91. redna seja

Kolegij predsednice Državnega zbora

21. 6. 2024

Transkript seje

Dobro jutro! Lep pozdrav!

Začenjam 91. sejo kolegija, ki je bila sklicana na podlagi zahteve Poslanskih skupin Levica, Svoboda in Socialnih demokratov.

Vse prisotne lepo pozdravljam in vas obveščam, da kolegico Jelko Godec, vodjo Poslanske skupine SDS nadomešča kolega Rado Gladek in pa kolega doktorja Mateja Tašnerja Vatovca, vodjo Poslanske skupine Levica, nadomešča kolegica Nataša Sukič.

Imamo samo ENO TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZA OBRAVNAVO PREDLOGA ZAKONA PO SKRAJŠANEM POSTOPKU.

Gradivo ste prejeli s sklicem seje in prehajamo na obravnavo predloga, da se po skrajšanem postopku obravnava Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Stanovanjskega zakona in besedo dajem generalni sekretarki Vlade Barbari Kolenko Helbl.

Izvolite.

Barbara Kolenko Helbl

Hvala.

Predlagamo obravnavo zakona po skrajšanem postopku, ker gre za spremembe in pa dopolnitve, ki so vezane na odločbo Ustavnega sodišča. Potem gre še za ene druge prilagoditve zakonodaji, ki ureja pridobivanje podatkov in pa nekatere manj zahtevne spremembe, ki se nanašajo na Stanovanjski sklad, njegovo ureditev, upravo, pristojnosti imenovanja, razrešitve in pa potem možnost dajanja dolgoročnih posojil z ugodno obrestno mero, in sicer posameznim javnim stanovanjskim skladom, lokalnim skupnostim in pa neprofitnim stanovanjskim organizacijam za pridobivanje neprofitnih stanovanj.

Hvala.

Ja, hvala lepa.

Odpiram razpravo.

Izvolite, kolega Sajovic.

mag. Borut Sajovic

Hvala lepa.

V Svobodi bomo podprli. S tem kažemo, bi rekel, željo po ureditvi problematike in pa seveda tudi sporočamo, da so nam odločbe Ustavnega sodišča pomembne, da ga spoštujemo in da stvari želimo čim prej urediti.

Hvala lepa.

Kolegica Sukič, izvolite.

Nataša Sukič

Ja, saj veste, da bomo v Levici večkrat z veseljem to podprli.

Pozdravljamo pripravljenost koalicije, da se na tem področju stvari premaknejo tja, kamor se morajo premakniti. To je tisto, za kar se v Levici borimo že deset let, tako da ni dileme, da bomo to podprli.

Hvala lepa.

No, moram povedati, da se nam je pridružil še kolega Jonas Žnidaršič, - pozdravljeni, dobro jutro! -, ki nadomešča vodjo Poslanske skupine SD Janija Prednika. Boste kaj povedali nam? (Ne.) Ne, dobro, potem bo še kdo drug morda kaj dodal? (Ne.) Ne, potem pa ne bo razprave in oziroma zaključujem razpravo, se opravičujem, zaključujem zdaj razpravo.

In dajem na glasovanje sklep: "Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Stanovanjskega zakona se obravnava po skrajšanem postopku."

Glasujemo. Kdo je za? (Vse prisotne poslanske skupine, razen Poslanske skupine SDS. Poslanska skupina Nova Slovenija ni prisotna.) Je kdo proti? (Ne.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

S tem zaključujem to točko dnevnega reda in tudi 91. sejo kolegija vam želim lep dan in lep vikend!

Seja Kolegija se je končala 21. junija 2024 ob 10.05.