? (Poslanska skupina SDS.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

In s tem zaključujem to točko.

Naslednja točka na dnevnem redu je DOGOVOR O SKLICU IZREDNE SEJE DRŽAVNEGA ZBORA.

Kot gradivo k tej točki ste prejeli zahtevo skupine poslank in poslancev s prvopodpisano Jelko Godec za sklic izredne seje Državnega zbora. In v zvezi s sklicem 31. izredne seje predlagam sledeče, predlog dnevnega reda je določen z zahtevo in se glasi: Predlog priporočila za takojšnje reševanje katastrofalnih razmer v zdravstvu. Datum seje bi bil v sredo, 25. januarja, ob 12. uri do zaključka seje. Najava časa za razpravo za poslanske skupine ena točka po tretjem odstavku 67. člena Poslovnika, do 15 minut za dopolnilno obrazložitev predlagatelja predloga priporočila, to je skupina poslancev s prvopodpisano Jelko Godec in do 60 minut za razpravo predlagatelja ter do 15 minut za predstavitev mnenja Vlade ter do 60 minut za razpravo Vlade.

Če želi kdo besedo, odpiram razpravo. Nihče, torej ne bomo razpravljali. In dajem na glasovanje sklep: Poslanske skupine k točki dnevnega reda 31. izredne seje Državnega zbora najavijo čas v skladu s tretjim odstavkom 67. člena Poslovnika zbora.«

Glasujemo. Kdo je za? (Soglasno.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Na glasovanje dajem sklep: Predlagatelj predloga priporočila, skupina poslancev s prvopodpisano Jelko Godec, ima za dopolnilno obrazložitev na voljo do 15 minut, za razpravo pa do 60 minut, Vlada ima za predstavitev mnenja Vlade na voljo do 15 minut, za razpravo pa do 60 minut.

Glasujemo. Kdo je za? (Soglasno.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Predlagam, da odločamo še o sklepu, s katerim bi matičnemu delovnemu telesu, to je Odboru za zdravstvo, izjemoma omogočili delo po 22. uri, če bi bilo to potrebno. In zato dajem na glasovanje naslednji predlog sklepa: Odbor za zdravstvo lahko za obravnavo zadeve iz predloga dnevnega reda 31. izredne seje Državnega zbora po potrebi zaseda tudi po 22. uri.

Glasujemo. Kdo je za? (Poslanske skupine SD, Levica, Svoboda in poslanec narodne skupnosti.) Je kdo proti? (Poslanski skupini Nova Slovenija in SDS.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

In s tem zaključujem to točko.

Naslednja točka je DOGOVOR O PRIPRAVI SKLICA 6. REDNE SEJE DRŽAVNEGA ZBORA, ta se bo začela v ponedeljek, 23. januarja 2023.

Najnovejše gradivo k tej točki ste danes prejeli. In odpiram razpravo, če kdo želi razpravljati. Nihče. Razprave ne bo in bom v skladu z dogovorom pripravila sklic 6. seje Državnega zbora.

Preden pa zaključim to točko, pa predlagam, da odločamo še o sklepu, s katerim bi matičnima delovnima telesoma, Odboru za gospodarstvo in Odboru za finance izjemoma zopet omogočili delo po 22. uri, če je bilo to potrebno za pripravo predlogov zakonov po nujnem postopku, ki so uvrščeni na dnevni red 6. redne seje Državnega zbora. In tako na glasovanje dajem naslednji predlog sklepa: Matični delovni telesi lahko za obravnavo predlogov zakonov po nujnem postopku iz predloga dnevnega reda 6. seje Državnega zbora po potrebi zasedata tudi po 22. uri.

Glasujemo. Kdo je za? (Poslanske skupine Svoboda, SD, Levica in poslanec narodne skupnosti.) Je kdo proti? (Poslanski skupini Nova Slovenija in SDS.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet in s tem zaključujem to točko.

Državnega Zbora Za Februar

.

Novo gradivo ste prejeli včeraj. Odpiram razpravo, če kdo želi razpravljati? Nihče. Torej, dajem na glasovanje sklep: Sprejme se terminski program dela Državnega zbora za februar 2023.«

Glasujemo. Za so glasovale vse poslanske skupine soglasno, proti nihče.

(Za soglasno.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je terminski program sprejet.

S tem je ta točka zaključena.

Sedaj imamo še eno TOČKO, TO JE OKVIRNI TERMINSKI PROGRAM DELA DRŽAVNEGA ZBORA ZA MAREC 2023.

Novo gradivo ste prejeli včeraj. Želi kdo razpravljati glede tega? Nihče. Dajem na glasovanje sklep: Sprejme se okvirni terminski program dela Državnega zbora za mesec marec 2023.

Glasujemo. Za so glasovale vse poslanske skupine soglasno, proti nihče.

(Za soglasno.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je okvirni terminski program sprejet.

S tem zaključujem to točko.

Točko Razno

.

Če želi kdo besedo, vam jo dajem? Ne, no. A ha, seveda, hvala lepa, da ste me spomnili! Vabim vse poslanke in poslance, nekateri so se že prijavili, tisti, ki se pa še niso na konferenco, ki bo v ponedeljek, to se pravi, naslednji delovni dan 16. januarja o varstvu in zaščiti živali. Veliko je zanimanja, predvsem med nevladnimi organizacijami, ogromno zanimanja. Udeležile se bodo tudi vse državne inštitucije oziroma državni organi, tisti, ki so bili vabljeni in v bistvu vabim še poslanke in poslance. Pride pa tudi predsednica Republike, predsednik Vlade in tudi predsednik Državnega sveta, ker je zanimanje res veliko. Gre za problematiko, ki se še ni v takem obsegu reševala na taki ravni. Očitno so ljudje zaznali, da je tudi tukaj treba nekaj narediti. Jaz sem že pred tem opravila pogovore tudi z ministrico za kmetijstvo, da opozorim na stvari, na področja, ki se bodo odpirala in pač vas vabim, tudi vas in pa, če še koga zanima, da se pridruži. Poslanci in poslanke bodo imele možnost seveda zastavljati vprašanja, razpravljati in podobno in jaz verjamem, da bomo lahko kar precej stvari odprli, tudi sprejeli kakšne sklepe, takšne, ki bodo, verjamem, da čisto vsem poslanskim skupinam v zadovoljstvo, ker verjamem, da je to področje, za katerega se pa vsi zavzemamo in vsi nekako vemo, da lahko naredimo kar nekaj korakov naprej za dobrobit živali. Bo pa seveda to tudi neposredni prenos in boste lahko to spremljali tudi preko televizije, tako da… Hvala lepa.

Če pa nima nihče nič, potem zaključujem tudi to točko in 30. sejo kolegija.

Vam želim lep dan in lep vikend in se vidimo naslednji teden. Hvala lepa. Nasvidenje.

Točko Razno

.

Če želi kdo besedo, vam jo dajem? Ne, no. A ha, seveda, hvala lepa, da ste me spomnili! Vabim vse poslanke in poslance, nekateri so se že prijavili, tisti, ki se pa še niso na konferenco, ki bo v ponedeljek, to se pravi, naslednji delovni dan 16. januarja o varstvu in zaščiti živali. Veliko je zanimanja, predvsem med nevladnimi organizacijami, ogromno zanimanja. Udeležile se bodo tudi vse državne inštitucije oziroma državni organi, tisti, ki so bili vabljeni in v bistvu vabim še poslanke in poslance. Pride pa tudi predsednica Republike, predsednik Vlade in tudi predsednik Državnega sveta, ker je zanimanje res veliko. Gre za problematiko, ki se še ni v takem obsegu reševala na taki ravni. Očitno so ljudje zaznali, da je tudi tukaj treba nekaj narediti. Jaz sem že pred tem opravila pogovore tudi z ministrico za kmetijstvo, da opozorim na stvari, na področja, ki se bodo odpirala in pač vas vabim, tudi vas in pa, če še koga zanima, da se pridruži. Poslanci in poslanke bodo imele možnost seveda zastavljati vprašanja, razpravljati in podobno in jaz verjamem, da bomo lahko kar precej stvari odprli, tudi sprejeli kakšne sklepe, takšne, ki bodo, verjamem, da čisto vsem poslanskim skupinam v zadovoljstvo, ker verjamem, da je to področje, za katerega se pa vsi zavzemamo in vsi nekako vemo, da lahko naredimo kar nekaj korakov naprej za dobrobit živali. Bo pa seveda to tudi neposredni prenos in boste lahko to spremljali tudi preko televizije, tako da… Hvala lepa.

Če pa nima nihče nič, potem zaključujem tudi to točko in 30. sejo kolegija.

Vam želim lep dan in lep vikend in se vidimo naslednji teden. Hvala lepa. Nasvidenje.