65. redna seja

Kolegij predsednice Državnega zbora

6. 12. 2023

Transkript seje

Dobro jutro. Začenjam 65. sejo Kolegija predsednice Državnega zbora in vse prisotne lepo pozdravljam.

Obveščam vas, da sem vas včeraj obvestila o novem gradivu k 2. točki dnevnega reda.

Nadomeščanj ni, ne? Okej.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA DOGOVOR O SKLICU IZREDNE SEJE DRŽAVNEGA ZBORA.

S sklicem seje kolegija ste kot gradivo k tej točki prejeli zahtevo skupine poslank in poslancev s prvopodpisano Jelko Godec za sklic izredne seje Državnega zbora.

In predlagam, da se na dnevni red te seje uvrsti tudi lista kandidatov za ministra Vlade Republike Slovenije, ki jo je 1. 12. 2023 v skladu z 229. členom Poslovnika Državnega zbora predložil predsednik Vlade dr. Robert Golob. In v zvezi s sklicem 57. izredne seje Državnega zbora se tako predlaga sledeče. Predlog dnevnega reda: 1. Predlog zakona o spremembah Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti, in sicer prva obravnava; in 2. Lista kandidatov za ministra Vlade Republike Slovenije. Datum seje bi bil v četrtek, 7. decembra 2023 od 8.30 do zaključka seje. Najava časa za razpravo: za poslanske skupine ena točka po tretjem odstavku 67. člena Poslovnika zbora, do 5 minut za dopolnilno obrazložitev predlagatelja predloga zakona, to je skupina poslancev s prvopodpisano Jelko Godec, in do 5 minut za predstavitev mnenja Vlade ter do 30 minut za razpravo predlagatelja in do 30 minut za razpravo Vlade, to je pri 1. točki, in za dopolnilno obrazložitev predsednika Vlade do 5 minut in razpravo predsednika Vlade do 30 minut pri 2. točki.

Odpiram razpravo, če želi kdo besedo. Izvolite, kolega Černač.

Ja, eno pojasnilo bi prosil, no, lep pozdrav vsem, glede obravnave 2. točke na odborih. Mi danes obravnavamo šele sklic te izredne seje. Odbora za hearinge sta bila ne samo sklicana, ampak tudi zaključena včeraj in me zanima, kje je formalni, kje je formalna podlaga za to oz. kaj je bil razlog, da se je tokrat postopalo na tak, na tak način.

Trenutek. Prvi odstavek 230. člena pravi: vsak kandidat za ministra se najprej 3 dni in najkasneje 7 dni po vložitvi predloga kandidatur predstavi pristojnemu delovnemu telesu Državnega zbora in odgovarja na vprašanja njegovih članov. To je bilo v tem roku. / oglašanje iz dvorane/ Ja, ja, izvolite.

Jaz vas nisem tega spraševal. Jaz sem spraševal, kako je mogoče, da sta bila odbora sklicana, predno je bil obravnavan predlog za obravnavo na izredni seji Državnega zbora na vašem kolegiju, ne? Najprej bi moral biti verjetno kolegij, kjer bi se določila ta točka, in potem sklicani odbori. To, kar ste mi zdaj povedali, ni podlaga za to, kar je bilo narejeno. In predlagam, da v bodoče se ta praksa ne nadaljuje.

No, ta praksa je že vedno, vedno skozi enaka in se bo tudi nadaljevala, ker jaz za drugačno ne vem. Morda vi veste za kakšno drugačno prakso? Izvolite. Izvoli, ja.

Uršula Zore Tavčar

Izjema je v bistvu to, da se zadeva uvrsti na izredno sejo, ker tudi če bi bila po logiki uvrščena na redno sejo, bi pravzaprav odbori potekali in se o tem sploh ne bi posebej odločali glede same seje. Če lahko mogoče samo kot dopolnitev.

Ja, saj ravno v tem je problem. Glejte, problem je, da že nekaj časa opažamo neko zmedo pri delovanju, oprostite, te koalicije. Dobivamo zakone po nujnem postopku, ki to niso, dobivamo zakon po skrajšanem postopku glede tobačnih izdelkov, za katerega naknadno ugotovite, da bo obravnavan šele spomladi prihodnje leto, ker ste nekaj spregledali, dobivamo predloge za ministre, kjer formalno še ni potekel rok. Lahko bi bili do konca letošnjega leta in to samo za dva, ne pa za tri. Skratka, neko neusklajeno, kaotično delovanje. Da ne govorim o tem, da edini zakon, ki pa bi ga bilo potrebno že zdavnaj obravnavati, ker je bil tudi napovedan, da bo obravnavan do konca oktobra, je pa Zakon o obnovi, kjer pa je tudi nujni postopek, pa ga obravnavamo šele na redni seji, ki se začne prihodnji teden. Tako, da iz tega razloga sem predlagal, da naj se to delovanje vladajoče koalicije, bi rekel, malo umiri, uskladi in naj postane malo bolj konsistentno za naprej.

Hvala.

Hvala lepa.

Kolega Sajovic, izvolite, tamle si potegnite mikrofon.

Hvala.

Ja, tole od kolega Černača je zelo konsistentno, tako kot sem včeraj rekel, pa bom še večkrat ponovil. V tej državi ne more miniti en dan, da ni vse prav, če ni nekaj narobe, če pa je vse prav, si pa izmišljujemo take proceduralne nesmisle za sklic odbora, nikdar in nikoli ni bil potreben sklep Kolegija. Ne vem, od kje, bi rekel, čista izmišljotina, da vnašamo neko paniko, nezaupanje, nemir. Par dni nazaj sem prebral, da nam očitate, da Vlada nima ministrov. A zdaj, ko smo ministre na polovico poti hitro spravili pod streho, je pa spet narobe. Tako, da jaz mislim, da ima ta država še veliko večje probleme pa izzive in mi se jih zavedamo, kot pa evidence delovnega časa in pa pravilno delovanje glasovalnih naprav.