26. nujna seja

Mandatno-volilna komisija

3. 9. 2024

Transkript seje

Lepo pozdravljeni! Pričenjam 26. nujno sejo Mandatno-volilne komisije.

Vse članice in člane in ostale prisotne lepo pozdravljam!

Obveščam vas, da imamo par poslancev, ki so se opravičili, in sicer so to Ferenc Horváth, Bojana Muršič, Jelka Godec in pa Alenka Jeraj. Potem pa imamo še nekaj pooblastil in sicer Sara Žibrat nadomešča Tamaro Vonta, Milan Jakopovič nadomešča doktorja Mateja Tašnerja Vatovca, doktorica Mirjam Bon Klanjšček nadomešča magistra Boruta Sajovica in pa Zoran Mojškerc nadomešča Danijela Krivca.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red Sklepa o pravici Franca Francisca Estanislaa Medica in Andreja Poglajna do opravljanja funkcije poslanca za preostanek mandatne dobe Državnega zbora.

K dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za razširitev oziroma za umik točke, zato je dnevni red določen tako kot je bil s sklicem tudi predlagan.

In prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA.

Gradivo je objavljeno na spletni strani Državnega zbora. Na sejo sem vabila Državno volilno komisijo in pa kandidata za poslanca Franca Francisca Estanislaa Medica in Andreja Poglajna. Državni zbor je na 22. seji 8. julija 2024 sprejel sklep o potrditvi izvolitve poslank in poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament in o prenehanju mandatov poslancema Državnega zbora, s katerim je ugotovil, da zaradi nezdružljivosti funkcije poslanca v Evropskem parlamentu s funkcijo poslanca Državnega zbora poslancema magistru Branku Grimsu in magistru Mateju Toninu z dnem nastopa funkcije poslancev v Evropskem parlamentu prenehata mandata poslancev Državnega zbora.

Glede na to je predsednica Državnega zbora zaprosila Državno volilno komisijo, da obvesti Državni zbor, katera kandidata imata pravico opravljati funkcije poslancev oziroma poslank za preostanek mandatne dobe Državnega zbora namesto poslancev magistra Branka Grimsa in magistra Mateja Tonina, magister Branko Grims in magister Matej Tonin pa sta v funkciji poslanca v Evropskem parlamentu nastopila s prvim zasedanjem novega sklica Evropskega parlamenta, to je 16. julija 2024.

Iz sklepov Državne volilne komisije izhaja, da zaradi prenehanja mandata poslancu magistru Mateju Toninu, postane poslanec za preostanek mandatne dobe Državnega zbora Franc Francisco Estanislao Medic, rojen 29. marca 1958, stanujoč Ulica Otona Župančiča 48, Idrija. Zaradi prenehanja mandata poslancu magistru Branku Grimsu pa postane poslanec za preostanek mandatne dobe Državnega zbora Andrej Poglajen, rojen 5. junija 2000, stanujoč Triglavska ulica 13, Idrija. Kandidata za poslanca sta Mandatno-volilni komisiji predložila potrdili Državne volilne komisije iz katerih izhaja njuna pravica do poslanskega mandata za preostanek mandatne dobe Državnega zbora. Ugotavljam, da v zakonskem roku, torej do današnje seje Mandatno-volilne komisije ni bila vložena nobena pritožba zoper sklepa Državne volilne komisije na podlagi 109. člena Zakona o volitvah v Državni zbor.

Želi kdo od članic in članov komisije razpravljati? (Ne.) Ugotavljam, da ne. Torej zaključujem razpravo in ugotavljam, da potrditev mandatov poslancema ni sporna.

Zato na podlagi 13. in 17. člena Poslovnika Državnega zbora dajem na glasovanje naslednji sklep: Mandatno-volilna komisija predlaga Državnemu zboru, da na podlagi tretjega odstavka 82. člena Ustave Republike Slovenije, 7. člena Zakona o poslancih, 13. člena v povezavi s 17. členom ter 112. člena Poslovnika Državnega zbora sprejme naslednji sklep: Potrdita se mandata poslancema Državnega zbora Francu Franciscu, Estanislau Medicu, rojenemu 29. marca 1958, stanujočemu Ulica Otona Župančiča 48, Idrija, in Andreju Poglajnu, rojenemu 5. junija 2000 stanujočemu Triglavska ulica 13, Idrija.

Glasujemo. Za je glasovalo 13, proti nihče. (Za je glasovalo 13.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Zaključujem to točko dnevnega reda in 26. nujno sejo Mandatno-volilne komisije. Uspešen dan.