94. redna seja

Kolegij predsednice Državnega zbora

9. 7. 2024

Transkript seje

mag. Urška Klakočar Zupančič

Dobro jutro! Začenjam 94. sejo kolegija in vse prisotne lepo pozdravljam.

Obveščam vas o nadomeščanju članov Kolegija, in sicer poslanec Jožef Horvat nadomešča vodjo Poslanske skupine Nova Slovenija Janeza Ciglerja Kralja, poslanec Milan Jakopovič nadomešča vodjo Poslanske skupine Levice doktor Mateja Tašnerja Vatovca in pa poslanec Anton Šturbej nadomešča vodjo Poslanske skupine SDS Jelko Godec.

1. TOČKA DNEVNEGA REDA JE PREDLOG ZA OBRAVNAVO PREDLOGOV ZAKONOV PO NUJNEM POSTOPKU.

Gradivo ste prejeli s sklicem. Odločali in še prej razpravljali bomo o dveh predlogih za obravnavo predloga zakona po nujnem postopku. Najprej o tem, da se po nujnem postopku obravnava Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023. Izvolite, generalna sekretarka Vlade, Barbara Kolenko Helbl, imate besedo.

Barbara Kolenko Helbl

Hvala. Državnemu zboru predlagamo obravnavo predloga po nujnem postopku zato, ker gre v bistvu za dodatne organizacijske ukrepe, ki se nanašajo še na odpravo posledic naravne nesreče, se pravi poplav in pa plazov iz leta 2023. Hvala.

Hvala lepa, odpiram razpravo. Morda kdo želi? Izvolite, kolega Sajovic.

Hvala lepa. V poslanski skupini podpiramo in pozdravljamo. Ko smo delali primerjavo recimo s potresom v Posočju in s to veliko naravno nesrečo, vidimo, da so prizadevanja in pa rezultati vlade in pa ministrstev izjemni, veliki, dobro se napreduje. Treba je pa vedeti, da gre to za dolgoleten proces. In če se v tem procesu ugotavlja, da se pokažejo rešitve s katerimi bomo v dobro državljank in državljanov še hitrejši, še uspešnejši je to seveda za pozdraviti. In če to storimo pred poletjem bomo koristi in pa rešitve tega zakona jeseni že lahko implementirali v prakso.

Hvala lepa. Želi morda še kdo besedo? Če ne, potem zaključujem razpravo.

Na glasovanje dajem sklep: Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 se obravnava po nujnem postopku.

Glasujemo. Kdo je za? Poslanske skupine Svoboda, Levica in SD. Je kdo proti? Nihče. Se opravičujem, proti pa sta poslanski skupini SDS in Nova Slovenija.

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Zdaj prehajamo na obravnavo, da se po nujnem postopku obravnava Predlog zakona o ukrepih za optimizacijo določenih postopkov na upravnih enotah. Izvolite, besedo imate generalna sekretarka Vlade.

Barbara Kolenko Helbl

Hvala. Državnemu zboru predlagamo obravnavo predloga zakona po nujnem postopku, ker gre za preprečitev težko popravljivih posledic za delovanje države na področju delovanja upravnih enot, in sicer gre za področje tujcev. Tukaj so oziroma obstajajo določene administrativne ovire, ki ovirajo delo in s temi predlogi se pospešuje oziroma olajša delo na upravnih enotah. Hvala.

Hvala lepa. Odpiram razpravo, če želi kdo besedo? Nihče. Torej ne bo razprave.

Prehajamo na glasovanje. Na glasovanje dajem sklep: Predlog zakona o ukrepih za optimizacijo določenih postopkov na upravnih enotah se obravnava po nujnem postopku.

Glasujemo. Kdo je za? Poslanske skupine Svoboda, Levica in SD. Je kdo proti? Poslanski skupini Nova Slovenija in SDS.

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

S tem zaključujem to točko.

Prehajamo na 2. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA DOGOVOR O SKLICU IZREDNE SEJE DRŽAVNEGA ZBORA.

Ugotavljam, da se lahko na dnevni red 76. izredne seje uvrsti uvrstita točki dnevnega reda Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 in tudi Predlog zakona o ukrepih za optimizacijo določenih postopkov na upravnih enotah, kjer je Kolegij odločil, da se predloga zakona obravnavata po nujnem postopku. Zato v zvezi s sklicem 76. izredne seje predlagam sledeče: predlog dnevnega reda bi bil štiri točke, in sicer: Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023, nujni postopek, Predlog zakona o ukrepih za optimizacijo določenih postopkov na upravnih enotah, nujni postopek, Predlog zakona o spremembah Zakona o ureditvi določenih vprašanj zaradi končne razsodbe Arbitražnega sodišča na podlagi Arbitražnega sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Hrvaške, skrajšani postopek in pa Predlog zakona o spremembah in dopolnitvi Zakona o rudarstvu, prva obravnava.

Datum seje bi bil v ponedeljek, 15. julija 2024, ob 10. uri do zaključka seje.

Najava časa za razpravo za poslanske skupine ena točka po tretjem odstavku 67. člena Poslovnika do 5 minut za dopolnilno obrazložitev predlagateljev predlogov zakonov in do 5 minut za predstavitev mnenja Vlade pri 4. točki ter do 30 minut za razpravo predlagateljev, do 30 minut za razpravo Vlade pri 4. točki.

Odpiram razpravo, če kdo želi. Nihče.

Torej, prehajamo na glasovanje.

Na glasovanje dajem sklep: poslanske skupine k 1. točki dnevnega reda 76. izredne seje Državnega zbora najavijo čas v skladu s tretjim odstavkom 67. člena Poslovnika Državnega zbora.

Glasujemo. Kdo je za? Soglasno. Hvala lepa.

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Na glasovanje dajem sklep: Predlagatelja predlogov zakonov imata do 5 minut za dopolnilno obrazložitev ter do 30 minut za razpravo, Vlada ima pri 4. točki za predstavitev mnenja na voljo do 5 minut in za razpravo do 30 minut.

Glasujemo. Kdo je za? Tudi soglasno. Hvala lepa.

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Zdaj predlagam, da odločamo še o sklepu s katerimi matičnima delovnima telesoma, to sta Odbor za infrastrukturo, okolje in prostor ter Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo izjemoma omogočili delo po 22. uri, če bo to potrebno. Želi kdo besedo? Ne.

Dajem na glasovanje sklep: Odbor za infrastrukturo, okolje in prostor ter Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo lahko za obravnavo zadev iz dnevnega reda 76. izredne seje Državnega zbora po potrebi zasedata tudi po 22. uri.

Glasujemo. Kdo je za? Poslanske skupine SD, Levica in Svoboda. Je kdo proti? Poslanski skupini Nova Slovenija in SDS.

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

In s tem je ta točka zaključena.

Še eno točko imamo in TO JE PREDLOG ZA OBRAVNAVO PREDLOGA ZAKONA PO SKRAJŠANEM POSTOPKU.

Gradivo ste prejeli. In prehajamo na obravnavo predloga, da se po skrajšanem postopku obravnava Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača Koper. Besedo dajem generalni sekretarki Vlade, izvolite.

Barbara Kolenko Helbl

Hvala. Državnemu zboru predlagamo obravnavo predloga zakona po skrajšanem postopku, ker gre za manj zahtevne spremembe zakona. Gre pa za uveljavitev koncepta v bistvu za izgradnjo povezave Divača-Koper kot enovit projekt dvotirne proge, pri čemer se dodaja dejansko pridobitev koncesije za izgradnjo in gospodarjenje z novim vzporednim tirom, ki jo dobi družba 2TDK. Hvala.

Hvala lepa. Želi kdo besedo? Izvolite, kolega Horvat.

Hvala lepa, spoštovana gospa predsednica. Jaz samo opozarjam, ampak seveda ne želim komplicirati. Po moji oceni ni poslovniških pogojev, da bi o tem zakonu, o predlogu zakona odločali danes. Namreč, od datuma posredovanja poslancem bi moralo miniti 5 dni. Zdaj kolikor jaz štejem teh pet dni še ni, bo šele jutri, ampak kakorkoli, samo opozarjam, samo opozarjam, da spoštujemo našo malo Ustavo. Hvala lepa.