24. redna seja

Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide

14. 3. 2024

Transkript seje

Dobro jutro, dober dan, spoštovani vsi člani in članice odbora, ter vabljeni! En res lep dober dan!

Pričenjam prvo nadaljevanje 14. redne seje Odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino.

Obveščam vas, da kot nadomestni poslanec, Leona Merjasca nadomešča mag. Elena Zavadlav Ušaj in Lidijo Divjak Mirnik nadomešča Nik Prebil, ter Branislava Rajića nadomešča Gregor Perič.

Ostali smo torej pri razpravi o 1. členu. Imeli smo še eno prijavljeno, ki je pa sedaj ni v dvorani, tako da, sklepčni smo in gremo, v bistvu dajem, to je bila pri 1. členu, v razpravo dajem 2. člen.

Amandma za novi 2.a člen, ki so ga vložile Poslanske skupine SDS, SMC in NSi. Želi kdo razpravljat pri temu členu? (Da.)

Aljaž Kovačič, izvolite.

Aljaž Kovačič

Hvala za besedo, predsednica.

Ja, kot že na včerajšnji seji sem pri tem členu opozoril oziroma vprašal koalicijske poslance glede tega, se pravi, da gre za otroke s posebnimi potrebami, ali imajo zasebni vrtci, v primeru, da je ta člen izglasovan, primeren kader, ki lahko dela z otroki s posebnimi potrebami? Se pravi, ali imajo vsi vrtci v Sloveniji ta kader. Tako da, prosim, če koalicijski poslanci to ne vejo, da mi na to odgovori državni sekretar. Se pravi, da ne more priti do primera, da bi neki otrok bil vpisan v zasebni vrtec, bi imel odločbo z posebnimi potrebami in bi se zgodilo, da ta zasebni vrtec ne bi imel specialnih pedagogov oziroma ljudi, ki lahko se tem otrokom na primeren način delujejo.

Hvala.

Hvala lepa.

Aljaž Kovačič, jaz sem dala na glasovanje 2.a člen, amandma k 2. členu, ki pa je bil včeraj vložen, ga pa niti na glasovanje ne bom dala, ker posega na povsem drugo področje in tako da razpravljamo o, če imate pregled amandmajev, o 2.a členu. Če ni več razprave, jaz dajem 2.a … / nemir v dvorani/ No, pregled amandmaji, amandmaji… K 2.a členu, na glasovanju smo. Jaz pričenjam glasovanje… / nemir v dvorani/

Nik Prebil

Ali lahko postopkovno, predsednica?

…Poslanskih skupin SDS, SMC, NSi. / nemir v dvorani/ Ta amandma je bil že včeraj, ta amandma je bil v roku vložen. Tudi amandma odgovarja na vse pripombe Zakonodajno-pravne službe.

Aljaž Kovačič

Potem pa ga lahko prosim preberete, da vemo, o čem se sploh gre…

Ja. 2.a člen govori: »V tretjem odstavku 11. člena, v 22. členu in v sedmi alineji prvega odstavka 53. člena, se beseda minister nadomesti z besedilom minister, pristojen za predšolsko vzgojo.«

To je ta amandma, to so amandmaji… Če ni več želje, dajem amandma na glasovanje in pričenjam glasovanje. Glasujemo.

Kdo je za? (10 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je amandma k 2. členu sprejet.

Na glasovanje dajem še vse ostale člene do 6. člena oziroma v razpravo, o njih ni glasovanja. Želi kdo razpravljat? (Ne.)

Na glasovanje dajem amandma Poslanskih skupin SDS, SMC, NSi, k 6. členu. Želi kdo razpravljat k temu amandmaju? (Ne.) Ugotavljam, da ne. Pričenjam glasovanje o amandmaju k 6. členu. Glasujemo.

Kdo je za? (10 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je amandma sprejet.

Na glasovanje dajem amandma k 7. členu, Poslanskih skupin SDS, SMC, NSi. Želi kdo razpravljat? (Ne.) Ne želi. Gremo na glasovanje. Glasujemo.

Kdo je za? (10 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je amandma sprejet.

Na glasovanje dajem…, amandma k 9. členu ne bom dala na glasovanje, zato ker amandma ureja vsebino nekega drugega člena in ga ne bom dala niti na glasovanje, ker člen, tisti, ki ga ureja amandma k 9. členu, ni odprt. / oglašanje iz dvorane/

Ja, izvolite, Maša Kociper, postopkovno.

Maša Kociper

Totalna zmeda je danes, predsednica.

Zakaj? …

Maša Kociper

Prvič, absolutno nasprotujem temu, da samovoljo ne date amandma na glasovanje. Člen, ki ga amandmiramo, 9. člen, se nanaša na tematiko, o kateri se pogovarjamo in je povsem možno, da je tudi tukaj vključen.

Drugič, včeraj je Rajić iz SMC predstavil nek amandma, tik preden smo končali - tega amandmaja jaz nimam. Ali je ta amandma bil vložen ali ni bil, kje je zdaj ta amandma?

In, absolutno nasprotujem temu, da o amandmaju k 9. členu ne odločamo. Tako hitro je zdaj to šlo, da sem malo rabila časa, ampak bom prebrala 9. člen novele, ki pravi: »V 32. členu se četrti odstavek spremeni tako, da se glasi: plačilo staršev za vrtec se določi v skladu z zakonom, ki ureja…« - in tako naprej, skratka, ureja plačilo vrtca.

In potem, amandma, ki smo ga vložile stranke opozicije pravi, da ne glede na, v 9., tem členu, da ne glede na določbo 34. člena zakona in ne vem, zakaj bi mogel ravno potem tisti člen amandmirat, se staršem v zasebnih vrtcih razliko med ceno programa in njihovim določenim plačilom financira iz občinskega proračuna, če zasebne vrtce, predhodno pridobi soglasje občine, v kateri se izvaja program. Občina lahko poda negativno mnenje za financiranje programa zasebnega vrtca, če ima prosta mesta v javnem vrtcu.

Ta amandma je bil včeraj kot amandma odbora vložen, tik, preden smo pa šli, je pa prebral amandma Rajić, ki je bil veliko bolj zakompliciran, imel je pa isto vsebino, bistvena razlika pa je bila, da je tudi tisti amandma, ki ga je on prebral, pod pogojem, da ta občina z zasebnim vrtcem sklepe pogodbo, urejal to isto problematiko. Se pravi, govorimo o problematiki, o kateri smo govorili včeraj 70 % seje – da lokalna skupnost da soglasje k temu, da se dodatne enote ali zasebni vrtci odpirajo, kadar ima lokalna skupnost dovolj prostih mest.

Jaz povsem toleriram to, da se ob poslanec, vsak po svoje, odločil, ali tako ureditev podpira ali ne, ampak to pa, da pa sploh ne date na glasovanje, pa nasprotujem, ker, ne morete pa reči, da toliko odstopa od vsebine. Jaz sem slišala opozorilo Zakonodajno-pravne službe, sem ga vzela na znanje, cenim njihovo mnenje, to pa ne more pomenit… Ne bi rekla, da bi bil to, ne vem kakšen, druga vsebina. Je res, da 34. člen ni odprt, ampak ne vem, zakaj bi mogli v 34. členu tisto odpirat, če lahko pri plačilu tudi tukaj povemo. Mogoče ni najbolj dosledno, ma ne bo ne prvi, ne zadnji zakon, ki ne bo v piko dosleden.

Takoj pri naslednji noveli se lahko to redakcijsko spremeni, da bo pasalo v člen, ki Vladi ustreza. Zahtevam, da se da amandma, ki smo ga vložile opozicijske stranke, na glasovanje.

Hvala.