9. nujna seja

Odbor za obrambo

12. 12. 2019

Transkript seje

Spoštovani vsi prisotni, na skupni seji Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo in Odbora za obrambo.

Pričenjam 16. nujno sejo Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Obveščam vas, da sem prejel dve obvestili glede zadržanosti oziroma opravičili za udeležbo na današnji seji, in sicer, s strani poslanke Nataše Sukič in s strani poslanca Boštjana Koražije iz Poslanske skupine Levica in dve obvestili glede nadomeščanja, in sicer, poslanec Jani Prednik sodeluje na seji namesto poslanke mag. Bojane Muršič, Poslanska skupina Socialni demokrati in poslanec Franc Jurša sodeluje na seji namesto poslanca Roberta Polnarja, Poslanska skupina Desus.

Besedo na tej točki dajem podpredsedniku Odbora za obrambo, gospodu Robertu Pavšiču.

Robert Pavšič

Najlepša hvala. Lepo pozdravljeni vsi skupaj!

Pričenjam 9. nujno sejo Odbora za obrambo. Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji članice in člani odbora: to sta Miha Kordiš in dr. Matej T. Vatovec. Na seji kot nadomestni članice in člani odbora, s pooblastili, sodelujejo Nik Prebil, namesto poslanca Jožeta Lenarta, Jani Prednik namesto poslanca Sama Bevka, Predrag Baković namesto poslanca Matjaža Nemca, Tina Heferle namesto poslanke Jerce Korče in Aleksander Reberšek namesto poslanca Mateja Tonina.

Besedo dajem predsedniku Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, gospodu Zvonku Černaču.

Izvolite.

Ja, hvala lepa.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seja. S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje obeh odborov. Ker k dnevnemu redu ni bilo predlogov za razširitev oziroma za umik, je določen dnevni red seje tako kot je bil predlagan s sklicem. / oglašanje iz dvorane/ Takoj vam bom dal.

Prehajamo torej na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke je 4. 12. 2019 vložila zahtevo za sklic skupne nujne seje Odbora za obrambo in Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, s točko dnevnega reda - PREDLOG ZA IZVAJANJE IZJEMNIH POOBLASTIL SLOVENSKE VOJSKE PRI ŠIRŠEM VAROVANJU DRŽAVNE MEJE.

Proceduralno, poslanec Nik Prebil.

Izvolite.

Nik Prebil

Ja, spoštovani gospod predsednik, kolegice in kolegi, lepo pozdravljeni.

Poglejte, danes obravnavamo točko dnevnega reda, kot je bilo rečeno, na zahtevo SDS, ki predlaga izvajanje posebnih pooblastil Slovenski vojski pri širšem varovanju meje in to danes, je spet svojevrsten absurd, iz treh razlogov, pa jih bom najprej navedel. Na to temo nismo zaključeni, prejšnja oziroma zelo podobna tema je bila pri prejšnji 12. redni seji za Odbor za notranje zadeve. Drugič, je predsednik to isto gradivo, ki je bilo na 12. redni seji, ponovno prenesel in pripel tokratni zahtevi za sklic. Dodani so bili neki stavki, obrazložitve, naslov zahteve je bil spremenjen in vložen. In, nenazadnje, vseeno gre za pomembno tematiko, a to predlagatelj vedno znova izkorišča za nabiranje določenih političnih točk, kar pa je, po mojem mnenju, nekorektno in pa skrajno zavajajoče do slovenske javnosti.

In zato, v skladu s Poslovnikom, je moj proceduralni predlog obema predsednikoma odbora, da se ta skupna seja odbora prekine in nadaljuje na eni od naslednjih sej, a ne pred zaključkom 12. redne seje Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo.

Hvala.

Ja, jaz mislim, da poznava oba Poslovnik, tako vi, kot jaz. Čas za to je bil, imeli ste ga na razpolago, vendar je bil zamujen. Lahko bi predlagali, da se pač ta točka umakne z dnevnega reda, spremeni, dopolni, kakorkoli že.

Tega ni bilo, tako da dnevni red je določen in prehajamo na obravnavo Predloga za izvajanje izjemnih pooblastil Slovenske vojske pri širšem varovanju državne meje. Kot gradivo k tej točki ste prejeli zahtevo Poslanske skupine Slovenske demokratske stranke, s predlogi sklepov, ki naj bi ju sprejela odbora.

Na sejo smo povabili gospoda Danijela Krivca, vodjo Poslanske skupine Slovenske demokratske stranke, v imenu predlagateljev, ki se je opravičil in na seji namesto njega sodeluje poslanka Anja Bah Žibert, povabili smo tudi predsednika Vlade, gospoda Marjana Šarca, ki se je opravičil, ministra za obrambo; gospoda Karla Viktorja Erjavca, ki se je opravičil in na seji sodeluje državna sekretarka mag. Nataša Dolenc, ki jo lepo pozdravljam. Povabili smo ministra za notranje zadeve, gospoda Boštjana Poklukarja, ki ga tudi lepo pozdravljam, generalno direktorico Policije; mag. Tatjano Bobnar, oba s sodelavci. Povabili smo tudi svetovalca predsednika Vlade Republike Slovenije za nacionalno varnost; dr. Damirja Črnčeca, ki se je za to sejo opravičil, povabili smo svetovalca predsednika Republike Slovenije za nacionalno varnost, mag. Uroša Kreka, ki na seji sodeluje, ga tudi lepo pozdravljam, Varuha človekovih pravic; gospoda Petra Svetino, pozdravljam, dva župana in sicer, župana Občine Ilirska Bistrica; gospoda Emila Rojca, ki ga tudi lepo pozdravljam, župana Občine Črnomelj; gospoda Andreja Kavška, ki se je za sejo opravičil in predstavnike Civilnih iniciativ Bele krajine in Civilne iniciative Jelšane, ki tudi sodelujejo na seji; gospa Maja Kocjan, Civilna iniciativa Bela krajina in gospod Ivan Ceglar, Civilna iniciativa Jelšane.

Prehajamo na obravnavo omenjene točke. Najprej dajem besedo predstavnici predlagatelja, gospe Anji Bah Žibert.

Izvoli. / izklop mikrofona/

/ vklop mikrofona/ Jani Möderndorfer, proceduralno, pred tem.

Izvoli.

Jani (Janko) Möderndorfer

Hvala lepa.

Vidim, da je to spet ena od sej, kjer boste predsednik zlorabil Poslovnik, položaj in še kaj. Moj postopkovni predlog je, ne glede na to, da je bila po Poslovniku, sklic zahteve in v roku 15. dni se mora izvest, da se prekine in vi seveda - vi, prav vi – imate to možnost naredit, da dokončate prvo sejo, kjer v resnici obravnavamo popolnoma isto sejo, kajne, oziroma isto gradivo, ki ste ga vložil 23. 10. 2019 za prejšnjo sejo in za to sejo zdaj zgleda, seveda, jasno, ste vložil, iz interneta sneto poročilo, s tem da ste imel časa od septembra pa do danes, tako Ministrstvu za obrambo, tako Ministrstvu za notranje zadeve, jih zaprosit za temeljito poročilo. To sem vam celo predlagal in predlagal sem sklep, ki ga na prejšnji seji, nedokončani seji, dvakrat že, zaporedoma, smo jo mogli prekinit in niste hotel dat sklepa na glasovanje in seveda, niti ne moremo več odločat o tem, in zdaj bomo razpravljal, si predstavljate, z plastično predstavo, danes o poročilu za mesec oktober, nismo pa še končal razprave za mesec september, ampak, ko bomo zaključil z razpravo za oktober, bomo šli nazaj na razpravo za september.

Poslušajte, pa mi se delamo norce, same iz sebe iz inštitucije in iz vsega in moj proceduralni predlog je, predsednik, prekinite to sejo in istočasno velja to tudi za, bom rekel, predsedujočega Odbora za obrambo. V nasprotnem primeru, če tega seveda ne boste naredil, jaz vam povem, naša poslanska skupina ne bo sodelovala na tej seji, ker je to farsa, farsa, ki jo hočete seveda naredit s predstavo svojih predstavnikov. Me prav zanima, če je vaša sodelavka iz poslanske skupine danes se »odštampljala«, ki je zdajle tukajle na poslanski skupini, ker bomo videli že četrtič ponovljeno vajo in v nasprotnem primeru…

Zaključite prosim, ker je čas potekel…

Jani (Janko) Möderndorfer

…bomo s Poslovnikom, nisem dokončal postopkovnega in poslovniškega določila…

Vaš čas za proceduralno je potekel, zato zaključite…

Jani (Janko) Möderndorfer

Predsednik, nisem končal poslovniškega določila, da bomo v nasprotnem, če tega ne boste naredili, obstruirali to sejo toliko časa, dokler ne končano osnovno sejo, prvo sejo, na isto vsebino, z istim gradivom in z isto materijo in potem bomo lahko nadaljeval to razpravo. Moja težnja ni prekinit in zapret usta, o tej debati, ne, končamo lahko debato popolnoma isto, ki se bo danes odvijala, samo da, dokončajte sejo, skličite za božjo voljo sejo, ki jo imate odprto. Danes bi jo lahko imel namesto te sejo, pred to sejo, pa je niste sklical, zato ker, afne guncate, dobesedno, tukaj, pred nami vsemi, v Državnem zboru.