95. redna seja

Kolegij predsednice Državnega zbora

15. 7. 2024

Transkript seje

Dobro jutro!

Začenjam 95. sejo kolegija. Vse prisotne lepo pozdravljam!

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - DOGOVOR O SKLICU IZREDNE SEJE DRŽAVNEGA ZBORA.

S sklicem seje ste kot gradivo k tej točki prejeli dve zahtevi skupine poslank in poslancev s prvopodpisanim magistrom Borutom Sajovicem za sklic izredne seje Državnega zbora. Predlagam, da na podlagi obeh zahtev skličemo eno izredno sejo, pri čemer v zvezi s sklicem 77. izredne seje Državnega zbora predlagam sledeče: predlog dnevnega reda, 1. točka je Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o parlamentarni preiskavi skrajšani postopek, gre za glasovanje o predlogu zakona, in 2. točka Predlog zakona o začasnih ukrepih za izboljšanje kadrovskih in delovnih pogojev ter zmogljivosti pri izvajalcih socialnovarstvenih storitev in dolgotrajne oskrbe, tretja obravnava. Datum seje: danes, ponedeljek, 15. julija 2024, 15 minut po končani 76. izredni seji in do zaključka seje. Najava časa za razpravo: za poslanske skupine ena točka po tretjem odstavku 67. člena Poslovnika Državnega zbora do 5 minut za dopolnilno obrazložitev predlagatelja predloga zakona, to je Vlada, in do 30 minut za razpravo predlagatelja.

Odpiram razpravo, če želi kdo besedo? (Ne.)

Prehajamo na glasovanje. Na glasovanje dajem sklep: poslanske skupine k 1. točki dnevnega reda 77. izredne seje Državnega zbora najavijo čas v skladu s tretjim odstavkom 67. člena Poslovnika.

Glasujemo. Kdo je za? (Poslanske skupine Svoboda, SD, Levica in poslanec narodne skupnosti.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Na glasovanje dajem še en sklep: Predlagatelj predloga zakona, Vlada, ima do 5 minut za dopolnilno obrazložitev ter do 30 minut za razpravo.

Glasujemo. Kdo je za? (Poslanske skupine Svoboda, SD, Levica in poslanec narodne skupnosti.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

S tem zaključujem to točko dnevnega reda.

Prehajamo na 2. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZA OBRAVNAVO PREDLOGA ZAKONA PO SKRAJŠANEM POSTOPKU.

Gradivo ste prejeli s sklicem seje Kolegija in prehajamo na obravnavo predloga, da se po skrajšanem postopku obravnava Predlog zakona o dopolnitvah Zakona o izenačevanju možnosti invalidov.

Besedo dajem predstavnici Vlade, generalni sekretarki Barbari Kolenko Helbl.

Izvolite.

Barbara Kolenko Helbl

Hvala.

Predlagamo obravnavo zakona po skrajšanem postopku, ker gre za manj zahtevne dopolnitve zakona, ki se nanašajo na zagotovitev pravnih podlag za črpanje evropskih sredstev preko javnih razpisov, pri čemer se širi tudi nabor izvajalcev, programov in projektov, ki so invalidom namenjeni.

Hvala.

Hvala lepa.

Želi kdo besedo? (Ne.)

Prehajamo na glasovanje. Na glasovanje dajem sklep: Predlog zakona o dopolnitvah Zakona o izenačevanju možnosti invalidov se obravnava po skrajšanem postopku.

Glasujemo. Kdo je za? (Poslanske skupine Svoboda, SD, Levica in Poslanec narodne skupnosti.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

S tem zaključujem to točko in tudi 95. sejo Kolegija.

Se vidimo na plenarni seji!