13. nujna seja

Mandatno-volilna komisija

29. 3. 2023

Transkript seje

Dobro jutro.

Pričenjam 13. nujno sejo Mandatno-volilne komisije.

Vse članice in člane lepo pozdravljam.

Imamo kar nekaj opravičil. Seje so danes zadržani kolega Ferenc Horvát, kolegica Jelka Godec in pa Danijel Krivec. Poleg tega imamo pa še nekaj nadomeščanj in sicer, Zoran Mojškerc nadomešča Anjo Bah Žibert, potem Sara Žibrat nadomešča Almo Intihar in Milan Jakopovič nadomešča dr. Mateja Tašner Vatovca. To je to.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red:

1. točka – administrativne zadeve.

Dnevnemu redu nisem prejela predlogov za razširitev oziroma za umik točke, zato je takšen dnevni red, kot je bil predlagan, tudi sprejet.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA.

V okviru te točke bomo obravnavali Predlog pravilnika o uporabi službenih mobilnih telefonov in službenih prenosnih računalnikov za funkcionarje Državnega zbora. Navedeni predlog ste prejeli v sistemu Udis. Sam predlog pravilnika znižuje obseg sredstev, ki jih Državni zbor zagotavlja uporabnikom za uporabo službenih mobilnih telefonov v okviru letne kvote, potem pa podrobneje ureja še nekatera druga vprašanja, kot je na primer ravnanje uporabnikov v primeru izgube, okvare ali poškodbe naprave, vračilo naprav in obveznost povrnitve škode ob neupoštevanju določil pravilnika.

Ali želi kdo razpravljati? Janez Cigler Kralj, izvolite.

Hvala lepa predsednica. Dobro jutro vsem.

V Poslanski skupini Nove Slovenije smo pozorno pregledali ta predlog pravilnika in moram reči, da so me kolegi prosili in kolegice, da izrazim veliko nezadovoljstvo s tem pravilnikom. Najprej, prvič, vsaj pričakovali bi, da se bomo še dobili na enem neformalnem posvetu, kjer bi predlog pogledali, da bi videli, če je to to kar smo se dogovarjali. Kakor mi razumemo, vem da mi boste vi rekli drugače, da boste rekli, da je to to, ampak kakor mi razumemo, smo se dogovorili, da bo notri v tem pravilniku tudi pogoj, da je vsaj 20 gigabajtov prenosa podatkov, ker sedanji paketi so glede tega, lahko rečem, popolnoma neuporabni, še posebej imajo to težavo kolegi ali pa kolegice, ki gredo nekako službeno pot ali pa v tujino. Teh 2 gigabajta kolikor imamo zdaj, je porabljenih praktično takoj, to ob tej tehnologiji ne pomeni skoraj nič. O tem ni niti besede v pravilniku.

In pa, ne vem, tole glede odpisa vrednosti telefona, kolikor smo mi razumeli, smo se pogovarjali, da se oprema po toliko letih odpiše. Ne vem, bi vprašal kakšna je vladna uredba glede tega odpisa opreme. Mislim, da 9. člen ni čisto tako, kot sem jaz razumel, da smo se dogovorili. Jaz takega pravilnika ne morem podpreti. Hvala.

Hvala lepa. Torej samo kakšen paket je sklenjen za uporabo službenih mobilnih telefonov, ni predmet tega pravilnika, zato seveda te informacije tu noter ne more biti. To je predmet vsakokratnega javnega razpisa, ko Državni zbor sklene potem pogodbo z najugodnejšim ponudnikom in tam v tistem paketu so vsebovane te stvari, o katerih vi govorite. To je seveda dogovorjeno in bo držalo in službe bodo izvedle tako kot smo se tudi na posvetu dogovorili.

Kar se pa tiče odpisa, je pa seveda letna stopnja amortizacije v prvem letu 50 %, ampak tukaj ne govorimo o amortizaciji, govorimo o odkupu in jaz ocenjujem, da so te številke, ki so zdaj tukaj primerne, so pa že bile plod usklajevanja s službami Državnega zbora dvakrat in so zdaj v resnici že znižane, mislim, da so zdaj o tem v tej verziji, kot so, kar ustrezne.

Bi želel še kdo? Bojana, izvoli, Bojana Muršič.

Hvala lepa za besedo, predsedujoča. Zdaj pri 4. členu, o katerem danes govorimo, se mi postavlja vprašanje oziroma malo smo v poslanski skupini pogledali, vprašanje je v primeru poslancev, ki grejo na službeno pot v tretje države. Zdaj predvsem ti predsedniki Odbora za zunanje zadeve kar dosti obiskujejo zunanje te države in me zanima, ali bo ta znesek 600 evrov dovolj za te poslance, ki gredo v tujino in potem so njihovi stroški v tujini bistveno višji. Kolikor se spomnim iz preteklega mandata, smo imeli že težave pri 1000 evrih. Zato me zanima, ali mogoče imate kakšno analizo glede tega?

Prav tako tudi pri 5. členu bi mogoče dala predlog, glede na to, da potem, se pravi, 9. člen v 5. točki govori o teh odpisnih vrednostih oziroma o nabavni vrednosti, bi mogoče dala predlog, da 3. točka 5. člena se nekako dopolni, da reverz vsebuje tudi višino nabavne vrednosti aparata, ker v bistvu potem si bo sam poslanec lahko izračunal ali se mu splača iti v odkup ali ne, kajti zdaj v tem trenutku ne veš, moraš se potem s službami dogovarjati, mogoče toliko iz tega vidika. V glavnem pri teh odpisih pa res mogoče bi tudi na državni ravni morali razmišljati o amortizaciji, kajti ko sem si pogledala amortizacijske stopnje, amortizacijske stopnje so 50 % pri računalnikih, pri ostali računalniški opremi pa 25 % za vsako leto, se mi zdi res malce nenavadno, da so odpisne vrednosti za telefone 25 %, za računalnik pa 50 % za prvo leto. Tako, da tu mogoče v razmislek tudi strokovnim službam, ki se ukvarjajo s tem, da bi dale pobudo za spremembo tega pravilnika o odpisu osnovnih sredstev na državni ravni. Hvala lepa zaenkrat.

Hvala. Zdaj, kar se tiče višine nabavne vrednosti, to se strinjam in predlagam, da damo tu še dodatno alinejo, torej v 5. člen v tretji odstavek, zraven teh alinej, tip naprave, serijsko in inventarno številko, osebno ime uporabnika, datum prevzema. Jaz se strinjam, da je to pomemben podatek zato, če se boste strinjali, bi to dodali, torej višina nabavne vrednosti naprave, tako.

Kar se pa tiče teh stroškov v tujini, tu so bili narejeni preračuni, ampak kaj je pomembno, ko gredo poslanci v tujino, je zelo pomembno, da to sporočijo dol službi IKT, ker v takem primeru vklopijo podatke za tujino in drugo tarifo v resnici. Torej poslanci, ki potujejo v tujino naj bodo pozorni, ker to paketi omogočajo, da se takrat nastavi ta vrednost drugače, kot jo pa imamo sicer in ob takem pogoju bi to moralo več kot zadostovati. Tako. Še kdo? Janez Cigler Kralj, izvolite.

Hvala lepa, predsednica. Prej sem pozabil še eno vprašanje. V 9. členu je samo določeno glede službenih mobilnih telefonov. Kolikor se jaz spomnim, smo se dogovarjali, da bi tudi za službene prenosne računalnike omogočili to, da se ga na koncu mandata odkupi; o tem smo se pogovarjali in tega noter ni.

Hvala.

Ja, to je bilo tudi moje vprašanje službam Državnega zbora, dobila sem negativen odgovor.

Še kdo? Izvolite, Jože Tanko.

Hvala lepa.

Zdaj se moramo počasi vprašati, ali ta pravilnik sprejemajo službe Državnega zbora ali poslanci Državnega zbora. Jaz predlagam, da to vrnete nazaj oziroma da to popravite, tako kot se spodobi. Saj mi to sprejemamo, saj nismo mi odvisniki od služb Državnega zbora.

Saj jaz se strinjam. Ali popravimo tule v…

Treba je kompletno urediti, tako kot je običajno in normalno…