3. nujna seja

Komisija za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu

10. 10. 2019

Transkript seje

Spoštovane članice in člani komisije, vabljeni ter ostali prisotni, lepo vas pozdravljam!

Pričenjam 3. nujno sejo Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu.

Obveščam vas, da so na sejo danes povabljeni Peter Jožef Česnik, minister za področje odnosov med Republiko Slovenijo in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med Republiko Slovenijo in Slovenci po svetu ter predstavniki Ministrstva za finance. Vse navzoče lepo pozdravljam.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje komisije. S sklicem seje ste prejeli dnevni red. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem. Komisiji uvodoma predlagam, da združimo obravnavo obeh točk dnevnega reda. Ali temu predlogu kdo nasprotuje? To je proračun za leto 2020 in za leto 2021. Ugotavljam, da ne.

Prehajamo na 1. IN 2. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG PRORAČUNA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA LETO 2020, EPA 795/8 IN PREDLOG PRORAČUNA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA LETO 2021, EPA 797/8.

Predloga proračunov z dne 30. septembra 2019 sta objavljena na spletnih straneh Državnega zbora. Proračunska dokumenta bo Komisija za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu obravnavala kot zainteresirano delovno telo, v skladu s tretjim odstavkom 157. člena Poslovnika Državnega zbora, z vidika svojih pristojnosti, torej, le v tistem delu, ki se nanaša na Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu. Drage kolegice in kolegi, do tega trenutka nisem prejela nobenega predloga za amandma komisije.

Predstavnika Ministrstva za finance prosim, da poda dopolnilno splošno obrazložitev predlogov proračunov za leti 2020, 2021. Vljudno prosim, da se zaradi izdelave zapisa seje uvodoma predstavitev.

Izvolite, imate besedo.

Franc Radman

Dobro jutro, dober dan. Sem Franc Radman iz Ministrstva za finance.

Kot ste že povedal, bom predstavil res osnoven okvir priprav proračunov za leti 2020 in 2021. Gre za popolnoma nova proračuna, ne dopolnitev, letos je specifika, imamo dva nova proračuna – in za 2020 in za 2021 - ne pa dopolnitve 2020, ker pač prejšnje leto ni bilo izdelanega proračuna za 2020. Okvir za pripravo izhodišč je bilo okvir za pripravo proračuna sektorja države, v skladu s fiskalnim pravilom. To je Državni zbor potrdil aprila in ta okvir je potem bil osnova za pripravo razrezov, kjer je na odhodkovni strani bilo predvideno 10 milijard 300 odhodkov, še zmeraj skoraj 2 % več, kot v rebalansu letošnjega leta, za leto 2021 pa 10 milijard 400, ki se tudi, plan povečuje za dobrih 100 milijonov. Osnovno izhodišče je bilo zagotovitev zakonskih obveznosti, tu predvsem izpolnjevanje dogovora z socialnimi partnerji, se pravi, stroški dela, transferji posameznikom in gospodinjstvom, seveda tudi poravnave obveznosti iz preteklih let programov, ki so že začeti in pa, izvajanje skupne evropske politike, kar je mogoče za ta odbor nekoliko manj pomembno, ampak vseeno, to so bila izhodišča. Programske prioritete in vsebine bo, predvidevamo, predstavil resor, sam urad pa je kar nek, z indeksom pogledano, je tam za ene 10 procentno povečanje, glede na rebalans in tudi, če pogledamo nekoliko bolj v strukturo, ne samo, kot nekje, pri nekih drugih resorjih, samo za zakonske obveznosti, kot bi rekli, plače, ampak predvsem na tem vsebinskem delu za transfere, tako v tujino kot izvajalcem programskih vsebin.

Toliko bi bilo iz naše strani, hvala.

Hvala tudi vam, za uvodno obrazložitev.

Besedo pa dajem ministru za Slovence v zamejstvu in po svetu, Petru Jožefu Česniku, za podrobno obrazložitev predlogov proračunov in sicer v delu, ki se nanaša na delovno področju Urada Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Izvolite, gospod Česnik.

Peter Jožef Česnik

V proračunu smo jo relativno dobro odnesli, ker ostali sektorji so imeli zmanjševanja, mi smo dobili to kar smo – 9,5 milijona. Seveda, apetiti so vedno bili in bojo. S tem denarjem bomo izvajali programe, ki smo jih začrtali. Programsko gledano delovanje urada prispeva k doseganju ciljev znotraj politike, kultura in civilna družba, podpora nevladnim organizacijam, civilni družbi, programu podpora Slovencem v zamejstvu in po svetu. Teritorialno, več poudarka mora bit na zamejstvu, pri tem pa ne zanemarjamo izseljence širom sveta. Poudarek je treba reči da, za zamejce bomo / nerazumljivo/ poskušal te politične pritiske, ki se administrativno izvajajo nad našo skupnostjo v zamejstvu, tako v Italiji in zdaj ste bili priča, da je italijanski parlament znižal število poslancev in senatorjev, kar bo zelo težko za slovensko sredino, da pridejo v vladne organe Republike Italije. V Avstriji je nova vlada, kako se bo ta obnašala tudi ne vemo, do sedaj so bili izredno skopi, kar se tiče dodeljevanja sredstev slovenske skupnosti na avstrijsko Koroškem in Štajerskem. Pri Hrvatih je nekaj podobnega. Tukaj sredstva, ki jih imamo bomo razdelili na osnovi razpisov, potreb, želja v okviru možnosti, ki so nam jih deli v tem proračunu. To bom v glavnem rekel, če bo pa še kakšna druga pa mogoče moji tehnični sodelavci dodajo kakšne številke zraven tega. Je pa dejstvo, da pritiski so neverjetni lahko samo ilustriram. Letos, prihodnje leto bomo dobili nazaj narodni dom v Trstu, za katerega je Italija obljubila - mogoče s figo v žepu ali pa tudi ne -, da bodo dom vrnili v takem stanju, da ga bomo mi lahko takoj uporabljali. Če tega ne bo bomo mi na uradu morali brskati po predalih in najti še kakšen dodaten evro, da jim pomagajo dom usposobiti in narediti funkcionalen za slovensko skupnost na deželi na zahodni meji.

Hvala.

Hvala tudi vam za vaše besedo, obrazložite. Sedaj pa odpiram razpravo članic in članov komisije. Želi kdo razpravljati glede proračuna?

Gospod Simonovič, izvolite.

Branko Simonovič

Hvala lepa, predsednik. Lep pozdrav tudi z moje strani.

Zadovoljen sem, da na tej postavki beležimo rast 10,7 %, kar je gotovo pozitivna v primerjavi z nekaterimi drugimi koristniki teh sredstev iz proračuna, vendar pa, ker vem, gospod minister, da ste aktivni cela vaša skupina me zanima, če ste morda tudi preleteli proračune drugih ministrstev predvsem tista, ki se nanašajo na sofinanciranje nekih aktivnosti tako v zamejstvu kot po svetu, ker iz poročila, ki ste nam ga nazorno pripravili na eno od prejšnjih sej? Za leto 2018 je bilo razvidno, da teh sredstev, kar 38 odstotkov pa me samo zanima, če imate morda kakšno grobo informacijo koliko je teh sredstev tudi tako za 2020 kot za 2021 predvidenih?

Hvala lepa.

Peter Jožef Česnik

Izredno učinkovito sofinancira zamejske in izseljenske dejavnosti predvsem s podporo učiteljem dopolnilnega slovenskega jezika. Rezultati recimo v Istri se je to dvignilo za 45 %, udeležba v Avstriji se dviga, v Italiji se dviga tako, da sredstva so primerjalno enaka kot so bila prej, vendar tako kot to rečem še vedno ni zadosti, apetiti so.

Hvala minister za vaše besede. Jaz upam, da bo magnetogram to znal ločiti, edino to je.

Gospa Tadeja Šuštar, izvolite, besedo imate.

Tadeja Šuštar Zalar

Hvala, predsednica, za besedo. Mene zanima glede na to, da se povečajo sredstva tudi v proračunu za vaš odbor ministrstvo me zanima glede na, zadnjič so imeli sejo za vračanje Slovencev iz Venezuele pa me zanima ali so sredstva zagotovljena, da bi se lahko Slovenci vrnili.

Peter Jožef Česnik

Dejstva, ki so …