10. redna seja

Odbor za gospodarstvo

18. 9. 2023

Transkript seje

Vse članice in člane odbora, vabljene ter ostale prisotne prav lepo pozdravljam. Pričenjam 10. sejo Odbora za gospodarstvo.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednja članica, gospa Suzana Lep Šimenko iz Poslanske skupine SDS in gospod Jožef Horvat iz Poslanske skupine Nova Slovenija. Na seji pa kot nadomestni član sodeluje s pooblastilom gospod Lenart Žavbi, ki nadomešča poslanko Matejo Čalušić iz Poslanske skupine Svoboda. Prav lepo pozdravljeni.

S sklicem seje ste prejeli predlagani dnevni red seje odbora s štirimi točkami. Ker v poslovniškem roku nisem prejela drugih predlogov v zvezi z dnevnim redom, ugotavljam, da je določen takšen dnevni red kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA UREDBE EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA O ENOTNEM DODATNEM VARSTVENEM CERTIFIKATU ZA FITOFARMACEVTSKA SREDSTVA, EPA 1023-IX, EU U 1024.

Gradivo k tej točki, 1., 2., 3. in 4. točki smo prejeli od Vlade na podlagi prvega odstavka 4. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado v zadevah Evropske unije.1., 2., 3. in tudi 4. točka dnevnega reda so vsebinsko povezane, zato, spoštovane kolegice, predlagam, da opravimo skupno uvodno predstavitev in razpravo v okviru te točke, glasovali pa bomo posebej o podpori posameznim predlogom stališč. Se strinjate s takšnim predlogom? (Da.) Hvala lepa. Predlagatelj stališč pri navedenih točkah je Vlada.

Odbor bo kot matično delovno telo točke obravnaval na podlagi prvega in drugega odstavka 154. člena Poslovnika Državnega zbora. Poslovniško določen rok za vložitev amandmajev matičnega delovnega telesa je najkasneje dva dni pred sejo pristojnega odbora.

K tej točki so vabljeni: Vlada, Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, Urad Republike Slovenije za intelektualno lastnino in Državni svet. Želi besedo predstavnik Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport za uvodno predstavitev, mag. Dejan Židan? (Da.)

Še pred tem pa bi samo povedala, imam eno pooblastilo, gospa Janja Sluga nadomešča poslanca Aleksandra Prosena Kralja iz Poslanske skupine Svoboda.

Sedaj pa dajem besedo državnemu sekretarju mag. Dejanu Židanu. Izvolite, beseda je vaša.

mag. Dejan Židan

Hvala, gospa predsednica. Spoštovane poslanke, spoštovani poslanci, ostali prisotni.

Dovolite, da vas v imenu ekipe iz Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport prijazno pozdravim, se vam tudi zahvaljujem, ker ste združili vse štiri točke, ker gre za podobna gradiva, gre za dodatni varstveni certifikat. Zakaj tukaj že dve vrsti gradiv? Ker se posebej dodatni varstveni certifikat ureja za zdravila in posebej za fitofarmacijo. Zakaj pa štiri gradiva? Zato, ker trenutno dodatni varstveni certifikat že imamo urejen na podlagi posameznih držav članic in tukaj gremo naprej, samo da imamo tudi centralizirano podeljevanje. Kaj v praksi pomeni bolj pregledna, transparentna odločitev, da ni odvisno od volj posameznih članic. Dve novi pa zato, ker temeljita na novi zadevi, to je na enotnem patentu v Evropski uniji, ki temelji, ki ima enotni učinek, in za tole pa tudi dve novi uredbi.

Sedaj samo na kratko dovolite, kaj je dodatni varstveni certifikat. To je v bistvu tudi eno orodje intelektualne lastnine. Če malo poenostavim, imamo patent, ne, recimo, ne vem, raziskovalni laboratorij razvije zdravilo, dobi dvajsetletni patent, vendar to ne pomeni, to pogosto ne pomeni, da ga lahko tudi 20 let koristi. Zakaj? Zato, ker postopki registracije, priznanja so zelo dolgotrajni in se lahko zgodi, da v bistvu traja tudi 10 let in na koncu mu ostane samo še 10 let učinka. In zato, da se to delno izgubljeno obdobje kompenzira, lahko pristojni organ podeli recimo temu laboratoriju dodatni varstveni certifikat, ki pa ne sme biti daljši kakor za 5 let, v izjemnih primerih gre pa za pediatrijo, pa še dodatno pol leta. Torej, mi smo to stališče pri novi ureditvi, ki je nadgradnja obstoječega na ravni Evropske unije, seveda preverili pri slovenski farmaciji in se strinja s stališčem, da to posodobljeno ureditev podpremo.

Hvala.

Hvala lepa.

Želi še morebiti predstavnica Urada Republike Slovenije za intelektualno lastnino besedo? Izvolite, mag. Karin Žvokelj, beseda je vaša.

Karin Žvokelj

Hvala lepa.

Mogoče bi samo še dodala pomembno zadevo samih uredb. V bistvu pri vseh štirih uredbah gre za tudi, da se podeli zdaj nove pristojnosti Uradu Evropske unije za intelektualno lastnino, ki bo za vse postopke zdaj izvajal vsebinski preizkus. Trenutno izvajajo tudi države članice, predlog novih uredb pa je, da bo urad Evropske unije za intelektualno lastnino (EUIPO) izvajal vsebinske preizkuse. Razlika bo samo v tem, da predlog dveh uredb, ki govori o enotnem DVC, o enotnih dodatnih varstvenih certifikatih, bo tudi sam urad podelil oziroma zavrnil dodatni, enotni dodatni varstveni certifikat, v primeru pa, ko govorimo o prenovi dodatnih varstvenih certifikatov, ki bo imel, ki ne bo imel enotnega učinka, bo pa postopek takšen, da vsebinski preizkus bo izvajal EUIPO, posamezne države članice pa bodo podeljevale oziroma zavrnile dodatni varstveni certifikat. Tako, samo za pojasnitev, to je ključna sprememba samih uredb.

Hvala.

Hvala lepa za dodatno pojasnilo.

Sedaj pa odpiram skupno razpravo o navedenih predlogih stališč. Želi kdo besedo? Gospod Kosi, izvolite, beseda je vaša.

Hvala za besedo in lep pozdrav vsem prisotnim.

Jaz imam samo vprašanje. Tu je zavedeno, da se bo Republika Slovenija zavzemala za ne zavezujočo ureditev sodelovanja nacionalnih preizkuševalcev v centraliziranem postopku, seveda preizkus pogojev za podelitev dodatnih varnostnih certifikatov, kjer naj ne bi imela ustreznega kadra in zadostnega števila kadra. Zdaj, ali je res številka tako velika, da to ne moremo zagotavljati? Samo to me zanima.

Hvala.

Hvala lepa.

Besedo dajem državnemu sekretarju mag. Dejanu Židanu za odgovor. Izvolite.

mag. Dejan Židan

Ja, v resnici smo že v tem trenutku v takšni stiski, da na naše razpise se ne prijavi nihče, in že v tem trenutku imamo pogodbeno ureditev, da nam pri zadevah, ki so povezane s patenti, tu gre za izpeljavo patenta, pomagata dva sosednja urada. in mislim, da imamo zdaj že peti razpis, da bi se sploh kdo prijavil, ki ima primerno inženirsko izobrazbo. Pogoji v javnem sektorju so pa takšni, da jih enostavno v tem trenutku ne moremo, ljudi s kompetencami dobiti. Zato moramo le priznati, da če imamo tri ljudi, pa od tega imamo v resnici dva, da ne moremo v tem trenutku novih obvez sprejemati, ker naše domače naloge rešujemo na način, da pogodbeno nam pomagajo sosednji uradi.

Hvala.

Hvala lepa.

Želi še kdo besedo? (Ne.) Ker ne želi nihče več besede, zaključujem razpravo.

In sedaj odboru predlagam, da razpravlja in odloča o naslednjem predlogu mnenja: Odbor za gospodarstvo podpira navedeni predlog stališča Republike Slovenije do Predloga uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o enotnem dodatnem varstvenem certifikatu za fitofarmacevtska sredstva EPA 1023-IX, EU U 1204, ki ga je predložila vlada, in predlaga pristojnemu Odboru za zadeve Evropske unije, da predlog stališča sprejme.

In sedaj prehajamo na glasovanje.

Glasujemo. Ugotavljam, da je navzočih 12 poslank in poslancev, 9 jih je glasovalo za, nihče proti.

(Za je glasovalo 9.)(Proti nihče.)

Ugotavljam, da je mnenje sprejeto.

Predlagam, da odbor pristojnemu Odboru za zadeve Evropske unije poroča pisno.

In s tem zaključujem 1. točko dnevnega reda.

In sedaj prehajamo na obravnavo 2. TOČKE DNEVNEGA REDA, TO JE PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA UREDBE EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA O DODATNEM VARSTVENEM CERTIFIKATU ZA ZDRAVILA, PRENOVITEV EPA 1024-IX, EU U 1205.

In sedaj odpiram razpravo. Želi tukaj kdo razpravljati? Tudi tukaj ne želi nihče razpravljati, zato zaključujem razpravo.

In odboru predlagam da razpravlja in odloča o naslednjem predlogu mnenja: Odbor za gospodarstvo podpira navedeni predlog stališča Republike Slovenije do Predloga uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o dodatnem varstvenem certifikatu za zdravila prenovitev, EPA 1024-IX, EU U 1205, ki ga je predložila Vlada in predlaga pristojnemu Odboru za zadeve Evropske unije, da predlog stališča sprejme.

Začenjamo z glasovanjem.

Glasujemo. Navzočih je 12 poslank in poslancev, 9 jih je glasovalo za, nič proti.

(Za je glasovalo 9.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je mnenje sprejeto.

Tudi tukaj predlagam, da odbor pristojnemu Odboru za zadeve Evropske unije poroča pisno.

S tem zaključujem 2. točko dnevnega reda.

In sedaj prehajamo na 3. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA UREDBE EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA O ENOTNEM DODATNEM CERTIFIKATU ZA ZDRAVILA IN SPREMEMBI UREDBE 2017/1001 UREDBE ES ŠT. 1901/2006 IN UREDBE EU ŠT. 608/2013 EPA 1025-IX EU U 1206.

Ker smo že razpravljali, zaključujem razpravo in sedaj odboru predlagam, da odločamo o naslednjem predlogu mnenja: Odbor za gospodarstvo podpira navedeni Predlog stališča Republike Slovenije do Predloga uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o enotnem dodatnem certifikatu za zdravila in spremembi Uredbe 2017/1001, Uredbe št. 1901/2006 in EU št. 608/2013, EPA 1025-IX, EU U 1206, ki ga je predložila Vlada in predlaga pristojnemu Odboru za zadeve Evropske unije, da predlog stališča sprejme.

Glasujemo. Navzočih je 12 poslank in poslancev, za jih je glasovalo 9, nič proti.

(Za je glasovalo 12.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je mnenje sprejeto.

Predlagam, da odbor pristojnemu Odboru za zadeve Evropske unije poroča pisno.

S tem zaključujem 3. točko dnevnega reda.

In prehajamo na 4. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA UREDBE EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA O DODATNEM VARSTVENEM CERTIFIKATU ZA FITOFARMACEVTSKA SREDSTVA (PRENOVITEV), EPA 1027-IX, EU U 1207.

Mogoče tukaj kakšna razprava? (Ne.) Tudi tukaj ne, zato zaključujem razpravo in odboru predlagam, da razpravlja in odloča o naslednjem predlogu mnenja: Odbor za gospodarstvo podpira navedeni Predlog stališča Republike Slovenije do Predloga uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o dodatnem varstvenem certifikatu za fitofarmacevtska sredstva (prenovitev) EPA 1027-IX, EU U 1207, ki ga je predložila Vlada in predlaga pristojnemu Odboru za zadeve Evropske unije, da predlog stališča sprejme.

Glasujemo. Navzočih je 12 poslank in poslancev, za jih je glasovalo 9, nič proti.

(Za je glasovalo 12.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je mnenje sprejeto.

Predlagam, da tudi tukaj odbor pristojnemu Odboru za zadeve Evropske unije poroča pisno.

S tem zaključujem 4. točko dnevnega reda.

Ob tem pa, ob tej priložnosti pa mi dovolite, da se zahvalim Martinu Marzidovšku in tudi Dejanu Zavcu za vso dosedanje delo, ki sta ga izkazala temu odboru in jima hkrati želim vse dobro pri vajini nadaljnji poti.

In s tem tudi zaključujem 10. sejo Odbora za gospodarstvo.

Hvala lepa in lep dan vsem skupaj!

Hvala lepa.

Želi še kdo besedo? (Ne.) Ker ne želi nihče več besede, zaključujem razpravo.

In sedaj odboru predlagam, da razpravlja in odloča o naslednjem predlogu mnenja: Odbor za gospodarstvo podpira navedeni predlog stališča Republike Slovenije do Predloga uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o enotnem dodatnem varstvenem certifikatu za fitofarmacevtska sredstva EPA 1023-IX, EU U 1204, ki ga je predložila vlada, in predlaga pristojnemu Odboru za zadeve Evropske unije, da predlog stališča sprejme.

In sedaj prehajamo na glasovanje.

Glasujemo. Ugotavljam, da je navzočih 12 poslank in poslancev, 9 jih je glasovalo za, nihče proti.

(Za je glasovalo 9.)(Proti nihče.)

Ugotavljam, da je mnenje sprejeto.

Predlagam, da odbor pristojnemu Odboru za zadeve Evropske unije poroča pisno.

In s tem zaključujem 1. točko dnevnega reda.

In sedaj prehajamo na obravnavo 2. TOČKE DNEVNEGA REDA, TO JE PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA UREDBE EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA O DODATNEM VARSTVENEM CERTIFIKATU ZA ZDRAVILA, PRENOVITEV EPA 1024-IX, EU U 1205.

In sedaj odpiram razpravo. Želi tukaj kdo razpravljati? Tudi tukaj ne želi nihče razpravljati, zato zaključujem razpravo.

In odboru predlagam da razpravlja in odloča o naslednjem predlogu mnenja: Odbor za gospodarstvo podpira navedeni predlog stališča Republike Slovenije do Predloga uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o dodatnem varstvenem certifikatu za zdravila prenovitev, EPA 1024-IX, EU U 1205, ki ga je predložila Vlada in predlaga pristojnemu Odboru za zadeve Evropske unije, da predlog stališča sprejme.

Začenjamo z glasovanjem.

Glasujemo. Navzočih je 12 poslank in poslancev, 9 jih je glasovalo za, nič proti.

(Za je glasovalo 9.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je mnenje sprejeto.

Tudi tukaj predlagam, da odbor pristojnemu Odboru za zadeve Evropske unije poroča pisno.

S tem zaključujem 2. točko dnevnega reda.

In sedaj prehajamo na 3. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA UREDBE EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA O ENOTNEM DODATNEM CERTIFIKATU ZA ZDRAVILA IN SPREMEMBI UREDBE 2017/1001 UREDBE ES ŠT. 1901/2006 IN UREDBE EU ŠT. 608/2013 EPA 1025-IX EU U 1206.

Ker smo že razpravljali, zaključujem razpravo in sedaj odboru predlagam, da odločamo o naslednjem predlogu mnenja: Odbor za gospodarstvo podpira navedeni Predlog stališča Republike Slovenije do Predloga uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o enotnem dodatnem certifikatu za zdravila in spremembi Uredbe 2017/1001, Uredbe št. 1901/2006 in EU št. 608/2013, EPA 1025-IX, EU U 1206, ki ga je predložila Vlada in predlaga pristojnemu Odboru za zadeve Evropske unije, da predlog stališča sprejme.

Glasujemo. Navzočih je 12 poslank in poslancev, za jih je glasovalo 9, nič proti.

(Za je glasovalo 12.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je mnenje sprejeto.

Predlagam, da odbor pristojnemu Odboru za zadeve Evropske unije poroča pisno.

S tem zaključujem 3. točko dnevnega reda.

In prehajamo na 4. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA UREDBE EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA O DODATNEM VARSTVENEM CERTIFIKATU ZA FITOFARMACEVTSKA SREDSTVA (PRENOVITEV), EPA 1027-IX, EU U 1207.

Mogoče tukaj kakšna razprava? (Ne.) Tudi tukaj ne, zato zaključujem razpravo in odboru predlagam, da razpravlja in odloča o naslednjem predlogu mnenja: Odbor za gospodarstvo podpira navedeni Predlog stališča Republike Slovenije do Predloga uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o dodatnem varstvenem certifikatu za fitofarmacevtska sredstva (prenovitev) EPA 1027-IX, EU U 1207, ki ga je predložila Vlada in predlaga pristojnemu Odboru za zadeve Evropske unije, da predlog stališča sprejme.

Glasujemo. Navzočih je 12 poslank in poslancev, za jih je glasovalo 9, nič proti.

(Za je glasovalo 12.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je mnenje sprejeto.

Predlagam, da tudi tukaj odbor pristojnemu Odboru za zadeve Evropske unije poroča pisno.

S tem zaključujem 4. točko dnevnega reda.

Ob tem pa, ob tej priložnosti pa mi dovolite, da se zahvalim Martinu Marzidovšku in tudi Dejanu Zavcu za vso dosedanje delo, ki sta ga izkazala temu odboru in jima hkrati želim vse dobro pri vajini nadaljnji poti.

In s tem tudi zaključujem 10. sejo Odbora za gospodarstvo.

Hvala lepa in lep dan vsem skupaj!