40. redna seja

Kolegij predsednice Državnega zbora

9. 5. 2023

Transkript seje

Dober dan! Lepo pozdravljeni!

Začenjam 40. sejo Kolegija.

Vse prisotne lepo pozdravljam in vas obveščam, da bo vodjo Poslanske skupine Levice, dr. Mateja Tašnerja Vatovca, danes nadomeščala poslanka Nataša Sukič.

Gremo kar po dnevnem redu in sicer:

1. TOČKA DNEVNEGA REDA - DOGOVOR O SKLICU IZREDNE SEJE DRŽAVNEGA ZBORA.

Kot gradivo k tej točki ste s sklicem seje prejeli zahtevo skupine poslank in poslancev, s prvopodpisano Jelko Godec za sklic izredne seje Državnega zbora.

Včeraj pa sem vas na podlagi zahteve skupine poslank in poslancev s prvo podpisanim mag. Borutom Sajovicem za sklic izredne seje zbora z dopisom obvestila o dodatnem gradivu k tej točki dnevnega reda in predlagam, da na podlagi obeh zahtev skličemo eno izredno sejo zbora, pri čemer v zvezi s sklicem 36. izredne seje Državnega zbora predlagam sledeče, Predlog dnevnega reda je določen z zahtevama in se glasi:

1. točka Predlog priporočila za takojšnje reševanje položaja slovenskega kmeta in 2. točka, Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o spodbujanju investicij, prva obravnava. Datum seje bi bil v petek, 12. maja 2023 ob 12. uri do zaključka seje.

Najava časa za razpravo za poslanske skupine, ena točka po tretjem odstavku 67. člena Poslovnika, do 15 minut za dopolnilno obrazložitev predlagatelja predloga priporočila, to je skupina poslancev, prvo podpisana Jelka Godec in do 60 minut za razpravo predlagatelja ter do 15 minut za predstavitev mnenja Vlade in do 60 minut za razpravo Vlade, ter do 5 minut za dopolnilno obrazložitev predlagatelja predloga zakona, ki je Vlada in do 30 minut za razpravo predlagatelja predloga zakona. To je v zvezi z 2. točko.

Odpiram razpravo, če želi kdo besedo? (Ne.) Torej ne bo razprave in prehajamo na glasovanje.

Na glasovanje dajem sklep: »Poslanske skupine k eni točki dnevnega reda 36. izredne seje Državnega zbora najavijo čas v skladu s tretjim odstavkom 67. člena Poslovnika.«

Glasujemo. Kdo je za? (Soglasno.) Hvala lepa.

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Na glasovanje dajem naslednji sklep: »Predlagatelj predloga priporočila, skupina poslancev s prvo podpisano Jelko Godec ima za dopolnilno obrazložitev na voljo do 15 minut, za razpravo pa do 60 minut, Vlada ima za predstavitev mnenja na voljo do 15 minut, za razpravo pa do 60 minut.«

Glasujemo.

Kdo je za? (Soglasno.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

In na glasovanje dajem sklep: »Predlagatelj predloga zakona, to je Vlada, ima za uvodno obrazložitev pri 2. točki na voljo do 5 minut, za razpravo pa do 30 minut.«

Glasujemo.

Kdo je za? (Soglasno.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Predlagam še, da odločamo o sklepu s katerim bi matičnemu delovnemu telesu, to je Odboru za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, izjemoma omogočili delo po 22. uri, če bi bilo to potrebno. Želi kdo besedo tukaj? (Ne.)

Torej prehajamo na odločanje.

Na glasovanje dajem naslednji sklep: »Odbor za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano lahko za obravnavo zadeve z dnevnega reda 36. izredne seje Državnega zbora po potrebi zaseda tudi po 22. uri.«

Glasujemo.

Kdo je za? (Levica, SD, Svoboda in poslanec Narodne skupnosti.) Je kdo proti? (NSi.) Hvala lepa.

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

S tem zaključujem to točko.

Gremo na 2. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZA OBRAVNAVO PREDLOGA ZAKONA PO SKRAJŠANEM POSTOPKU.

Predlog ste prejeli s sklicem seje Kolegija in prehajam na obravnavo predloga Vlade, da se po skrajšanem postopku obravnava Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o nadzoru državne meje.

In dajem besedo predstavnici Vlade, generalni sekretarki Barbari Kolenko Helbl.

Izvolite.

Barbara Kolenko Helbl

Hvala.

Gre za manj zahtevno dopolnitev zakona, zato tudi predlagamo postopek, torej skrajšan postopek oziroma tovrstno obravnavo, nanaša pa se na določitev pravne podlage za odškodnino lastnikom zemljišč za obdobje od poteka 24. mesecev od postavitve začasnih tehničnih ovir na meji z Republiko Hrvaško in pa za vzpostavitev oziroma vodenje evidenc za izvedene mejne kontrole potnikov.

Hvala.

Hvala lepa.

Želi kdo besedo? (Ne.) Torej ne bomo razpravljali.

In prehajamo na glasovanje.

Na glasovanje dajem sklep: »Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o nadzoru državne meje se obravnava po skrajšanem postopku.«

Glasujemo.

Kdo je za? (Poslanske skupine Svoboda, SD, Levica in poslanec Narodne skupnosti.) Je kdo proti? (Nihče.)

Hvala lepa. Ugotavljam, da je sklep sprejet in s tem zaključujem to točko.

Točko Razno

vas obveščam, da je bila na Kolegiju naslovljena prošnja za soglasje za delo delovnega telesa po 22. uri, in sicer Odbor za infrastrukturo, okolje in prostor bo v sredo, 10. maja ob 14. uri na podlagi vložene zahteve za sklic nujne seje obravnaval Predlog zakona o infrastrukturi za alternativna goriva in spodbujanju prehoda na alternativna goriva v prometu, in sicer druga obravnava. Ker obstaja verjetnost, da odbor z delom do 22. ure ne bo zaključil, predsednica odbora prosi za soglasje za nadaljevanje dela odbora po 22. uri. Predlog ste prejeli. Želi kdo razpravljati? (Ne.)

In na glasovanje dajem naslednji sklep: »27. nujna seja Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor, ki bo v sredo, 10. maja 2023 ob 14. uri, lahko poteka tudi po 22. uri.«

Glasujemo.

Kdo je za? (Poslanske skupine Svoboda Levica, SD in poslanec Narodne skupnosti.) Je kdo proti? (poslanski skupini SDS in Nova Slovenija.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Želi morda v okviru točke razno še kdo besedo? (Da.)

Izvolite, kolegica Godec.

Ja, čisto na kratko.

Predsednica, mislim, da zadnji dve seji Državnega zbora sta se začeli z manjšim zamikom, minuto, dve, tri, ker smo čakali predsednika Vlade. Jaz razumem, da želite, da je predsednik Vlade prisoten na začetku seje, vendar pa menim, da ni pomembno, če je predsednik Vlade na začetku seje, pomembno je, da poslanci začnemo sejo točno. In jaz bi glede, tudi v okviru naše poslanske skupine smo se pogovarjali, da to izpostavim in prosim, da se seja začne točno. Hvala. Ne glede na to, ali je predsednik Vlade oziroma ministri prisotni.

Hvala.

Hvala lepa.

Jaz sprejemam pripombo in bi si pa želela, glede na to, da ste tukaj generalna sekretarka Vlade, če lahko prenesete to sporočilo, da morda bi se le pravočasno udeleževala celotna Vlada, sploh pa seveda takrat, ko imamo prvo točko poslanska vprašanja, da pridejo pravočasno. S tem se izkaže spoštovanje do najvišjega predstavniškega telesa v državi in to je Državni zbor in mislim, da takšno spoštovanje Vlada mora izkazati in apeliram na Vlado, da se pravočasno udeležuje sej, seveda sploh tistih, kjer ima aktivno vlogo.

Izvolite.

Barbara Kolenko Helbl

Hvala.

Jaz bom seveda to pobudo tudi prenesla, vendarle pa bi želela povedati, da predsednik Vlade se vedno izjemno potrudi, da je pripravljen na dogajanje v Državnem zboru, da tudi seveda vse ostale obveznosti temu prilagodi. Tako, da če je prišlo kdaj do zamude, potem je bilo to res zaradi neodložljivih in nujnih zadev, za katere seveda tudi osebno obžalujem, da jih ni bilo možno drugače uskladiti.

Hvala.

Hvala lepa.

No, jaz vsekakor še enkrat apeliram, da se udeležijo pravočasno, ker smo poslanci pravočasno tam in je prav, da je tudi Vlada pravočasno prisotna.

Tako, da če nima nihče nič drugega, zaključujem razpravo, zaključujem tudi to točko, 40. sejo Kolegija.

Vam želim lep dan in lep teden še naprej.

Hvala.

Hvala lepa.

No, jaz vsekakor še enkrat apeliram, da se udeležijo pravočasno, ker smo poslanci pravočasno tam in je prav, da je tudi Vlada pravočasno prisotna.

Tako, da če nima nihče nič drugega, zaključujem razpravo, zaključujem tudi to točko, 40. sejo Kolegija.

Vam želim lep dan in lep teden še naprej.

Hvala.