59. redna seja

Kolegij predsednice Državnega zbora

23. 10. 2023

Transkript seje

Lepo pozdravljeni. Začenjam 59. sejo Kolegija in vas obveščam o nadomeščanju članov kolegija, in sicer vodjo Poslanske skupine Nova Slovenija Janeza Ciglerja Kralja danes nadomešča poslanka Iva Dimic. Drugi smo vsi.

Prehajamo NA 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA PREDLOG ZA OBRAVNAVO PREDLOGOV ZAKONOV PO NUJNEM POSTOPKU.

GRADIVO STE PREJELI S SKLICEM SEJE.

Razpravljali in odločali bomo pa o treh predlogih za obravnavo predloga zakona po nujnem postopku, najprej o tem, da se po nujnem postopku obravnava Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o tujcih. In dajem besedo generalni sekretarki Vlade Barbari Kolenko Helbl. Izvoli.

Barbara Kolenko Helbl

Hvala.

Torej predlagamo zaradi preprečitve težko popravljivih posledic za delovanje države, da se predlog zakona obravnava po nujnem postopku, k čemur dodajam, da je bistveno pri tem zakonu v bistvu izvajanje tečajev in pa izpita iz poznavanja slovenskega jezika in družbe, ki se iz stopnje A1 spreminja na tako imenovano preživetveno raven. Torej to je potrebno narediti nemudoma, da omogočimo pač opravljanje tečajev.

Hvala.

Hvala lepa.

Odpiram razpravo, če kdo želi. Izvolite, kolegica Godec.

Hvala.

Najprej samo vprašanje. Gospa Avšič Bogovič nadomešča gospoda Sajovica? / oglašanje iz dvorane/ A, okej, v redu, se opravičujem, seveda.

Ja, v Slovenski demokratski stranki v poslanski skupini nasprotujemo nujnemu postopku. Namreč ne razumemo oz. bi prosila s strani Vlade, če lahko razložijo, kako te zadeve, torej da se iz A1 spreminja v preživetveno raven obvladovanje jezika lahko odpravi oz. je nujno potreben nujni postopek in da takšno spremembo zakona pomeni nepopravljive posledice za državo. Glejte, zdaj smo prišli iz A2 na A1, zdaj smo prišli na preživetveni znanje tujega jezika in pa samo potrdilo, da so vpisani v tečaj tujega slovenskega jezika pri izobraževalni ustanovi izobraževanja za odraslih. Vemo, kako se lahko ta potrdila pridobijo, ker če potrebuješ samo potrdilo, da si vpisan, še ne pomeni, da ta tečaj tudi obiskuješ. Kaj je preživetvena raven? Tako da mene res zanima, kako to, da je ta zakon po nujnem postopku, kako lahko to vpliva na nepopravljive posledice za državo, to pomeni.

Hvala.

Hvala lepa.

Boste odgovorili, generalna sekretarka?

Barbara Kolenko Helbl

Hvala.

Torej, status tujcev in pa seveda omogočanje načina življenja za tujce za neko državo je pač pomemben tako z notranjega kot tudi mednarodnega vidika. In potrebno je zagotoviti, da se tujci lahko v bistvu tukaj prebivajo, da lahko opravljajo tečaje, in omogočiti opravljanje teh tečajev. Medtem ko smo pripravljali integracijsko strategijo, medtem ko so se opravljali pogovori z deležniki, je bilo ugotovljeno, da izvajalcev teh tečajev ni ravno dosti in smo iskali neko vmesno možnost. In glede na situacijo sem prepričana, da je ta možnost dejansko najboljša, ki jo je bilo možno glede na situacijo, glede na potrebe prepoznati in pa predlagati.

Hvala.

Hvala lepa.

Bi še kdo morda besedo tukaj? Izvolite, kolegica Godec.

Ja, to ni odgovor na vprašanje, ki sem ga dala. Kakšne so nepopravljive posledice za državo, če tega zakona ni, če ta zakon ni sprejet po nujnem postopku? Glede tega, da je pa premalo izobraževalnih ustanov oz. izvajalcev za tečaje tujih jezikov, se pa ne morem strinjati glede na to, da sem delala v teh branžah in točno vem, da je dovolj izvajalcev, vendar vpisanih ni. V, pred časom, ko je že bil ta zakon v obravnavi, je bilo veliko pripomb s strani županov, Občine Kranja, Občine Velenje itn. In vemo, da so v bistvu problemi pri poznavanju slovenskega jezika predvsem pri starših otrok, ki se šolajo v osnovnih šolah in srednjih šolah in tako naprej. Pri tem, da ko pridejo k zdravniku in tako naprej. Ampak zdaj mi to zahtevo znanja slovenskega jezika znižujemo še na nižjo raven, torej na preživetveno, ker nihče ne ve, kaj to pomeni. Kaj to pomeni? Hvala, prosim, lačen, žejen, ali kaj? In mene samo zanima, še enkrat: Kakšne so nepopravljive posledice za državo, če ta zakon ni sprejet po nujnem postopku? Zdaj govorimo o postopku, po nujnem postopku, kakšne so posledice za državo? Hvala lepa.

Barbara Kolenko Helbl

Hvala. Z vidika združevanja družin je seveda nujno potrebno, da omogočimo družinskim članom zagotovitev prebivanja in pogoj, da to omogočimo je poznavanje jezika. Zdaj poznam seveda te pripombe, ki so tukaj izpostavljene. Vem da so mnenja različna ampak po eni strani dajmo tem ljudem omogočiti, da se vklopijo v družbo. Seveda določen nivo znanja jezika bo moral biti izkazan, mi kot država pa imamo obveznost, tudi zasledujemo to pot tudi nenazadnje kot Vlada, kot koalicija, da imamo primeren odnos do tujcev, da omogočimo integracijo tujcev v našo družbo in to je tisto, kar je s tem predlogom tudi zasledovano. Hvala.