35. nujna seja

Odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino

22. 4. 2021

Transkript seje

Spoštovani, mislim da smo zagotovili dovoljšno število sedežev tako da bi lahko pričeli s 35. nujno sejo odbora. Vse članice in člane odbora, vabljene ter ostale prisotne lepo pozdravljam!

Pričenjam 35. nujno sejo Odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti Ferenc Horvat ter, da nadomestni poslanci sodelujejo namesto Marka Koprivca Gregor Židan in namesto Sama Bevka Matjaž Nemec. / medsebojno pogovarjanje/ Izvolite, Kociper.

Hvala lepa, predsednica.

Jaz bi ob tem, ko naštevate kdo je tukaj in kdo ni opozorila, da glede na to kaj se je zgodilo ta teden in prejšnji teden v tem odboru sedaj ni zastopanj eden od poslancev konkretno je bil to gospod Rajić prej je bil v SMC sedaj je Nepovezan poslanec in ta koalicija se pravi SDS, NSi, SNS ob pomoči Desusa in …

Gospa Kociper tole … / medsebojno pogovarjanje/ Ne bom povedala, ne, ker to ni tema … To ni bil postopkovni, zato ker to kar vi govorite je stvar kolegija predsednika Državnega zbora.

To je postopkovni predlog, ki ga še nisem utegnila niti podati tako, da prosim, 3 minute imam.

Jaz bi prosila, da se ta seja prekine in da zagotovite, da imajo vsi poslanci možnost tudi gospod Rajić sodelovati na tem odboru in da se pač vzpostavi ustrezno razmerje med koalicijo in opozicijo v skladu s 33. členom četrtim odstavkom Poslovnika Državnega zbora. To razmerje je trenutno porušeno na račun koalicije in vaša naloga, naloga predsedujoče je, da to sejo vodite zakonito in da to razmerje vzpostavite. Lepo prosim.

Hvala.

Hvala lepa. Verjetno veste kaj bo odgovorila, ker to smo imeli že tudi včeraj ali pa v preteklih. To kakšno je razmerje v odborih in to kar ste izpostavila je stvar Kolegija predsednika Državnega zbora tam se zadeve urejajo. Na današnjo sejo smo vabili ljudi, imamo jih prisotne in mislim, da je zelo nekorektno, da bi sejo prekinili. Če bi vi želeli sejo prekiniti in jo predati na kakšen kasnejši termin bi to lahko seveda nas obvestili pred pričetkom seje in bi se zadeve uredile. Ker pa tega niste naredili sem predvidevala v sklad s Poslovnikom, da gremo s sejo sklica seveda naprej in z naslednjim dnevnim redom seje odbora. To je pod 1. točko – slabšanje gibalnih sposobnosti in naraščanja debelosti otrok ter posledica epidemije za slovenski šport.

Postopkovno imate?

Ja. Ne morem drugače vam odgovoriti kot postopkovno, ker drugače nimam besede. Jaz ponavljam svoj predlog vem, da boste odgovorili isto in vem, da je bilo to izpostavljeno že na več odborih, ampak v demokratični opoziciji to je LMŠ, SD, Levica in SAB bomo na vsaki seji odbora, zaradi javnosti opozorili, da se v tem parlamentu dogaja to, kar se še nikoli ni zgodilo. V 30. letih se ni zgodilo, da bi se poslance ločevalo na drugo razredne in prvo razredne in nekaterim poslancem sploh odvzelo možnost dela v parlamentu v konkretnem primeru štirim v našem primeru enem in da se je popolnoma porušilo razmerje med koalicijo in opozicijo na vseh odborih. Tako da odločitev je seveda vaša, jo bomo spoštovali, nimamo kaj drugega bomo pa to opozarjali vsakič znova na vseh odborih in komisijah.

Hvala.

Poglejte, če bi bil vaš namen iskren in če res imate tak dvom v to, potem bi rekli enostavno seje ne skličemo, jo odpovemo, jo predstavimo, prosim daste vlogo in se zadeve uredijo, ker pa je namen to, da imate bom rekla pet minut ali pa tri minute postopkovnim predlogov pa naj še enkrat odgovorim to je stvar Kolegija predsednika Državnega zbora tam se te zadeve urejajo, na nobenem odbor.

Postopkovno.

Izvolite.

Zelo me moti predsednica, da mi razlagate kaj je moj namen, govoriti tri minut postopkovno in kaj so iskreni nameni. Jaz sem vam iskreno povedala kaj je naš namen. Naš namen je opozoriti širno slovensko javnost, da se dogaja nekaj, kar se v zgodovini tega Državnega zbora še ni zgodilo, da nekaj poslancev ni zastopanih in tako naprej. Sedaj ali vi mislite, da je kakšen drugi namen ne vem jaz bolj iskrena glede svojega namena ne bi mogla biti in vi bi seveda lahko ne glede na to kaj se je odločil kolegij tudi kakšno odločitev sprejeli. Tako da to je stvar vsakega poslanca in njegove drže.