74. redna seja

Odbor za zunanjo politiko

5. 9. 2024

Transkript seje

Dobro jutro, spoštovane kolegice, spoštovani kolegi!

Pričenjam 74. redno sejo Odbora za zunanjo politiko.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji člani odbora in sicer sem prejel opravičila za poslanca Jerneja Vrtovca in pa Žana Mahniča, hkrati pa na seji s pooblastili sodelujejo naslednje poslanke in poslanci: tako poslanka Tereza Novak nadomešča poslanko Lucijo Tacer, poslanec Rado Gladek nadomešča poslanca Janeza Janšo, poslanec Tomaž Lah nadomešča poslanko Leno Grgurevič in pa poslanka Andreja Rajbenšu nadomešča poslanca magistra Deana Premika.

Pozdravljam vse prisotne!

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora.

27. 8. ste prejeli predlog za širitev dnevnega reda s točko 1.a.

Torej najprej bi glasovali o predlogu za širitev s točko 1.a.

Glasujemo. / medsebojni pogovor/ Prekinjam glasovanje. Dajte pogledati, če lučke svetijo, rumene, bolj na nežno dajmo. Bo? Ponavljam glasovanje.

Torej, glasujemo o predlogu za širitev s točko 1.a.

Glasujemo. Navzočih je 8 poslank in poslancev, za je glasovalo 8, proti nihče.

(Za je glasovalo 8.) (proti nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet in je določen takšen dnevni red seje, kot je bil predlagan s sklicem in seveda z izglasovanimi širitvami.

In sedaj prehajam na A.1 TOČKO DNEVNEGA REDA - MEDNARODNA DEJAVNOST DRŽAVNEGA ZBORA.

Pod to točko smo prejeli naslednje gradivo: Predlog Poslanske skupine NSi za spremembo sestave delegacij Državnega zbora v mednarodnih institucijah, Predlog Poslanske skupine SDS za člana v stalni delegaciji v parlamentarni skupščini NATO in pa Predlog Poslanske skupine Svoboda za nadomestno članico Stalne delegacije Državnega zbora v parlamentarni skupščini OVSE, torej PS OVSE.

Poslanska skupina Nove Slovenije je predlagala naslednji spremembi pri sestavi delegacije Državnega zbora v mednarodnih institucijah, in sicer magistra Janeza Žaklja za vodjo parlamentarne skupščine Nato, namesto magistra Mateja Tonina in pa Jožefa Horvata za člana PS OVSE namesto magistra Janeza Žaklja.

Poslanska skupina SDS je predlagala, da se v Stalno delegacijo Državnega zbora Republike Slovenije v parlamentarni skupščini Nato imenuje poslanca Žana Mahniča, dosedanjega nadomestnega člana, torej, ki je bil do sedaj nadomestni član, sedaj pa se imenuje za člana in pa Poslanska skupina Svoboda predlaga, da nezasedeno mesto v Stalni delegaciji Državnega zbora v parlamentarni skupščini OVSE zasede poslanka Tereza Novak.

Želi kdo razpravljati v zvezi s tem? (Ne.) Ugotavljam, da ne, potem pa predlagam, da glasujemo najprej o naslednjem predlogu sklepa: Odbor za zunanjo politiko predlaga Kolegiju predsednice Državnega zbora, da za novega vodjo Delegacije Državnega zbora Republike Slovenije v parlamentarni skupščini Nato namesto magistra Mateja Tonina, Poslanska skupina Nova Slovenija imenuje magistra Janeza Žaklja, prav tako iz Poslanske skupine Nova Slovenija.

Glasujemo. Navzočih je 8 poslank in poslancev, za je glasovalo 8, proti (?)

(Za je glasovalo 8.)(Proti ?)

In tako ugotavljam, da je predlog sprejet.

Glasujemo sedaj še o naslednjem predlogu sklepa, ki se glasi: Odbor za zunanjo politiko predlaga Kolegiju predsednice Državnega zbora, da za novega člana delegacije Državnega zbora Republike Slovenije v parlamentarni skupščini OVSE namesto magistra Janeza Žaklja, Poslanska skupina NSi imenuje Jožefa Horvata, prav tako Poslanska skupina NSi.

Glasujemo. Navzočih je 8 poslank in poslancev, za je glasovalo 8, proti nihče.

(Za je glasovalo 8.) (Proti nihče.)

In ugotavljam, da je predlog sprejet.

Glasujemo o predlogu za člana v mednarodni delegaciji s strani stranke SDS.

Glasujemo o naslednjem predlogu sklepa: Odbor za zunanjo politiko predlaga Kolegiju predsednice Državnega zbora, da dosedanjega nadomestnega člana delegacije Državnega zbora Republike Slovenije v parlamentarni skupščini Nato, Žana Mahniča, Poslanska skupina SDS imenuje za člana.

Glasujemo. Navzočih je 8 poslank in poslancev, za je glasovalo 7, proti nihče.

(Za je glasovalo 7.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet.

Glasujemo še o predlogu za člana v stalni mednarodni delegaciji s strani Poslanske skupine Svoboda.

Glasujemo o naslednjem predlogu sklepa: Odbor za zunanjo politiko predlaga Kolegiju predsednice Državnega zbora, da na nezasedeno mesto za nadomestno članico delegacije Državnega zbora Republike Slovenije v parlamentarni skupščini OVSE imenuje Terezo Novak, Poslanska skupina Svoboda.

Glasujemo. Navzočih je 9 poslank in poslancev, za je glasovalo 9, proti nihče.

(Za je glasovalo 9.) (Proti nihče.)

In ugotavljam, da je predlog sprejet.

Tako, zaključujem to točko dnevnega reda in vas obveščam, da sejo odbora prekinjam za 10 minut.

V nadaljevanju bo seja potekala brez navzočnosti javnosti in zato s sejo nadaljujemo ob 8. in 18. uri.

Odprti del seje se je končal 5. septembra 2024 ob 8.08.