108. redna seja

Odbor za zadeve Evropske unije

4. 6. 2021

Transkript seje

Spoštovane kolegice in kolegi! Začenjam 108. sejo Odbora za zadeve Evropske unije.

Obveščam vas, da so na sejo povabljeni poslanci Evropskega parlamenta iz Republike Slovenije, Urad predsednika Republike Slovenije, Kabinet predsednika Vlade ter predstavniki in Državnega sveta. Vse navzoče lepo pozdravljam!

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje ste prejeli predlog dnevnega reda. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za njegovo spremembo, je določen, kot je bil predlagan s sklicem seje.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO SPOROČILA KOMISIJE EVROPSKEMU PARLAMENTU, SVETU, EVROPSKEMU EKONOMSKO-SOCIALNEMU ODBORU IN ODBORU REGIJE O AKCIJSKEM NAČRTU ZA RAZVOJ EKOLOŠKE PRIDELAVE.

Poslanec, gospod Nik Prebil, postopkovno, izvolite, beseda je vaša.

Hvala lepa, predsednik.

Dobro jutro, kolegice in kolegi, lepo pozdravljeni!

Ja, želel sem postopkovno, in sicer pred odločanjem o dnevnem redu. In bom šel kar direktno, predsednik, mi, člani odbora, v Državni zbor dobivamo dokumente uro, dve pred sejo, ki so dolgi 17 strani in več. Jaz sploh ne vem, ali so kolegi uspeli pogledati gradivo za 2. točko dnevnega reda, pa potem 3. in 4., ki je prišlo včeraj. Jaz se opravičujem, ampak tega danes ne moremo obravnavati. Zato je moj postopkovni predlog, da 2. točko dnevnega reda, Izhodišča za udeležbo delegacije na Odboru za pravosodje in notranje zadeve, umaknete z dnevnega reda.

Hvala.

Ja, jaz verjamem, da je v enem delu, bi rekel, ta vaš očitek upravičen… / glasba z mobilnega telefona/ Imamo še… Mislim… / smeh/ To se zgodi, da malo popestri petkovo jutro na odboru. Vendar se je to že večkrat zgodilo, in mislim, da tudi… / glasba z mobilnega telefona/ Opravičilo Vlade je bilo ustrezno. Ali še vedno vztrajate na predlogu, ki ste ga dali?

/ smeh/ / glasba z mobilnega telefona/ Saj ta spremljava je dobrodošla enkrat za spremembo, ampak, ja, predsednik… Pa še vedno bolj glasna je, ja… / smeh/ A počakamo, da to uredimo?

mag. Marko Pogačnik

Prekinjam sejo za pet minut.

/ kratka prekinitev seje/ / kratka prekinitev seje/

mag. Marko Pogačnik

/ glasba z mobilnega telefona/ Glasbeni dodatek… Gospod Prebil, beseda je vaša.

Hvala lepa še enkrat.

Predsednik, glejte, saj lahko zaradi mene sejo nadaljujemo po končani seji zbora, jaz s tem nimam težav. Ampak 17 strani je izhodišč, v njih so nekatere zelo pomembne točke, vključno s tisto bolj sporno, kjer govorimo o napredku na področju evropskega delegiranega tožilstva, stvari na področju azila in migracij, in mislim, da se poslanci s temi izhodišči moramo seznaniti, da lahko ustrezno razpravljamo na tej seji. Tako jaz vztrajam pri svojem predlogu, da to točko z dnevnega reda umaknete in jo nadaljujemo bodisi na naslednjem sklicu ali pa po končani seji zbora danes.

Hvala.

Jaz predlagam, da sejo nadaljujemo, no. Če pa vztrajate, bom dal pa vaš predlog na glasovanje. V redu.

Na glasovanje dajem postopkovni predlog, in sicer, da se 2. točka dnevnega reda obravnava kasneje. Glasujemo.

Kdo je za? (6 članov.) Proti? (7 članov.)

Ugotavljam, da vaš postopkovni predlog ni sprejet.

Predlog stališča Republike Slovenije do Sporočila komisije Evropskemu parlamentu, Svetu, Evropskemu ekonomsko-socialnemu odboru in Odboru regij o Akcijskem načrtu za razvoj ekološke pridelave.

Gradivo k tej točki smo prejeli od Vlade 20. 5. 2021 na podlagi prvega odstavka 4. člena Zakona o sodelovanju med državnim zborom in vlado v zadevah Evropske unije. Skrajni rok za njegovo obravnavo v Državnem zboru je danes.

Gradivo k tej točki je bilo v skladu z določili Poslovnika Državnega zbora dodeljeno v obravnavo Odboru za zadeve Evropske unije kot pristojnemu odboru in Odboru za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano kot matičnemu delovnemu telesu. Slednji ga je obravnaval na svoji 28. seji, 2. 6. 2021, in sprejel mnenje, ki smo ga prejeli.

Prosim državnega sekretarja mag. Aleša Irgoliča, da nam predstavi sporočilo komisije in zlasti predlog stališča Republike Slovenije do sporočila.

Aleš Irgolič

Hvala za besedo.

Lep pozdrav vsem prisotnim!

Splošni cilj akcijskega načrta je spodbuditi ekološko pridelavo in potrošnjo proizvodov le-teh do leta 2030, da bi se kmetovanje izvajalo na 25 % kmetijskih zemljišč. Gre za pobudo, napovedano Strategijo Od vil do vilic in Strategijo za biotsko raznovrstnost do leta 2030. Cilj, ki bi naj bil dosežen do leta 2030, je priporočilo komisije, torej ga je treba vpisati v strateški načrt, ki ga je treba potem tudi izvajati.

Stališče. Mi pozdravljamo akcijski načrt in s tem namero komisije, da se spodbudi povečanje ekološke pridelave hrane. Načeloma pozdravljamo vse ključne ukrepe, ki jih načrtuje komisija v sektorju ekološke pridelave, predelave, prehrane in v javnih zavodih. Pri čemer še zlasti pozdravljamo dodatne spodbude, da se kmetje preusmerijo v ekološko kmetovanje ter še naprej izboljšujejo prispevek ekološkega kmetijstva.

Naj povem, da se pripravlja tudi akcijski načrt, ki bo predvidoma sprejet na Vladi v mesecu juliju in bo kot tak tudi predstavljen vsem deležnikom, ki so sodelovali pri pripravi tega akcijskega načrta.

Hvala.

Najlepša hvala državnemu sekretarju za predstavitev.

Za predstavitev mnenja matičnega delovnega telesa prosim člana Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, kolega poslanca Leona Merjasca.