17. nujna seja

Odbor za pravosodje

20. 2. 2024

Transkript seje

Lepo pozdravljeni vsi skupaj. Pričenjamo torej 17. nujno sejo Odbora za pravosodje, sklicano na predlog Poslanske skupine SDS.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednje članice in člani odbora: mag. Meira Hot, ki jo nadomešča poslanec Damijan Zrim, potem mag. Dejan Kaloh, ki ga nadomešča poslanka Alenka Jeraj ter mag. Alma Intihar, ki jo nadomešča poslanka Jožica Derganc.

Ker k dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za razširitev oz. za umik katere od predlaganih točk, je določen dnevni red seje kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA OBRAVNAVO PREDLOGA PRIPOROČILA VLADI REPUBLIKE SLOVENIJE V ZVEZI S STANJEM NA PODROČJU BOJA PROTI KORUPCIJI V REPUBLIKI SLOVENIJI, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo predložila celotna skupina poslank in poslancev s prvopodpisano Jelko Godec, torej Poslanska skupina SDS in je bil dne 6. 2. 2024 objavljen na spletnih straneh Državnega zbora.

Kot gradivo smo prejeli mnenje Zakonodajno-pravne službe ter mnenje Vlade.

Na sejo so bili vabljeni v imenu predlagateljev poslanec Mahnič ki ga nadomešča poslanec Hoivik, Zakonodajno-pravna služba, Državni svet, ki je svojo udeležbo opravičil, Vlada Republike Slovenije, Ministrstvo za finance, ki je prav tako opravičilo udeležbo, Ministrstvo za pravosodje, Ministrstvo za notranje zadeve, Ministrstvo za digitalno preobrazbo ter Komisija za preprečevanje korupcije, ki je prav tako svojo udeležbo opravičila.

V poslovniškem roku, to je do začetka obravnave predloga akta, amandmaji niso bili vloženi, zato pričenjam obravnavo predloga priporočila, v katerem bomo na podlagi 171. člena v povezavi s 126. členom Poslovnika Državnega zbora opravili razpravo in glasovanje o posameznih točkah predloga priporočila.

Besedo najprej dajem vabljenim na sejo. Torej, kot predstavnik predlagatelja bo imel besedo poslanec Hoivik. Izvolite.

Hvala lepa za besedo.

Spoštovana predsednica Odbora za pravosodje, spoštovani kolegi in kolegice poslanci in poslanke, spoštovani predstavniki ministrstev!

Morda jaz samo pogrešam predsednika Vlade, ki smo ga vabili na to nujno sejo in tudi na jutrišnjo izredno sejo Državnega zbora. Naj omenim, da tukaj Državni zbor in tudi poslanci in poslanke delujemo kot nadzorno telo. Zakaj sem to omenil? Ker sem prebral ravnokar stališče Vlade, ki se odziva na naša priporočila in nekako ugotavlja, da bi bila priporočila bolj namenjena za nekakšno nadzorno telo Državnega zbora. Zdaj, izgleda, skoraj po dveh letih, da niti sama Vlada ne ve, kako deluje sistem ravnovesij, kako deluje parlamentarna demokracija, pa smo v njej že 33 let. In zdaj še enkrat, za Vlado in tudi predsednika Vlade, ki nas, upam, posluša ali pa bo gledal ta posnetek za nazaj, delimo oblast na izvršilno, izvršno vejo oblasti, torej na Vlado, potem na zakonodajno vejo oblasti, torej parlament, in na sodno vejo oblasti, torej sodstvo. In vse tri veje se med seboj nadzorujejo in prav zato nekako lahko rečemo, da živimo v demokraciji in seveda imamo poslanci, poslanke, predvsem poslanci opozicije to možnost, ki nam jo določa tudi zakonodaja, veljavni poslovnik, da sklicujemo nujne in izredne seje, ko je to nujno in izredno potrebno. In v teh prvih mesecih letošnjega leta smo ugotovili, da je še kako nujno sklicati takšno sejo.

Pa naj začnem morda s citatom predsednika, ki se je danes sicer opravičil, Komisije za preprečevanje korupcije v intervjuju za Siol z dne 30. januarja 2024. Naj poudarim, da je to, ta njegova misel, ena izmed redkih, s katero se absolutno strinjam (citiram): "Nekateri ljudje že od osamosvojitve še vedno vodijo državo oziroma so vključeni v vodenje države in z istim načinom vodenja ne moreš najti prave rešitve za prihodnost." (Konec navedka.)

Zdaj bi morda za lažji oris tudi naše zahteve za to izredno sejo navedel kratko zgodovino nastanka največje koalicijske stranke in to je stranka Gibanje svoboda. Ne pozabimo, ta stranka je nastala manj kot 90 dni pred rednimi parlamentarnimi volitvami, torej 24. aprila, nastala je 26. januarja 2022. Prevzela jo je od stranke Zdaj, torej, to je bila stranka zelenih dejanj Jureta Lebna, ki se je kar nekaj časa omenjal za takratnega ministra za okolje in prostor. Izgleda, da se mu potem računica ni zašla, kajti Vlada je enega izmed prvih korakov naredila, da je razdelila zelo pomemben segment urejanja energetike, prostora in okolja na tri ministrstva. In tukaj je pravzaprav prvi razlog in tudi prva v nebo vpijajoča trditev, da je ta Vlada nastala z enim samim namenom - plenjenje državnega premoženja v privatne žepe, se pravi, iz države v privatni žep. To nam nenazadnje nakazuje vsa, tudi zakonodajna materija, ki je bila sprejeta in se še sprejema v Državnem zboru. Spomnimo se omnibus Zakona o električni energiji. Tudi zdaj sam Energetski zakon gre v tej smeri. In pravzaprav ta stranka, torej njen predsednik je bil bivši predsednik uprave Gen, ki je bil potem postavljen za predsednika Vlade z glasovi tudi drugih manjših koalicijskih strank, Socialnih demokratov in stranke Levica. Tako, čisto na kratko. In seveda, kot je dr. Šumi dejal v svojem intervjuju, nekateri ljudje že od leta 1991 vodijo to državo. In predvsem največja koalicijska stranka zdaj šteje 40 poslancev in poslank. Je pravo to ime za te ljudi, ki že od leta 1991 obvladujejo, sicer pod drugim imenom, torej, zdaj so to Gibanje Svoboda, prej je bila to Pozitivna Slovenija, bil je to Zares, morda prej še nekako tudi struje LDS in nenazadnje tudi sam vodja poslanske skupine Borut Sajovic je tak res enkraten primer, se pravi človek, ki je bil v stranki LDS pred več kot dvema desetletjema...

Gospod Hoivik, rahlo vas bom prekinila. Zdaj pa nehajte prosim z žalitvami, z nekimi, tu oprostite, vi kot naslednica bivših komunistov, ki edini še sedijo v vaši stranki, sedaj tu razlagate, v življenju nisem bila v politiki, večina vseh teh, pa prosim vas, držite se teme in nehajte prosim z nekimi popolnimi neumnostmi, oprostite, drugače ne morem reči. Govorite, res popolne nesmisle. Edina stranka, ki je tu 30 let je vaša stranka z istim vodjem in prosim, da se držite teme, poglejte kaj ste napisali, Zakonodajno-pravna služba vam pa je povedala vse o vaši točki ena, dva, tri, štiri in pet. Prosim, bodite dostojni, tudi malo etični kodeks. Izvolite nadaljevati. / oglašanje iz ozadja/

Spoštovani, glejte, take zlorabe kot si jih vi dopuščate, so neprimerne za parlament. Fantu, ki je star, koliko let, govorite o komunizmu, se pravi, da ne vem, ali se vam kaj prikazuje, ampak jaz vas že najprej opozarjam, v tem trenutku, glejte, Fran Milčinski je napisal Butalce kot zabavno literaturo, ne kot navodilo za vodenje države s strani Golobove vlade, in vas lepo prosim, da vsaj vi vodite to sejo tako kot je skladno s Poslovnikom, se pravi, korektno in nehajte vi žaliti vse ostale, kajti to ste ravnokar storili. To je groba žalitev. Jaz konkretno, če želite vedeti, sem bil v kazenskem vodu JLA zato, ker sem odklonil, da bi kadarkoli stopil v komunistično partijo.

Samo mirno. Kolega Grims, pač ali želite, da vam z imenom navajam člane Zveze komunistov, ki so v vaši stranki, drugje jih ni, vsekakor jih ni v Golobovi vladi, zato vam pravim, izvolite, prosim nadaljevati. Kolega Pojbič. Še gospa Sukič, izvolite.

Spoštovana predsedujoča, človek niti se še prav ne usede tule, pa že mora postopkovno reagirati. Glejte, lahko prosim nekako dosežete v okviru svojih pristojnosti, da bo ta seja potekala v okviru vsebine, ne pa, da poslušamo o raznih, ne vem, o komunistih in ne vem o kom vse, ker je res to že prav smešno. Ne vem, ali se ukvarjamo s korupcijo nekdanjih komunistov ali se ukvarjamo s korupcijskimi praksami sodobnosti, v katerih je stranka SDS pravzaprav prvakinja. Hvala lepa.

Prosim, malo ste zamudili za to, niste slišali, kolega Hoivik že ves čas razpravlja o strankah, ki so tu že 30 let, to bi naj bile ne vem katere, skratka očitno ne SDS, zato sem ga prekinila v tej razpravi, toliko da vam pojasnim.

Sicer še povem, da poslanko, da poslanca Milana Jakopoviča nadomešča poslanka Nataša Sukič.

Izvolite nadaljevati.

Ja, hvala lepa. Pa bom, če ste vi že začeli, spoštovana predsedujoča, s komunisti, pa bom jaz končal z njimi. Zdaj, kolikor se jaz spomnim je zadnji, zadnjo izjavo o komunistih podal sedaj državni sekretar na Ministrstvu za kohezijo oziroma evropska sredstva, to je bil gospod Koprivc, ki je dejal v Državnem zboru, mi ponosni nasledniki komunistov. Tako da, mislim, da s tem, kar ste vi operirali ste naslavljali svoje koalicijske poslance, je pa res, kolegica Sukič zamudila, jaz nisem z eno besedo omenjal komunistov, jih je pa za to vaša koalicijska poslanska kolegica, gospa Grgurevič. Jaz sem hotel samo, spoštovana predsednica, da obrazložim zakaj sem navajal te podatke, osvetliti tudi za širšo javnost, se pravi, nastanek novih obrazov in to sem citiral samo dr. Šumija, ki ga vi zelo spoštujete. Tudi nenazadnje je KPK zdaj umaknila postopek proti predsedniku Vlade zaradi ne vem kakšnih procesij oz. procedur, je bilo pa zelo zanimivo, da to se ni na primer zgodilo v, ne vem, pred kakšnimi desetimi leti, ko je bil en drug predsednik Vlade čisto protipravno v istem postopku, pa ni imel takega tretmaja iste komisije, ampak toliko za enkrat.

Zdaj pa, zakaj navajam to zgodovino stranke. Poglejte. Čisto na kratko bom pokazal en graf, s katerim ste vsi seznanjeni, predvsem poslanci Gibanja Svoboda in seveda Socialnih demokratov, morda Levico malo manj skrbi ta graf. To so, to je zadnja javnomnenjska anketa, izvedena med 12. in 14. februarjem letošnjega leta za časnik oziroma Dnevnik. In poglejte, Gibanje Svoboda je s 16,7 % iz decembra padla na 10,7 %, Socialni demokrati z 8,1 % iz meseca januarja na 3,9 % v mesecu februarju, Slovenska demokratska stranka, ki pa je res obeleževala kar 35. obletnico obstoja in seveda vse najboljše naši stranki in še veliko lepih let naprej, / nemir v dvorani/ če smem, spoštovani, spoštovani, samo, samo navajam številke. Prej je vaša predsedujoča navedla, koliko let ima naša stranka…

Gospod Hoivik… / govorita hkrati/ okej, zdaj vam bom jaz dala, zdaj vam bom jaz dala… Malo počakajte.

Glejte, držimo se teme. Sedaj razlagate volilne oziroma rezultate anket. Vsi jih poznamo, nihče jih ne zanika, tako, da prosim pa vas, da se držite teme, ker poslanec lahko govori o temi, ki je na dnevnem redu. To poslovniško določbo poznate, poznate tudi temo, to je korupcija in prosim, v tej smeri.

Ja, seveda.