34. redna seja

Odbor za finance

6. 5. 2021

Transkript seje

Spoštovani gospe in gospodje, poslanke in poslanci, vsi povabljeni na sejo! Dobro jutro.

Pričenjam 34. sejo Odbora za finance. Za enkrat nisem prejel obvestila, da bi bil kdo zadržan, prav tako za enkrat še nisem prejel pooblastil za nadomeščanje. S sklicem seje ste prejeli tudi dnevni red seje odbora. Vse skupaj vas obveščam, da ste včeraj, 5. maja, prejeli s strani Poslanske skupine Slovenske demokratske stranke tudi predlog za umik 3. točke dnevnega reda seja odbora. Ta predlog oziroma ta točka dnevnega reda se nanaša na predlog Zakona o spremembi zakona o dohodnini v drugi obravnavi.

Sprašujem, ali želi predstavnik predlagatelja pojasniti razloge za umik točke? (Ne.)

Zato dajem besedo oziroma sprašujem predstavnico Ministrstva za finance, državno sekretarko gospo Katarino Šteblaj, ali želi besedo? (Da.) V tem pogledu, gospe in gospodje, imamo možnost, da se izrazi predstavnik Vlade in predstavniki poslanskih skupin. Vsakdo ima na razpolago tri minute.

Gospa državna sekretarka, izvolite prosim.

Kristina Šteblaj

Hvala lepa, gospod predsednik, za besedo.

Lepo pozdravljeni vsi prisotni!

Vlada podpira umik tega zakona. Vlada je ravno včeraj sprejela svoj zakon o dohodnini, ki je nekoliko širši, zajema pa tudi tematiko, ki je predmet zakona, ki je bil danes na dnevnem redu, s tem, da povzema še nekoliko širše, tako da Vlada se strinja oziroma podpira to, če bi bil ta poslanski zakon umaknjen iz našega dnevnega reda in se pač kasneje ta tematika obravnava širše v sklopu še drugih rešitev Zakona o dohodnini.

Hvala lepa.

Hvala, gospa Šteblaj.

Hkrati tudi opravičilo, ker sem vas prekrstil, lapsus se mi je zgodil. Vi ste seveda Kristina in ne Katarina. Se opravičujem.

Preden nadaljujemo, imam pooblastilo: poslanec Dušan Šiško nadomešča poslanca Janija Ivanušo iz Poslanske skupine SNS.

Kolega Bandelli, videl sem, da ste dvignili roko. Želite v zvezi s predlogom za umik točke dnevnega reda v imenu poslanske skupine? (Da.)

Izvolite.

Hvala predsednik.

V zvezi s Predlogom zakona o spremembi Zakona o dohodnini seveda.

Tukaj zdaj je vse skupaj malo čudno, glede tega. SDS je zakon za to dvigniti splošno olajšavo iz 3 tisoč 500 na 4 tisoč 826 predložil že 22. 1.. To se pravi, v tistem trenutku, ko je bil v opoziciji, zdaj pa že dvakrat, to se pravi, dvakrat, se pravi, umika 11. marca je umikal, 8. septembra umika, sedaj smo slišali besede državne sekretarke, da je bilo na Vladi sprejeto nekaj, česar ne vemo kaj. Zdaj tukaj se morajo malo, mislim, da se to počne namenoma. S tem zablokiramo, predsednik, praktično vso drugo proceduro z ostalimi zakoni, ki so tudi zelo pomembni. Tako da bi, ki bi urejalo praktično to področje. Saj jaz verjamem tudi besedam Vlade kar je, mi v Poslanski skupini SAB, socialnih liberalcev, mi ta zakon podpiramo v vsakem primeru, ker mislim, da je tudi prav, saj smo ga vedno podpirali, ampak vi ga neprestano umikate in očitno, da je bil vložen ta zakon od SDS ena velika floskula, to je bil en populistični nagovor, en piar, dajmo reči, in zdaj zato tega umikate. Tako da jaz, spoštovani predsednik, predlagam, da daste na glasovanje sklep v skladu z drugim odstavkom 128. člena Poslovnika Državnega zbora in sicer, da se opravi razprava in da se po njej glasuje o sklepu, da predlog zakona ni primeren za nadaljnjo obravnavo. To je naš predlog. Toliko z naše strani.

Hvala.

Hvala, gospod poslanec.

Želi še kdo besedo? (Ne.) Če ne, potem prehajamo na odločanje.

In sicer, odločamo o predlogu za umik 3. točke z dnevnega reda seje odbora. Glasujemo.

Kdo je za? (11 članov.) Kdo je proti? (2 člana.) Ugotavljam, da je predlog za umik 3. točke dnevnega reda sprejet.

V poslovniškem roku nisem prejel nobenih drugih predlogov v zvezi z dnevnim redom, zato ugotavljam, da je določen dnevni red ,kot vam je bil poslan z vabilom.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZA RAZPIS POSVETOVALNEGA REFERENDUMA O SPREJEMU PREDLOGA ZAKONA O NACIONALNEM DEMOGRAFSKEM SKLADU.

Predlog za razpis posvetovalnega referenduma je v obravnavo Državnemu zboru na podlagi 184. člena Poslovnika Državnega zbora predložila skupina poslank in poslancev, s prvopodpisanim poslancem Luko Mescem.

Gospod Bandelli, ali želite vi proceduralni predlog? (Da.)

Ja.

Jaz bi proceduralni predlog, samo obvestil vas, da smatramo v stranki SAB, da ta odbor v vsakem primeru v tej sestavi ni legitimen, ni pravičen, ni prav, da je v taki sestavi. Sam ste videl na prejšnjem glasovanju dnevnega reda, 11 proti 2. To pove tudi vse, kakšna je demokracija v tem Državnem zboru, to je praktično ugrabitev Državnega zbora in svoje moči in svojega demokratičnega delovanja ostro protestiramo glede tega, ampak ne pomaga nič. Mi vemo, da so to take procedure / nerazumljivo/ iz stranke predvsem vladajoče, največje stranke SDS in tako, da tudi vse ostalo kar se bo danes dogajalo je praktično rezultat že na mizi povedan. In upam, da se bo kmalu ta farsa, kar se dogaja tukaj, to je čista farsa, tudi če bo nov predsednik ali pa, če ne bo, da bo to spremenil to zadevo, ker to je zdaj že smešno v očeh Evrope.

Toliko z moje strani. Hvala.

Dobro. Hvala lepa.

To ni bil postopkovni predlog. Jaz vas prosim, kolegice in kolegi, v bodoče, da vendarle postopkovne predloge ne uporabljate za razpravo, ampak izključno za to, da se podajajo postopkovni predlogi.

Za razpravo je seveda dovolj prostora in dovolj časa v okviru časa, ki je namenjen razpravi.

Postopkovno poslanka Monika Gregorčič.

Prosim.

Spoštovani predsednik. Dovolite mi prosim samo odziv na mojega predhodnika.

Želela bi poudariti, da je sestava tega današnjega Odbora za finance neoporečna, zato ker kot je poslanec namigoval na predlog o spremembi razreza delovnih teles verjetno, naj poudarim…

Robert Polnar

Poglejte gospa poslanka, prosim vas, postopkovni predlog, to kar zdaj vi počenjate, je razprava…