19. redna seja

Preiskovalna komisija o ugotavljanju politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi domnevnega nezakonitega financiranja političnih strank in strankarske politične propagande v medijih pred in med volitvami poslancev v Državni zbor leta 2022 s finančnimi sredstvi podjetij v državni lasti, državnih institucij ter subjektov iz tujine

1. 3. 2024

Transkript seje

Lepo pozdravljeni, spoštovani članice in člani oziroma predvsem člani! Začenjamo 19. redno sejo preiskovalne komisije.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji člani, namestniki članov komisije, to sta Aleksander Reberšek in njegov namestnik mag. Janez Žakelj.

In prehajamo na določitev dnevnega reda komisije.

S sklicem seje, ki ste ga prejeli 1. februarja, ste prejeli tudi predlog dnevnega reda seje komisije, in sicer bo danes kot edina točka dnevnega reda na vrsti Izvajanje dokazov, in sicer zaslišanje sedmih ali šestih prič.

Ker nisem prejela predlogov za spremembo dnevnega reda, je določen dnevni red seje kot je bil predlagan s sklicem

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - IZVAJANJE DOKAZOV.

Na podlagi dopolnitve dokaznega sklepa številka 6 ter prvega odstavka 15. člena Poslovnika o parlamentarni preiskavi smo danes nameravali v okviru izvajanja dokazov zaslišati naslednje priče: Aleša Razpeta, Primoža Pusarja, Ulo Spindler, Valerijo Prevolšek, Barbaro Modic, Mateja Klepca in Urbana Krajcarja.

Za vse vabljene je izkazano, da so vabilo prevzeli. Za zadnjo pričo smo 19. februarja prejeli opravičilo, da se zaradi drugih vnaprej načrtovanih obveznosti današnjega zaslišanja ne bo mogel udeležiti, zato bomo pričo vabili na eno od naslednjih sej komisije.

Prehajamo na obravnavo 1.A TOČKE DNEVNEGA REDA - Zaslišanje Priče gospoda Aleša Razpeta.

Prosim, da prva priča stopi v dvorano. / pozdrav/

Dober dan! Izvolite.

Gospod Aleš Razpet, na današnjo sejo preiskovalne komisije ste povabljeni na podlagi dopolnitve dokaznega sklepa številka 6 z dne 14. 12. 2023 kot priča. Preden začnemo zaslišanje, bi vas rada opomnila, da imate pravico odkloniti odgovor na posamezno vprašanje, če je verjetno, da bi s tem spravili sebe, svojega bližnjega sorodnika v hudo sramoto, znatno materialno škodo ali v kazenski pregon. Nadalje vas želim opozoriti, da ste dolžni povedati resnico in da morate komisiji povedati vse, kar vam je v predmetni zadevi znano. Krivo pričanje pomeni kaznivo dejanje po 284. členu Kazenskega zakonika. Hkrati vas prosim, da v skladu z Zakonom o tajnih podatkih oziroma drugim zakonom, preiskovalno komisijo predhodno opozorite, če boste v svojem pričanju izpovedali podatke, ki so označeni s stopnjo tajnosti, da bomo potem lahko sejo nadaljevali brez prisotnosti javnosti ter pri tem seveda navedete tudi za katero stopnjo tajnosti gre. Enako seveda velja tudi za člane preiskovalne komisije pri morebitnih vprašanjih. Prav tako vas izrecno seznanjam z dejstvom, da javni del vašega zaslišanja slikovno in zvokovno snema in prenaša ter je oziroma bo objavljen v okviru programske sheme RTV Slovenija, v okviru rednega sporeda morebitnih ponovitev in pozneje pretočno tudi na spletnem portalu.

Ugotavljam iz dokumenta, ki ste ga predložili, da nedvomno izhaja, da je pred preiskovalno komisijo gospod Aleš Razpet, ki ga želimo zaslišati. Sprašujem vas, ali vam komisija dokumente, torej zapisnik o zaslišanju, in tako naprej, pošilja na isti naslov kot sedaj?

Aleš Razpet

Ja, seveda.

Prav. Če bi prišlo do kakšnih sprememb, vas prosim, da nam to sporočite.

Spoštovani gospod Aleš Razpet, na začetku uvodoma vam dajem besedo in vas prosim, da nam za uvod najprej poveste, kaj veste o predmetu parlamentarne preiskave, torej o predmetu naše preiskovalne komisije, skladno z mandatom naše preiskovalne komisije, ki ste ga tudi dobili skupaj z vabilom.

Tako da bi najprej dala besedo vam. Izvolite.

Aleš Razpet

Ja, mislim iskreno sem bil presenečen nad vabilom na preiskovalno komisijo, glede na to, da je to področje medijskega zakupa nekaj, s čimer se sploh ne ukvarjam na Pristopu, nikoli se nisem, še posebej pa ne v teh zadnjih letih, ampak tega verjetno vi pač niti ne morete vedeti. Se pravi, sem tu in kar bom lahko pomagal, me kar vprašajte.

No, potem pa morda kar začnemo tako, s čim pa se… Za kaj pa ste vi zadolženi v Pristopu? S čim pa se vi ukvarjate v Pristopu, kakšna je vaša vloga?

Aleš Razpet

Z ničemer, kar bi bilo predmet preiskovanja te parlamentarne komisije. Mislim, če poenostavim, z razvojem poslov, s poslovnim svetovanjem, z odnosi z mediji, pa še to v zadnjih letih… Jaz sem sicer član vodstva Pristopa še zmeraj, ampak v neizvršni vlogi in, kako bi rekel, bolj s svojimi sivimi lasmi pomagam mlajšim generacijam s kakšnim nasvetom, kot pa da bi karkoli od tega operativno, še posebej medijskih zakupov pa absolutno ne.

No, ampak, seveda, tudi pri odnosih z mediji, mislim, verjetno vam je znano tudi, glede na to, da ste, kot ste sami rekli, ne vem, siva eminenca na nek način…

Aleš Razpet

Hvala. / smeh/

/ smeh/ … tudi te agencije, pa verjetno vendar se tudi z vašimi partnerji pogovarjate o tem, kako in kaj se česa lotiti. Glejte, tudi zdravniki, nenazadnje, imajo razne konzilije, na katerih se posvetujejo o posameznih vprašanjih. Tako verjetno tudi s tega vidika lahko kaj poveste v zvezi s tem. Verjetno se srečujete tudi s poslovnimi partnerji, ki so vaši poslovni partnerji in verjetno tudi poslovni partnerji ostalih kolegov, ker so pač poslovni partnerji Pristopa kot takšnega.

Aleš Razpet

To je seveda res. Med temi, ne vem, subjekti, ki so navedeni, konec koncev, v prilogi k temu vabilu, je seveda na strani naših naročnikov kar nekaj ljudi, ki jih poznam. Ampak na drugi strani, tam, kjer pa so, ne vem, mediji, navedenih kup nekih medijev, jaz ne poznam absolutno nikogar. Skratka, to res ni moje področje. In tudi posledično znotraj firme se na mene, ne vem, obrača s kupom enih vprašanj, z vprašanjem na točki medijskega zakupa pa se skorajda ne spomnim, no.