58. redna seja

Kolegij predsednice Državnega zbora

13. 10. 2023

Transkript seje

Dobro jutro! Začenjam 58. sejo Kolegija predsednice Državnega zbora. Vas lepo pozdravljam.

Vas obveščam še, da vam je bilo včeraj posredovano gradivo k 1. točki dnevnega reda. Glede nadomeščanja članov kolegija, vam sporočam, da poslanec Tomaž Lisec danes nadomešča odsotno vodjo poslanske skupine, poslanko Jelko Godec. Drugi smo.

1. TOČKA DNEVNEGA REDA JE DOLOČITEV ČASA OBRAVNAVE TOČK DNEVNEGA REDA 13. SEJE DRŽAVNEGA ZBORA.

Ta se bo začela v ponedeljek 16. oktobra. Gradivo ste prejeli včeraj. Ima morda kdo kakšno pripombo, bi želel besedo? Izvolite, kolega Cigler Kralj.

Hvala lepa predsednica. Dober dan vsem.

V okviru 1. točke bi samo preveril. Namreč, pri obvestilu o odsotnosti ministric in ministrov se je verjetno zgodila Vladi ena neljuba tipkarska napaka, ampak vseeno bi bilo dobro vedeti zakaj je zunanja ministrica odsotna, ker piše zaradi odsotnosti? To vemo, da bo odsotna, ker je obvestilo o odsotnosti, ampak razloga pa ni navedenega. Tako da bi prosil za obrazložitev, zakaj je odsotna.

Ja, hvala lepa. Izvolite, namestnica generalne sekretarke.

Barbara Peternelj

Lep pozdrav vsem! Bomo mi dodatno obrazložili to zadevo. Tako da, ta trenutek ...

Ali zdaj ne veste, zakaj je odsotna?

Barbara Peternelj

Bomo poslali.

Naslednjič bi želela, da se to pove. Ni spoštljivo to do Državnega zbora. Odsotnost zaradi odsotnosti, ne vem ali je tiskarska napaka ali ne, ampak pričakujem, da bomo naslednjič s strani Vlade dobili obrazložitev, zakaj je odsotna. Ker če že vemo, da bo odsotna, potem verjetno tudi razlog se ve. Tako da prosim, da se tukaj pač spoštljivo naslavlja Državni zbor in da se to tudi javi razlog. Izvolite, gospod Cigler Kralj.

Ja, hvala gospa predsednica, ker ste zavzeli to stališče. Tudi sam menim, da bi morala predstavnica Vlade oziroma namestnica generalne sekretarke že tukaj seznaniti Kolegij Državnega zbora z razlogom, saj vendar verjetno to ni skrivnost. Ve se, ministri so morali javiti, če je to tipkarska napaka bi to morala biti, bi rekel, manjša zadeva, kjer bi namestnica ali pa kdo drug obrazložila zakaj ministrice ni. Zdaj javiti pisno kasneje ne vem. Tako kot ste rekli, se strinjam. In prosim, ne vem, verjetno me boste podprli, da to informacijo pošlje v Državni zbor danes do 12. ure. Hvala.

Ja, se strinjam. Bi želela informacijo do 12. ure, če je možno? Izvolite, kolega Sajovic.

Ja, najbrž manjka tamle beseda službena odsotnost. Ne vem, kaj je zdaj to, ali je to medijski spin na članke nekaterih o dopustih od včeraj? A smo res ratali tako dlakocepski? Tako da več s tega mesta ne bom, bo pa še prilika. Res smo mojstri. Ni pri nas vse prav če ni vsak trenutek nekaj narobe.