18. redna seja

Odbor za zadeve Evropske unije

11. 11. 2022

Transkript seje

Spoštovane kolegice in kolegi! Prosim, da zasedete svoja mesta, ker smo malce v časovni stiski.

Prehajamo na 2. TOČKO DNEVNEGA REDA – ZASEDANJE SVETA EVROPSKE UNIJE ZA SPLOŠNE ZADEVE, BRUSELJ, 18. NOVEMBER 2022.

Gradivo smo prejeli od Vlade na podlagi 8. člena Zakona o sodelovanju med državnim zborom in Vlado v zadevah Evropske unije, 11. 11. 2022.

Prosim državnega sekretarja mag. Marka Štucina, z Ministrstva za zunanje zadeve, da nam predstavi Izhodišča za udeležbo delegacije Republike Slovenije na zasedanju sveta, Gospod državni sekretar, izvolite.

Marko Štucin

Hvala lepa, predsedujoči.

Spoštovane poslanke in poslanci!

Na Svetu za splošne zadeve, ki bo potekal osemnajstega novembra v Bruslju, bodo obravnavane naslednje teme: priprave Evropskega sveta, ki bo 15. decembra, odnosi med Evropsko unijo in Združenim kraljestvom, Madžarska, obrazložen predlog v skladu s sedmim členom pogodbe o Evropski uniji, delovni program komisije za leto 2023 in pod razno nadaljnje ukrepanje po konferenci o prihodnosti Evrope.

Glede obrazloženega osnutka dnevnega reda zasedanja Evropskega sveta bodo voditelji držav članic razpravljali o razmerah v zvezi z rusko vojno v Ukrajini, energetiki in ekonomskih razmerah v Evropi. Predvidoma se bodo osredotočili tudi na varnost in obrambo, vključno s kibernetsko varnostjo ter politiko Evropske unije do južnega sosedstva. Razpravljali bodo tudi o aktualnih zunanjepolitičnih vprašanjih. Slovenija se strinja z obravnavo vsebin, ki so napovedane za redno decembrsko zasedanje Evropskega sveta.

Priprave na zasedanje voditeljev in voditeljic držav članic bomo člani Sveta za splošne zadeve nadaljevali na svojem zasedanju 13. decembra, se pravi, v bistvu bo na naslednjih dveh zasedanjih Sveta za splošne zadeve ta točka, ko bomo razpravljali o osnutku sklepov. Vsebine in stališče Slovenije bomo zato tako pred tem kot običajno še enkrat podrobneje predstavili tudi v Državnem zboru.

Glede odnosov med Evropsko unijo in Združenim kraljestvom poudarjam, da bistvenega napredka v pogajanjih v zadnjih šestih mesecih sicer ni bilo, predvsem, kot veste, zaradi zapletov pri imenovanju britanske vlade in posledičnem pomanjkanju političnih usmeritev britanskih pogajalcev. Slovenija tu še vedno podpira enotno stališče Evropske unije, da novih pogajanj in odpiranj že sklenjenih sporazumov, vključno s Protokolom o Severni Irski, ne podpiramo. Upamo, da bodo spremembe v britanski vladi lahko pomenile priložnost za napredek v pogajanjih in večjo fleksibilnost britanske vlade za ureditev medsebojnih odnosov znotraj obstoječih sporazumov.

Svet za splošne zadeve bo obravnaval stanje vladavine prava oziroma vrednot Unije na Madžarskem in nadaljeval postopek v skladu s prvim odstavkom 7. člena Pogodbe o Evropski uniji; tokrat je na dnevnem redu že peto zaslišanje Madžarske. Seznanili se bomo z aktualnim stanjem na področju vladavine prava Madžarske in v zvezi s tem lahko postavljali tudi vprašanja. Svet za splošne zadeve razmere na Madžarskem sicer, kot rečeno, redno obravnava in zadnje zaslišanje je bilo maja 2022. Tudi tokrat bo okvir za zaslišanje predstavljalo obrazloženo mnenje Evropskega parlamenta iz leta 2018. Pričakujemo razpravo o vseh odprtih vprašanjih s področja spoštovanja temeljnih vrednot EU, vključno s sistemskimi grožnjami za neodvisnost pravosodja, delovanje ustavnega in volilnega sistema ter svobodo izražanja. Predvidoma bo v razpravi nekaj pozornosti namenjene tudi prvi uradni sprožitvi splošnega režima za pogojevanje izplačil sredstev Evropske unije s spoštovanjem načel vladavine prava, ki je bil zoper Madžarsko aktiviran 27. aprila letos. Stališče Slovenije je, da nas spoštovanje temeljnih vrednot Evropske unije, vključno z vladavino prava, povezuje in krepi zaupanje državljanov v institucije, tako nacionalne kot tudi institucije Evropske unije. Prepričani smo, da je vladavina prava ključni pogoj za stabilne demokracije ter podlaga za medsebojno zaupanje in delovanje Evropske unije kot celote. Slovenija podpira nadaljevanje postopka v skladu s prvim odstavkom 7. člena Pogodbe o Evropski uniji, ki kot eno ključnih varovalk za spoštovanje temeljnih vrednot Evropske unije nudi priložnost za konstruktiven dialog z državo članico, zoper katero je bil uveden. Pri tem je pomembno, da se ob aktualni razpravi o pogojevanju na Madžarskem še naprej spremlja tudi razvoj dogodkov v zvezi z ostalimi vprašanji, ki se nanaša na temeljne vrednote Unije. Zato Slovenija pozdravlja razpravo o vseh vsebinah, ki so bile izpostavljene v obrazloženem predlogu Evropskega parlamenta.

Svet za splošne zadeve se bo seznanil tudi z delovnim programom Evropske komisije za leto 2023, ki je bil objavljen 18. oktobra letos. Na tej podlagi se bodo institucije Evropske unije dogovarjale o vsebini skupne izjave o prednostnih nalogah za obdobje 2023-2024, ki bo podpisana ob robu decembrskega zasedanja Evropskega sveta. Delovni program komisije vsebuje ambiciozne ukrepe za odzivanje na krize ter se osredotoča na zeleno in digitalno preobrazbo. Slovenija se strinja z napovedanimi ključnimi pobudami, ki bodo vplivale na delo Sveta Evropske unije v prihodnjem obdobju. Pomembno pa je tudi, da nekatere napovedane pobude izhajajo iz predlogov o konferenci o prihodnosti Evrope. Ocenjujemo, da se mora ta zeleni in digitalni prehod smiselno nadaljevati v novih geopolitičnih razmerah, ki so posledica vojne Ukrajine in podnebnih sprememb. Nujni so ukrepi za čimprejšnjo ublažitev posledic energetske krize za gospodinjstva in podjetja, pomembna je krepitev zmogljivosti za spopadanje s posledicami podnebnih sprememb in z naravnimi nesrečami, pa tudi številni gospodarski in finančni ukrepi, ki bodo ključni za naše gospodarstvo, še posebej za mala in srednja podjetja. Prav tako kot nujne ocenjujemo ukrepe, s katerimi bomo povečali strateško avtonomijo Evropske unije ter odpornost in pripravljenost za prihodnje izzive.

Svet se bo pod točko razno bo seznanil s potekom priprav na predvideni dogodek z državljani v začetku decembra, ki bo namenjen pregledu in razpravi o dosedanjem ukrepanju institucij Evropske unije po zaključku konference o prihodnosti Evrope.

Hvala lepa.

Najlepša hvala za dodatno obrazložitev državnemu sekretarju.

Odpiram razpravo kolegic in kolegov. Želi kdo razpravljati pri tej točki? Vidim, da ni prijavljenih, torej bom… Aha, izvolite, gospod Gregorič.

Ja, nekaj pa moram povedati, kajne. Zelo me veseli, da ima komisija ambiciozne ukrepe za odzivanje na krize in da se osredotoča na zeleno in digitalno preobrazbo. S tem v zvezi me zanima, ali so oziroma kakšen je napredek na evropskem aktu o čipih ali integriranih mikro vezjih in kakšen je napredek na evropskih programih vodikovih tehnologij ter koliko se dela na dostopu do kritičnih surovin iz starih virov, na primer pepelov ali pa jalovin bivših rudniških postrojenj po Evropi.

Hvala lepa.

Morda kratek odgovor, državni sekretar, če pa ne, pa lahko tudi pismeno pošljete gospodu Gregoriču. Malo smo v časovni zamudi, je pa specifično vprašanje.

Marko Štucin

Ne, saj bom odgovoril. Mislim, glede napredka na teh zakonodajnih pobudah, žal, ne morem, ker nismo pristojen resor za to temo. Bi pa samo rekel, da Ministrstvo za zunanje zadeve, tudi Vlada seveda kot ključne poudarja teme, kot so zmanjšanje odvisnosti Evropske unije od teh surovin. Ključna je avtonomnost pri proizvodnji čipov in drugih teh v bistvu nujnih komponent za delovanje našega gospodarstva. Tako zgolj načelni odgovor, da seveda polagamo temu zelo veliko prioriteto, ampak za konkreten odgovor pa se boste morali za posamezne te zakonodajne predloge na pristojne resorje potem obrniti.

Hvala lepa.

Najlepša hvala.

Zaključujem razpravo.

Na glasovanje dajem predlog sklepa, ki se glasi: Odbor za zadeve Evropske unije se je seznanil z Izhodišči za udeležbo delegacije Republike Slovenije na zasedanju Sveta Evropske unije za splošne zadeve, ki bo v Bruslju 18. novembra 2022, in jih podprl.

Glasujemo samo člani, članice in člani Odbora za zadeve Evropske unije z glasovalnimi napravami od 1 do številke 20. Glasujemo. Navzočih je… poslank in poslancev, za je glasovalo 13, proti nihče.

(Za je glasovalo 13.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Zaključujem 2. točko dnevnega reda in 18. sejo Odbora za zadeve Evropske unije.

Besedo predajam predsedniku Odbora za zunanjo politiko, kolegu gospodu Bakoviču. Kolega Bakovič, izvolite. Še malo pozornosti, prosim.

Hvala lepa, spoštovani predsednik.

Ugotavljam, da smo se člani in članice Odbora za zunanjo politiko seznanili z Izhodišči za udeležbo delegacije Republike Slovenije na zasedanju Sveta Evropske unije za splošne zadeve, ki bo v Bruslju 18. 11. 2022.

S tem zaključujem 2. točko dnevnega reda in 16. sejo Odbora za zunanjo politiko ter vam želim lep dan. Srečno!

Seja se je končala 11. novembra 2022 ob 10.02.

Hvala lepa, spoštovani predsednik.

Ugotavljam, da smo se člani in članice Odbora za zunanjo politiko seznanili z Izhodišči za udeležbo delegacije Republike Slovenije na zasedanju Sveta Evropske unije za splošne zadeve, ki bo v Bruslju 18. 11. 2022.

S tem zaključujem 2. točko dnevnega reda in 16. sejo Odbora za zunanjo politiko ter vam želim lep dan. Srečno!

Seja se je končala 11. novembra 2022 ob 10.02.