51. redna seja

Kolegij predsednice Državnega zbora

8. 8. 2023

Transkript seje

Ja, lepo pozdravljeni na današnji seji Kolegija!

Začenjam 51. sejo Kolegija.

Vse prisotne lepo pozdravljam in vas obveščam o nadomeščanjih in sicer, vodjo Poslanske skupine SDS Jelko Godec danes nadomešča poslanec Rado Gladek, vodjo Poslanske skupine Nova Slovenija Janeza Ciglerja Kralja danes nadomešča poslanec Jožef Horvat in pa vodjo Poslanske skupine SD Janija Prednika danes nadomešča poslanec Jonas Žnidaršič.

Glede na nedavne dogodke v naši državi smo se predčasno vrnili z dopustov in začeli z delom. In sicer, današnji dnevni red je sledeč, najprej imamo oziroma obravnavamo Predlog za obravnavo predloga zakona po nujnem postopku, ki ste ga prejeli s sklicem seje Kolegija. Kolegij v okviru te točke razpravlja in glasuje o predlogu Vlade, da Državni zbor po nujnem postopku obravnava Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč in za dopolnilno obrazložitev dajem besedo predstavnici Vlade, namestnici generalne sekretarke, mag. Barbari Peternelj.

Izvolite.

Barbara Peternelj

Hvala lepa.

Najprej lep pozdrav vsem!

Vlada predlaga obravnavo zakona po hitrem postopku, po nujnem postopku, in sicer zato, da se preprečijo težko popravljive posledice za delovanje države zaradi odprave posledic naravnih nesreč. S sprejetjem teh sprememb in dopolnitev zakona bo namreč omogočeno hitro izvajanje teh nujnih ukrepov pri odpravi teh hudih naravnih posledic, naravnih nesreč, ki so v tem letu prizadele Republiko Slovenijo.

Toliko zaenkrat.

Hvala lepa.

Odpiram razpravo, pri tem prvi dobi besedo kolega Borut Sajovic.

Izvolite.

Hvala lepa.

V Poslanski skupini Svoboda bomo interventni zakon seveda soglasno podprli.

Ko greš iz brezna, ko se vzpenjaš, je treba narediti prvi korak. Zavedamo se, da ni se dalo in se ne da zajeti vseh scenarijev, vseh možnosti, vseh rešitev, to bomo delali v nadaljevanju, s tega mesta pa hvala in zahvala vsem interventnim ekipam, tudi v politiki, slovenski. Prepričan sem, da vsi, vseh strank, vseh list in vseh gibanj bomo dokazali, da smo v tem primeru vredni zaupanja naših državljank in državljanov.

Bi še kdo morda želel besedo? (Da.)

Izvolite, kolega Horvat.

Hvala lepa, spoštovana predsednica.

Spoštovani kolegice in kolegi!

Lepo vas pozdravljam v imenu Poslanske skupine Nove Slovenije, ki se, ki se danes zaradi naravnih nesreč, ki so hudo prizadele celotno Slovenijo, sestala na izredni seji.

Pripravili smo tudi nekaj rešitev, ki jih bomo v naslednjih dneh predstavili. Seveda, eden od sklepov je bil ta, da seveda podpiramo nujni postopek, kot ga predlaga Vlada za sprejem Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč. Prav je, da so tudi v Državnem zboru, če smem simbolično govoriti, zatulile sirene in opozorile na hudo tragedijo, ki je prizadela državo, naše ljudi in zato moramo mi nujno oziroma hitro, hitro, politika mora hitro ukrepati.

Danes seveda tukaj ni mesto, da predstavljam naše rešitve, še bo čas, tekom jutrišnje razprave. Razumem situacijo v kateri se je znašla tudi Vlada. Zakaj razumem? Zato, ker se je pravzaprav v podobni situaciji znašla naša prejšnja Vlada, ko je praktično Slovenijo, Evropo in ves svet hudo prizadela, sicer malo drugačna, ampak prav tako zelo, zelo huda tragedija, pandemija Covid-19, in kar je bila epidemija Covid-19 za našo prejšnjo Vlado, razumemo, da so te naravne nesreče, ki so pred dnevi prizadele Slovenijo, predstavljajo podobno, podoben problem, izziv za aktualno vlado. Je pa ena razlika, govorim seveda za opozicijsko Novo Slovenijo. Mi ne bomo KUL opozicija, mi bomo pomagali tej Vladi, kot rečeno in kot sem že napovedal, z našimi rešitvami, ker imamo izkušnje in ravno v sled tega tudi pričakujem, da bo Vlada prisluhnila tistim, ki so izkušeni, pa naj to ne zveni bahavo. Dejstvo je namreč, da v tej aktualni Vladi sedi kar nekaj novincev oziroma začetnikov, ki normalno, da nimajo izkušenj, kako reagirati v neki mirnodobni situaciji, kaj šele ko grozi oziroma je zagrozila narava in prizadejala praktično celotno državo in domovino.

Torej podpiramo nujni postopek. Na tem mestu bi si seveda tudi želeli, da bi Vlada vsaj približno nam orisala okvir, kako bodo tekli postopki sprejemanja zakonodaje interventne, sistemske, ki nas pravzaprav v naslednjem času, v kratkem času tudi čaka. Takšna so naša pričakovanja, da pravzaprav ljudem čim prej pomagamo. Ravno tako tudi pričakujemo, da bo prišlo do redefinicije prioritet aktualne Vlade, namreč te naravne nesreče enostavno kličejo k temu, da na novo postavimo prioritete slovenske politike.

Hvala lepa.

Hvala lepa.

Bi morda še kdo? Izvolite, gospod Žnidaršič.

Posnetki v poročilih so dovolj zgovorni, da mi je popolnoma jasno, da ne presunejo in presenetijo in zgrozijo samo mene ampak vse nas. Bi pa pripomnil k izvajanju kolega Horvata, da ja, imeli smo eno katastrofo med vladanjem pretekle, prejšnje vlade, ampak po moje ta katastrofa ni primerljiva s tem, kar se nam dogaja danes. Danes se škoda meri v milijardah. Med pandemijo pa se je pravzaprav izkazalo, da smo s paniko pred njo kar malce pretiravali, ko je kar naenkrat izginila, kar naenkrat. V Poslanski skupini SD seveda kakršnokoli ukrepanje toplo pozdravljamo in se nam zdi nujno, zato bomo ta nujni zakon z veseljem in z gotovostjo podprli.

Hvala lepa.

Izvolite, kolega Gladek.

Ja, hvala za besedo. Dovolite še meni par besed v imenu Poslanske skupine Slovenske demokratske stranke.

Zdaj, narava nas je kot že mnogokrat tudi to…, tokrat v zelo hitro prestavila iz cone udobja, dopustov, brezbrižnosti v popolnoma drugačno situacijo. Prihajam iz kraja Trzin. Sicer majhen kraj, ki ga je prav tako močno prizadela sedanja, trenutna naravna nesreča na srečo brez, brez človeških žrtev ampak samo z veliko materialno škodo. In lahko samo rečem, da bomo pač v Slovenski demokratski stranki podprli ta, ta način sprejemanja tega zakona po hitrem postopku, ker za spremembo od mnogih zakonov, ki smo jih tudi sprejemali po hitrem postopku, če kateri, ta je prav gotovo je namen pravi. Bo pa tekom jutrišnjega dne tudi mi bomo predložili določene rešitve, predvsem kar se tiče hitrosti ukrepanja oziroma hitrosti odpravljanja posledic, ampak o tem več jutri tekom, tekom same, samega zakonodajnega postopka oziroma razprave v Državnem zboru.

Toliko. Hvala.