22. redna seja

Državni zbor

25. 1. 2021

Transkript seje

Spoštovani kolegice poslanke, kolegi poslanci, gospe in gospodje!

Začenjam 22. sejo Državnega zbora, ki je bila sklicana na podlagi prvega odstavka 57. člena Poslovnika Državnega zbora.

Obveščen sem, da se današnje seje ne morejo udeležiti naslednja poslanka in poslanci: Eva Irgl, mag. Marko Koprivc, dr. Franc Trček, Matjaž Han, Matjaž Nemec, Franc Jurša in Samo Bevk do 14.30.

Na sejo sem vabil predsednika Vlade, ministrice in ministre ter generalnega sekretarja Vlade k 1. točki dnevnega reda, predstavnika Državnega sveta k 9. točki dnevnega reda, predstavnika Urada predsednika Republike Slovenije, predstavnika Sodnega sveta, varuha človekovih pravic gospoda Petra Svetino ter kandidata za namestnika varuha Ivana Šeliha k 11. točki dnevnega reda, predstavnike Vlade k vsem točkam dnevnega reda. Vse prisotne lepo pozdravljam!

Prehajamo na določitev dnevnega reda 22. redne seje Državnega zbora. Predlog dnevnega reda ste prejeli v petek, 15. januarja 2021, s sklicem seje. O predlogu dnevnega reda bomo odločali v skladu s prvim odstavkom 64. člena Poslovnika Državnega zbora. Predlogov za umik posamezne točke z dnevnega reda oziroma predlogov za širitev dnevnega reda seje nisem prejel. Zboru predlagam, da za današnjo sejo določi dnevni red, kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na odločanje. Poslanke in poslance prosim, da preverite delovanje glasovalnih naprav.

Glasujemo. Navzočih je 70 poslank in poslancev, za je glasovalo 70, proti nihče.

(Za je glasovalo 70. ) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je dnevni 22. redne seje zbora določen.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – VPRAŠANJA POSLANK IN POSLANCEV.

V zvezi s to točko dnevnega reda sem v poslovniškem roku prejel pisne prijave 51 poslanskih vprašanj. Vrstni red postavljanja poslanskih vprašanj je določen v skladu z 244. členom, drugim odstavkom 245. člena in 247. členom Poslovnika Državnega zbora. Na prvi dve vprašanji poslanca in poslanke opozicije bo odgovoril predsednik Vlade. Vsak poslanec oziroma poslanka ima za postavitev vprašanja na voljo tri minute. Predsednik Vlade, ministrice in ministri odgovorijo na vprašanja v največ petih minutah. Če je vprašanje postavljeno več ministrom, imajo vsi skupaj na voljo pet minut za odgovor. Poslanec, ki ne bo zadovoljen z odgovorom, lahko zahteva dopolnitev odgovora, ne more pa postaviti dodatnega vprašanja. Poslanke in poslance prosim, da ste na to pozorni. Obrazložitev zahteve za dopolnitev odgovora poslanec predstavi v dveh minutah, dopolnitev odgovora pa sme trajati največ tri minute. Poslanec, ki je postavil vprašanje, lahko zahteva, da se na naslednji seji opravi razprava o odgovori predsedniku Vlade, ministrice ali ministra. O tem odloči Državni zbor brez razprave in obrazložitve glasu. Ob tem vas še posebej opozarjam, da je treba takšen predlog izrecno podati in se pri tem osredotočiti le na njegovo obrazložitev, ne pa postopkovnega predloga uporabiti za vsebinsko razpravo v zvezi s postavljenim vprašanjem. V primeru, da poslanec na postavljeno vprašanje danes ne bo dobil odgovora, mu morajo predsednik Vlade, ministrica ali minister v 30 dneh predložiti pisni odgovor. Poslanec, ki je postavil vprašanje, na katerega ni bilo odgovorjeno, lahko izjavi, da vztraja pri ustnem odgovoru. V tem primeru bom vprašanje uvrstil na naslednjo redno sejo Državnega zbora.

V zvezi s to točko so se danes opravičili dr. Anže Logar, minister za zunanje zadeve, Janez Janša, predsednik Vlade Republike Slovenije v funkciji ministra za zdravje, Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Aleš Hojs, minister za notranje zadeve, med 15.00 in 17.30 ter med 19.30 in 21.30 ter Boštjan Koritnik, minister za javno upravo.

Na e-klopi je objavljen pregled poslanskih vprašanj, na katera v poslovniškem roku ni bilo odgovorjeno.

Prehajamo na predstavitev poslanskih vprašanj.

Na prvi dve vprašanji bo odgovoril predsednik Vlade Janez Ivan Janša.

Najprej pa mu bo poslansko vprašanje postavil Miha Kordiš, Levica.

Gospod Janez Janša, politika je po definiciji opravljanje skupnega delo za ljudi. Ampak vi, gospod Janša, niste bili nikoli samo predsednik Vlade. Vedno je bil vaš cilj popolna oblast, privatizacija države: v prvi vladi s tajkuni, v drugi s slabo banko, sedaj pa kar neposredno s kriminalnimi združbami. Pohod na oblast so vam že v 90. letih financirali orožarski posli. Seveda to ne bi bilo mogoče brez desetletij prelomljenih obljub privatizacije in bede v režiji politične sredine. S svojim ravnanjem in politikami je ljudi razočarala in ustvarila popolno gojišče za teorije zarote skrajne desnice, pogosto kar v sodelovanju s SDS. A prav SDS želi doseči oblast z vsemi sredstvi.

Privatizacija države za zasebne interese, nelegalna in legalizirana korupcija je pod SDS postala tako glavno sredstvo kot cilj vladanja. Včasih ste še nekako ravnali v rokavicah, sedaj svojega kriminala in povezav niti ne skrivate več. Vaš davčni svetovalec, gospod Janša, je razvpiti goljuf Rok Snežič, vaš arestantski cimer z Doba in eden največjih davčnih dolžnikov. O njem lahko beremo, da je v predkazenskih postopkih tako pri nas kot v Bosni in Hercegovini. No, bosanske oblasti so ga zaradi ogrožanja nacionalne varnosti pred novim letom celo izgnale iz države. V Bosni izgnan, v Sloveniji pod Janezom Janšo pa kar svetovalec predsednika Vlade.

Nedavno ste za dobavo hitrih antigenskih testov sklenili milijonski posel s podjetjem Majbert Pharm. Direktor in solastnik Klemen Nicoletti s sodelavci je tesno vpet v mednarodno mrežo, osumljeno pravna denarja. Preko bančnih računov v Bosni, Sloveniji, Švici, Avstriji, na Slovaškem, Cipru in na Madžarskem je od leta 2016 do danes obrnila kar 22 milijonov evrov. V njej je ključno vlogo spet odigral Rok Snežič. Končni prejemniki denarja iz mednarodne operacije, ki jo od leta 2017 preiskujejo organi v Avstriji, Sloveniji in Bosni, so vaši dolgoletni sodelavci in ljudje iz vašega kroga. Med drugimi Jerneja Sotto, Darko Šmid, Gregor Jeza in seveda Rok Snežič. Nalogo dvigovanja denarja in vročanja gotovine Snežiču je med drugimi igrala tudi Dijana Đuđič, od katere si je vaša stranka SDS sposodila 450 tisoč evrov. Pogodbo ste podpisali vi, Janez Janša, osebno. Snežič je imel prav, ko je dejal, Janez Janša je biznismen. Res je, gospod Janez Janša, vi niste politik, vi ste biznismen, ki si že v tretje poskuša sprivatizirati državo. Vodite jo kot zasebno podjetje za zasledovanje lastnih finančnih interesov in finančnih interesov svojih pajdašev. Kriminalne združbe prežijo na šibke in se organizirajo, hranijo iz njihovih stisk.

Sprašujem:

Gospod Janša, zakaj z njimi sodelujete namesto da bi jih preganjali?

Zakaj oblast predajate v roke kriminalnim združbam?

Igor Zorčič

Predsednik Vlade, imate besedo.

Zdaj ne vem, ali naj to jemljem resno ali ne, ampak glede na to, da opravljam tudi funkcijo ministra za zdravje, se bom pozanimal pri pristojnih institucijah, kako pomagati takim, ki trosijo takšne nebuloze. Hvala lepa.

Igor Zorčič

Hvala lepa.

Miha Kordiš, imate besedo, zahtevo za dopolnitev odgovora.

Hvala, predsednik Državnega zbora.

Maske in ventilatorji, hitri testi in še kaj so v resnici samo vrh ledene gore. Ne preseneča, da gospod Janez Janša na neprijetna vprašanja ne želi odgovarjati. Orožarski posli v devetdesetih, tajkuni za časa prve vlade Janeza Janše, slaba banka za časa druge vlade, sedaj pa kar neposredno sodelovanje s kriminalnimi združbami. Pri tem se gospod Janez Janša ozira po najslabših praksah Poljske, Madžarske in Srbije, še posebej mu je blizu veliki brat Viktor Orban. Kako daleč to odkrito koketiranje z organiziranim kriminalom gre, prav na primeru hitrih testov lahko najbolje vidimo. Direktor in solastnik Majbert Pharm, ki je te hitre teste dobavilo, je Klemen Nikoletti. Ta človek je odigral pomembno vlogo tudi v kriptopiramidni shemi Bereal, v kateri je izginilo več milijonov evrov denarja vlagateljev. Bil je prokurist slovenske podružnice Bereal Holding, enega od dveh britanskih podjetij, ki sta bili v ozadju te sheme. Zdaj pa – pazite! – to je ustanovila in vodila gospa Jelena Sladojević, ki je bila zadolžena za to, da je odpirala račune v tujini, nanje prejemala milijonske zneske, potem ta denar dvigovala v gotovini in po ugotovitvah Bosne in Hercegovine ta denar izročala Roku Snežiču, sedanjemu davčnemu svetovalcu predsednika Vlade Janeza Janše. Enako vlogo kot navedena gospa Sladojević je v tej mreži imela po ugotovitvah preiskovalnih organov tudi Dijana Đuđić, s katero je vaša stranka, gospod Janez Janša, podpisala pogodbo o najemu 450 tisoč evrov. To pogodbo ste podpisali vi.

Zato ponavljam svoje vprašanje v upanju na pošten odgovor:

Zakaj kriminala ne preganjate, ampak se po njem zgledujete, enako kot se po njem zgleduje Viktor Orban?

Zakaj državo privatizirate, namesto da bi jo uporabljali kot skupno dobro za podporo ljudem?

Igor Zorčič

Hvala lepa.

Predsednik Vlade, imate besedo.

Janez (Ivan) Janša

Spoštovani predsednik Državnega zbora, k prejšnjemu odgovoru na podobno vprašanje lahko dodam samo to, da gre očitno za urgentni primer in da bom preveril, če imam v svoji kliniki v Avstraliji še kaj prostora na oddelku. / oglašanje iz dvorane/ / aplavz/

Igor Zorčič

Vatovec, postopkovno.

Spoštovani predsednik Državnega zbora!

Mislim, da je predsednik Vlade danes pokazal ultimativni dokaz svojega nespoštovanja do te institucije. Poglejte, eden od poslancev je predsedniku Vlade postavil popolnoma legitimno vprašanje, na katerega je predsednik Vlade dolžan odgovoriti. Dolžan je odgovoriti, pa mu je všeč ali ne. Na tistem stolu sedi zato, ker ga je Državni zbor tja postavil in Državnemu zboru odgovarja. To, da smeši in žali poslanca, je nedostojno ne samo za kateregakoli predsednika Vlade, ampak za vsakega v Državnem zboru. Tako da v tem trenutku pričakujem predvsem od vas, predsednik Državnega zbora, da zaščitite integriteto vsakega posamičnega poslanca pred aroganco in nasiljem predsednika Vlade, ki se očitno sedaj lahko dovoli že to, da na tak način obračunava s poslanci. To ni način govora, ki bi bil primeren za Državni zbor.

In še enkrat, na tej točki, ne glede na to, da sta bila ta dva kroga skonzumirana, jaz pričakujem, da predsednik Vlade odgovori poslancu, odgovori konkretno na vprašanja, ki so bila postavljena.