83. redna seja

Odbor za zunanjo politiko

12. 5. 2021

Transkript seje

Spoštovani kolegice in kolegi! Pričenjam 83. sejo Odbora za zunanjo politiko.

Ob začetku seje vas, kot običajno, vljudno prosim, da glede na vsa zdravstvena napotila tekom celotne seje vzdržujete in spoštujete predpisano medsebojno razdaljo in nosite zaščitne maske. Obveščam vas, da so danes s seje opravičeno zadržani gospod Zmago Jelinčič Plemeniti Poslanska skupina SNS, gospa Lidija Divjak Mirnik Poslanska skupina LMŠ, gospod Matjaž Nemec ter mag. Meira Hot iz Poslanske skupine SD, s pooblastilom pa danes na seji sodelujejo: gospod Gregor Perič zapolnjuje kvoto SMC, gospod Jožef Lenart nadomešča mag. Branko Grimsa, Poslanska skupina SDS, mag. Andrej Rajh nadomešča mag. Alenko Bratušek, poslanska skupina SAB ter iz Poslanske skupine LMŠ gospa Andreja Zabret nadomešča gospoda Marjana Šarca.

Pozdravljam vse prisotne, še posebej ministra za zunanje zadeve dr. Anžeta Logarja in prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. Ker nisem prejela predlogo za spremembo, je določen dnevni red seje kot je bil predlagan s sklicem.

Gospod Nik Prebil, postopkovno.

Ja, spoštovana predsednica, hvala lepa. Minister, kolegice in kolegi, dobro jutro.

Ta Vlada pod vodstvom Janeza Janše, ki vztrajno ignorira to zakonodajno telo in pa posega vanj tja kamor v 30. letih ni posegal nihče in tudi pravila, ki so veljala vrsto let danes žal ne veljajo več. In ta koalicija danes, ki je manjšinska in pa s podporo nekaterih prodanih duš, žal, vodi tisti del še naprej, pa ga morda ne bi smela, je pravzaprav škoda celotni državi. Namreč razmerja, ki ob vsakokratnem sklicu Državnega zbora veljajo med vsakokratno opozicijo in koalicijo, so popolnoma porušena in kljub več tedenski oziroma zdaj govorimo že lahko večmesečni borbi za to, da bi uredili ta razmerja tako kot morajo biti urejena, žal nismo prišli nikamor in v LMŠ resnično nasprotujemo takšni avtoritativni oblasti, ki ruši vse pred seboj za dosego enega in edinega cilja, da si podredi vse in vsakogar. In glede na to, da smo na Odboru za zunanjo – ali lahko kolegi, prosim, hvala - / oglašanje iz ozadja/. Ja, saj bom tri minute imam. Ali lahko predsednica umirite kolege?

Lepo prosim, da dokončan.

No, hvala lepa.

Ja, in v LMŠ na to farso, ki se zdaj dogaja, ne pristajamo in dokler se te stvari uredijo, pri tem ne bomo sodelovali. Torej, stvari ki jih Vlada nosi v Državni zbor, bomo obstruirali in v skladu s 65. členom napovedujem s tega odbora obstrukcije poslanske skupine LMŠ.

Prosim za mir v dvorani, še eno postopkovno. Mag. Andrej Rajh, izvolite.

Poglejte, tudi v imenu poslanske skupine SAB protestiramo proti temu, da zasedenost v odborih, delovnih telesih ni skladna s proporcionalnim deležem poslanskih skupin. Menimo, da je to nedopustno in zloraba in v bistvu neke vrste ugrabitev Državnega zbora, zato protestiramo, pojasnjujemo pa, da ne bomo seje obstruirali zaradi tega, ker edino na tak način lahko opozarjamo na vse nepravilnosti, ki jih ta Vlada dela na rekordni javni dolg, na rekordno zadolževanje in na vse nepravilnosti, ki se v državi dogajajo.

Hvala lepa.

Spoštovani mag. Rajh, to ni bila pravilna uporaba postopkovnega predloga, samo opozorilo za v bodoče.

Jaz pa predlagam, da nadaljujemo z redno sejo.

In prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – VPRAŠANJA IN POBUDE ČLANOV ODBORA ZA ZUNANJO POLITIKO.

Samo spomnila bi, da ustna predstavitev poslanskega vprašanja tri minute, zahteva za dopolnitev odgovora dve minuti, poslanec lahko na eni seji zastavi največ dve vprašanji, odgovor ministra traja pet minut in dopolnitev odgovora največ tri minute.

Prva pa je za postavitev vprašanja ministru na vrsti gospa Mojca Škrinjar. Izvolite.

Hvala lepa za besedo. Spoštovani gospod minister, redno spremljam, kolikor toliko redno spremljam socialna omrežja in tudi Twitter in na tem socialnem omrežju sem zasledila zelo zanimiv twitt, ki me je nekoliko razburil, in sicer je pisec tako imenovani V4 objavil twitt, ki se potem nadaljuje v članek z naslovom Slovenia to back Torkey for EU membeship. Sam članek tudi mi ni čisto jasen. Zdi se mi, da gre za problematično zadevo. Zanima me vaše mišljenje o tej objavi v korist vseh nas, ki razmišljamo o vlogi Turčije in Evropski uniji. Hvala.

Hvala lepa.

Naslednji je za postavitev na vrsti mag. Andrej Rajh, za njim pa bom vprašanje ministru zastavila tudi sama.

Izvolite, gospod Rajh.

Hvala lepa za besedo. Spoštovani zunanji minister dr. Logar! Lep pozdrav vsem skupaj tudi v mojem imenu.

Predsednik slovenske vlade se je v začetku tedna mudil na delovnem obisku v Grčiji, kjer se je srečal tudi z grškim kolegom Kirakos Mikotakisom. Dejansko gre tudi za eno zelo pomembno zadevo. Slovenija bo kmalu predsedovala Svetu Evropske unije. In v tej luči mene zanima v bistvu o čem vse sta se pogovarjala, o čem sta si izmenjala izkušnje. Zavedati si moramo vsi, da je celotna Evropa v eni gospodarski, bom rekel, v enem krču, ki ga je povzročila epidemija Covid. Zanima me, če sta tudi izmenjevala izkušnje o podobnih dogodkih o krizi, ki se je že v preteklosti zgodila. In kakšni so bili morebitni zaključki. Hvala lepa.