81. redna seja

Kolegij predsednice Državnega zbora

23. 4. 2024

Transkript seje

Dobro jutro!

Začenjam 81. sejo kolegija in vse prisotne lepo pozdravljam!

Obveščam vas, da vam je bilo včeraj posredovano dodatno gradivo k 1. točki dnevnega reda. Zdaj pa še o nadomeščanjih članov kolegija: Rado Gladek, poslanec, nadomešča poslanko Jelko Godec, poslanka magistrica Bojana Muršič nadomešča poslanca Janija Prednika in sama nadomeščam poslanca doktorja Mateja Tašnerja Vatovca.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - DOGOVOR O SKLICU IZREDNE SEJE DRŽAVNEGA ZBORA.

S sklicem seje kolegija in nato še z včerajšnjim dopisom ste k tej točki dnevnega reda kot gradivo prejeli štiri zahteve in sicer dve strani skupine poslank in poslancev, s prvopodpisano Jelko Godec ter dve strani skupine poslank in poslancev, s prvopodpisanim magistrom Borutom Sajovicem za sklic izredne seje Državnega zbora. Dne 16. 4. 2024 pa je bil vložen umik zahteve za obravnavo Predloga zakona o postopku sodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank na izredni seji Državnega zbora.

Predlagam, da na podlagi vseh navedenih zahtev skličemo eno izredno sejo Državnega zbora, pri čemer v zvezi s sklicem 68. izredne seje Državnega zbora predlagam sledeče, in sicer najprej predlog dnevnega reda. Predlog, pod 1. točko - Predlog zakona o dopolnitvi Zakona o lokalni samoupravi, po skrajšanem postopku, 2. točka - Predlog zakona o spremembah Zakona o referendumu in ljudski iniciativi, po skrajšanem postopku, 3. točka - Predlog odloka o okviru za pripravo proračunov sektorja država za obdobje 2025 do 2027, 4. točka - Predlog za razpis posvetovalnega referenduma o nastanitvah nezakonitih migrantov v Republiki Sloveniji, 5. točka - Predlog za razpis posvetovalnega referenduma o zaupanju v Vlado Republike Slovenije, ki jo vodi doktor Robert Golob, 6. točka - Predlog za razpis posvetovalnega referenduma o ureditvi obveznega testiranja funkcionarjev na prepovedane droge, 7. točka - Predlog priporočila Vladi za transparentno delovanje inštitucij in ohranitev suverenosti Slovenije, 8. točka - Predlog odloka o razpisu posvetovalnega referenduma o obravnavi ureditve pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, 9. točka - Predlog odloka o razpisu posvetovalnega referenduma o uvedbi preferenčnega glasu za volitve poslank in poslancev v Državni zbor Republike Slovenije, in 10. točka - Predlog odloka o razpisu posvetovalnega referenduma o gojenju in predelovanju konoplje v medicinske namene ter o gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno rabo.

Datum seje bi bil v sredo, 24. 4. 2024, z začetkom ob 9. uri in z nadaljevanjem seje v četrtek, 25. 4. 2024, ob 9. uri do zaključka seje.

Zdaj pa še glede najave za časa za razpravo za poslanske skupine; dve točki v tretjem odstavku 67. člena Poslovnika zbora, pri 1. točki do 5 minut za dopolnilno obrazložitev predlagatelja predloga zakona in do 5 minut za predstavitev mnenja Vlade ter do 30 minut za razpravo predlagatelja in do 30 minut za razpravo Vlade. Poslanske skupine k 2. točki najavijo čas skladno z razlago Komisije za Poslovnik z dne 9. 12. 2009. Pri 3. točki do 5 minut za dopolnilno obrazložitev predlagatelja predloga odloka, se pravi Vlade in do 30 minut za razpravo predlagatelja. Pri 4., 5. in 6. točki do 15 minut za dopolnilno obrazložitev predlagatelja. Se pravi, gre za skupino poslancev, s prvopodpisano Jelko Godec in do 15 minut za predstavitev mnenja Vlade ter do 60 minut za razpravo predlagatelja in do 60 minut za razpravo Vlade. Pri 7. točki do 15 minut za dopolnilno obrazložitev predlagatelja predloga priporočila, gre za skupino poslancev s prvopodpisano Jelko Godec. In do 60 minut za razpravo ter do 15 minut za predstavitev mnenja Vlade in do 60 minut za razpravo Vlade. Pri 8., 9. in 10. točki do 5 minut za dopolnilno obrazložitev. Predlagatelja predlogov odlokov in do 5 minut za predstavitev mnenja Vlade ter do 30 minut za razpravo predlagatelja in do 30 minut za razpravo Vlade.

In sedaj odpiram razpravo in sprašujem, ali želi kdo besedo? (Ne.) Ker ne želi nihče razpravljati, razpravo zaključujem in prehajamo na glasovanje.

In sicer, za glasovanje dajem prvi predlog sklepa: Poslanske skupine k dvema točkama dnevnega reda 68. izredne seje Državnega zbora najavijo čas v skladu s tretjim odstavkom 67. člena Poslovnika Državnega zbora.

Glasujemo. Za so glasovale vse poslanske skupine, proti nihče.

(Za so glasovale vse poslanske skupine.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Na glasovanje dajem drugi predlog sklepa in sicer: Predlagatelj predloga zakona ima za dopolnilno obrazložitev na voljo do 5 minut, za razpravo pa do 30 minut. Vlada ima pri 1. točki za predstavitev mnenja na voljo do 5 minut in za razpravo do 30 minut.

Glasujemo. Za so glasovale vse poslanske skupine, proti nihče.

(Za so glasovale vse poslanske skupine.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet.

Na glasovanje dajem še tretji predlog sklepa, in sicer pri 3. točki ima predlagatelj predloga odloka, se pravi Vlada, za dopolnilno obrazložitev na voljo do 5 minut, za razpravo pa do 30 minut.

Glasujemo. Za so glasovale vse poslanske skupine, proti nihče.

(Za so glasovale vse poslanske skupine.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Na glasovanje dajem četrti predlog sklepa, in sicer: Predlagatelj predlogov za razpis referenduma, skupina poslancev s prvopodpisano Jelko Godec ima pri posameznem predlogu za dopolnilno obrazložitev na voljo 15 minut, za razpravo pa do 60 minut. Vlada ima za predstavitev mnenja k posameznemu predlogu na voljo 15 minut, za razpravo pa do 60 minut.

Glasujemo. Za so glasovale vse poslanske skupine, proti nihče.

(Za so glasovale vse poslanske skupine.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Na glasovanje dajem peti predlog sklepa: Predlagatelj predloga priporočila, skupina poslancev s prvopodpisano Jelko Godec ima za dopolnilno obrazložitev na voljo do 15 minut, za razpravo pa do 60 minut. Vlada ima za predstavitev mnenja k predlogu priporočila na voljo do 15 minut, za razpravo pa do 60 minut.

Glasujemo. Za so glasovale vse poslanske skupine, proti nihče.

(Za so glasovale vse poslanske skupine.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

In na glasovanje dajem še zadnji predlog sklepa: Predlagatelj predlogov odlokov o razpisu posvetovalnega referenduma matično delovno telo ima pri posameznem predlogu odloka za dopolnilno obrazložitev na voljo do 5 minut, za razpravo pa največ do 30 minut. Vlada ima na voljo do 5 minut za predstavitev mnenja k posameznemu predlogu odloka ter do 30 minut za razpravo.

Glasujemo. Za so glasovale vse poslanske skupine, proti nihče.

(Za so glasovale vse poslanske skupine.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

In s tem zaključujem to točko dnevnega reda.

Prehajamo na 2. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZA OBRAVNAVO PREDLOGA ZAKONA, po skrajšanem postopku.

Gradivo ste prejeli s sklicem kolegija. Prehajamo na obravnavo predloga, ki se po skrajšanem postopku obravnava, in sicer Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o kazenskem postopku.

In sprašujem predstavnico Vlade, generalno sekretarko? (Ne.) Generalne sekretarke ni, predstavnico Vlade, se opravičujem. Namestnico generalne sekretarke magistrico Barbaro Peternelj, če želi besedo? (Da.)

Izvolite.

Barbara Peternelj

Hvala lepa.

Najprej lep pozdrav vsem!

Vlada predlaga obravnavo predloga zakona po skrajšanem postopku, in sicer gre za uskladitev s tremi odločbami Ustavnega sodišča. Cilj zakona je namreč pravočasna prilagoditev predvsem postopkovnih določb, potrebnih za pridobivanje prometnih in bančnih podatkov. To je ena izmed predlaganih rešitev, potem gre pa tudi za dodatno uskladitev z zakonodajo Evropske unije in sicer se nanaša na pravico do dostopa do odvetnika v kazenskem postopku ter o procesnih jamstvih za otroke, ki so osumljene ali obdolžene osebe v kazenskem postopku.

Toliko na kratko. Hvala.

Najlepša hvala.

Odpiram razpravo in sprašujem, želi kdo razpravljati? (Ne.) Ne želi. Torej, razpravo zaključujem.

In prehajamo na glasovanje. In sicer, na glasovanje dajem predlog sledečega sklepa: Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o kazenskem postopku se obravnava po skrajšanem postopku.

Glasujemo. Za so glasovale poslanske skupine SD, Gibanje Svoboda, Levica, proti poslanska skupina SDS. Vzdržana NSi.

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

In s tem zaključujem to točko dnevnega reda.

Prehajamo na obravnavo 3. TOČKE DNEVNEGA REDA - PREDLOG SKLEPA O SPREMEMBAH SKLEPA O IMENOVANJU DELEGACIJ DRŽAVNEGA ZBORA V MEDNARODNIH PARLAMENTARNIH INSTITUCIJAH TER MEDNARODNIH ORGANIZACIJAH IN MEDNARODNIH TELESIH.

Na podlagi predloga Odbora za zunanjo politiko z dne 17. 4. 2024 je pripravljen predlog sklepa, ki ste ga prejeli s sklicem seje Kolegija in sicer, odpiram razpravo glede tega. Sprašujem, želi morda kdo razpravljati? (Ne.) Ne želi. Torej, razpravo zaključujem in prehajamo na glasovanje.

Na glasovanje dajem predlog sledečega sklepa: sprejme se Predlog sklepa o spremembah Sklepa o imenovanju delegacij Državnega zbora v mednarodnih parlamentarnih institucijah ter mednarodnih organizacijah in mednarodnih telesih.

Glasujemo. Za so glasovale vse poslanske skupine, proti nihče.

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

In s tem zaključujem to točko dnevnega reda in 81. sejo Kolegija in vam želim uspešen in deloven dan. Na svidenje!