61. redna seja

Kolegij predsednice Državnega zbora

10. 11. 2023

Transkript seje

Dobro jutro! Lep pozdrav!

Začenjam 61. sejo Kolegija predsednice državnega zbora.

Vse prisotne lepo pozdravljam in vas obveščam, da vam je bilo včeraj posredovano novo gradivo k prvi in 2. točki dnevnega reda.

Glede nadomeščanja članov kolegija, vas še obveščam, da vodjo Poslanske skupine SDS, poslanko Jelko Godec, danes nadomešča poslanec Andrej Hoivik, ki mi je tudi predal pooblastilo.

Prehajamo kar na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - DOGOVOR O PRIPRAVI SKLICA 14. SEJE DRŽAVNEGA ZBORA, KI SE BO ZAČELA V PONEDELJEK 20. NOVEMBRA.

Novo gradivo ste prejeli včeraj k tej točki. Želi kdo besedo? (Ne.) Nihče.

Torej bom v skladu z dogovorom pripravila sklic 14. seje Državnega zbora.

In s tem zaključujem to točko.

2. TOČKA DNEVNEGA REDA - TERMINSKI PROGRAM DELA DRŽAVNEGA ZBORA ZA DECEMBER 2023.

Novo gradivo ste prejeli včeraj. Bi tukaj kdo želel kaj dodati? (Ne.) Nihče.

Torej dajem na glasovanje sklep: "Sprejme se terminski program dela Državnega zbora za december 2023."

Glasujemo. Za so glasovale vse poslanske skupine, proti nihče.

Hvala lepa, ugotavljam, da je terminski program sprejet.

S tem zaključujem to točko.

3. TOČKA DNEVNEGA REDA – OKVIRNI TERMINSKI PROGRAM DELA DRŽAVNEGA ZBORA ZA JANUAR 2024.

Gradivo ste prejeli s sklicem seje Kolegija. Bi tukaj morda kdo želel besedo? (Ne.) Tudi ne.

Na glasovanje dajem sklep: "Sprejme se okvirni terminski program dela Državnega zbora za januar 2024."

Glasujemo. Za so glasovale vse poslanske skupine, proti nihče.

Hvala lepa, ugotavljam, da je okvirni terminski program sprejet.

In s tem zaključujem to točko.

Prehajamo na obravnavo 4. TOČKE DNEVNEGA REDA - PREDLOGA SKLEPA O SPREMEMBAH SKLEPA O IMENOVANJU DELEGACIJ DRŽAVNEGA ZBORA V MEDNARODNIH PARLAMENTARNIH INSTITUCIJAH TER MEDNARODNIH ORGANIZACIJAH IN MEDNARODNIH TELESIH.

Na podlagi predloga Odbora za zadeve Evropske unije z dne 10. oktobra 2023 je pripravljen predlog sklepa, ki ste ga prejeli s sklicem seje Kolegija. Želi kdo besedo? (Ne.) Nihče.

Na glasovanje dajem sklep: "Sprejme se Predlog sklepa o spremembah Sklepa o imenovanju delegacij Državnega zbora v mednarodnih parlamentarnih institucijah ter mednarodnih organizacijah in mednarodnih telesih."

Glasujemo. Za so glasovale vse poslanske skupine, proti nihče.

Hvala lepa, ugotavljam, da je sklep sprejet.

S tem zaključujem to točko dnevnega reda.

Zdaj imamo pa še 5. TOČKO DNEVNEGA REDA - RAZNO.

Tukaj bom jaz nekaj povedala, pa potem še vam dala besedo, če boste želeli. In sicer, v zadnjem času oziroma pred nekaj dnevi, se je v medijih pojavilo pisanja o vlaganju oziroma začetku različnih postopkov zoper poslance, člane preiskovalnih komisij oziroma konkretno tukaj v tem primeru predsednico ene od preiskovalnih komisij in bi v bistvu samo rada povedala, da bom kot predsednica Državnega zbora, v skladu z Zakonom o parlamentarni preiskavi, zaščitila vedno vse poslance, ne glede na politično pripadnost, pred kazenskimi ovadbami, ki so vložene z očitnim namenom pritiska na delo preiskovalnih komisij in ustrahovanja njenih posameznih članov.

Še več. Če bo policija sprožila predkazenski postopek in začela opraviti katerokoli dejanje s poslanci, ki bodo predmet tovrstnih očitnih zlorab in krivih ovadb, bo to lahko storila zgolj z mojim soglasjem. Če bo potrebno se bom v skladu z Ustavo in zakonom prizadevala, da bo Državni zbor dosledno spoštoval imuniteto vsakega poslanca; slednji namreč niso kazensko odgovorni za zakonito opravljanje svoje funkcije oziroma za delovanje v delovnih telesih Državnega zbora, kot je preiskovalna komisija. Dodajam še pojasnilo. Kot predsednica Državnega zbora sem dolžna zaščititi integriteto Državnega zbora in njegovih delovnih teles, delovna telesa, so tudi preiskovalne komisije in tudi popolnoma vseh poslancev, ki so člani preiskovalnih komisij in drugih delovnih teles in to ne glede na politično pripadnost, seveda v primeru, da svoje delo opravljajo skladno z zakonom in v okviru odločitev, ki jih je sprejelo delovno telo kot kolektivni organ. Opozarjam, napovedovanje in vlaganje ovadb je eden od načinov zastrahovanja poslancev in preiskovalnih komisij, česar ne bom dopustila. Integriteta Državnega zbora in njegovo nemoteno in zakonito delovanje in spoštovanje imunitete poslanske funkcije sta moji zdajšnji vodili pri vodenju Državnega zbora. Ne bom dopustila tovrstnih ustrahovanj s strani kogarkoli, če poslanec svoje delo opravlja skladno z Ustavo, skladno z zakonom in je član katerega delovnih teles in svoje delo mora tudi tako opravljati. Ne bom dopustila ustrahovanja poslank in poslancev ne glede na to, kateremu političnemu polu pripadajo. Toliko.

Točko Razno

? Prav. Potem hvala lepa. Zaključujem tudi to točko dnevnega reda in 61. sejo kolegija, vas lepo pozdravljam in se vidimo na seji. Hvala lepa lep dan.

Točko Razno

? Prav. Potem hvala lepa. Zaključujem tudi to točko dnevnega reda in 61. sejo kolegija, vas lepo pozdravljam in se vidimo na seji. Hvala lepa lep dan.