87. redna seja

Kolegij predsednice Državnega zbora

31. 5. 2024

Transkript seje

Lepo pozdravljeni. Začenjam 87. sejo Kolegija in vas obveščam o nadomeščanju članov kolegija, in sicer doktorica Vida Čadonič Špelič nadomešča vodjo Poslanske skupine Nova Slovenija Janeza Ciglerja Kralja, Lenart Žavbi nadomešča vodjo Poslanske skupine Svoboda magistra Boruta Sajovica, Andrej Hoivik nadomešča vodjo Poslanske skupine SDS Jelko Godec in pa magistrica Bojana Muršič nadomešča vodja Poslanske skupine SD Janija Prednika.

In gremo kar na 1. TOČKO, TO JE DOGOVOR O SKLICU IZREDNE SEJE DRŽAVNEGA ZBORA.

S sklicem seje kolegija ste kot gradivo k tej točki prejeli zahtevo skupine poslank in poslancev s prvopodpisanim magistrom Borutom Sajovicem za sklic izredne seje Državnega zbora in v zvezi s sklicem 73. izredne seje predlagam sledeče. Predlog dnevnega reda, imamo eno točko - Predlog sklepa o priznanju neodvisnosti in suverenosti Države Palestine. Datum seje bi bil v torek, 4. junija 2024, ob 16. uri do zaključka seje. Najava časa za razpravo: za poslanske skupine ena točka po tretjem odstavku 67. člena Poslovnika, do 15 minut za dopolnilno obrazložitev predlagatelja predloga sklepa, to je Vlada, in do 60 minut za razpravo predlagatelja.

In zdaj odpiram razpravo, če kdo želi. Ne bo razprave. Dobro, potem dajem na glasovanje prvi sklep: Poslanske skupine k točki dnevnega reda 73. izredne seje Državnega zbora najavijo čas v skladu s tretjim odstavkom 67. člena Poslovnika Državnega zbora.

Kdo je za? Soglasno. Hvala lepa.

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

In ... Prosim? / oglašanje iz dvorane/

SDS je kvorum tukaj.

Aha, vi ste vzdržani, aha, dobro, okej.

Potem ugotavljam kljub temu, da je sklep sprejet brez glasu proti sicer.

Potem na glasovanje dajem sklep: Predlagatelj predloga sklepa (Vlada) ima za dopolnilno obrazložitev na voljo do 15 minut, za razpravo pa do 60 minut.

Kdo je za? Aha, vse poslanske skupine razen Poslanske skupine SDS. Je kdo proti? Ni. Dobro.

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

In predlagam, da odločamo še o sklepu, s katerim bi matičnemu delovnemu telesu, to je Odbor za zunanjo politiko, izjemoma omogočili delo po 22. uri, če bi bilo to potrebno. Bi kdo razpravljal? Nihče.

Torej, na glasovanje dajem sklep: Odbor za zunanjo politiko lahko za obravnavo zadeve z dnevnega reda 73. izredne seje Državnega zbora po potrebi zaseda tudi po 22. uri.

Kdo je za? Poslanske skupine SD, Svoboda. Aha, minister in poslanec narodne skupnosti. In pa ... / oglašanje iz dvorane/ Aha, je kdo proti? Zdaj, prosim, dvignite roke. Aha, Levica je proti in Poslanska skupina SDS in Poslanska skupina Nova Slovenija.

In ugotavljam, da je sklep sprejet.

S tem zaključujem to točko in tudi 87. sejo Kolegija. Hvala lepa.