26. redna seja

Mandatno-volilna komisija

19. 9. 2024

Transkript seje

Dober dan!

Pričenjam 26. sejo Mandatno-volilne komisije.

Vse prisotne lepo pozdravljam!

Obveščam vas, da imam eno opravičilo, opravičil se je kolega Ferenc Horváth, pa tudi nekaj pooblastil in sicer poslanka Sandra Gazinkovski nadomešča poslanko Tamaro Vonta, poslanka Lucija Tacer nadomešča magistrico Natašo Avšič Bogovič, Franc Medic nadomešča Janeza Ciglerja Kralja in Rastislav Vrečko Darka Krajnca.

S sklicem te seje ste prejeli naslednji dnevni red: Predlog za imenovanje na sodniško mesto vrhovne sodnice na Vrhovnem sodišču Republike Slovenije, Predloga za izvolitev v sodniški funkciji na sodniški mesti okrožnih sodnikov na Okrožnem sodišču v Celju, 3. točka: Predlog za izvolitev v sodniško funkcijo na sodniško mesto okrajne sodnice na Okrajnem sodišču v Radovljici, 4. točka: določitev kandidacijskega postopka za imenovanje predsednika in pet članov Državne volilne komisije ter njihovih namestnikov, 5. točka: Nadzor po 21. členu Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Nato pa sem 9. septembra in 12. septembra predlagala še razširitev dnevnega reda seje, z a1. točko: Kandidatna lista za izvolitev dveh članov Sodnega sveta, 3.a točko: Predlog sklepa o spremembi Sklepa o sestavi in imenovanju predsednika, podpredsednika, članov in namestnikov članov Preiskovalne komisije o ugotavljanju morebitne politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma nedopustnega političnega vmešavanja v delo policije in drugih pristojnih državnih organov s področja davkov in preprečevanja pranja denarja ter nedopustnega političnega vplivanja na potek oziroma izid posameznih predkazenskih postopkov in finančnega nadzora ter odkrivanja in preprečevanja pranja denarja in 4.a točko: Administrativne zadeve.

Želi kdo v imenu Poslanske skupine predstaviti stališče o predlogih za razširitev? (Ne.) Ugotavljam, da ne.

Torej glasujemo o predlagani razširitvi dnevnega reda seje, z novo a1. točko.

Glasujemo. Za je glasovalo 14 poslank in poslancev, nihče ni bil proti.

(Za je glasovalo 14.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet.

Sedaj glasujemo o razširitvi z novo 3.a točko.

Glasujemo. Za je glasovalo 15 poslank in poslancev, nihče ni bil proti.

(Za je glasovalo 15.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je tudi ta predlog sprejet.

Sedaj pa glasujemo še o razširitvi z novo 4.a točko.

Glasujemo. Za je glasovalo 15 poslank in poslancev, nihče ni bil proti.

(Za je glasovalo 15.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je tudi ta predlog sprejet. Kot običajno ste tudi za današnjo sejo nekatera gradiva prejeli v varovani predal v sistemu Udis zaradi varstva osebnih podatkov. V kolikor jih nameravate navajati, vas prosim, da me na to predhodno opozorite, da bomo skladno s poslovnikom sejo v takem primeru zaprli za javnost.

Sedaj pa prehajamo na A1 TOČKO DNEVNEGA REDA - OBRAVNAVA KANDIDATNE LISTE ZA IZVOLITEV DVEH ČLANOV SODNEGA SVETA, ki jo je Državnemu zboru predložila predsednica Republike. Del gradiva je objavljen pri EPA, celotno gradivo pa, kot rečeno, zaradi varstva podatkov v sistemu Udis.

K tej točki dnevnega reda sem vabila Urad predsednice republike, seje se udeležuje gospod Jan Kovačič, generalni sekretar Urada predsednice. Prav lepo pozdravljeni!

Torej, Državni zbor izvoli pet članov Sodnega sveta, in sicer na predlog predsednice republike, izmed univerzitetnih profesorjev prava, odvetnikov in drugih pravnikov. Člani Sodnega sveta se izvolijo za dobo šestih let in po poteku te dobe ne morejo biti takoj ponovno izvoljeni. Vsaka tri leta se volijo dva ali trije člani Sodnega sveta, ki jih voli Državni zbor.

Državni zbor je na seji 23. maja 2024 odločal o izvolitvi treh članov Sodnega sveta, ki se jim je mandat iztekel 4. 7. 2024, pri tem pa izvolil le enega člana, zato je predsednica Državnega zbora za dva člana Sodnega sveta na podlagi 15. člena Zakona o Sodnem svetu razpisala ponovne volitve, ki bodo v četrtek, 26. septembra 2024. Predsednica republike je na kandidatno listo za izvolitev dveh članov uvrstila štiri kandidate, to so: Tanja Bohl, doktorica Ana Kerševan, Sandra Marčič in doktor Miha Šepec. Kandidatna lista je obrazložena. Vsebuje tudi opise poklicnega in strokovnega delovanja posameznih kandidatov, priložena so tudi soglasja kandidatov h kandidaturam. Volitve članov sodnega sveta, ki jih na predlog predsednice republike izvoli Državni zbor, so tajne, kandidat pa je izvoljen, če zanj glasuje večina poslancev, ki so oddali veljavne glasovnice. Končno izbiro dveh članov bo torej opravil Državni zbor s tajnim glasovanjem, mi pa bomo tukaj glasovali le o sklepu s predlogom Državnemu zboru.

Želite, gospod Kovačič, dodatno obrazložiti predlog? Izvolite.

Jan Kovačič

Spoštovana gospa predsednica komisije, hvala za besedo in priložnost, da predstavim predlog predsednice Republike Slovenije.

Spoštovane poslanke, spoštovani poslanci, članice in člani Mandatno-volilne komisije, gospa predsednica Sodnega sveta! Predsednica republike je za predloge morebitnih kandidatov zaprosila Odvetniško zbornico Slovenije, Zvezo društev pravnikov Slovenije, Notarsko zbornico Slovenije, Pravno fakulteto Univerze v Ljubljani, Pravno fakulteto Univerze v Mariboru ter Evropsko pravno fakulteto Nove Univerze. Na javni poziv je Urad predsednice Republike Slovenije prejel deset predlogov. Kot pri vseh tovrstnih postopkih doslej smo v Uradu predsednice republike s kandidati za člane Sodnega sveta opravili pogovor. Ker je predsednica republike končno odločitev o predlogu želela sprejeti čim bolj objektivno, neodvisno in na temeljih strokovnosti in kompetentnosti, ki so nujni za opravljanje poslanstva Sodnega sveta. Kandidati so s tem dobili možnost, da se osebno predstavijo. Pogovor s kandidatkami in kandidati je opravila štiričlanska komisija, ki je predsednici republike predstavila podrobno poročilo o pogovorih. Po preučitvi prijavne dokumentacije poročila komisije, temeljitem razmisleku in pogovorih predsednice republike z vodji oziroma namestniki vodij vseh poslanskih skupin je predsednica republike na kandidatno listo uvrstila štiri kandidate, ki jih Državnemu zboru predlaga v izvolitev za dva člana Sodnega sveta. To so, kot je že naštela gospa predsednica Komisije, Tanja Bohl, doktorica Ana Kerševan, Sandra Marčič in izredni profesor doktor Miha Šepec. Dovolite, da kandidatke in kandidate v nadaljevanju tudi kratko predstavim.

Tanjo Bohl je za kandidatko za članico Sodnega sveta predsednici republike predlagala Odvetniška zbornica Slovenije. Je strokovnjakinja na področju delovnega prava in prava socialne varnosti ter že več kot deset let vodi svojo odvetniško pisarno pri Odvetniški zbornici Slovenije. Ima status odvetnika, specialista za področje delovnega prava, poleg tega pa že vrsto let predseduje Komisiji za ugotavljanje primernosti poslovnih prostorov. V okviru svojega odvetniškega dela primarno sodeluje z delodajalci, svetuje jim v vseh delovnopravnih zadevah, v sodnih postopkih pred sodišči, zastopa tako delodajalce kot tudi delavce, dejavna je tudi na področju pogajanj s sindikati. Doktorico Ano Kerševan je za kandidatko za članico Sodnega sveta predsednice republike predlagala Zveza društev pravnikov Slovenije. Od septembra 2022 je generalna državna odvetnica, pred tem pa je bila višja državna odvetnica aktivna predvsem pri izdelavi pravnih mnenj na svetovalno analitičnem oddelku. Obravnavala je spore na oddelku za civilno in gospodarsko pravo ter sodelovala pri zastopanju Republike Slovenije v investicijskih arbitražah. Deset let je bila zaposlena kot strokovna sodelavka na Oddelku za gospodarsko sodstvo Okrožnega sodišča v Ljubljani. Magistrski študij in raziskovalno delo je opravljala v tujini, in sicer v Nemčiji in Združenih državah Amerike.

Sandra Marčič se je na javni poziv predsednice republike prijavila sama. Zaposlena je na Okrožnem sodišču na Ptuju, kjer je pravosodna svetnica na gospodarskem oddelku, pred tem pa je na Upravni enoti Maribor vodila Oddelek za občo upravo. Gospa Marčič je v svoji kandidaturi izpostavila dva temeljna razloga za odločitev, in sicer zastopanost 3308 javnih uslužbencev, ki tvorijo sodno osebje iz vrst katerega v Sodnem svetu ni predstavnika, vendar to osebje prispeva k izvajanju sodne veje oblasti in s tem k delovanju pravne države. Kot drugi razlog je navedla medgeneracijsko sodelovanje pravnih strokovnjakov, ki trenutno sestavljajo sodni svet z mlajšimi kolegi, ki si želijo in so pripravljeni konstruktivno sooblikovati pravosodni sistem.

Izrednega profesorja doktorja Miho Šepca je za kandidata za člana Sodnega sveta predsednici republike predlagala Pravna fakulteta Univerze v Mariboru. Je visokošolski učitelj in strokovnjak s področja pravnih znanosti. Njegovo temeljno področje je kazensko materialno in kazensko procesno pravo, ukvarja pa se tudi z ustavnim in medijskim pravom. Njegova bibliografija obsega več kot 200 publikacij, med katerimi izstopata uredništvo komentarja splošnega dela kazenskega zakonika in velikega komentarja Zakona o kazenskem postopku, med vidnejšimi dosežki pa je tudi soavtorstvo novega komentarja Ustave Republike Slovenije.

Kandidatke in kandidati, ki jih je predsednica Republike Slovenije uvrstila na kandidatno listo, so strokovnjaki na svojem področju z veliko izkušnjami in karierami. S svojimi dosedanjimi strokovnimi dosežki, izkazanim znanjem in delovanjem so se dokazali kot primerni za članstvo v Sodnem svetu, ki ga vidijo kot varuha samostojnosti, neodvisnosti in strokovnosti sodne veje oblasti ter spodbujevalca napredka. Predložena lista omogoča spoštovanim poslankam in poslancem Državnega zbora, da izmed njih izvolijo dva člana Sodnega sveta, ki bosta uspešno in strokovno opravljala to pomembno častno funkcijo. Hvala za vašo pozornost.

Najlepša hvala.

Odpiram razpravo. Borut Sajovic, izvolite.

Hvala lepa.

Podprl bom kandidatno listo. Hkrati pa bi izkoristil priložnost in se zahvalil gospodu Kovačiču in pa Uradu predsednice, da smo postopek izbire in imenovanja kandidatov nadgradili, se posvetovali, kar omogoča Državnemu zboru, poslankam in poslancem lažjo in preglednejšo izbiro. Hvala.

Hvala lepa.

Želi še kdo? Ugotavljam, da ne. Torej, zaključujem razpravo in ugotavljam, da se je Mandatno-volilna komisija seznanila s kandidatno listo za izvolitev dveh članov Sodnega Na glasovanje dajem naslednji predlog sklepa: Mandatno-volilna komisija predlaga Državnemu zboru, da izmed kandidatov na kandidatni listi izvoli dva člana Sodnega sveta.

Glasujemo. Za je glasovalo 16 poslank in poslancev, nihče ni bil proti.

(Za je glasovalo 16.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Zaključujem to točko dnevnega reda. Gospodu Kovačiču se zahvaljujem za sodelovanje.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZA IMENOVANJE NA SODNIŠKO MESTO VRHOVNE SODNICE NA VRHOVNEM SODIŠČU REPUBLIKE SLOVENIJE, ki ga je Državnemu zboru predložil Sodni svet. Obrazložene predloge Sodnega sveta k naslednjima točkama dnevnega reda ste članice in člani zaradi varstva podatkov prejeli v varovani predal v sistemu Udis. K 1., 2. in 3. točki dnevnega reda sem povabila predsednico Sodnega sveta, doktorico Urško Kežmah, ki jo prav lepo pozdravljam.

Sodni svet Državnemu zboru predlaga, da na sodniško mesto vrhovne sodnice na Vrhovnem sodišču Republike Slovenije imenuje Katarino Parazajde. Izvolite, gospa Kežmah, besedo za uvodno obrazložitev.

Urška Kežmah

Hvala lepa, gospa predsednica.

Lep pozdrav poslankam in poslancem, tokrat prvič v takšni vlogi. Res je, Sodni svet Republike Slovenije na predlog Vrhovnega sodišča Republike Slovenije izvedel izbirni postopek za izbiro kandidata vrhovnega sodnika za sojenje na civilnem oddelku. Na razpis so se prijavili ena kandidatka in trije kandidati. Tekom kandidacijskega postopka je eden od kandidatov kandidaturo umaknil, kasneje še eden, tako da smo na koncu imeli izbiro samo med dvema. Kot veste, Sodni svet izbiro opravlja v več fazah. Tudi tokrat je izvedel vse faze izbirnega postopka.

Vam pa kot najbolj kompetentno in primerno kandidatko za vrhovno sodnico na Vrhovnem sodišču Republike Slovenije predlaga prav kandidatko Katarino Parazajda. Gre za kandidatko, ki ima zelo nadpovprečne delovne sposobnosti, ki jih bom sedaj seveda podrobneje obrazložila. Kriteriji Sodnega sveta so predpisani v zakonu in jih Sodni svet pri svoji izbiri vedno upošteva, in sicer so to delovne sposobnosti, strokovno znanje, upošteva se seveda predvsem sposobnost pisnega in ustnega izražanja, sposobnost analitičnega mišljenja, sposobnost strukturiranega dela, obseg strokovnega znanja, osebnostne lastnosti, zlasti odgovornost, zanesljivost, preudarnost, pa tudi socialne veščine, kjer se upoštevajo zlasti komunikacijske spretnosti, spretnosti obvladovanja konfliktnih situacij in seveda tudi sposobnost opravljanja vodstvenih nalog.

Kandidatka je dosedanjo celotno svojo poklicno pot posvetila sodstvu, tako je začela svojo karierno pot kot strokovna sodelavka, kasneje od leta 2004 na Okrajnem sodišču kot okrajna sodnica in že leta 2008 kot okrožna sodnica, kasneje pa višja sodnica na Višjem sodišču v Ljubljani, kjer na civilnem oddelku sodi še danes. Ni samo sodnica, ki sodi na svojem oddelku z več kot 20-letnimi izkušnjami, pri čemer gre za sodnico, ki je bila kar trikrat ocenjena nadpovprečno, kar pomeni, da je njeno delo ocenjeno kot nadpovprečno in z višjimi kriteriji, je pa to sodnica, ki veliko prispeva k izobraževanju, kajti posveča se ne samo kot sodnica mentorica mlajšim kolegom, ampak tudi izobražuje kot izvrstna civilno pravna strokovnjakinja, je publicistično aktivna, njene odločbe so argumentirane, jasne, ceni jo tudi oddelek Vrhovnega sodišča, ki ji je dal pozitivno mnenje, zato Sodni svet po opravljeni izbiri ocenjuje, da gre za najbolj primerno kandidatko za tako pomembno delo, kot je mesto vrhovnega sodnika na Vrhovnem sodišču.

Hvala lepa, predsednica.

Najlepša hvala.

Odpiram razpravo poslank in poslancev. Želi kdo besedo? (Ne.) Ugotavljam, da ne.

Torej prehajamo na glasovanje o naslednjem predlogu sklepa: "Mandatno-volilna komisija predlaga Državnemu zboru, da sprejme sklep, s katerim se na sodniško mesto vrhovne sodnice na Vrhovnem sodišču Republike Slovenije imenuje Katarina Parazajda."

Glasujemo. Za je glasovalo 9 poslank in poslancev, nihče pa ni bil proti.

(Za je glasovalo 9.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

In zaključujem to točko dnevnega reda.

Prehajamo na 2. točko - Predlog za izvolitev v sodniški funkciji na sodniški mesti okrožnih sodnikov na Okrožnem sodišču v Celju, ki ju je Državnemu zboru ravno tako predložil Sodni svet.

Ta predlaga, da v sodniški funkciji na sodniški mesti okrožnih sodnikov na Okrožnem sodišču v Celju Državni zbor izvoli magistra Davida Merslaviča in Luko Grassellija.

Predsednica Sodnega sveta, doktorica Kežmah, izvolite.

Urška Kežmah

Hvala lepa, predsednica.

Ponovno, kot je to že običajno, izbirni postopek po znanih fazah, tudi v tem primeru. Tokrat je imel Sodni svet pravzaprav lahko delo, kajti prijavilo se je kar 16 kandidatov, kar seveda poveča možnost izbire najkvalitetnejših kandidatov.

V tem primeru predlagamo Državnemu zboru v izvolitev dva kandidata, in sicer kandidata Luka Grassellija in magistra Merslaviča. Pa če dovolite, bi predstavila na kratko vsakega posebej.

Luka Grasselli se je najprej seveda kalil kot odvetniški kandidat, kasneje kot samostojni podjetnik, kot samostojni odvetnik. Sicer pa je zdaj že vrsto let najprej strokovni sodelavec in kasneje okrožni državni tožilec na Specializiranem državnem tožilstvu Republike Slovenije. Gre pa za kandidata, ki nima samo vrhunske poklicne izkušnje, ampak tudi široka izobrazba. Namreč kandidat je pred študijem prava zaključil študij na Fakulteti za matematiko in fiziko, je univerzitetni diplomirani fizik, je opravil izpit za sodnega tolmača za nemški jezik in ima tudi strokovni izpit za patentnega zastopnika. Tako, da gre za res kandidata, ki ima široke izkušnje, ne samo teoretične, vendar tudi praktične. Tudi iz njegove ocene državno tožilske službe izhaja, da je strokoven, preudaren in zelo učinkovit državni tožilec. Delal je tako na kazenskem, kot tudi civilno pravnem področju, zato ocenjujemo, da je še posebej primeren prav za razpisano sodniško mesto na kazensko pravnem področju na Okrožnem sodišču v Celju.

Enako velja tudi za kandidata magistra Davida Merslaviča. Gre za kandidata, ki se je prav tako kalil in še vedno dela kot odvetnik, vendar kandidata s širokimi izkušnjami, ustreznim strokovnim znanjem, prav tako kandidata, ki se je izobraževal v tujini. Izkazal se je ne samo kot dober odvetnik, ampak tudi tisti, ki sodeluje na izobraževalnem področju, tudi publicističnem, tako, da glede na obsežnost njegovih poklicnih izkušenj, znanstveno raziskovalnega dela, ocenjujemo, da je tudi ta kandidat med boljšimi in tokrat najprimernejši za mesto, za drugo razpisano mesto okrožnega sodnika na Okrožnem sodišču v Celju.

Hvala, predsednica.

Hvala lepa.

Razpravo odpiram sedaj še za poslanke in poslance. Želi kdo razpravljati? (Ne.) Ugotavljam, da ne.

Torej dajem na glasovanje naslednja predloga sklepov.

Prvi sklep: "Mandatno-volilna komisija predlaga Državnemu zboru, da sprejme sklep, s katerim se v sodniško funkcijo na sodniško mesto okrožnega sodnika na Okrožnem sodišču v Celju izvoli magister David Merslavič."

Glasujemo. Za je glasovalo 10 poslank in poslancev, nihče ni bil proti.

(Za je glasovalo 10.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Drugi predlog sklepa: "Mandatno-volilna komisija predlaga Državnemu zboru, da sprejme sklep s katerim se v sodniško funkcijo na sodniško mesto okrožnega sodnika na Okrožnem sodišču v Celju izvoli Luka Grasselli."

Glasujemo. Za je glasovalo 10 poslank in poslancev, nihče ni bil proti.

(Za je glasovalo 10.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je tudi ta sklep je sprejet in zaključujem to točko dnevnega reda.

Pričenjam 3. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZA IZVOLITEV V SODNIŠKO FUNKCIJO NA SODNIŠKO MESTO OKRAJNE SODNICE NA OKRAJNEM SODIŠČU V RADOVLJICI.

Sodni svet v tem primeru Državnemu zboru predlaga, da v sodniško funkcijo na sodniško mesto okrajne sodnice na Okrajnem sodišču v Radovljici izvoli Jeleno Hosner Bajc.

Doktorica Kežmah, izvolite.

Urška Kežmah

Hvala lepa, gospa predsednica.

Tudi tokrat gre za razpis, kjer je Sodni svet prejel kar 18 prijav na razpisano mesto, pri čemer so trije kandidati svojo kandidaturo kasneje umaknili. Enako kot sicer, je Sodni svet tudi tokrat opravil izbiro po predhodno opravljenem trifaznem izbirnem postopku. Po opravljenih razgovorih s kandidatom pa vendarle ocenjuje, da je celostno gledano najbolje izpolnjevala pogoje prav kandidatka, ki jo predlagamo v izvolitev, to je Jelena Hosner Bajc.

Kolegica je v bistvu začela svojo karierno pot v notariatu. Kasneje, po opravljenem pravniškem državnem izpitu, pa v sodstvu. Dela kot strokovna sodelavka na Okrožnem sodišču v Kranju, kjer dela še danes, ne samo na gospodarsko pravnem oddelku, ampak tudi na pravnem in družinsko pravnem oddelku. Kar je pomembno je, da gre za kandidatko, ki izstopa ne samo po količini, ampak tudi po kvaliteti opravljenega dela in gre za kandidatko, ki se udeležuje širše, saj sodeluje pri izobraževanju in pri sodelovanju v projektni skupini za pripravo in prenovo vzorcev vpisanj v vpisniku INS in gre za pomembno delo, kajti poteka, kot veste, povsod informatizacija sodnih postopkov in kjer se vključujejo takšni strokovnjaki, je to še toliko lažje, da se potem dejansko tudi zadeve informatizirajo in izvedejo v praksi.

Po razgovoru s člani Sodnega sveta, ocenjujemo, da gre za kandidatko, ki bo uspešno in kvalitetno opravljala svoje poklicno delo kot okrajna sodnica na Okrajnem sodišču v Radovljici.

Hvala lepa.