12. redna seja

Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo

6. 11. 2019

Transkript seje

Zvonko Černač

Spoštovani vsi prisotni, spoštovane kolegice in kolegi.

Pričenjam 12. sejo Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Vse vas lepo pozdravljam.

Obveščam vas, da se v začetku seje se je zaradi drugih obveznosti do pol desetih ne more udeležiti poslanec Žan Mahnič, poslanska skupina Slovenske demokratske stranke.

Prejel sem pa tudi 2 obvestili zaenkrat glede nadomeščanja. In sicer bo na seji namesto poslanca Roberta Polnarja sodeloval poslanec Jurij Lep, poslanska skupina Demokratične stranke upokojencev. In namesto poslanke mag. Bojane Muršič bo na seji sodeloval poslanec Matjaž Nemec, poslanska skupina Socialnih demokratov.

K dnevnemu redu ni bilo predlogov za razširitev oziroma za umik katere od predlaganih točk. Zaradi tega lahko ugotovimo, da je določen dnevni red seje tako, kot je bil predlagan s sklicem.

S tem lahko preidemo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O PRAVNEM VARSTVU V POSTOPKIH JAVNEGA NAROČANJA, druga obravnava, ki ga je Državnemu zboru predložila vlada Republike Slovenije.

Kot gradivo ste prejeli: mnenje Zakonodajno-pravne službe Državnega zbora Republike Slovenije z dne 14. oktobra letos; mnenje Komisije Državnega sveta za državno ureditev z dne 30. oktobra letos. In k tej točki so bili povabljeni: predstavniki Ministrstva za javno upravo; predstavniki državne revizijske komisije za ureditev postopkov oddaje javnih naročil; predstavnik Državnega sveta; predstavniki Sodnega sveta in predstavniki oziroma predstavnica Zakonodajno-pravne službe Državnega zbora.

V poslovniškem roku smo prejeli amandmaje poslanske skupine Slovenske demokratske stranke k 10., 11., 12., 13., 14. in 17. členu. In danes popravek enega od teh vloženih amandmajev. Prejeli pa ste tudi predloge poslanskih skupin Liste Marjana Šarca, Socialnih demokratov, Stranke modernega centra, Demokratične stranke upokojencev Slovenije in Stranke Alenke Bratušek za amandmaje odbora. Pričenjamo torej drugo obravnavo predloga zakona, v kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona.

Odboru predlagam, da obravnavo nadaljujemo na način, da razpravljamo po vrsti o posameznih členih ter sproti razpravljamo in glasujemo o amandmajih ter o amandmajih odbora. Na koncu pa glasujemo še o vseh členih skupaj.

Ali kdo temu nasprotuje? Ugotavljam, da nihče.

Tako, da lahko preidemo na obravnavo zakona.

Lepo pozdravljam ministra, pristojnega za javno upravo, gospoda Jurija Medveda. In verjamem, da želi uvodoma kaj povedati glede predlagane novele zakona.

Izvolite.

Se opravičujem, sem spregledal. Postopkovno?

Jani Möderndorfer, postopkovno.

Izvolite.

Hvala lepa, predsednik.

Jaz se opravičujem, da motim ta nenavadni mir pri sklicu tega odbora ampak glede na to, da poslovnik določa kako se sklicuje seje in seveda kako je določen dnevni red, pravzaprav drugače ne morem vskočiti s postopkovnim vprašanjem, ki v bistvu na nek način uvaja neko novo parlamentarno prakso.

Dnevni red je sicer potrjen, imamo pa pod tretjo točko poročilo o nezakonitih prehodih hrvaško-slovenske meje. Jaz moram reči, da sem rabil cel dan, da sem ugotovil kdo je sploh predlagatelj te točke. Gradivo je na treh straneh, potem sem ugotovil, da je to sprintano s interneta. Nato ugotovim, da je nekdo kar dal preko glavne pisarne to kot gradivo. Niti ne vem kdo bo poročevalec, vendar v BIL-u piše, da poročevalec ministrstvo. Ne vem, imamo zdaj nov način sklicevanja dnevnih redov tako, da sprintamo s spletne strani 3 strani in predsedujoči to uvrsti na dnevni red in kar reče, da bo poročevalec ministrstvo, ob tem, da ni nobene pisne obrazložitve kaj predstavljajo te grafi in vse ostalo? Seveda, zraven se napiše, da bo ustna informacija. Kje je sprejet sklep, da bomo imeli na takšen način ustne informacije, potem glede na to, da je na internetni spletni strani so to mesečna poročila, me zanima ali bo to zdaj mesečna praksa? Glede na to, da pravzaprav po neki praksi kot je običajno bila, vsaj z vaše strani, ne govorim vas osebno ampak vaše stranke, poslanske skupine, ste včasih zahtevali vsaj sklic z zahtevo za sklic seje in ste potem sprintali takšno gradivo in potem seveda povabili goste in tako naprej.

Tako, da zdaj jaz sprašujem. Kdo je pravzaprav poročevalec? Kako se lahko jaz kvalitetno pripravim na razpravo? A bom pač nekako imel ta ustna poročila pri tretji točki in potem bomo malo iz lufta govorili kaj si mislimo o teh grafih, ki so itak javno dostopni in objavljeni? In ali je to zdaj uvod v novo parlamentarno prakso, da bomo imeli vsak mesec, ker mesečno izidejo ta poročila, to kot neko stalnico na teh odborih ali kako bo to? In do kdaj bo to trajalo? Ali do takrat, ko bo konec migracij, ker migracij ne bo nikoli konec. Ali bo zdaj to neko novo pododbor bomo ustanovili, ker to je zdaj tudi moderno, da ustanavljamo pododobre v Državnem zboru. Ali kaj? Ali kak bo to izgledalo?

Zvonko Černač

Prosim, če zaključite, ker je čas potekel za proceduralni.

Tako, da jaz bi prosil, predsedujoči, saj zaključujem, zaključujem predsednik, jaz bi prosil, če dobim vsaj nekaj pojasnil glede na to, da bo to na dnevnem redu na današnji dan. Da se lahko sploh pripravimo na to poročilo, ker v bistvu na teh treh straneh se jaz nimam kaj pripravljati.

Hvala.

Zvonko Černač

In kakšen je vaš proceduralni predlog?

Vprašal sem kdo je v resnici predlagatelj te točke? Ali je to nova parlamentarna praksa, da bomo zdaj imeli to vsak mesec?

Zvonko Černač

To sem vse slišal. Kakšen je vaš proceduralni predlog? Ga ni.

Prosim, če se izklopite.

Ja, moje postopkovno vprašanje je to.

Zvonko Černač

To ni postopkovno vprašanje, vi dobro veste kaj pomeni proceduralni predlog, ki ga ni.

JANI (JANKO) MÖDERNDORFER (PS SMC): Jaz sem zaključil ampak ne dobim vašega odgovora. Jaz se bom izklopil, ko bom dobil vaš odgovor.

Zvonko Černač

Torej, to ni bil proceduralni predlog. Tako, kot ste sami ugotovil, bi lahko dnevnemu redu, v kolikor se z njim niste strinjali, nasprotovali. Tega nasprotovanja ni bilo, zaradi tega je bil dnevni red sprejet tako, kot je bil predlagan. Tudi s tretjo točko dnevnega reda. Odbor, kot veste, med drugim tudi spremlja stanje na področju za katerega je zadolžen in pooblaščen – migracije sodijo v pristojnost tega odbora, še toliko bolj sodijo nezakonite migracije. Še toliko bolj sodi v pristojnost tega odbora eskalacija tega, kar se dogaja v zadnjih mesecih. In da, odbor bo od zdaj naprej imel to točko dnevnega reda na vsaki redni mesečni seji, dokler se stanje ne bo uredilo, tako kot bi se moralo urediti že zdavnaj, v skladu z Zakonom o nadzoru državne meje, ki je množično kršen in to vsak dan, vsako minuto. Ne bo pa samo ta točka na dnevnem redu, na tak način, ampak še druge, ki zadevajo pristojnosti odbora. Leto dni delovanja te Vlade ja za nami. Čas je, da se začnemo spraševati, kaj je bilo v tem letu na posameznih področjih narejeno in kaj ni bilo, vi pa boste imeli, kot poslanec in poslanska skupina, vedno možnost dnevnemu redu nasprotovati in glede na to, da imate koalicija v tem odboru večino, tudi zavrniti sprejem take točke dnevnega reda.

S tem lahko nadaljujemo in dajem besedo, glede predstavitve novele Zakona o pravnem varstvu v postopkih javnega naročanja, gospodu Rudiju Medvedu, ministru, pristojnemu za javno upravo.

Izvolite.