75. redna seja

Odbor za zunanjo politiko

18. 9. 2024

Transkript seje

Dobro jutro, spoštovane kolegice in spoštovani kolegi! Začenjam 75. sejo Odbora za zunanjo politiko.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednje članice in člani odbora: Andrej Kosi, Janez Janša, Jožef Horvat in Jernej Vrtovec. Na seji s pooblastilom sodeluje Bojan Čebela, ki nadomešča magistra Dejana Premika. Lepo pozdravljam vse navzoče!

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje ste prejeli predlog dnevnega reda seje odbora in ker nisem prejel nobenih predlogov za spremembo dnevnega reda, je določen takšen dnevni red, kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - VPRAŠANJA IN POBUDE ČLANOV ODBORA ZA ZUNANJO POLITIKO.

Kot ste seznanjeni, je ta točka uvrščena na dnevni red rednih sej Odbora za zunanjo politiko na podlagi prvega odstavka 3. člena Zakona o zunanjih zadevah. Tako kot vedno bi izbrali en sklop vprašanj, potem pa bi besedo za odgovore predal državnemu sekretarju magistru Marku Štucinu, da na ta vprašanja tudi odgovori.

Sedaj predajam besedo vam, spoštovane kolegice in kolegi. Želi kdo besedo? Ugotavljam, da ne. Torej, zaključujem to točko. / oglašanje iz dvorane/

/ mikrofon ni vključen/ Ali lahko samo vprašam?

Seveda, seveda, kolega, izvoli.

Pardon. Ali smo mi posredovali kakšna pisna vprašanja?

Aha. Ja, potem bi pa jaz imel ustno, če...

Ja, jaz sem že, mislim, da je zdajle dve leti, odkar sem vprašal, kdaj bomo dobili novelirano verzijo strategije zunanje politike Slovenije. Mislim, da veljavna strategija je stara tri, štiri, pet let. In odgovor takrat, ki sem ga dobil, je: "Zelo hitro, imam, v pripravi, bo do konca leta." Tisti "do konca leta", je prišlo leto 2023, pa ni bilo nobenega odgovora. Potem je bilo rečeno, zdaj vodimo akcijo za izvolitev kot nestalno članico Varnostnega sveta in bo naša vloga, kako si predstavljamo vlogo kot nestalna članica Varnostnega sveta. Zdaj ne vem, ali čakamo na naslednji mandat ali bomo še v tem mandatu dobili novelirano, ali smo ugotovili, da ne rabimo novelacije. Hvala lepa.

Ja, jaz lahko tu povem edino to, da mi smo že dobili, mislim, da dvakrat poročanja o zadevah, ki se dogajajo okrog našega članstva v Varnostnem svetu. Kar se pa strategije tiče, pa mislim, da jo dobimo samo v seznanitev, da ne gre tu za to, da mi o njej odločamo. Toliko.

Ja, seveda, kolega Stojanovič, izvolite. / oglašanje iz dvorane/ Želite dopolnitev? Saj še odgovora niste dobili.

/ mikrofon ni vključen/ Aha. Ne, ker, mislim, jaz sem pričakoval odgovor od zunanjih zadev, ne od predsednika odbora.