56. redna seja

Kolegij predsednice Državnega zbora

4. 10. 2023

Transkript seje

Spoštovani kolegice, kolegi, predlagam, da začnemo. Verjetno se nam bo tudi predstavnik SD pridružil, ker ni dal pooblastila. Že prihajajo, evo, tudi, tudi Jani je z nami.

Obveščam vas, da nobenega nadomeščanja ni.

S sklicem seje kolegija ste prejeli osnutek časovnega poteka obravnave Predloga sprememb proračuna Republike Slovenije za leto 2024 in Predlog proračuna Republike Slovenije za leto 25 ter okvirni razpored sej delovnih teles za nujno obravnavo. Iz teh dokumentov izhajajo vse ključne informacije za obravnavo proračunskega paketa.

S tem prehajamo tudi na dogovor o samem sklicu izredne seje Državnega zbora.

V zvezi s sklicem 48. izredne seje Državnega zbora se predlaga sledeče. Prvič, pod A, predlog dnevnega reda se glasi: Predstavitev proračunskega memoranduma za leto 2024 in 2025, Predloga sprememb proračuna Republike Slovenije za leto 2024 in Predloga proračuna Republike Slovenije za leto 2025. Datum seje v ponedeljek, 9. 10. 2023, ob 13. uri do zaključka seje. In točka C, najava časa za razpravo, predsednik Vlade in minister za finance imata skupaj na voljo do 60 minut.

Odpiram razpravo. Želi kdo besedo? Jelka Godec, izvoli.

Ja, najlepša hvala. Lep pozdrav vsem.

Zdaj mi smo že danes poslali prošnjo za določitev drugega termina predvidene izredne seje Državnega zbora. Zdaj po Poslovniku Državnega zbora je določeno, da s 1. 10. je zadnji datum, ko se vložijo proračunski dokumenti v Državni zbor in potem seveda tečejo roki po Poslovniku, kar seveda tudi razumemo, ni nobenega problema s tem. Je pa tudi, ima pa tudi Državni zbor svoj urnik in ponedeljki so namenjeni terenskim sejam oziroma poslanskim pisarnam na terenu oziroma delu na terenu. Mi, v naši poslanski skupini moram reči, da imamo veliko tega dela na terenu in tudi občasno celotna poslanska skupina opravi sejo na terenu in glede na to, da je v ponedeljek 9. 10. prav tako namenjen torej delu na terenu, smo že pred časom in pa pred dnevi že potrdili sejo Poslanske skupine SDS na terenu na Koroškem. Tako v ponedeljek je predvideno torej, da nihče od poslancev Slovenske demokratske stranke ne bo v Državnem zboru in bo na terenu, na torej normalnem terenskem delu. Zato smo poslali prošnjo, deseti dan od predložitve je v ponedeljek, torej Državni zbor ima možnost, torej da najkasneje v desetih dneh skliče sejo glede memoranduma, to je ravno v ponedeljek, torej ima možnost sklicati tudi prej. In zato vljudno prosimo, da glede na to, da se ne bi zgodilo, da prvič verjetno v zgodovini obravnave memoranduma ne bi bilo nikogar iz opozicije, prosimo, da se ta seja prestavi na nek drug datum. Možnosti so. In jaz sem že na to opozarjala, da se seje sklicujejo ob ponedeljkih, ko imamo v naši poslanski res težave s tem, z zagotavljanjem sklepčnosti oziroma prisotnosti poslancev. Tukaj bi se dotaknila, vem da ni to zdaj sicer predmet te razprave, tudi v ponedeljek je sklican hearing za ministrico za zdravje in tudi to je datum oziroma ura, kjer prav tako ne moremo zagotoviti. Mi imamo sejo poslanske, začnemo mislim da ob 9.30 uri na Koroškem, zaključujemo nekje ob šestih, sedmih zvečer. Dogovorjeno je z župani, dogovorjeno je z ostalimi podjetji, itn. Jaz res lepo prosim, kolegi, če najde nek drug termin oziroma, če se strinjate s tem, da se to prestavi, tako da ne bi potem izpadlo torej, da mi namenoma bojkotiramo kakšno zadevo. Vemo, da so proračunske zadeve pomembne zadeve, ni to enostavna stvar, materija je za preštudirati, ampak pravim še enkrat, jaz lepo prosim, če se le vendarle da kakšen kompromis skleniti. Hvala.

Hvala za pobudo.

Jaz bi dal besedo predstavnikom Vlade, če mogoče najdejo kakšen termin, ko bi bila tako minister kot predsednik Vlade lahko prisotna. Glede na razpored v Državnem zboru pride v poštev edino petek, ostali dnevi so že vsi praktično zasedeni z delovnimi telesi, tako da edino to je lahko kot opcija, seveda pa je pomembno kakšno je stališče Vlade glede tega oziroma ali lahko zagotovijo predstavnika, ki predstavlja ta proračun. Izvolite.

Barbara Peternelj

Hvala lepa. Lep pozdrav vsem.

Mi smo bili s to pobudo seznanjeni, smo preverili glede same razpoložljivosti, ampak, žal, ne moremo zagotoviti prisotnosti predsednika Vlade in ministra za finance v petek. Hvala.

Hvala. Želi še kdo besedo? Ja, Jelka Godec, pa kasneje Janez Cigler Kralj. Izvoli, Jelka.

Zdaj, v redu, hvala za to informacijo. Gre za eno uro, gre za eno uro, ki mislim da, da cel petek ne morete zagotoviti prisotnost predsednika Vlade in ministra tisto uro je malo tako no, tudi mogoče v četrtek bi se dalo pri nas kam stisniti eno uro. Jaz mislim, dobro, če togo vztrajate pri tem, ampak pravim, gre za eno uro, ki jo lahko po moje predsednik Vlade od devetih do desetih, pa težko rečem, da ne no, mislim pravim, jaz vam povem, da javnost ve, da je v ponedeljek namenjen za terenske seje oziroma poslanske pisarne na terenu, da je urnik znan toliko in toliko oziroma že leto dni naprej, in da pač smo rezervirali si in bomo to mi terensko sejo tudi opravili in žal potem pač ne bo predstavnikov opozicije v ponedeljek na tej seji. Hvala.

Hvala Jelka.

Še Janez, izvoli.

Hvala lepa predsednik.

Prvič, podpiram to pobudo ker bi tudi sam bi se oglasil, sicer se je kolegici Jelki mogoče zareklo, tudi mi smo opozicija, ampak delimo to, delimo to da in bomo verjetno vsaj v enem delu prisotni, v vsakem primeru, ampak delimo to, kako bi temu rekel, vztrajanje pri tem, da se ponedeljki razbremenijo tega dela v Državnem zboru, zato, ker pač delamo v svojih okrajih in želimo biti tam prisotni in je to izjemno pomemben del parlamentarnega dela in se mi zdi, da res za eno uro, za predstavitev proračunskega memoranduma bi lahko zdaj tu skupaj stopili, pa našli drug termin. Če imajo pa v recimo eni večjih poslanskih skupin v Državnem zboru res že vse načrtovano, pa napeljano, pa, pa bi jaz tudi rekel, da dajmo to probati razumeti, ne iz »inata«, zdaj pač blokirat.

Tako, da jaz podpiram Jelkin predlog in tudi pozivam k temu, ker zadnje »cajte« smo kar napredovali, so se ponedeljki kar razbremenili, ni bilo to več tako, kot pa v prve pol leta, ko sem redno protestiral, pa kolegica Jelka tudi, na sejah kolegijev ali pa drugi iz opozicije, mogoče, če se da kaj narediti, no.

Hvala.

Želi še kdo kakšno besedo? Zdaj, Vlada pravi, da za petek ne more zagotoviti, da verjetno na soboto, nedeljo ne bi šli, čeprav bi lahko kakšno solidarnostno oddelali, ampak bolj v hecu, da ne bo kakšnega nesporazuma. Če ni možnosti, pač ostajamo na predlogu, ki je bil predlagan, tako da predlagam, da gremo na glasovanje.

Na glasovanje dajem naslednji sklep: "V skladu z 2. odstavkom 58. člena Poslovnika Državnega zbora se na dnevni red 48. izredne seje Državnega zbora uvrsti naslednja točka dnevnega reda: Predstavitev proračunskega memoranduma 2024/2025, Predloga sprememb proračuna Republike Slovenije za leto 2024 in Predloga proračuna Republike Slovenije za leto 2025."

Glasujemo. Kdo je za? (Svoboda, Levica in SD.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Gremo na naslednji sklep: "Za predstavitev proračunskih dokumentov na seji Državnega zbora imata predsednik Vlade in minister za finance na voljo skupaj do 60 min.

Glasujemo. Kdo je za? (Svoboda, Levica in SD.) Kdo je proti? (?)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

S tem zaključujem to točko dnevnega reda.

Časovni potek in razpored sej delovnih teles bosta posredovana poslankam in poslancem, skupaj s pojasnili glede vlaganja amandmajev.

Preden zaključimo sejo kolegija, bomo odločali še o predlogih za delo delovnih teles po 22. uri. Gre za 36. in 37. nujno sejo Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor, ki bosta potekali danes in jutri. Drugič, nadaljevanje 26. nujne seje in 27. nujne seje Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, ki bosta v petek, 6. 10. 2023 ter za skupno nujno sejo odbora za infrastrukturo, okolje in prostor ter odbora za gospodarstvo, ki bo v sredo 11. 10. 2023.

Predloge predsednic navedenih delovnih teles ste prejeli. Odpiram razpravo. Želi kdo kaj razpravljati glede te pobude za delo preko 22. ure? (Ne.) Če ni, prehajamo na odločanje.

Na glasovanje dajem najprej naslednji predlog sklepa: "Odbor za infrastrukturo, okolje in prostor lahko obravnavo zadev iz dnevnega reda 36. in 37. nujne seje 4. in 5. 10. 2023 po potrebi zaseda tudi po 22. uri."

Glasujemo. Kdo je za? (Svoboda, Levica in SD.) Kdo je proti? (SDS in Nova Slovenija.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Na glasovanje dajem naslednji predlog sklepa: "Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo lahko za obravnavo zadev iz dnevnega reda 1. nadaljevanja 26. nujne in 27. nujne seje 6. 10. 2023, po potrebi zaseda tudi po 22. uri."

Glasujemo. Kdo je za tak predlog sklepa? (Svoboda, SD in Levica.) Kdo je proti? (SDS in NSi.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Na glasovanje dajem še naslednji predlog sklepa: "Za obravnavo zadeve iz dnevnega reda skupne nujne seje, to je 38. nujne seje Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor ter 22. nujne seje Odbora za gospodarstvo, ki bo 11. 10. 2023 lahko navedeni delovni telesi po potrebi zasedata tudi po 22. uri.«

Kdo je za? (Svoboda, Levica, SD.) Je kdo proti? (Nova Slovenija, SDS.)

Ugotavljam, da je tudi ta sklep sprejet.

S tem se vam zahvaljujem za udeležbo in zaključujem 56. sejo Kolegija.

Hvala.

Želi še kdo kakšno besedo? Zdaj, Vlada pravi, da za petek ne more zagotoviti, da verjetno na soboto, nedeljo ne bi šli, čeprav bi lahko kakšno solidarnostno oddelali, ampak bolj v hecu, da ne bo kakšnega nesporazuma. Če ni možnosti, pač ostajamo na predlogu, ki je bil predlagan, tako da predlagam, da gremo na glasovanje.

Na glasovanje dajem naslednji sklep: "V skladu z 2. odstavkom 58. člena Poslovnika Državnega zbora se na dnevni red 48. izredne seje Državnega zbora uvrsti naslednja točka dnevnega reda: Predstavitev proračunskega memoranduma 2024/2025, Predloga sprememb proračuna Republike Slovenije za leto 2024 in Predloga proračuna Republike Slovenije za leto 2025."

Glasujemo. Kdo je za? (Svoboda, Levica in SD.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Gremo na naslednji sklep: "Za predstavitev proračunskih dokumentov na seji Državnega zbora imata predsednik Vlade in minister za finance na voljo skupaj do 60 min.

Glasujemo. Kdo je za? (Svoboda, Levica in SD.) Kdo je proti? (?)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

S tem zaključujem to točko dnevnega reda.

Časovni potek in razpored sej delovnih teles bosta posredovana poslankam in poslancem, skupaj s pojasnili glede vlaganja amandmajev.

Preden zaključimo sejo kolegija, bomo odločali še o predlogih za delo delovnih teles po 22. uri. Gre za 36. in 37. nujno sejo Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor, ki bosta potekali danes in jutri. Drugič, nadaljevanje 26. nujne seje in 27. nujne seje Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, ki bosta v petek, 6. 10. 2023 ter za skupno nujno sejo odbora za infrastrukturo, okolje in prostor ter odbora za gospodarstvo, ki bo v sredo 11. 10. 2023.

Predloge predsednic navedenih delovnih teles ste prejeli. Odpiram razpravo. Želi kdo kaj razpravljati glede te pobude za delo preko 22. ure? (Ne.) Če ni, prehajamo na odločanje.

Na glasovanje dajem najprej naslednji predlog sklepa: "Odbor za infrastrukturo, okolje in prostor lahko obravnavo zadev iz dnevnega reda 36. in 37. nujne seje 4. in 5. 10. 2023 po potrebi zaseda tudi po 22. uri."

Glasujemo. Kdo je za? (Svoboda, Levica in SD.) Kdo je proti? (SDS in Nova Slovenija.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Na glasovanje dajem naslednji predlog sklepa: "Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo lahko za obravnavo zadev iz dnevnega reda 1. nadaljevanja 26. nujne in 27. nujne seje 6. 10. 2023, po potrebi zaseda tudi po 22. uri."

Glasujemo. Kdo je za tak predlog sklepa? (Svoboda, SD in Levica.) Kdo je proti? (SDS in NSi.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Na glasovanje dajem še naslednji predlog sklepa: "Za obravnavo zadeve iz dnevnega reda skupne nujne seje, to je 38. nujne seje Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor ter 22. nujne seje Odbora za gospodarstvo, ki bo 11. 10. 2023 lahko navedeni delovni telesi po potrebi zasedata tudi po 22. uri.«

Kdo je za? (Svoboda, Levica, SD.) Je kdo proti? (Nova Slovenija, SDS.)

Ugotavljam, da je tudi ta sklep sprejet.

S tem se vam zahvaljujem za udeležbo in zaključujem 56. sejo Kolegija.

Hvala.